Чуфа (Cyperus esculentus)

За всякакви южни плодни видове като маслини, смокини, нар, райска ябълка и други, без цитрусите

Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот емиава » 05 Апр 2015, 21:40

Преди доста време в една руска книжка двама от героите непрекъснато хрупаха чуфа. И когато запасите им се изчерпаха, правеха какви ли не номера, за да докопат чуфата на трети човек. Вече не си спомням за какво ставаше въпрос в книгата, но любопитството какъв е този "земляной миндаль" си остана.
Изображение
Чуфата (Cyperus esculentus) е тревисто растение, роднина на Египетският Папирус. Естествено е разпространена в Южна Европа, Азия и Африка. Изглежда като рехава туфа острица. Под земята образува голямо количество малки клубенчета (при подходящи условия до 500 на растение), които всъщност са ядливата му част. Вкусът на прясно извадените "ядки" е много приятен, а на престоялите месец-два или печените за мен е направо чудесен. Съдържанието на ненаситени мастни киселини и витамин Е в клубените е много високо.
Чуфата се смята за едно от най-рано култивираните растения. Предполага се, че преди 6000 години древните египтяни вече са я използвали за храна и производство на бира.
В момента в Европа се отглежда в по-големи количества само в Испания.

Растението е инвазивно в зони 8-10. Дори и в районите на естественото си разпространение понякога се смята за вреден плевел. Според източници в интернет клубените на Чуфата не могат да презимуват на места с отрицателни температури. Но според Cabi в някои райони с по-хладен климат вече е установена като инвазивен вид:
http://www.cabi.org/isc/datasheet/17496
Личният ми опит с това растение е само една година и затова не знам коя информация е по-достоверна. За това мога само да кажа, че малко повишено внимание няма да е излишно.

Cyperus esculentus има различни разновидности, като за отглеждане се предпочитат сортовете, които не цъфтят. При нашите условия е по-подходящо засаждането от разсад, но в по-топлите райони на страната би могло да става и с директна сеитба:
http://agronet.bg/agro-news/interesni-n ... ltura.html
Използвани източници, освен дадените с линк: Hobi-semena.com, Wikipedia

Миналата година имах проблеми с разсада. След три дена накисване, засадих Чуфата в чашки и я оставих на стайна температура. Заради хладното време поникването беше много бавно (продължи повече от месец) и не всички клубени тръгнаха. В градината отиде доста късно - началото на юни.
Тази пролет след накисването поставих клубенчетата в пластмасова кутия на топло (приблизително 18-22 градуса). Покълнаха за пет дни. Развитието на тазгодишните Чуфи е много по-бързо от миналата година, въпреки че след като са засадени ги оставих на по-хладно. Възможно е разсадът ми да стане по-рано, отколкото трябва.
Така изглеждат покълналите клубени:
Изображение
След като се засади навън, Чуфата ми се струва много безпроблемно растение. Не е получавала никакви грижи през лятото, но въпреки късното засаждане успя да направи многобройни клубенчета.
емиава
Специалист с много опит
 
Мнения: 757
Регистриран на: 16 Фев 2014, 21:09
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Mясто: София
Пол: Жена

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот лаик » 05 Апр 2015, 22:02

<bravo2>
Много интересна култура
мързела не мори, а мъчи
Аватар
лаик
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 105
Регистриран на: 17 Фев 2015, 20:02
Mясто: между ловеч и плевен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 250

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот mhronev » 05 Апр 2015, 22:10

И от нея се прави една страхотна напитка наречена орчата (horchata). Много освежаваща и приятна. Директна конкуренция на мътеницата(бърканицата) според мен. Орчата се прави и от ориз, но от чуфа е най-вкусна.
mhronev
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 92
Регистриран на: 07 Юни 2011, 10:05
Местоположение: София
Mясто: Драгалевци, София
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
Любимо растение: Solanum lycopersicum
Любим климат: умерен

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 06 Апр 2015, 01:02

Направо ме разбихте! Мого интересна тема, ЕмиАва!
Вероятно някога по ботаника сме учили, че растението е ядливо, но аз не помня такова нещо. И въпреки, че познавам отлично цялото растение и грудките му, никога не ми е минавало през ум, че мога да ги ям, вместо да ги унищожавам.
Освен от лекциите по ботаника и покрай студентските ни експедиции, познавам растението и от разсадника. Имаме го като плевел на доста места, вероятно сме го пренесли с някоя саксия от Средиземноморието. Тази година обаче ще опитам грудките му!
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 10888
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -10.5 (8 Jan 2017)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот емиава » 07 Апр 2015, 02:21

mhronev написа:
И от нея се прави една страхотна напитка наречена орчата (horchata). Много освежаваща и приятна. Директна конкуренция на мътеницата(бърканицата) според мен. Орчата се прави и от ориз, но от чуфа е най-вкусна.

Намерих рецепти в нета. Есента трябва да се опита.
Kiril Donov написа:
Освен от лекциите по ботаника и покрай студентските ни експедиции, познавам растението и от разсадника. Имаме го като плевел на доста места, вероятно сме го пренесли с някоя саксия от Средиземноморието.

Това е доста любопитно. Дали при теб клубените презимуват?
емиава
Специалист с много опит
 
Мнения: 757
Регистриран на: 16 Фев 2014, 21:09
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Mясто: София
Пол: Жена

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 07 Апр 2015, 02:28

емиава написа:... Това е доста любопитно. Дали при теб клубените презимуват?

Да, така мисля. Но повечето все пак презимуват в саксии в оранжериите.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 10888
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -10.5 (8 Jan 2017)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот Васил » 14 Апр 2015, 20:56

Чудесно и интересно!
ЕмиАва, как ги намираш тези интересните работи? И така поднасяш информацията в случая, че на човек да му се прияде. Добре, че не съм пофтенлив. Ако Чуфа е на принципа "цвят мърда" т.е. няма нужда от много грижи извън стандартите и е с много полезни свойства и приложения, то дали за България може да се отглежда комерсиално?
От всеки дефект - ефект!
Аватар
Васил
Маниак на тема Батати (Сладки картофи)
 
Мнения: 215
Регистриран на: 26 Дек 2014, 17:25
Местоположение: гр.Стамболийски
Mясто: гр. Стамболийски
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 188
USDA zone: 7a

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот емиава » 15 Апр 2015, 00:44

На мен Чуфата, като престои месец-два ми е много вкусна. Като сладникава ядка. Явно като съм писала, си е проличало. Но вкусове различни - на някой може и да не му хареса. Прясна не е толкова впечатляваща. Има лек нишестен намек (поне аз така го определям) и още не е сладникава. Като преседи става леко сладка и по-ароматна.
Васил написа:
Ако Чуфа е на принципа "цвят мърда" т.е. няма нужда от много грижи извън стандартите и е с много полезни свойства и приложения, то дали за България може да се отглежда комерсиално?

Нямам много опит с нея. Мога само да кажа, че на богата глинеста почва (такава е на вилата) и при влажно лято се развива без никакви грижи. Единственото, от която е имала нужда е било да изскубеш някой бурен. То тя на по-топли места си е плевел.
Колкото за комерсиално отглеждане - не знам. Чуфата има интересни приложения. Освен за орчата я използват в сладкарството, за готвене, като стръв за шарани и храна за животни. Че е полезна - би трябвало да е така. Щом има голямо количество ненаситени мастни киселини и витамин Е. Дори намерих статия, че става и за биогориво. Как точно - така и не успях да разбера до края на четивото.
Но - тук не е популярна. А за комерсиално отглеждане си трябва да има търсене. <hmmm>
емиава
Специалист с много опит
 
Мнения: 757
Регистриран на: 16 Фев 2014, 21:09
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Mясто: София
Пол: Жена

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот Васил » 15 Апр 2015, 19:55

Чудесно и прекрасно, ЕмиАва! Значи Чуфа е точно за мен - лесно се гледа и става за ядене <thumbsup> . А някой от форума дали знае ли откъде мога да закупя грудки за десетина корена или по-точно гнезда? В мрежата има само инфо за изчерпани количества! <head in the wall> А мноооого ми се яде такова нещо и то благодарение на описанието на ЕмиАва <smile134> .
От всеки дефект - ефект!
Аватар
Васил
Маниак на тема Батати (Сладки картофи)
 
Мнения: 215
Регистриран на: 26 Дек 2014, 17:25
Местоположение: гр.Стамболийски
Mясто: гр. Стамболийски
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 188
USDA zone: 7a

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот емиава » 15 Апр 2015, 21:12

Имам в повече, ще ти изпратя. Точно мислех тези дни да пиша в "Размяна на растения", че има за раздаване. <cheers2>
емиава
Специалист с много опит
 
Мнения: 757
Регистриран на: 16 Фев 2014, 21:09
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Mясто: София
Пол: Жена

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот zet » 22 Апр 2015, 00:58

И аз много обичам орчата от чуфа. Особено през лятото. Малко ми прилича на нашата боза. Никога не съм ял ядките.

Иначе един друг представител на семейството- Cyperus rotundus(на испански coquito/кокито или кокосово орехче)- е най-гадния плевел, който съм виждал. Няма отъврване от него, дори и с много глифосат...Орехчетата са наредени като броеница и глифосата унищожава само първите едно-две под листата. Това обаче активира растежа на другите орехчета, който преди да покажат листа, вече са образували собствена броеница. Борба, която не може да бъде спечелена...
zet
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 41
Регистриран на: 05 Апр 2015, 23:03
Mясто: Приморска Добруджа
Пол: Мъж

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 22 Апр 2015, 01:10

Аз да не би това да съм срещал като плевел в разсадника?
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 10888
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -10.5 (8 Jan 2017)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот емиава » 22 Апр 2015, 01:13

Ако прави цветонос с триъгълно сечение на стъблото и ядката е горчива - Cyperus rotundus ще да е.
емиава
Специалист с много опит
 
Мнения: 757
Регистриран на: 16 Фев 2014, 21:09
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Mясто: София
Пол: Жена

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот Христо Христов » 22 Апр 2015, 01:16

Най-вероятно си имаш Cyperus longus.Много упорит плевел, обича преовлажнени почви.Успешно го преборих в царевица с Екип на Баер.
Христо Христов
Дипломиран инженер-агроном
 
Мнения: 126
Регистриран на: 22 Фев 2012, 21:36
Местоположение: Шумен

Re: Чуфа (Cyperus esculentus)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 22 Апр 2015, 08:49

Христо Христов написа:Най-вероятно си имаш Cyperus longus. Много упорит плевел, обича преовлажнени почви ...

Сега вече ме оплетохте като пиле в кълчища. Идея си нямам, кое от трите е този плевел, а може и някой четвърти вид да е ...
Лятото като го срещна, ще го разгледам.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 10888
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -10.5 (8 Jan 2017)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Следваща

Назад към Южни и екзотични ядливи растения (Subtropical and exotic edible plants)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта