Чуфата (Cyperus esculentus) е тревисто растение, роднина на Египетският Папирус. Естествено е разпространена в Южна Европа, Азия и Африка. Изглежда като рехава туфа острица. Под земята образува голямо количество малки клубенчета (при подходящи условия до 500 на растение), които всъщност са ядливата му част. Вкусът на прясно извадените "ядки" е много приятен, а на престоялите месец-два или печените за мен е направо чудесен. Съдържанието на ненаситени мастни киселини и витамин Е в клубените е много високо.
Чуфата се смята за едно от най-рано култивираните растения. Предполага се, че преди 6000 години древните египтяни вече са я използвали за храна и производство на бира.
В момента в Европа се отглежда в по-големи количества само в Испания.
Растението е инвазивно в зони 8-10. Дори и в районите на естественото си разпространение понякога се смята за вреден плевел. Според източници в интернет клубените на Чуфата не могат да презимуват на места с отрицателни температури. Но според Cabi в някои райони с по-хладен климат вече е установена като инвазивен вид:
http://www.cabi.org/isc/datasheet/17496
Личният ми опит с това растение е само една година и затова не знам коя информация е по-достоверна. За това мога само да кажа, че малко повишено внимание няма да е излишно.
Cyperus esculentus има различни разновидности, като за отглеждане се предпочитат сортовете, които не цъфтят. При нашите условия е по-подходящо засаждането от разсад, но в по-топлите райони на страната би могло да става и с директна сеитба:
http://agronet.bg/agro-news/interesni-n ... ltura.html
Използвани източници, освен дадените с линк: Hobi-semena.com, Wikipedia
Миналата година имах проблеми с разсада. След три дена накисване, засадих Чуфата в чашки и я оставих на стайна температура. Заради хладното време поникването беше много бавно (продължи повече от месец) и не всички клубени тръгнаха. В градината отиде доста късно - началото на юни.
Тази пролет след накисването поставих клубенчетата в пластмасова кутия на топло (приблизително 18-22 градуса). Покълнаха за пет дни. Развитието на тазгодишните Чуфи е много по-бързо от миналата година, въпреки че след като са засадени ги оставих на по-хладно. Възможно е разсадът ми да стане по-рано, отколкото трябва.
Така изглеждат покълналите клубени:

След като се засади навън, Чуфата ми се струва много безпроблемно растение. Не е получавала никакви грижи през лятото, но въпреки късното засаждане успя да направи многобройни клубенчета.