Feijoa sellowiana - Фейхоа

Мирослав
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Мирослав » 24 май 2011, 22:07

ФЕЙХОА
Изображение

Фейхоа — Feijoa или Акка — Acca
Синоним: Акка — Acca
Семейство: Миртови (Myrtaceae).
Родина: Тропиците на Южна Америка.
Цъфтеж: през май – юни, когато достигне 4-5 годишна възраст.
Растеж: среден.
Светлина: ярка разсеяна, но без пряка.
Температура: през лятото 18-24°С, през зимата не по-ниска от 8-12°С.
Поливане: през лятото обилно, през зимата - умерено.
Влажност на въздуха: средна.
Подхранване: от март до септември веднъж на две седмици.
Подрязване: през пролетта, в края на зимата и началото на пролетта стъблата се подрязват на 1/3 от височината им, младите растения е необходимо да се прищипват, за да се разклоняват.
Период на покой: (октомври - март), температура 8-12°С, умерено поливане, без подхранване.
Пресаждане: през пролетта, младите ежегодно, възрастните екземпляри само се прехвърлят в по-големи съдове на 4-5 години
Размножаване: през пролетта от семена и резници.
Представителите на рода са вечнозелени храсти или неголеми дървета. Листата им са супротивни, закръглени или елипсовидни. Цветовете са пазвени, единични; двуполови с 4 венчелистчета и многобройни тичинки. Плода е месест.
Разпространена е в Южна Бразилия, Парагвай, Уругвай и Северна Аржентина.
Вечнозелен храст с височина от 3 до 6 м, с разклонена гъста корона. Листата са плътни, супротивни, цели, късоелипсовидни, отгоре зелени, отдолу сребристо-мъхести, с ароматни жлези. Цветовете са 3-4 см в диаметър; двуполови, събрани в неголеми класовидни пазвени съцветия; венчелистчетата от външната страна са бели, отвътре светломалинови, с многобройни пурпурни или розови тичинки.
Цъфтежа започва през май и продължава около 2 мес. Плодовете са тъмно-зелени, месести, с дълж. 4-7 см, шир. 3-5 см, с восъчен налеп; сърцевината е плътна, сочна, кисело-сладка, с аромат на ягода и ананас; узряват през октомври - ноември. За да плододава в стайни условия е необходимо изкуствено опрашване.

Възрастните растения издържат температура до -12°C, устойчиви на засушаване, не понасят високото съдържание на варовик и преовлажняването на почвата, размножават се от семена, резници, калеми и започват да плодоносят на 4-5-та година.

Грижи за растението:

Фейхоата е светолюбива, но трябва да се пази от преките слънчеви лъчи. Ако има такава възможност, през лятото може да се изнесе на открито, в градината или на балкона. Ако се отглежда на открито, то се подбират неветровити места.

През лятото оптималната температура е в границите на 18-24°C, през зимата се оставя в светло помещение при температури 8-12°C.
През периода на активния растеж се полива обилно. През есента и зимата —умерено, като между поливанията, горния слой на субстрата трябва да просъхва. През вегетационния период се пулверизира.
От пролетта до есента на всеки две седмици се подхранва с минерални и органични торове за стайни растения със стандартна концентрация.
За по-пищна корона, в края на зимата – началото на пролетта, възрастните растения се подрязват на 1/3 от височината на стъблата. Младите растения се прищипват. Подрязват се също слабите и удебелени клони.
Младите растения се пресаждат всяка година. За възрастните е добре само да се прехвърлят в по-голям съд (без да се нарушава кореновата туфа), при необходимост на всеки 4-5 години.
Субстрата се подготвя от торфена почва, листовка, хумусна почва, торф и пясък (1:1:1:1:1) или от торфена почва, листовка и пясък (1:1:1).

Размножава се от семена и резници.
При семенното размножаване не се унаследяват родителските признаци, и младите растения на практика не са от същия сорт. Семената се засяват през февруари-март, в добре уплътнен и овлажнен субстрат, състоящ се от торфена почва и пясък (1:1), на дълбочина не повече от 0,5 см.. Поддържа се температура 18-20°C, постоянно се пулверизират, поливат и проветряват. Пониците се появяват след 25-30 дни. След израстването на две-четири двойки листенца, семенаците се пикират в неголеми саксии, със субстрат, състоящ се от торфена почва, хумусна почва и пясък (1:1:1). Грижата за семенаците се свежда до пулверизиране и поливане. Младите растения се оставят на светло, но не слънчево място. Когато стъблата достигнат 25-30 см височина, се прищипват, а слабите и удебелени стъбла се изрязват. След 1,5-2 месеца грижите са като за възрастни растения.
За размножаване се подбират резници от полувдървенели клони с дълж. 8-10 см. Вкореняват се във влажен пясък. Третирането със стимулатор за вкореняване и подгряването на съда значително ускоряват процеса. Необходимо е да се поддържа температура в границите на 25°C, постоянно да се пулверизира и проветрява. След вкореняването, резниците се пикират в субстрат от равни части торфена почва, хумусна почва и пясък. След 1-1,5 месеца грижите за тях са като за възрастните растения.

Възможни трудности:

Сива мъхната плесен по която и да е част от растението:
Сиво гниене.

Вредители: памуклийка, щитоносна въшка.
Използван материал от

Код: Избери всички

http://www.adept-bg.com/forum/viewtopic.php?t=243&sid=6934d998c7f66c34f13032e7a431cddf
А сега и за моята Фейхоа.
Така изглежда тя Изображение
Друго име с което е позната е Йодно дърво - доста полезно храстче.Засега проявява доста енергичен растеж макар че гледам че някой листа са доста бледи незнам защо.Незнам колко е голямо може би 2-3 годишно така че другата година може би ще очаквам цвят.Изисква редовно поливане(забелязах че даже и зимата доста често иска поливане) и средна влажност на въздуха. Сложил съм отвод да видя дали няма да се прихване.Плодовете са доста полезни - богати са на пектин и правят успешна борбата с атеросклерозата,а също се наричат и плодовете на космонавтите понеже винаги присъствали в тяхнот меню.Даже и да нямам късмет с плододаването на моята Фейхоа,те имат невероятен цъвтеж на който мога да се радвам .
Последна промяна от Мирослав на 07 апр 2013, 19:03, променено общо 4 пъти.

Дарина Иванова
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Дарина Иванова » 24 май 2011, 23:00

Миро, сподели личен опит за фейхоа - от колко време гледаш растението ?

Мирослав
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Мирослав » 24 май 2011, 23:46

Сдобих се с нея миналата есен. :thumbs: До март си седеше както съм я взел ни растеше ни вехнеше.Цялата зима изкара на терасата -пробвах дали ще оцелее но тази зима термометъра на терасата не падна под +5 С(Бургас).Тази пролет взе да се съживява обаче забелязах че първите листа бяха много бледи иначе си растеше.Незнам дали направих грешка но я полях с разтвор от зелен камък според мен без резултат.В момента листата които излизат са доста по зелени а първите си остават доста бледи вижда се на снимката.Расте доста бързо и се надявам да ме радва още дълго време.Както бях казал по горе забелязах че за разлика от другите любимци които имам и през зимата доста често и пресъхваше саксията така че трябва да се проверява често даже и когато е доста студено.Засега само това мога да кажа,подрязал сам я както съветват 1/3 от клончетата,и се оформя доста добре.

Дарина Иванова
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Дарина Иванова » 24 май 2011, 23:58

хубава Т си й осигурил - зимата трябва да спи .
трябва, но моята не заспа, а тръгна да пуска клонки и листа през зимата и пролетта сдаде багажа. още не е на боклука, мъча я още.
но си имам нова и здрава / благодаря за което /
от моя опит - иска хладно през зимата, за да спи. клонките са много чупливи, крехки
листенцата наистина са светли, не опира до зеления камък
моята / умиращата/ изкара едно лято на зверска жега на южна тераса , без никакъв заслон от слънцето . нямам идея защо се скапа
за рязането нищо не знам , но съм чела, че цъфти на нови клонки ?!

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 25 май 2011, 00:18

Мирослав написа:Незнам дали направих грешка, но я полях с разтвор от зелен камък, според мен без резултат. В момента листата, които излизат, са доста по зелени, а първите си остават доста бледи ...

Напротив, има резултат! Просто желязото е трудно подвижен елемент. Характерно за него е, че торенето се отразява на следващия прираст, но не и на предишните или вече оформените нови листа.

Мирослав
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Мирослав » 25 май 2011, 00:29

Ами това лято и моята ще е подложена на жегата на южната тераса а за цъвтежа мисля че съм чел нещо такова и за другата година ще помисля как ще я клъцна макар че в домашни условия(имам впредвид не на открито) е много трудно да мислим за плододаване.Добре ще е ако някой друг има повече опит да сподели нещо по отглеждането.Понякога е нужно много малко за да имаме успех.

Дарина Иванова
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Дарина Иванова » 25 май 2011, 01:06

обича и оросяване - сутрин и вечер , когато няма слънце / да се избегне ефекта на лупата/

Мирослав
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Мирослав » 01 юни 2011, 18:25

Днеска преместих Фейхоата по на открито и от утре от за около 2 часа ще бъде на слънце може би от 11:30 до 13:30. Дали ще може да понесе това или ще трябва да я засенча с нещо? wink В нета повечето съветват да не е на директно слънце,но пък моята ще я огрява само за около 2 часа. Дайте съвет-аз все пак ще я следя утре ама ако правя грешка кажете отрано да взимам мерки. Новите листенца вече са тъмно зелени явно зеления камък е оказал влияние а старите и някой от бледите листа масово падат предполагам че това е нормално.Като махна отводите ще пусна снимка в цял ръст. :grin:

mariatrifon67
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от mariatrifon67 » 11 юни 2011, 11:46

Ох, искам и аз да имам фейхоа. Откъде бих могла да си купя? Посъветвайте ме!

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 11 юни 2011, 17:05

От Палм Център - Пловдив, цена 7 лв. за три литров контейнер, добре ли е?

Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 4572
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Place:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 122 times
Been thanked: 529 times

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Бобсъна » 11 юни 2011, 21:22

Атрактивна цена определено!! Яко!

mariatrifon67
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от mariatrifon67 » 12 юни 2011, 23:00

Цената е супер, но не се ориентирам как да си я поръчам онлайн - не я откривам в списъка с предлаганите продукти.

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 16671
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Altitude (m): 395
USDA zone: 8b/9a
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -4.8 (23-Jan-2024)
Pers.Weather St.: Nursery: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
Assenovgrad 359m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO20
Assenovgrad 240 m: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IASENO23
Has thanked: 937 times
Been thanked: 2294 times

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 12 юни 2011, 23:08

М-дааа, все още пренебрегваме онлайн поръчките ... но приемаме поръчки и по имейла.

Мирослав
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Мирослав » 28 юни 2011, 08:30

От една седмица тествам фейхоата за издръжливост на директно слънце на южната тераса и гледам че го понася съвсем нормално.Сложил съм я пред отворен прозорец така че да няма стъклена преграда,която да и действа като парник.Преди да я изложа на слънце около 20 дена съм я засенчвал малко през времето когато слънцето я напича силно.Сега и вятъра я подухва и предполагам че и е доста по-добре.Новите клонки ги подрязвам че много увисват като станат по-дълги и развалят формата на короната.

Дарина Иванова
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Feijoa sellowiana - Фейхоа

Непрочетено мнение от Дарина Иванова » 28 юни 2011, 09:18

Мирослав написа:Ами това лято и моята ще е подложена на жегата на южната тераса а за цъвтежа мисля че съм чел нещо такова и за другата година ще помисля как ще я клъцна макар че в домашни условия(имам впредвид не на открито) е много трудно да мислим за плододаване.Добре ще е ако някой друг има повече опит да сподели нещо по отглеждането.Понякога е нужно много малко за да имаме успех.

http://www.aquamat2000.com/files/fck/feihoa.pdf - ето тук , ако прочетеш внимателно , може би ще решиш как да я "клъцваш" , както и мнение по въпроса за засенчването и оросяването .
не виждам проблем в излагането на слънце без защита . само за сведение растенията на админа ... не забелязах да са засенчени . аз се "презастраховах" с едно растение от неговия разсадник , само го пресадих и е на слънца. както и старото растение, което ми правеше номера . "новото" се и съвсем добре , а старото , след прилично орязване на оголените клонки започна да се съвзема и вече прилича на храстче / за разлика от пролетта, когато не приличаше на нищо/ . тази година дори няма кой да ги оросява сутрин и вечер - само поливки, тор както за останалите и покрай лозите отнасят и по някое пръскане на инсекти .
как да се разбира " увисването" на клонките ? единствения проблем при тях е, че са крехки и се чупят лесно

Отговори