Алойзия (Луиза), Aloysia citrodora

За всякакви южни плодни видове като маслини, смокини, нар, райска ябълка и други, без цитрусите
Потребителски аватар
sylay
Любител на южните растения
Мнения: 329
Регистриран: 25 яну 2014, 12:13
Район: ПЛОВДИВ
Местоположение: ПЛОВДИВ
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Алойзия (Луиза), Aloysia citrodora

Непрочетено мнение от sylay » 28 юли 2017, 13:57

Прекрасен зелен храст с ядливи листа, който имат прекрасен лимонов аромат. В Мексико растението е вечно зелено и ако се оформя става на пухкаво дръвче или храстче.
Наречено е на Испанската Кралица Алойзия(или Луиса)/Hierba de Liusa/, която много обичала аромата на растението. От него се прави прекрасен чай и в чужбина се продават изсушени листа/скъпички между другото/ като подправка или за лимонов чай.
Изображение
- според запознати, растението е в пъти по-добро от маточината, лимоновата трева, лимоновите индришета и т.н.
- много добре се комбинирало с мляко и от тази комбинация се получавали много добри лимонови сладоледи.
- замества лимоновия сок в сладката.
- използва се в медицината.
- използва се и в козметиката при производството на парфюми с лимонов аромат.
- използва се в кулинарията за дресинги за пилешко месо и риба.
- това е растение за истинските любители на ароматния чай/каквато аз НЕ съм/. Освежаващия лимонов аромат на алойзията е силен антидепресант: премахва раздразнителността, умората и нервното напрежение, успокоява и тонизира.
- 1 лирично отклонение за дамите във форума: прочетох, че по време на цикъл жените пиели чаша прясно мляко с 1-2 листенца алойзия в нея. Комбинацията била много добра: лимоново мляко /изглежда не го пресича!?/. Е! Щом от това се прави лимонов сладолед сигурно е така.

Сега за отглеждането му:
- Поради изброените по-горе преимущества цветарите-ценители го предпочитат пред лимоновата трева и останалите билки с лимонов аромат. Ароматът му е по-интензивен и траен в сравнение с другите билки. Това е любимата подправка на много цветари.
- В Европа се отглежда предимно по Средиземноморието в градините. В България трябва да се прибира през зимата, така че само в саксии може да се отглежда.
- През декември /ако се държи в студена светла стая/ е възможно да му окапят листата, който се изсушават или пресни се използват за готвене. Ако в стаята е топло, но липсва достатъчно светлина, листата остават, но клоните се издължават. За това през пролетта се изисква силно подрязване на короната(на 2/3 клоните).
- Пролетта и лятото на слънце или шарена сянка, но поне 4-6 часа е добре да го огрява слънцето.
- ! ! ! Подхранва се/наторява се/ веднъж в началото на пролетта, а после се държи на "полу-гладен режим", като торенето се редуцира до веднъж месечно, защото честото наторяване води до буен прираст на растението, което е в ущърб на натупването на ароматни масла в него.
- Расте в плодородна, рохкава почва при добро осветление. Редовно поливане, но без фанатизъм! Не обича застой на вода в чинийката. В големите жеги е необходимо по-често поливане.
Изображение
Ето и в саксия:
Изображение



Потребителски аватар
sylay
Любител на южните растения
Мнения: 329
Регистриран: 25 яну 2014, 12:13
Район: ПЛОВДИВ
Местоположение: ПЛОВДИВ
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: АЛОЙЗИЯ, Луиза, ALOYSIA CITRODORA

Непрочетено мнение от sylay » 28 юли 2017, 14:45

Сега информация от ЛИЧЕН ОПИТ:
ALOYSIA CITRODORA - купих си я като малко растение от Четвъртък Пазара в Пловдив за 3лв. миналата пролет. Имаше много крехки листа и най-силно изразения лимонов аромат, който съм усещала. Растеше безпроблемно цяло лято. Прищипвах я често за да се разклони и стана прекрасно пищно храстче. Както го видях обаче как расте, буквално като плевел и без никакви специални грижи, направих глупостта да не си захвана още растения от резниците му. <head in the wall>
В блога на 1 българка живееща в Гърция прочетох за ароматно сладко от кайсии с алойзия. Е! Направих го и наистина е хубаво. Целите листа се слагат в сладкото и се ядат. Самата Мария/така се казва тя/ се учудваше, че подобен лесен за отглеждане и ухаещ много силно на лимон ядлив храст не се отглежда и в България. При нея на острова в Гърция растението виреело на вън без укритие, като зимата му падали листата, а през пролетта се възстановявали. Спокойно може да се отглежда в хладна стая, като цитрусите. За тези, които обичат чай, с листата му могат да си правят цяла зима. Има достатъчно материал, че даже и да продават. Аз не обичам чай. Ако ми се наложи да пия, го пия без захар със запушен нос, при затворени очи. Знам обаче, че маточината изобщо не му е аналог.
Лекичко като го докоснеш ръцете ти се размирисват страшно силно на лимон. Затова се слага в салати, в сосове и печено пиле. Доста хора ме питаха за него оттогава.
Изображение
На моето през зимата му окапаха листата и ми загина февруари.
Грешката обаче си е моя или по-точно злощастно стечение на обстоятелствата, а не в растението. Искам да кажа, че лесно презимува.
Яда ми обаче започна, когато поисках отново да си купя тази пролет и разбрах, че вече никъде не се предлага. На Панаира се уговорих уж с "производител", но той ми каза:"Ти обикаляш често около Четвъртък Пазара, все ще се видим там. Ще има растения. Няма страшно ! То е куча марка. Расте и навън. Спокойно изкарва зимата и в земята." Да, ама има страшно. Не можах да го видя повече, а продавачите от които си купих предишната пролет отказаха да ми кажат от къде ги зареждат. Казаха ми само:"Няма! Няма и да има. Това е! Каквото дошло, дошло."
Жалко!
Това е едно от НАЙ-ЛЕСНИТЕ, НАЙ-АРОМАТНИТЕ и НАЙ-ПРОДУКТИВНИ растения, които съм отглеждала и които ме научиха, че от тук нататък всяко едно по-стойностно и по-рядко растение, което ми попадне ще си го захващам от резници, ей така, за всеки случай. Да не се ядосвам после.

Г-н Донов, ако правите колекция от ароматни растения и ви попадне този храст/има го в Гърция, Италия, Испания, Португалия и изобщо в тази зона/, Моля ви вземете го!
Аз ще съм първата ви клиентка и доколкото знам не единствената за Алойзията.



Danita
Любител на южните растения
Мнения: 94
Регистриран: 22 апр 2016, 16:43
Район: София / Елин Пелин
Местоположение:
Надморска височина (m): 595
Абсолютна минимална t° (°C): -20
Минимум последна зима (°C): -14.5
Любимо растение: цитруси, смокини, райска ябълка
Has thanked: 0
Been thanked: 2 times

Re: АЛОЙЗИЯ, Луиза, ALOYSIA CITRODORA

Непрочетено мнение от Danita » 28 юли 2017, 16:43

Определено и аз се заинтригувах. Интересно растение. Жалко, че чак сега се повдига тази тема - преди седмица бях в гръцки разсадник и се чудех какво да си взема, имаше разни екзотики, а цените бяха доста добри.....
Ако тук се пусне за продажба, вероятно и аз ще си взема.



Отговори

Върни се в “Южни и екзотични ядливи растения (Subtropical and exotic edible plants)”