Комбинирано торене на зеленчуци

С напредването на технологичното земеделие, става все по-популярно да произвеждаме сами домашните си плодове и зеленчуци - по стари, не интензивни методи. Затова пък се наслаждаваме на стария, вече позабравен вкус на бабините салати ...
k7777777
Мнения: 15
Регистриран: 03 ное 2014, 22:13
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Комбинирано торене на зеленчуци

Непрочетено мнение от k7777777 » 04 ное 2014, 15:31

Здравейте,казвам се Красимир,с някои от вас се познавам, обменя ли сме опит. Имам зеленчукова градина в Костинброд,основните зеленчуци които засаждам са домати и пипер,останалите са между другото. Ако кажа,че градинарството ми е хоби ще е слабо казано,то е повече от страст и понякога се плаша от себе си. Та мерака ми е не само във вкусните домашни чушки и домати,но и в експеримента,той е този ярък фактор,който ми носи най-голямото удовлетворение. В предишните години торях по една моя схема,есен основно торене с оборска тор и компост и през вегетацията с минерални торове(основно зелен кристалон) и шербетуване с тор от гълъби и оборски тор. За следващата година реших да се подготвя от сега,планирах капково напояване с помпа и 1000 л. бидон за торовнасяне,понеже установих,че гравитачното поливане не е достатъчно качествено за моите условия. Всичко до най-малката подробност е закупено и чака реда си. Приготвил съм и всички семена,само от домати тази година имах около 50 сорта. Засял съм бял синап за сеитбооборот и за изчистване на почвата от гадната гостенка "картофена мана". Направил съм основно торене с компост,оборски тор и троен суперфосфат. Сега експериментирам на балкона с разсад пипер и изпробвам няколко вида тор(на Ивесто за зеленчуци,ферментирала тор от гълъби,нутри алгафит и извлек от биохумус),като видя резултатите ще пиша.
Започнах тази тема,за да можем да споделим опита си в посока комбинирано торене на зеленчуци и взаимно да си бъдем полезни.
Аз постъпвам така, засявам разсада в моя торопочвена смес от компост,пресят оборски тор,перлит и торф,четири пъти торя с извлек от моя биохумус,при разсаждане ползвам тор от гълъби (по една шепа в дупката за домати и с ферментирал и разреден 1/10 за пипера). Две седмици след разсаждане торя пипера със зелен кристалон,при първи завръз шербет от гълъби и нататък още 4/5 пъти редувам със кристалон. Но не съм удовлетворен,особено при пипера,иска ми се още,възможно е проблема да е в недостатачната влажност при гравитачното поливане,защото водата е кът,но е и напълно възможно да не уцелвам ваксата при торенето или вида тор.
Моля за мнения, препоръки!емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 774
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 10 times
Been thanked: 10 times

Re: Комбинирано торене на зеленчуци

Непрочетено мнение от емиава » 04 ное 2014, 23:42

Здравей, Красимир. На мен също ми е любимо отглеждането на зеленчуци, като понякога доста залитам по по-нестандартните. Към това забавление се присъединяват сестра ми и баща ми, като преди години по същото е бил запален и дядо ми - въобще може да се каже че си е семейно хоби. От 6-7 години отглеждаме по малко в къщи и на вилата. На двете места условията са много различни и затова подходът ни не е еднакъв.
На вилата почвата е наносна, дълбока и плодородна. Там не използваме тор. Когато дядо е гледал градината също не е наторявал, само е внасял компост и малко дървесна пепел.
В къщи почвата е кафява или канелена горска - аз не правя разлика между двете. Слоят и е много тънък - 30-40см, под него са камъни и скали. Доста е бедна за зеленчуци и без наторяване не стават. То и на тази височина много трябва да ги глезиш. Ако успея да намеря, есен внасям оборска тор, но тук е трудна за намиране. От миналата година използвам конска и съм доволна от нея. Слагам и компост, когато има достатъчно. Пролетно време внасям гранулиран тор с равни количества NPK. През сезона използвам разтворими торове горе-долу веднъж месечно, но в ниски дози. Гледам да не прекалявам с торенето, че растенията стават по-податливи на болести, а аз въобще не обичам да пръскам.
В къщи компостирането става с помощта на червен калифорнийски червей, защото това се оказа най-бързия и лесен начин. Предполагам, че това, което се получава на финала си е биохумус. Честно казано не виждам голяма разлика в свойствата на обикновения компост и този, който се получава от червеите. Като сравнявам разсади в биохумус и такива в добре прегорял оборски тор, съм с две ръце за тора. Но човек трябва да се примирява с това което има под ръка. Когато правя разсади в почвени смески, наторявам веднъж с жълт кристалон и след това с някой от разтворимите с равни количества NPK. Ако са в оборска тор, не ми се налага да наторявам.
За профилактика срещу гъбни болести миналата есен за първи път на двора в къщи използвах триходермин и резултатът беше учудващо добър.
Горе-долу това е торенето на зеленчуците при нас, с някои разлики всяка година в името на експеримента.k7777777
Мнения: 15
Регистриран: 03 ное 2014, 22:13
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Комбинирано торене на зеленчуци

Непрочетено мнение от k7777777 » 05 ное 2014, 09:14

Градината ми е малка около 120 кв.,не е моя само ползвам мястото. Отглеждам зеленчуци за себе си и продавам само домати,защото давам страшно много пари за гориво. С доматите нямам проблем при торенето,обикновено бера от 300 до 500 кг. на сезон,проблема ми е с пипера понеже мястото е малко и винаги купувам по 20 кг. За следващата година ще намаля доматите за сметка на пипера и ми се иска да увелича добива,за да ми стига,че имам градина и давам много пари за семена,препарати,тор и гориво,а да купувам чушки не е добре.
Ще споделя моите наблюдения върху някои торове които съм ползвал. ХУМУСТИМ за него ще кажа,че е идеален в началните фази на развитие,след накисване на семената кълняемата енергия и кълняемостта е много по-добра,при третиране на разсад увеличава кореновата система опитал съм го работи,но в градината единствено ми помогна тази година,заради голямата влажност корените на пипера загниха и с хумустим се съвзеха. БАЙКАЛ ,с него три години правя експерименти от всякакъв род и компост и третиране на лехи и разсад,но не може да замести нито оборския тор нито нпк, и Байкала и Хумустима са само допълнителен бонус към познатите ни торове. БИОХУМУС,заради легендите писани за него,даже отглеждам ЧКЧ,но смятам,че качествата му са силно преувеличени и понеже е и модерно хората си мислят,че прави чудеса и се разочароват. Аз лично не виждам никаква разлика между него и един добре компостиран оборски тор. Понеже наблюдавам,анализирам и сравнявам всичко в градината видях как нашенските дъждовни червеи правят биохумус и си мисля,че другото не е кой знае колко по-добро,а резултатите за растенията са близки. КОМПОСТ,четох цяла година за компоста,особено ако чете братушките,човек ще си помисли,че е ядрено гориво,но не е правих компост от какво ли не,обръщах го глезих го убих се от работа и накрая пак не съм сигурен в чудодейните му способности,които му приписват братушките и мисля,че и за него нещата са малко преувеличени. Ще се повторя един оборски тор,който покривам със сено и изчаквам да прегори си е супер на следващата година и мисля да спра с експериментите с компоста и биохумуса от ЧКЧ. Най-добри резултати имам,при разсад пипер комбинация 50/50 торф и овчи тор,при доматите торф и прегорял оборски тор,в градината при доматите по две шепи тор от гълъби в дупката след основно торене с оборска есента,при пипера само поливане с шербет при засаждане.
Смятам че едно от най-важните неща за растенията е градинаря да ги разбира, с един поглед да установява от какво имат нужда. Органичното торене безспорно е най-добро за растенията най-малко,защото то е естествено за растенията,но ако не е балансирано може да попречи вместо да помогне. Мисля че разумното допълнително минерално торене може да бъде от полза и за това съм решил да опитам на една леха и да сравня с друга засадена със същи сорт пипер. Не че не мога да си купя 20 кг. чушки,даже по-евтино ще ми излезе да ги купя вместо да купувам тор и да ги отглеждам,но ми е мерак да видя как ще стане.
От минералните торове съм ползвал няколко вида кристалон,амониева селитра и калиев нитрат,имам наблюдение само върху тях,защото се стремя към що годе здравословно земеделие и само съм довнасял по малко от изброените торове. Мисля си за този експеримент с пипера следното,да наторя с Яра Мила Комплекс преди разсаждане,а след това при завръз с кристалон,как мислите да ли ще е добре?k7777777
Мнения: 15
Регистриран: 03 ное 2014, 22:13
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Комбинирано торене на зеленчуци

Непрочетено мнение от k7777777 » 05 ное 2014, 11:04

За да бъда съвсем коректен ще допълня мнението си от предния пост за Байкал ,както писах изпробвал съм го във всякакви схеми и варианти. Това което наистина съм установил,че работи е при компостиране на органична материя,освен това видях положителен резултат при поливане на разсади. Бях направил екстракт от Байкал и окосена трева,остатъка тревата в която киснах Байкала я сложих в саксиите на някои растения в къщи(дифенбахия,бенджамин,банан и юка),ефекта беше много добър,растенията се промениха,увеличиха много листната си маса и пораснаха значително. Месец по-късно разрових пръста в саксията,тревата беше станала на хумус. Та Байкала има способността внесен в почвата да помага на растенията да усвояват по-добре хранителните вещества,но сам по себе си не е панацея при торенето,но е полезен както, Хумустим и Биохумус и би трябвало да сме реалисти в очакванията си от тях.k7777777
Мнения: 15
Регистриран: 03 ное 2014, 22:13
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Комбинирано торене на зеленчуци

Непрочетено мнение от k7777777 » 09 ное 2014, 10:18

Малко снимки от градината ми. http://k7777777.snimka.bg/hobby/gradina-2014-g.842013
И от другата "градина" на балкона https://www.youtube.com/watch?v=0nJRHHMIXDYПотребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1771
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Район: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Надморска височина (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -16
Минимум последна зима (°C): -10
Любимо растение: Палми
Любим плод: смокиня
Любим климат: умерен с 4 сезона
Has thanked: 0
Been thanked: 27 times

Re: Комбинирано торене на зеленчуци

Непрочетено мнение от reimbrant » 09 ное 2014, 11:07

Красимире ти си уникален талант,страхотен глас <bravo2> <bravo2> <curtsey> <curtsey> <spam>


https://www.youtube.com/watch?v=Vy4CQOyQ-0k

k7777777
Мнения: 15
Регистриран: 03 ное 2014, 22:13
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Комбинирано торене на зеленчуци

Непрочетено мнение от k7777777 » 10 ное 2014, 13:26

Благодаря за признанието,но ми се иска да направим интересна и полезна дискусия относно торенето. За или против определени методи и норми. Искам да чуя и мнението ви относно минералните торове,а пък аз мога да бъда полезен в сферата на органичните торове.Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Сушилня за плодове и зеленчуци
  15 Отговори
  9147 Преглеждания
  Последно мнение от chicholyubo
  03 юли 2017, 09:16
 • New post Зеленчуци реколта 2013
  8 Отговори
  1516 Преглеждания
  Последно мнение от NikiStoianov
  19 авг 2013, 19:54
 • New post Български сортове зеленчуци за по-влажен климат
  8 Отговори
  1765 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  20 юни 2018, 16:09
 • New post Екзотични зеленчуци - перспектива в българските градини
  1 Отговори
  1719 Преглеждания
  Последно мнение от Бобсъна
  04 дек 2011, 08:09
 • New post Торене на палмите
  от zack » 06 мар 2013, 11:36 » в Палми (Palms)
  117 Отговори
  21141 Преглеждания
  Последно мнение от Монов
  06 фев 2019, 14:03
 • New post Торене на банани
  от ivo_nekitov » 02 авг 2016, 10:36 » в Musa sp. (Банани, Bananas)
  6 Отговори
  2407 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  24 авг 2017, 21:01

Върни се в “Плодове и зеленчуци от домашната градина”