Страница 1 от 1

Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 02 юли 2017, 14:17
от Kiril Donov
Не съм наясно много със сортовете домати, затова искам да ви питам за нещо.
В нашето семейство сме фенове на розовите домати. Купуваме си ги от пазара, а в предишни години сме си произвеждали и в нашата градина. Не знам точно името на сорта, но такива домати продават навсякъде по пазарите, поне в Пловдив. По-скъпи са от другите.
Преди няколко години занесох такива домати при едни хора на остров Закинтос. Те си запазиха семена, засяха ги на следващата пролет, но казаха, че са се съсипали и нищо не се е получило. Допускам, че причината е във доста по-влажния въздух там. Може би заради това не стават и покрай нашето море или поне така съм чувал.
Сега искам да открия розови домати, които да могат да растат на топъл и влажен тропически климат, където през лятото вали обилно почти всеки ден, а въздушната влажност е огромна. Някой може ли да ми препоръча такъв сорт?

От опит знам, че в чужда държава най-скоро започва да ни липсва страхотната българска салата. Готов съм да се пробвам с различни варианти за отглеждане, включително през зимния сезон, когато средномесечните температури са около 20-24 градуса, не вали толкова често и духа по-сух вятър.

Ще се пробвам също и с наши краставици и чушки - капия и сиврия.

Ще съм благодарен на всякакви съвети от по-опитните от мен.

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 02 юли 2017, 15:41
от perperikon
Киро, не съм професионалист и затова съветите ми са безплатни ... и с гаранция от Франция. :-))
Първо доматите се делят на хибридни и директни сортове.Вкусните селски(директни) сортове ги хибридизират с едни почти неядливи, но по-твърди(транспортабилни) и устойчиви на болести сортове. Има такива и розови хибриди, но в семена F2 характеристиките им се разпадат и резултата често е плачевен. Популярен ДИРЕКТЕН розов салатен сорт е "Homestead". Аз лично съм доволен от него - дава малко но много едри плодове в диапазона от 500 до 1200+ грама. Вкусът и ароматът на всеки домат, според мен са правопропорционални на слънцегреенето което са получили. Другия вариант е да вземеш семе от някоя баба, която си поддържа собствен сорт. Такива обаче почти не останаха.
P.S. Със сигурност ще ти липсват българските зеленчуци, не само като вкус, но и като наличие изобщо. Миналата година бях 7-8 дни в Тексас и Луизиана и в нито един момент не ми сервираха или предложиха зеленчуци, освен пържени картофи и аспержи. Месища обаче имаше в изобилие и в чиниите .... и по хората.

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 02 юли 2017, 16:47
от Kiril Donov
Аз до сега си събирах семена от доматите, които купуваме от пазара. Купувал съм и готов разсад. Всички са ми плододавали много добре, но сега се замислям, че от доматите от пазара е рисковано да се събират семена. Който е решил да сади домати с цел продажба, вероятно се е погрижил за подходящ сорт, а едва ли е събирал "бабешки" семена. Значи май ще трябва да поразпитам из селските дворове.

Проблемът обаче не е да намеря просто сорт с розов домати, а да намеря сорт, който може да се отглежда във влажни условия. Иначе е лесно да се намерят семена, а и не ми пречи да си купувам нови от тук всяка година, ако трябва да са хибридни.

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 21 юли 2017, 14:09
от Kolibar
Американския сорт Брендиуайн. Има го в страницата на Христо от Шумен. Проблем ли ще е да пусна линк?

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 22 юли 2017, 08:01
от Kiril Donov
Не е нужно да пускаш линк. Запитването беше конкретно за български сортове. А и аз отдавна купих читави семена от качествени български сортове, остава само да ги пробвам.
Имам усещането, че в тропическите ширини нашите домати ще се отглеждат успешно през зимата. При средна януарска температура около и над +20 градуса, температурните условия са подходящи, а времето е преобладаващо слънчево и влажността е доста по-ниска. Би трябвало да стане ... на теория.

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 22 юли 2017, 09:29
от Kolibar
Мисля, че е точно така. Доматът обича максимум между 24 и 28 градуса и хладни нощи.

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 19 юни 2018, 18:28
от Kiril Donov
Няма нужда от снимки, защото всеки е виждал зеленчуци. Въпреки, че подходих доста несериозно и въпреки крайно неблагоприятните почвени и климатични условия, успяхме да си произведем зеленчуци с български вкус в тропическа Флорида.
Почвата представлява чист варовиков пясък, все едно си засадил зеленчуците на плажа пред кораловия риф. Изключително беден на хранителни вещества, пясъкът не задържа нищо и трябва да се тори през няколко дни, иначе растенията спират растежа веднага и започват да показват признаци на глад.

- Краставици сорт Гергана - това беше единственото ми разочарование. Развиха се отлично, но доста се опърлиха при студовете през декември и януари. После все пак започнаха да плододават много добре и краставиците бяха в пъти по-добри от тези в магазина. Но зимата е сезонът на пасатите, когато духат неспирни силни ветрове и един такъв вятър изскуба от корен всичките ни краставици една нощ, като с това приключи всичко. Имаше достатъчно време до дъждовния сезон през май, за да засадя нови краставици, но не ми остана време (може би и желание) и не ги поднових. Иначе краставици могат да се гледат успешно от ноември до май. Те започват плододаване доста бързо и могат да се подменят при нужда.

- Домати сортове Идеал и Розов Гигант - развиха се много добре и посред зима беряхме домати. Вкусът беше съвсем нормален, като в България. Сезонът на доматите започна през ноември и продължи до месец май, когато заради дъждовете, всички доматени растения се скапаха и умряха.

- Чушки Сиврия и Капия, не помня точно имената на сортовете - това са най-успешните ни зеленчуци. Подходих толкова несериозно към тях, че даже ги бях зарязал като разсад в общата тарелка, докато в един момент цъфнаха и вързаха. Тогава се стегнах и намерих време да ги разсадя директно в земята. Тръгнаха бързо и най-странното е, че дъждовете не им се отразяват и към днешна дата продължават да плододават, като самите растения изглеждат перфектно. Трябва да отбележа, че растенията останаха много ниски и с къси междувъзлия, а самите чушки са по-дребни. Освен на бедната почва, слабият растеж вероятно се дължи и на високите нощни температури, които в много от зимните нощи оставаха над +20°C, а реално от началото на март, температурите никога не са падали под +20°C. Както върви обаче, тези чушки може и да си останат още дълго време, като бавно нарастват и станат на дръвчета. Важното е, че постоянно берем от тях.

Както сам успях да се убедя, основните български зеленчуци могат да растат и плододават при тропически условия. Трябва да се избират места на завет, да се избягва мокрене на листата при поливане и най-важното - да се садят през сухия сезон.

Въпреки високите температури и влажност, освен минералните торове, не съм ползвал никакви пестициди. Ето как изглеждат условията като температура и влажност, през нощта и после - през деня:
Изображение Изображение

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 20 юни 2018, 08:06
от Kolibar
Родината на чушките са именно тропиците на Америка и най вече заливаните от дъждове планини на Колумбия. С тях там нямаш проблеми.

Re: Български сортове зеленчуци за по-влажен климат

Публикувано: 20 юни 2018, 16:09
от Kiril Donov
Така е. Но при мнго по-малка влажност, в България чушките ми редовно хващаха мана. Затова очаквах тук да се съсипят, а те си стоят тъмнозелени.
Интересното е, че и краставиците не успяха да хванат мана.