Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот sylay » 09 Окт 2017, 11:57

Моя още цъфти на козирката на блока... нямам думи. Пълен е с цвят!
В петък го поливах, мина домоуправителя на входа и ме попита:
"На какво мирише така хубаво нощем? От кое цвете идва тази миризма? Вечер като се качвам нагоре мирише много хубаво на парфюм. "
Аз: "От това, което цъфти най-грозно. На индийски е 'Раат Ки Рани'. Превежда се от хинди като "Кралицата на нощта" и привлича змии/поне в Индия/."
Той: "Аааа...за това ли съседките непрекъснато се събират тук!? <453> "
Аз: "Ти внимавай как ги наричаш, да не вземеш да им опиташ от отровата." <chasing with axe> <406>
Майтап да става!

Сега сериозно:
Кога се прибира вътре? Взе да застудява, а още цъфти. Като си го купих това лято ми се стори много високо и бързо растящо. Взех, че му начупих върховете/Слава Богу/ и от всеки връх излязоха 3 нови клона. Сега всеки от новите е препълнен с цветове, а растението изглежда доста голямо. Дори когато отворя вратата на апартамента към входа ме лъхва нежното ухание на цеструма, въпреки че е на 5-6 метра и е отворен само малкия прозорец към козирката. Не искам да го умъртвя, затова ме интересува кога да го прибера? Подрязва ли се като го прибирате?

Vinil в крайна сметка цъфна ли ти оранжевия цеструм? Хайде бе дружке по китки, от кога те чакам да ми кажеш кой от двата мирише по-силно и е за предпочитане - белия или оранжевия? Какви са ти впечатленията от оранжевия? От белия вече имам впечатления. А ти белия къде го държиш през зимата и как го стопанисваш?
Боже, Божее... търся навсякъде из форума, къде сте писали вие с Maria-Joana. Сега цяла зима ще си набелязвам растения от тези, за които сте писали и като дойде пролетта... атакааааааа на палм центъра!!!

Maria-Joana, взе ми очите 1 твоя снимка от предните страници. Такова хубаво и пищно растение! А и до колкото разбирам от твои по-ранни публикации, явно имаш много по-богат опит от мен с цеструмите. Може ли малко помощ в захващането му? Опитах се да го захвана това лято и във вода и в почва - зелен резник, но не се получи. Трябвало да е вдървен. Ниско долу ли трябва да го режа, за да се захване? Всеки казва, че било много лесно да се захваща. Как се прави тогава, ако е толкова леко?
Последна промяна sylay на 09 Окт 2017, 15:18, променена общо 1 път
Аватар
sylay
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 265
Регистриран на: 25 Яну 2014, 13:13
Местоположение: ПЛОВДИВ
Mясто: ПЛОВДИВ
Пол: Жена
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 09 Окт 2017, 15:17

Пази се от температури под нулата. В началото може да се прибере само за нощите със слана и като застудее по-сериозно - да се прибере за постоянно. Може да се подреже ако е необходимо.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11032
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот vinil » 09 Окт 2017, 20:16

sylay, не цъфна оранжевият Цеструм, не знам защо...В сравнение с другите, които притежателите им показват във форума, моят е малък- може би защото беше последен, пък и при онлайн покупка нямам възможност да избирам. В същност едва ли причината е тази, и аз не разбрах каква е, но белият ми е цъфтял през годините и на съвсем малко нововкоренено клонче. Тази година за пръв път купих голямо растение, досега винаги съм го отглеждала като сезонно, докато цъфти и никога не съм имала проблем с вкореняването/моя близка има голямо растение/. Преди около 2 седмици видях в пясъка, че едно клонче, "бучнато" там с няколко други, се е вкоренило- само то, впрочем- оранжевият и няколко клончета Бугенвилия бяха изгнили. Така че при мен не е зимувал досега, но мястото и на двата вече е определено- в мазето, те са достатъчно студоустойчиви /като стайни растения/, а там е около и малко над 10 град. в по- меките зими, в големите студове пада до 5.

В тази връзка не мога да кажа кой мирише по-силно, тъй като нямах възможност да направя сравнение. Но четох някъде, че оранжевият мирише по-слабо, но и през деня, обаче и те са няколко различни сорта и не знам дали това се отнася за aurantiacum.

Относно парфюмните аромати- наскоро прочетох, че Аглая одората влиза в състава на парфюмите на HUGO BOSS /е, това вече е марка!/, ама не успях да разбера има ли я в мъжките?! Докопвала съм се до такъв на младото мъжко поколение в къщи, но като не знам как мирише самото растение..... <hmmm>

Maria-Joanna не подава информация как преминава процесът на вкореняване, да се надяваме да е успешен! <thumbup>
"Умният човек не прави сам всички грешки, той дава шанс и на други." Уинстън Чърчил
vinil
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 234
Регистриран на: 22 Авг 2013, 12:39

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот perperikon » 09 Окт 2017, 21:57

Саксиите лесно ще ги приберете, а моето е в земята и се кани пак да цъфти - сега друга основна клонка, която е достигнала зрелост произвежда цветове. Ако не паднат слани още 2-3 седмици ще цъфне. Освен "оригиналните" 3-4 клонки моя цеструм пусна и десетина нови клонки в основата, които ще цъфтят догодина, ако оцелеят. Идеята ми е да го зария с 1 педя пръст в основата + парче найлон отгоре с надеждата, че когато го разкрия през пролетта основите на клонките ще са живи и ще пуснат филизи. Някой да е пробвал нещо подобно?
perperikon
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 528
Регистриран на: 20 Май 2016, 13:10
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Mясто: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -24(?)
Минимум в посл. зима (°C): —8,7
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот petar » 09 Окт 2017, 22:34

<hmmm>
Моя е Cestrum aurantiacum и цъфтя цяло лято.
Аромата му като сила е слабичък и е само през нощта ,
а като аромат не е нещо особено и завладяващо, но
пък е красив. Имах по големи очаквания.
<thumbup>
Ако имаме по една ябълка и си я разменим-ще имаме пак по една,
но ако имаме по една идея и си я разменим- ще имаме по две !

( Петър )
Аватар
petar
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 321
Регистриран на: 13 Дек 2011, 10:47
Местоположение: гр.Златица обл.Софийска
Mясто: гр.Златица
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 669
USDA zone: 7a
Любимо растение: Всички видове палми
Любим климат: Екваториален

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот vinil » 09 Окт 2017, 23:36

petar, може би точно твоя Цеструм имах пред вид, като писах, че е по-голям, но доколкото си спомням, не е от тази година. Макар че и това е без значение, а може и да е- все пак не успя да се приспособи към новите условия...Знам ли, толкова много го харесвам и имах голямо желание да цъфне, но той не пожела...Надявам се другата година да размисли <453> А това, че ароматът му е по-слаб, се компенсира от по- атрактивния му вид- няма спор, че е по- красив и наситен от не толкова впечатляващият, но пък с много силен аромат бял Цеструм. Наистина не помня точно къде прочетох, че и цветът е отворен през деня, и слаб аромат се долавя, но не съм сигурна за кой сорт се отнасяше написаното. А и не винаги всичко, което се пише, отговаря на истината- заключението е, че ароматът му е по- слаб от този на Cestrum nocturnum, но визуално е по-атрактивен- малко растения могат да "задоволят" всички сетива!

perperikon, а ти хич не го мисли- нахлупвай варела отгоре му, както бабите си зазимяват зокумите и нямаш грижа! Не влагам ирония, мисля, че е много разумно решение. Това не помня точно кой беше споделил във форума /моля за извинение, че използвам написаното в поста му/, но твоята цел е да го съхраниш и предпазиш от студа, а не да се развива....Не съм много сигурна само найлонът дали ще свърши работа, затова пробвай "бабешкия" метод, вероятно ще проработи!
"Умният човек не прави сам всички грешки, той дава шанс и на други." Уинстън Чърчил
vinil
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 234
Регистриран на: 22 Авг 2013, 12:39

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот sylay » 10 Окт 2017, 09:46

Рerperikon, аз успея ли да го вкореня белия, също смятам да го занеса на село/Куклен де! Вече е град/ и да го засадя точно в двора, обаче Куклен има специфичен микроклимат. Да е планина - не е планина, да е поле - хммм не съвсем. Но по-напред в темата четох, че г-н Донов има опит в отглеждането навън и това ме окуражи.

Благодаря за Инфото за жълтия цеструм.
Аватар
sylay
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 265
Регистриран на: 25 Яну 2014, 13:13
Местоположение: ПЛОВДИВ
Mясто: ПЛОВДИВ
Пол: Жена
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот vinil » 10 Окт 2017, 18:13

sylay, твоят разговор с домоуправителя, снощи много ме развесели... Дотолкова, че мъжът ми ме видял нахилена и много загрижено ме попита какво ми става, че се усмихвам сама на себе си. Нямаше как, обясних му защо ми е весело, за да не се притесни, че <crazy2> А той, понеже също е зевзек, дълбокомислено се "произнесе", че в изречението "Аааа...затова ли съседките непрекъснато се събират тук!?" ,щял да промени глагола "се събират" с "припълзяват"....Голяяяма обида за женското съсловие, обаче преди малко ме завлече да му покажа растението, което привлича змии и аз не пропуснах да му кажа, че по принцип само змии "припълзяват" около него, но щом толкова настоява....

И моят продължава да цъфти и да разнася аромат, но понеже е в двора, никой досега не ме е питал за източника на този аромат. Макар че ако съседите са го усетили, знаят откъде идва, защото през пролетта пък се разнася ароматът от лоницерите.

За вкореняването на белия Цеструм- не е задължително резникът да е вдървесен, моят беше много млад и зелен, наскоро избил, но го изчаках да порасне. Не го срязах, а го откърших с удебелението долу, не знам дали има някаква зависимост, но съм забелязала, че такива клончета се вкореняват по- успешно от резник- независимо дали е зелен или вдървесен. Вкорени се в сандъче с пясък, покрито със стреч фолио, по този начин и Бугенвилии съм вкоренявала преди 1-2 год., но тази год. не се получи. Както с оранжевия Цеструм- 3 пъти изгнива вече, скоро сложих 4-то, не е изгнило още, но листата му пожълтяват и падат- вероятно няма да се получи. Живот и здраве, ще продължим да експериментираме догодина!
"Умният човек не прави сам всички грешки, той дава шанс и на други." Уинстън Чърчил
vinil
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 234
Регистриран на: 22 Авг 2013, 12:39

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот sylay » 17 Окт 2017, 15:39

vinil, това го четох от английски. Индийците в САЩ са писали доста за това цвете/дърво по точно/.
Наистина в Индия "Кралицата на нощта/Raat ki Rani/" привлича змии, но за да не ги привлича паралелно с него се засажда друг цеструм, известен с името "Краля на деня". Това не е нито шега, нито легенда.
Е! Те там хората си имат много змии, но това е друга тема.

<die laughing> <smile134>
Аватар
sylay
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 265
Регистриран на: 25 Яну 2014, 13:13
Местоположение: ПЛОВДИВ
Mясто: ПЛОВДИВ
Пол: Жена
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот vinil » 18 Окт 2017, 12:55

sylay, не като шега или легенда приех информацията за способността на Цеструма да привлича змии- не се съмнявам, че е правдоподобна. Наистина ароматът му е силно упойващ, което по някакъв начин въздейства на обонятелния орган на този вид влечуги. В случая ме развесели изводът на събеседника ти, че затова всички жени се събират около него <he-he> Понеже и думата "змия" е от женски род, та в тази връзка мъжете правят някаква такава, доста неприятна за нас асоциация, но пък ние гледаме на това от веселата страна ......

Твоят Цеструм цъфти ли още? Моят вече постепенно започва да прецъфтява, поне няма да се ядосвам, че ще е с цветове, когато го "накажа" в мазето- за разлика от Бугенвилеите- всички без изключение цъфтят и нямат намерение да прецъфтяват скоро....
"Умният човек не прави сам всички грешки, той дава шанс и на други." Уинстън Чърчил
vinil
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 234
Регистриран на: 22 Авг 2013, 12:39

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот sylay » 19 Окт 2017, 16:42

vinil, днес пак ходих в Палм Центъра. Понеже мой колега напуска, му купих за подарък от мен 1 смокиня/от доста време искаше/. А пък аз пак се обзаведох с 2 нови фикуса. За малко да се върна и с една ЛАНТАНА.
<sweat>
Сега се чудя как да вкарам фикусите вкъщи, че са големи растения БЕЗ да ме гледат на криво и да ми се карат.
<sweat>
Ще търся дали има тема за фикуси във форума, защото не им знам сортовете.

Иначе цеструма ми оредя доста като цвят, а днес чух, че вече щяло да вали и сняг. Ти твоя в мазето ли го държиш? Аз се чудех къде да го слагам: дали на топло или на студено?!
Видях цеструмите в центъра: днес бяха с големина около една педя.

Айде, отивам в темата за фикусите да питам какви са моите.
Аватар
sylay
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 265
Регистриран на: 25 Яну 2014, 13:13
Местоположение: ПЛОВДИВ
Mясто: ПЛОВДИВ
Пол: Жена
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот felicita_9 » 24 Окт 2017, 10:45

Здравейте, искам да попитам кога се очаква да имате отново от - Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта,
предполагам,че ще е пролетта, но пак да попитам ориентировачно...
felicita_9
 
Мнения: 7
Регистриран на: 14 Мар 2016, 12:42
Mясто: бургас
Пол: Жена

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот sylay » 24 Окт 2017, 14:12

felicita_9, когато ходих видях, че имат, но са малки/горе-долу около една педя/. Не знам дали сега ги захващаха или са екземпляри за продажба.
Последна промяна sylay на 25 Окт 2017, 10:14, променена общо 1 път
Аватар
sylay
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 265
Регистриран на: 25 Яну 2014, 13:13
Местоположение: ПЛОВДИВ
Mясто: ПЛОВДИВ
Пол: Жена
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 24 Окт 2017, 15:49

sylay написа: felicita_9, когато ходих видях, че имат, но са малки/горе-долу около една педя/. Не знам дали сега ги захващаха или за екземпляри за продажба.

Нови са вероятно. Постоянно произвеждаме нови, но сега вече растат доста по-бавно. Напролет растежът им е много по-бърз.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11032
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Cestrum nocturnum, Нощно цвете, Кралица на нощта

UNREAD_POSTот sylay » 25 Окт 2017, 10:20

Г-н Донов, моето растение като си го купих този юли беше голямо. Начупих го, разклони се и пак стана голямо. Цъфтя като лудо. Сега какво да правя? Да го подрежа ли доста ниско или само за оформяне на короната?
Да го прибирам ли вече?
Този петък в Палм Центъра май ми казаха, че вашите вече са ги прибрали/обаче вече не съм сигурна/. Малките растения, които видях там бяха в оранжерия. Помислих си, че може би е защото ги захващате в този период.
Аватар
sylay
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 265
Регистриран на: 25 Яну 2014, 13:13
Местоположение: ПЛОВДИВ
Mясто: ПЛОВДИВ
Пол: Жена
Любимо растение: Мурая
Любим климат: субтропичен

ПредишнаСледваща

Назад към Екзотични цветове (Exotic flowers)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron