Суджуци, наденици и пастърма

Кулинарните умения на форумните членове. Интересни рецепти.
ivio
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Суджуци, наденици и пастърма

Непрочетено мнение от ivio » 17 окт 2017, 14:39

моЙта пастърма:
ще споделя как я приготвям

в един гевгир се поставя едра морска сол, после 3-4 см-ви парчета телешко филе или вайсбрат, ако имате говеждо още по -добре
пак сол, пак месо и така докато свършите с един сантиметър сол.

между 12 и 15 часа, зависи от месото, да престане да пуска течност

после около 10 -12 часа в разтвор вода/оцет 50 на 50, аз имам домашен ябълков, той е по слаб, но има други предимства.

( в Родопите киснат месото във 8 % солен разтвор на вода , докато престане да пуска кръв)

след това се се връзва канапчето с клупче където ще се овесва и се разджурква в здрав найлонов плик, където е поставена мерудията

в самата мерудия задължително слагам чимен или чимен или сминдух, кой както го нарича, аз моя си го купувам от арабските магазини

червен пипер, смлени бабина душица (мащерка) чубрица, който иска може да му сложи чесън, бон в БГ имаме достатъчно много подправки, а всеки си има вкус

ако искате да го кайзеровате (Кайзер идва от турския град Кайзери) трябва да се разбият няколко белтъка, най-добре да станат на пяна, смесват се с мерудиите и се

намазва месото. белтъка ще запечата продукта, ще стане по - бавно, но за сметка на това няма да е много сухо и твърдо.

самото сушене зависи от времето и мястото, за да стане хубаво- задължително трябва да е на сянка и да е проветриво.

това може да се прави и от свинско месо, но тогава няма да е пастърма.



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Месомелачки и пълначни машини за суджуци
    2 Отговори
    1953 Преглеждания
    Последно мнение от Христо Христов
    05 апр 2015, 22:44

Върни се в “Трапезата - храни и напитки. Домашна зимнина”