Мариноване на маслини в домашни условия

Кулинарните умения на форумните членове. Интересни рецепти.

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот traiko » 05 Окт 2017, 23:03

Ето тук Иво може да се види примера с тубите.
http://sevgidenesintiler.blogspot.bg/20 ... yaplr.html
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2232
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот ivio » 10 Окт 2017, 19:53

завърших първия етап от мариноването на маслини,
след около 3 седмици, завърши бурната млечно-кисела ферментация,
като горчивината им почти изчезна, правя последната промивка с чиста вода,
следва първата марина с морска сол, някъде прочетох,
че не е добре да се използва йодирана сол, разваляла материала!
Изображение
ivio
 
Мнения: 10
Регистриран на: 30 Сеп 2017, 15:47
Mясто: Sofia - с Храбърско
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 750
Минимум в посл. зима (°C): -25
Любимо растение: бабина душица
Любим плод: банан
Любим климат: умерено-континентален

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот ivio » 24 Окт 2017, 11:59

такаааа, тези дни ще сменям първата саламура, която направих със 70 промила соленост или 7 %, т.е. 70 гр. на 1 литър вода
горчивината е на път да изчезне, а са минали около 35-6 дни, маслините са относително твърди, обаче имат някакъв странен вкус, не че е лош , но е странен!
сега ще наложа втората марина, като използвам всички предишни съвети в тази тема. лимон, чесън, розмарин, зехтин, ябълков оцет...........
ivio
 
Мнения: 10
Регистриран на: 30 Сеп 2017, 15:47
Mясто: Sofia - с Храбърско
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 750
Минимум в посл. зима (°C): -25
Любимо растение: бабина душица
Любим плод: банан
Любим климат: умерено-континентален

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот traiko » 29 Окт 2017, 16:55

Tова е урожаят за тази година. В купата са Каламата,доста дребни но дръвчето е малко и е в саксия.
За първа година толкова.В тубата са Халкидики,но има и доста зелени.В буркана който е 1.75мл.л са
Елит 1.Може би не е точното място да пиша,защото аз ги правя по друга рецепта,не ги кисна във вода,но
много теми се отварят и за това ще пусна поста тук.
Изображение
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2232
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот ivio » 01 Ное 2017, 20:59

traiko написа:Tова е урожаят за тази година. В купата са Каламата,доста дребни но дръвчето е малко и е в саксия.
За първа година толкова.В тубата са Халкидики,но има и доста зелени.В буркана който е 1.75мл.л са
Елит 1.Може би не е точното място да пиша,защото аз ги правя по друга рецепта,не ги кисна във вода,но
много теми се отварят и за това ще пусна поста тук.

ами аз без да имам амбициите да се правя на хазяин, може би точно обратното - натрапника съм Аз, смятам че Вашето място е именно тук!

Иначе, след около 40 дни третиране , вече имам абсолютно годни за ядене маслини, остава най-трудната част да ги овкуся, защото всеки човек си има субективни предпочитания, вероятно като последен съвет
като тръгнете към Гърция, вземете си Пикап, натоварете го, следвайте стъпките ми и каквото Господ разпореди
ivio
 
Мнения: 10
Регистриран на: 30 Сеп 2017, 15:47
Mясто: Sofia - с Храбърско
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 750
Минимум в посл. зима (°C): -25
Любимо растение: бабина душица
Любим плод: банан
Любим климат: умерено-континентален

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 02 Ное 2017, 11:39

Я, един лек оффтопик: Ако река да прескоча специално за целта до Гърция другия уикенд, 1. Дали мога да намеря маслини някъде по пазари или недалеч от пътя? <off topic>
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5725
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот perperikon » 02 Ное 2017, 16:30

През Ноември трябва да е масовия маслинобер. Ако видиш някъде че берат не виждам причина да не ти продадат. Даже и за рецепта за мариноване можеш да питаш, по-младите говорят английски, а на някои възрастни майчиният език е македонския диалект на българския език. Въпроса е да излезнеш от главните пътища и да се забиеш насочено в някой маслинарски район.
perperikon
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 443
Регистриран на: 20 Май 2016, 13:10
Mясто: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 275
Абсолютна минимална темп.(°C): -24
Минимум в посл. зима (°C): -14
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим климат: Средиземноморски

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

UNREAD_POSTот ivio » 19 Ное 2017, 22:01

вече окончателно мога да споделя, по технологията която правих маслините, крайният резултат е особено впечатляващ около 60 -тия ден
само да се внимава с розмарина, че дава много силен дъх! на мен ми харесва , но едва ли всички го харесват!
поздрави !!!
ivio
 
Мнения: 10
Регистриран на: 30 Сеп 2017, 15:47
Mясто: Sofia - с Храбърско
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 750
Минимум в посл. зима (°C): -25
Любимо растение: бабина душица
Любим плод: банан
Любим климат: умерено-континентален

Предишна

Назад към Трапезата - храни и напитки. Домашна зимнина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта