Мариноване на маслини в домашни условия

Всичко за маслините
Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 305
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Район: Храбрино, 368,4 м н.в.
Местоположение:
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ентусиаст » 05 май 2013, 04:33

Молим, форумът да започне да пуска рецепти. Изкупихме знайни и незнайни маслинови дръвчета. Очаква се голяма реколта. Айде, моля ви се, да не стават зян, давайте идеи. Бурканите са подготвени, само капачки да съберем!


" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Nacheff
Любител на южните растения
Мнения: 177
Регистриран: 03 апр 2013, 22:11
Район: Крумовград / надморска височина - 209 метра
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Nacheff » 05 май 2013, 22:16

<that's it>



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2265
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 17 times
Been thanked: 35 times

Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от zack » 17 ное 2013, 18:59

Привет,
След като забърках някаква гад и потопих маслините в нея, реших, че е хубаво, да имаме тема,
в която пробвалите да споделят своя опит. Лично аз намерих някаква рецепта за домашни мариновани маслини
в Интернет, която беше доста тъпо описана, защото нямаше точни количества. Та засега съм до тук:
- измих маслините;
- сложих ги в солена вода, която смених 2 пъти за около 30 часа, като отгоре бях сложил една чиния да ги натиска;
- сега са в саламура от вода, сол, малко изцеден лимон и зехтин, като трябвало да ги чакам около месец.

Представа си нямам какви количества да слагам и колко време и трябва. Ама ще видим какво ще се получи <cheers>
Очаквам изпитани рецепти за вкусни домашни мариновани маслини <cheers>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от traiko » 17 ное 2013, 22:15

Добре си се сетил Zack да отвориш тази тема.Нали всички отглеждаме маслини.
Да се надяваме,че скоро производството ще се увеличи и ще имаме нужда от
разни рецепти.Засега като гледам може би karaibryama може да сподели някаква рецепта.
Реколтата му изглеждаше много добра. <cheers2>



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 635
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 6 times

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от popov.dinko » 17 ное 2013, 22:19

Малко пъти си сменял - за 30 часа само два пъти !?! И после в саламура и другите добавки... Около месец е нужен за смяна на водата и то през два три дни. Добър резултат има и надубчването на маслините с вилица или нарязване с ножче. Иначе си остават горчиви....



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11914
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.3 (December 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 61 times
Been thanked: 112 times

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 17 ное 2013, 22:48

И аз набрах към кило, микс от различни сортове. Още ги кисна във вода със сол. Сменям я, когато се сетя ... става вече към 3 седмици. Но не съм съвсем наясно, как да процедирам по-нататък.
Аз също се радвам за тази тема! <thumbsup>


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 635
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 6 times

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от popov.dinko » 17 ное 2013, 22:54

За предпочитане е водата да е без сол. Пробвай следващите процедури без сол, поне още седмица, две. И след това саламура -сол, зехтин или олио, лимон на резенчета. Добър аромат дава и клонче от розмарин.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11914
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.3 (December 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 61 times
Been thanked: 112 times

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 17 ное 2013, 23:55

Слушам!


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 18 ное 2013, 17:43

Ей ги Кировите Елит-и:
Изображение
Не ма питайте как ги прая,щот и аз незнам.Опитвам,кисна във вода и сол,пак опитвам,докато спрат да горчат. <head in the wall>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Swetoslawa
Любител на южните растения
Мнения: 205
Регистриран: 17 ное 2013, 11:57
Район:
Местоположение: ❤●•٠·˙˙·٠•●❤ВарнА❤●•٠·˙˙·٠•●❤ ако имаш две ризи... купи си ютия !
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от Swetoslawa » 18 ное 2013, 17:56

и зеленко за декорация, браво, браво <wink>
аз много обичам зелени маслини, зелени и много солени



milen
Любител на южните растения
Мнения: 196
Регистриран: 11 мар 2012, 15:15
Район: с.Кошарица,на 6км. от Слънчев бряг
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от milen » 18 ное 2013, 18:37

Аз си купих от Турция 3кг.черни маслини и попитах един познат,който всяка година приготвя много маслини за най-добрата рецепта.Неговият съвет бе да ги разрежа 2 пъти по дължина и държа 20 дни във вода,като всеки ден я сменям,и след това 15 дни във сол на вкус.След това слагам в буркани и със зехтин.Послушал съм го и ги направих.Ще видим какво ще се получи.
Последна промяна от milen на 18 ное 2013, 20:34, променено общо 1 път.



Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 18 ное 2013, 18:46

Аз го правя горе-долу по същия начин.Кисна ги във солена вода около 10 дни,и опитвам за горчивина! След това олио,малко оцет,и на масата.Без ракия изобщо не ги пробвайте! Майтап! <head in the wall>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 1143
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: botanical-garden-margarita-botanicheska-grad
Местоположение: Ботаническа градина Маргарита, Гроздьово
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17 (2012г.)
Минимум последна зима (°C): -16,1
Любимо растение: средиземноморски маквиси
Любим плод: смокиня
Любим климат: субекваториален
Has thanked: 0
Been thanked: 12 times

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от иван » 19 ное 2013, 09:48

Имам книгата на Драган Брезовски ''Маслината'', там има доста рецепти за мариноване, зелени маслини и преработка за зехтин. Тук качвам един, ако има и интерес ще кача и другите рецепти.
ОСОЛЯВАНЕ НА ЧЕРНИ МАСЛИНИ
За този начина на консервиране са годни само добре узрелите и напълно черни маслини. Тези маслини се обработват по метода на осоляване. За целта първоначално маслините се сортират по цвят и размер. След което плодовете се промиват няколко пъти с вода, за да се премахне мръсотията и прахта и едва след това се засипват с пластове едра сол от по 2-3 мм. (приблизително 15% от теглото им). В един съд може да се осоляват само маслини от едно и също качество, за да не се допусне смесване. Най-горния ред маслини се засипва с нужното количество сол, закрива се чиста тъкан-марля или тензух и плътно се притиска с дървен капак.
При процеса на осоляване на дъното на съда се отделя горчив сок, който се отвежда с помощта на кранче. В процеса на сухата ферментация се наблюдава съзряване на плодовете. Горчивите глюкозиди частично се разрушават, което води до химически промени в плодовете, а останалата част се отделя с клетъчни сокове.
В помещенията за осоляване температурата, трябва да е в границите 18-20 градуса. По-високи и по ниски от 10-15 не се препоръчват, при такива температури процесът се забавя.
Съзряването и осоляването на плодовете трябва да протича бавно и равномерно, като през 5-6 дни маслините се разбъркват с дървени лъжици. Ако солта се е смила, се добавя на два пъти -първо -10-12% и втория път не повече от 8%.
Завършването на процеса се определя от вкусови контролни анализи. По принцип осоляването завършва за 4-6 седмици в зависимост от сорта. Готовите маслини трябва да имат приятен вкус, масленост, нежно , сочно, солено тъмно-оцветено месо без горчивина с красива черно-блестяща кожица. Те не трябва да съдържат повече от 6-7 % сол при влажност 26-28% и млечна киселина не повече от 0,5 %. Много често в процеса на ферментиране поради натрупване на млечна киселина в резултат на млечно-кисела ферментация , може да се получи обезцветяване на плодовете на маслината. За да се възстанови цвета им , след приключване на ферментацията, маслините се разстилат на чисти дървени маси на слой с дебелина 5см. и периодически се размесват в продължения на 5-6 дни. При съприкосновението си с въздуха и в резултат на окисляването на особени вещества, плодовете възвръщат тъмният си цвят.
След приключване процеса на ферментация и установяване готовността на черните маслини, те се изваждат от солта и се промиват с вода и се разстилат на маси, за да се отцеди водата, като маслините се оставят да изсъхнат за 2-3 дни. Ако в плодовете съдържанието на маслините е 6-7%, те се накисват в топла вода (28-30 градуса), като водата се сменя на 4-5 часа и след това се изсушават до достигане на влажност на плода до 26-28%.
Подсушените плодове се заливат със зехтин и се насипват в дървени бъчви или глинени съдове с предварително поставени в тях целофани или пергаментови торбички и съдовете се затварят плътно херметически.
Така опаковани маслините могат да се съхраняват в прохладни помещения до 8 градуса около 6-8 месеца, а при пълно херметическо затваряне и до 10 месеца. За по-дълго съхранение черните маслини се насипват в стъклени буркани и добре понасят пастьоризация и стерилизация, които не изменят основните им вкусови качества.


бъди човек, а не човече гори, но никога не тлей!

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 19 ное 2013, 17:46

Дай за зелени маслини,любимите ми! <thumbsup>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Swetoslawa
Любител на южните растения
Мнения: 205
Регистриран: 17 ное 2013, 11:57
Район:
Местоположение: ❤●•٠·˙˙·٠•●❤ВарнА❤●•٠·˙˙·٠•●❤ ако имаш две ризи... купи си ютия !
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от Swetoslawa » 19 ное 2013, 18:10

benisat написа:Дай за зелени маслини,любимите ми! <thumbsup>


ммммм и на мен <thumbsup>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    39 Отговори
    6176 Преглеждания
    Последно мнение от vladi
    26 сеп 2018, 19:39
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    2105 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    11623 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    84 Отговори
    9302 Преглеждания
    Последно мнение от forumolubec 1978
    06 дек 2018, 17:15
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    7 Отговори
    2617 Преглеждания
    Последно мнение от Slavka Tsocheva
    24 май 2013, 23:39
  • New post Маслини
    от ivo_nekitov » 21 сеп 2010, 13:10 » в Olea europaea (Маслини, Olives)
    1937 Отговори
    175513 Преглеждания
    Последно мнение от ivo_nekitov
    10 дек 2018, 10:57

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”