Мариноване на маслини в домашни условия

Кулинарните умения на форумните членове. Интересни рецепти.
Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1587
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 19 ное 2013, 18:28

Имам да бера две маслини,тъкмо са виолетови! Давай рецепта ,че ша узреят!
Последна промяна от benisat на 11 сеп 2017, 10:22, променено общо 1 път.


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2250
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 13 times
Been thanked: 29 times

Re: Домашни мариновани маслини - рецепти

Непрочетено мнение от zack » 30 ное 2013, 16:39

Опитах миниатюрните домашни мариновани маслини, които направих по описаната по-горе рецепта, ако това може да се нарече рецепта и смея да твърдя,
че са станали вкусни. Дори почти не нагарчат. Ама има още какво да се желае. <wine>

Основните проблеми са 2:
- маслините са ужасно дребни;
- кожицата им е доста здрава и дразни.

Чудя се дали тия двата проблема на моите домашни мариновани маслини, направени по описаната по-горе рецепта се дължат на това,
че самите маслинови дръвчета са закупени от Педро Таралаз от Куклен, или на самата рецепта?


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 305
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Район: Храбрино, 368,4 м н.в.
Местоположение:
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ентусиаст » 04 дек 2013, 10:42

Маслините са обрани и натъпкани в буркани. Намерихме една рецепта от едно ивайловградско село без маслинови насаждения, но хората си носят маслините от Гърция. Накиснати са във вода и така 30 - тина дена. Цепнати са. Ако има интерес към рецептата, ще пиша пак. Да не досаждам с многословие... <coffee>
Последна промяна от ентусиаст на 04 дек 2013, 20:56, променено общо 1 път.


" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2406
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 9 times
Been thanked: 3 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 04 дек 2013, 11:25

ентусиаст написа:Маслините са обрани и натъпкани в буркани. Намерихме една рецепта от едно ивайловградски село без маслинови насаждения, но хората си носят маслините от Гърция. Накиснати са във вода и така 30 - тина дена. Цепнати са. Ако има интерес към рецептата, ще пиша пак. Да не досаждам с многословие... <coffee>


Що да досаждаш,като си почнал карай до край .Нали догодина се очакват големи реколти.



Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1587
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от benisat » 04 дек 2013, 11:53

Давай рецептата,че аз мойте си ги правя на око.Пак стават мноо добри,ама друго си е майстор да те учи! <thumbsup>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 305
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Район: Храбрино, 368,4 м н.в.
Местоположение:
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ентусиаст » 04 дек 2013, 18:46

С огромно вълнение набрахме маслини и ги натъпкахме в два буркана- компотен и от лютеница ( като онези през 80 те години). Всичко това от три дървета. Двете елитки от Киро, макар и млади, и те пуснаха някоя. Бонсайката нищо не даде. Та, инструкциите, които получихме са: 1. 40 дена киснене във вода като ВСЕКИ ден се сменя <crazy2>
2. Прави се саламура ( вода и сол, ама забравих да питам каква). Проверява се с яйце дали е читава саламурата- пуска се едно сурово яйце, което се очаква да потъне до половина, за да е успешно начинанието.

3. Към саламурата се добавят маслините. Престояват си там десетина дена като се пробват дали стават или не за ядене.

4. Маслините трябва да се резнат отстрани. Това не ми допада, харесвам ги цели.

Моята работа е като 'чух на опашката за чушки'. Пробвам за първи път. Трябва да видя и вкуся, за да повярвам. 'Ми т' ва е! Давайте и вашите рецепти.
Последна промяна от ентусиаст на 04 дек 2013, 20:57, променено общо 1 път.


" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1587
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от benisat » 04 дек 2013, 20:05

Аз миналата година ги правих така,измислено от мен:
-Кисна в много солена вода,без да им нарушавам целостта,няколко дни ,като опитвам докато спрат да горчат.Не съм броил дните,ама над десет бяха.
След това в буркан с вода,оцет и олио ,като ги разбивам всеки ден да стоят постоянно мазни,щото олиото изплува отгоре.
И след няколко дни с ракия-идеални стават.
Таз година Елит-ите тъй изядох,ся съм сложил Коронейките,дето Педронез ми продаде за Арбекина и Халкидики! <shooting>
Нещастник <red card>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 305
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Район: Храбрино, 368,4 м н.в.
Местоположение:
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ентусиаст » 04 дек 2013, 20:52

@ benisat

Браво. Разделил си ги по сортове. И аз така исках, ама моите хора се разпъргавили и ги натъпкали заедно. Абе, дано станат. Мераци много!

Недей така за тоя човечец О. от К. На нас ни липсва! Много свеж зеленчук! В К. са все таланти. Откакто една фирма за мебели там ми прави една сериозна поръчка, не стъпвам посмъртно в това селище. А, уж, прехвалени. Здраве да е, другото се купува.


" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 05 дек 2013, 10:41

И аз обрах всичко накуп, към едно кило се събраха. Накиснах ги във вода и сол първите 10-15 дни, като я сменях 2 пъти. После Динко каза да махна солта и ги накиснах в чиста вода. Няколко пъти съм я сменял. Преди няколко дни опитах една маслинка и се оказа, че са готови и много вкусни. Сега ще им направя саламура с вода, сол, оцет, зехтин, лимон, чушка и чесън. Няма за кога да ги заливам със зехтин. Овкусят ли се, ще се изядат за нула време.
Не съм ги цепил. Не ги харесвам цепени, а и мисля, че може да станат на каша.
Най-отгоре ги затиснах с един плосък камък.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 305
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Район: Храбрино, 368,4 м н.в.
Местоположение:
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ентусиаст » 09 дек 2013, 22:27

Красота! Толкова мераци, натъпкани в два буркана само! Оставих ги на отговорно пазене. Дано ме дочакат.
Изображение


" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Потребителски аватар
басиста
Любител на южните растения
Мнения: 190
Регистриран: 03 апр 2012, 20:23
Район: Пловдив
Местоположение: Пловдив
Любимо растение: Citrus (all types)
Любим климат: субтрипичен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от басиста » 10 дек 2013, 18:55

Аз пък да ви се похваля си изядох моите <he-he> , много вкусни бяха с домашна ракийка <cheers2> <thumbsup>
Те не бяха и много де, едно бурканче от лютеница( 300гр), само плод!
Остава догодина да роди моето дръвче, а съм намисли да си купя още от Кирето за по-добро опрашване.
п.с. Аз ги наложих както трушия, месец ималко в саламура, после ги сложих в един буркан и с марината, топла зада се стерилизира, станаха уникални, с малко зехтин и риган.....мале,мале.
Наздраве <cheers2>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 11 дек 2013, 12:42

Нагледах ви се тук на хвалбите и реших да опитам от моите маслини днес за обяд.
Най-вкусни се оказаха ... миниатюрните френски маслинки. Едните от тях бяха най-дребни, малко по-големи от Годжи бери <he-he>
Направо отлични бяха и добре узрелите Елит-1 и Халкидики, както и още един едър сорт без име от една средиземноморска планина.
Не ми харесаха особено маслините, които обрах зелени. Те си останаха твърди и по-трудно се ядат. Вкъщи по принцип не купуваме зелени маслини и нямам представа, дали това е нормално или моите наистина съм го обрал съвсем зелени.

Рецептата ми беше съвсем проста. 30-40 дни във вода, като сменявах когато се сетя, общо 5-6 пъти може би. Преди седмица ги наложих в смес от сол, оцет, сок от един лимон, вода и няколко нарязани скилидки чесън. Маслините бяха около килограм, сбирщайн от десетина различни сорта, каквото намерих из градината. Сложих ги в хладилника за седмица и днес вече ги подкарах. Доста добре са на вкус. Не са много солени, нито кисели. Но аз не исках да прекалявам, защото и без друго са малко и ще се изядат бързо, а вкъщи избягваме солта.

Явно вече ще слагам маслини всяка година ... стига да плододават. <he-he>


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2150
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от plamen » 19 яну 2014, 12:57

Забравих да кача снимка от ритуалната консумация на първите маслини,произведени на обекта.
Наблегнахме на качеството,не на количеството...айде сега да не сме простаци <he-he>
Абе хич не бяха лоши... <wine>
Изображение



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 26 ное 2014, 22:55

Десетина кила набрах тази година, да видим какви ще ги свърша.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2406
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 9 times
Been thanked: 3 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 26 ное 2014, 23:59

Да споделя и аз.Тази година набрах две партиди.Не от моята,малко аванта.
Първите им сменях водата около 40 дена,и да ви кажа,че малко поумекнаха.
За това поне аз повече няма да правя тази грешка.Втората партида киснах около 10 дена,и след това в силна саламура,Около 70 грама едра сол на литър вода.
След 5,6 дена нова саламура ,и след още десетина дена като ги пробвах вече са супер.Гледах някаква гръцка рецепта,която ми хареса.
Скоро бях в Гърция и спах в един хотел, в който работише едно момиче от България.Понеже нямаше много клиенти и малко ни поглезиха.
Изкараха домашно приготвени маслини,мед,някакви пити със мед.Съжалявам само,че не попитах как точно те приготвят маслините,защото много ми харесаха.
Догодина ще го направя.Ще събера и малко повече.Докато моите започнат да плододават обилно <he-he>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    39 Отговори
    5951 Преглеждания
    Последно мнение от vladi
    26 сеп 2018, 19:39
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    2059 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    11425 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    75 Отговори
    8653 Преглеждания
    Последно мнение от Slavyanski
    05 ное 2018, 22:10
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    7 Отговори
    2567 Преглеждания
    Последно мнение от Slavka Tsocheva
    24 май 2013, 23:39
  • New post Маслини
    от ivo_nekitov » 21 сеп 2010, 13:10 » в Olea europaea (Маслини, Olives)
    1909 Отговори
    171041 Преглеждания
    Последно мнение от Gepata
    18 ное 2018, 23:07

Върни се в “Трапезата - храни и напитки. Домашна зимнина”