Мариноване на маслини в домашни условия

Кулинарните умения на форумните членове. Интересни рецепти.
Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2372
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Place: Свети Влас
Gender: Male
USDA zone: 7b/8a
Favorite plant: Цитруси+Манго
Favorite climate: Черноморски с миниуми до -8 max.
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 21 окт 2015, 13:23

Наближава времето пак да събираме маслини.
Къде от нашите,къде аванта <smile134> Та мисълта ми е,че никой маи не даде
една ясна и изпробвана рецепта.Ако някои е научил нещо,моля да сподели с останалите. <wine>



Swetoslawa
Любител на южните растения
Мнения: 205
Регистриран: 17 ное 2013, 11:57
Gender: Male
Местоположение: ❤●•٠·˙˙·٠•●❤ВарнА❤●•٠·˙˙·٠•●❤ ако имаш две ризи... купи си ютия !
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Swetoslawa » 22 окт 2015, 14:55

Аз не съм консервирала маслини, но рецептите които ще споделя изглеждат сполучливи, едно от важните условия според мен е щом маслините са горчиви да предстоят във вода за около месец като водата периодично се сменя, съдейки по-това което сте писали и след това да се мариноват, следователно мариноването би трябвало да излезе за по-малко дни до готовност, отколкото горчиви да се мариноват, мое мнение.

иначе ето няколко интересни рецепти:

Необходими продукти:
2 кг маслини,
1.25 литра вода,
3 супени лъжици готварска сол,
600 милилитра оцет,
4 скилидки чесън, нарязани на ситно,
4 ч.л. риган, сушен,
1 - 4 малки червени люти чушки,
12 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:За това количество ще са ви нужни 4 големи стъклени буркани, измити и стерилизирани с вряла вода. Маслините леко се смачкват, за предпочитане с голям речен камък, докато от едната страна не се пукне единия край. Друг вариант е на всяка да и се направят по три разреза откъм дръжката до връхчето. Това помага за освобождаване на сока им. Оставят се накиснати в подсолена вода, която се сменя всеки ден, в продължение на една седмица.

След седмица:Източете водата и измийте маслините. Поставете ги в чистите стъклени буркани. Добавете солта и оцета. Добавят се лютите чушки, нарязани на ситно, чесън и пресен риган. За завършек се залива със зехтина.

За около 3 до 4 седмици маслините са готови.

Съвети за съхраняване на маслини:
За половин килограм маслини сместа е следната: 1 ч.л. розмарин или мащерка, 2 с.л. ябълков оцет, 2-3 дафинови листа, 1-2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки, настъргана кора от 1 лимон, 1 средна глава кромид, 4-5 с.л. зехтин.

Сложете всички продукти без оцета и зехтина в подходящ съд. Може да е буркан с винтова капачка или купа. Нарежете лука на кръгчета, чесъна на ситно и го поставете на дъното. Смесете оцета и зехтина и ги разбийте в затворена бутилка.

Сложете подправките на маслините и ги залейте със сместа от зехтин и оцет. Ако е необходимо добавете още зехтин, така че да покриете маслините. Съхранявайте ги в хладилник.

Ако искате да съхраните по-малко количество маслини подходяща е следната марината: 1 с.л. сух босилек, 2 с.л. ябълков оцет, 4 с.л. зехтин. Сложете сместа в буркан с винт, разтърсете енергично, за да се смесят добре съставките. Отново съхранявайте в хладилник и дръжте маслините в маринатата, докато не ги изядете напълно. Може да ги съхранявате и само в зехтин.

Според една гръцка рецепта първо се накисват във винен оцет за един ден и след това се прехвърлят в буркан със зехтин. Имайте предвид, че така ще станат малко по-кисели, ако сте почитатели на този вкус, това е вашият начин за съхранение на маслините.


Ако харесвате лютото, то вижте следната рецепта за пикантни маслини в марината.

Маслини около 700 г, 500 мл зехтин, 80 мл балсамов оцет, 5 сушени люти чушки, 1 лимон и 4 скилидки чесън.

Вземете голям буркан от 1.25 л и го залейте с гореща вода. Поставете маслините. Обелете чесъна и разполовете скилидките, отрежете кората на лимона и я разделете на три тесни ивици. В малка тенджерка загрейте зехтинът, оцетът, чушките и чесъна, лимоновите кори.

Залейте маслините с тази гореща смес, така че те да са напълно покрити. Оставете 1 см разстояние между маслините и капачката. Затворете херметически буркана, консумирайте след 3 дни. В този вид те могат да се съхраняват 3 седмици в хладилник.

Код: Избери всички

[size=50]http://gotvach.bg[/size]



Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 306
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Place: Храбрино, 368,4 м н.в.
Gender: Female
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ентусиаст » 14 дек 2015, 22:54

Мариноване на черни маслини с морска сол. Маслини и сол, изсипани в кутия с капак за 40 дни като всеки ден се обръща, за да се поразместят добре. Солта изчезва след седмица и се увеличава влагата.
Моите са на ден 20ти и горчивият вкус почти изчезна. Сбръчкват се доста симпатично. Вж. снимка в темата за зимна защита на маслини.
Рецептата е гръцка. Взета е от тук:



" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Потребителски аватар
gos
Любител на южните растения
Мнения: 228
Регистриран: 19 авг 2013, 20:41
Place: Варна
Gender: Male
Altitude (m): 78
Last winter's low (°C): -15°C
Favorite plant: Цитруси , Маслини...
Местоположение: Варна , м-ст: Боровец- юг
Has thanked: 7 times
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от gos » 09 яну 2016, 16:18

Моята тази годишна реколта е готова за консумация ,станаха супер само са малко горчиви за моят вкус, за в бъдеще ще ги кисна във вода 30 дена, а не 20.


Изображение


"Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи..." П. Хилендарски

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11383
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Gender: Male
Altitude (m): 395
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Favorite plant: Кокосова палма, Cocos nucifera
Favorite fruit: Durian - King of the fruits
Favorite climate: Екваториален (Humid Equatorial)
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Has thanked: 18 times
Been thanked: 25 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 04 фев 2016, 12:18

Миналата година (2014) събрах доста маслини и се опитах да ги направя по моя подобрена рецепта. Сменявах им водата около месец, после реших да им направя саламурата. Понеже не исках да са много солени, сложих сол около 35 гр./литър вода, колкото е морската вода. Така ги държах още около месец, но ми се сториха твърде малко осолени и им добавих още толкова сол. Тогава им сложих и няколко скилидки чесън, както и една лъжица лютив червен пипер.
След това ги зарязах. И понеже постоянно купуваме маслини, така и не им дойде редът на моите. А и жена все ме караше да ги изхвърля, защото никой нямало да ми яде бокуците.
Маслините ми са сбор от 7-8 сорта, но основно Елит-1 и Бакинска-17 (Бакинский №17), другите са към 5-10% от общото количество.

След като стояха цяла година, вчера най-сетне реших да ги проверя и ако трябва - да ги изхвърля. Започнах да вадя ... но ароматът ми се видя съвсем приличен. Опитах една и ... се изненадах много. Вкусът беше великолепен. Докато се усетих, вече бях изял десетина. Сложих 15-20 маслинки в една чиния и ги занесох първо на децата. След като се прекръстиха, опитаха ги и ... им се нахвърлиха като бесни. Едвам спасих няколко, с които после отидох до жена ми, където стана пак същото. Това се случи малко след като обядвахме, т.е. никой от нас не е бил гладен.

Вкусът е доста подобен на гръцки Каламон от магазините, но е по-пикантен заради чесъна и пипера. След като и един съсед беше очарован, а до вечерта замина към половин кило и реших, че трябва да споделя случая.

Изображение

Маслините, разбира се не ги изхвърлих, а бяха грижливо разделени в кутии по около килограм и прибрани в хладилника. Но не вярвам да оцелеят за дълго.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2372
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Place: Свети Влас
Gender: Male
USDA zone: 7b/8a
Favorite plant: Цитруси+Манго
Favorite climate: Черноморски с миниуми до -8 max.
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 04 фев 2016, 13:14

Супер изглеждат Киро.
Скоро говорих с една братовчедка,която е от доста години в Гърция.
Правила ги по същият начин,като слагала и малко лимон .
Другото което може би е най важното (СОЛТА)
Маслините които са за по бърза консумация, се слагало 70 гр,сол на литър вода.
Тези които са били за по дълго време ,над 100 до 140гр.на литър. <wine>



Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1717
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Place: гр.Карлово
Gender: Male
Altitude (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -16
Last winter's low (°C): -10
Favorite plant: Палми
Favorite fruit: смокиня
Favorite climate: умерен с 4 сезона
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от reimbrant » 18 фев 2016, 20:39

ИзображениеИзображениеИзображениеОт 2,3 години не си купувам маслини от магазина,след като са ми казвали каракачаните как ги приготвят в Гърция по бързата процедура.Примерно,няма 2 месеца бърбукане докато излезне горчивината,сода каустик и на третият ден на пазара.А по дребни ,неузряли трето ,десето качество ,черната боя и на пазара ,може да ги познаете и по боядисаните дръжки.Имам приятел каракачанин ,който постоянно е по Гръчко и когато берат маслините ,всеки ден си крадне по няколко килца и трупа,трупа.Като се върне от Гърция с цяла кола с маслини,Халкидики/доста едри/,и започва да ги прави по истинска рецепта,2 месеца всеки ден им сменя водата ,и накрая саламурата,по хубави маслини не съм ял през живота си.Прави ги в 7 литрови бутилки от минерална вода/маслините вътре са около 4 килограма и половина/И аз като си взема 4,5 туби и си изкарвам годината с превъзходни маслини.От както ям от тези каракачанските,не мога да опитам от магазинските,не си правя майтап,вкусът им е толкова истински че нямам думи. <wine>


https://www.youtube.com/watch?v=Vy4CQOyQ-0k

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2160
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Place: Ивайловград/София
Gender: Male
Altitude (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Absolute minimum (°C): -19 since 1926
Last winter's low (°C): -8.5
Favorite plant: Маслина
Favorite fruit: Маслина :P
Favorite climate: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Pers.Weather St.: http://ivailovgrad.com/meteo/
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от zack » 18 фев 2016, 20:58

<off topic> Тия маслини са адски едри! Изглеждат много вкусни, направо ти завиждам <bow>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1717
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Place: гр.Карлово
Gender: Male
Altitude (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Absolute minimum (°C): -16
Last winter's low (°C): -10
Favorite plant: Палми
Favorite fruit: смокиня
Favorite climate: умерен с 4 сезона
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от reimbrant » 18 фев 2016, 21:27

zack написа:<off topic> Тия маслини са адски едри! Изглеждат много вкусни, направо ти завиждам <bow>
<thumbup> <wine> Закс наистина са страхотни.Едната туба полуизпразнената ,я стискам да и излезне въздухът.и така се запазват без грешка до когато си искаш,първата година не го знаех този номер и като остане въздух вътре, и за няколко дена започва да цветясва саламурата.,взимам маслини,стискам да излезне въздуха и няма проблем.


https://www.youtube.com/watch?v=Vy4CQOyQ-0k

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11383
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Gender: Male
Altitude (m): 395
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Favorite plant: Кокосова палма, Cocos nucifera
Favorite fruit: Durian - King of the fruits
Favorite climate: Екваториален (Humid Equatorial)
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Has thanked: 18 times
Been thanked: 25 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 19 фев 2016, 00:18

Аз моите маслини ги обезсолявам преди ядене. На вечеря хапнах поне 20 страхотни маслинки, но като гледам тези снимки, пак ми се прияде ... <head in the wall>


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Маслин
Мнения: 4
Регистриран: 08 сеп 2017, 22:07
Place: Западна България
Gender: Male
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Маслин » 10 сеп 2017, 12:13

Здравейте всички! Интересен форум имате! Добре направен с активни потребители и много интересни материали. Радвам се, че го има и го открих. Живи и здрави да сте! :)
Открих forum.palmi.bg, докато търсех информация за обработка на набрани маслини -зелени, сорт Халкидики би трябвало да са( от там ги взех). Не знам как се третират, но доколкото четох в интернет трябва да се сложат в солена вода за 30 дена, като тя се подменя всеки ден. Така и направих за няколко дена, като маслините потъмняха и дори се появи бял налеп по повърхността им. След тези няколко дена четох, че в сладка вода се слагали и се подменяла пак всеки ден. Е, сложих ги в сладка вече с петна или цялостно потъмнели. После попаднах и на форумчето и видях, че обсъждате темата. Имам нужда от експертното ви мнение, за да продължа напред с обработката. Ще приложа снимки. Имам няколко маслинки в малко шише и доста в голямо-туба. Тези в тубата засега все още са по-добре, докато в малкото са потъмнели и с бял налеп. Сменям водата почти всеки ден, като последните дни започнах през 1-2 дена. В голямата туба след 1 ден престой, като отворя капачката и се чува като от газирана напитка съскане и мехурчета излизат на повърхността. Не знам как да процедирам занапред. Моля за съвети! Прилагам снимки:


https://imgur.com/a/mETtQ

ПП: Затруднявам се да кача снимки директно-видими под текста. Моля за съвет, за да стане по-прегледно.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11383
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Gender: Male
Altitude (m): 395
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Favorite plant: Кокосова палма, Cocos nucifera
Favorite fruit: Durian - King of the fruits
Favorite climate: Екваториален (Humid Equatorial)
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Has thanked: 18 times
Been thanked: 25 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 10 сеп 2017, 23:07

По принцип не би трябвало да се газират, но тези са брани твърде зелени, а лично аз нямам опит с такива.
Иначе белият налеп не е проблем. След осоляването май изчезва. Аз обаче не съм от експертите по осоляване на маслини, просто съм опитвал няколко пъти.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Маслин
Мнения: 4
Регистриран: 08 сеп 2017, 22:07
Place: Западна България
Gender: Male
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Маслин » 11 сеп 2017, 09:37

Пропуснах да отбележа, че не съм ги затиснал, както сте описали по-горе с нещо тежко, че да потънат и също така стоят със затворена капачка. <embarassed>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11383
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Place: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Gender: Male
Altitude (m): 395
USDA zone: 7b
Absolute minimum (°C): -15.2 since 1995
Last winter's low (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Favorite plant: Кокосова палма, Cocos nucifera
Favorite fruit: Durian - King of the fruits
Favorite climate: Екваториален (Humid Equatorial)
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Has thanked: 18 times
Been thanked: 25 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 11 сеп 2017, 13:53

Да, и аз ги правя точно така.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Маслин
Мнения: 4
Регистриран: 08 сеп 2017, 22:07
Place: Западна България
Gender: Male
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Маслин » 11 сеп 2017, 22:39

Добре де, но твоите не газират? Може би по-често трябва да сменям водата. Точно през ден или нещо по-бързо. Или съм ги набрал много зелени? Кога се бере този сорт и въобще маслините? И как се разпознават, дали са готови за беритба? <hmmm>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    36 Отговори
    3892 Преглеждания
    Последно мнение от chicholyubo
    31 окт 2017, 10:27
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    1146 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    8508 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    67 Отговори
    5038 Преглеждания
    Последно мнение от Монов
    13 май 2018, 16:46
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    7 Отговори
    1860 Преглеждания
    Последно мнение от Slavka Tsocheva
    24 май 2013, 23:39
  • New post Маслини
    от ivo_nekitov » 21 сеп 2010, 13:10 » в Olea europaea (Маслини, Olives)
    1860 Отговори
    124605 Преглеждания
    Последно мнение от plamen
    14 май 2018, 10:59

Върни се в “Трапезата - храни и напитки. Домашна зимнина”