Мариноване на маслини в домашни условия
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 1052
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Надморска височина (m): 275
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
- Минимум последна зима (°C): —14,0
- Любимо растение: Маслина, Палми
- Любим плод: Тези,които си отгледам
- Любим климат: Средиземноморски
- Метеостанция: TFA
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 57 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Със сигурност не се берат в края на Август. Подранил си поне 2-3 месеца, но си извинен - дядо ти не е имал маслина в двора и не ги е мариновал, че да знаеш кога и как се прави.
-
- Мнения: 4
- Регистриран: 08 сеп 2017, 22:07
- Район: Западна България
- Местоположение:
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Значи бая зеленки съм и набрал. В такъв случай, дали ще стане нещо от тях и да продължа ли със сегашното обработване или друга процедура трябва?



-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 1052
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Надморска височина (m): 275
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
- Минимум последна зима (°C): —14,0
- Любимо растение: Маслина, Палми
- Любим плод: Тези,които си отгледам
- Любим климат: Средиземноморски
- Метеостанция: TFA
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 57 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Трудно някой от България ще ти даде информиран съвет. Имаш три варианта - 1.Хвърляш ги сега. 2. Хвърляш ги сле още няколко седмици баене. Или(дай боже) 3. Оказва се че си измислил нова рецепта за мариноване на силно недозрели маслини..... и гърците искат да ти подарят остров, ако им издадеш рецептата. :-)))
-
- Мнения: 10
- Регистриран: 30 сеп 2017, 15:47
- Район: Sofia - с Храбърско
- Местоположение:
- Надморска височина (m): 750
- Минимум последна зима (°C): -25
- Любимо растение: бабина душица
- Любим плод: банан
- Любим климат: умерено-континентален
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Здравейте!
от две седмици влизам във форума днес за първи път официално.
И така -- преди три години се опитах за първи път да направя мариновани маслини, претърпях абсолютен крах
останаха си горчиви и негодни за ядене
тази година след като, прерових мрежата останах с впечатлението, че тук в този форум са най - добрите и релевантни идеи
от две седмици влизам във форума днес за първи път официално.
И така -- преди три години се опитах за първи път да направя мариновани маслини, претърпях абсолютен крах
останаха си горчиви и негодни за ядене
тази година след като, прерових мрежата останах с впечатлението, че тук в този форум са най - добрите и релевантни идеи
-
- Мнения: 10
- Регистриран: 30 сеп 2017, 15:47
- Район: Sofia - с Храбърско
- Местоположение:
- Надморска височина (m): 750
- Минимум последна зима (°C): -25
- Любимо растение: бабина душица
- Любим плод: банан
- Любим климат: умерено-континентален
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
преди близо 2 седмици напълних тази туба от 10 л. с маслини сорт "Халкидики"

тубата беше пълна до горе,не знам колко кг, бяха маслините, но водата беше около 4 литра.
сменях я всеки ден, ето за около 10 дни колко се свиха маслините.

технологията която избрах да следва е: с нож направих по два прорез на всяка маслина и смяна на водата ежедневно, смятам след около седмица да
сменя водата със 7 % саламура от сол и вода, след около още 15 дни да направя постоянна саламура с добавки от лимон, оцет, зехтин и някои билки
моля за коментари и съвети!

тубата беше пълна до горе,не знам колко кг, бяха маслините, но водата беше около 4 литра.
сменях я всеки ден, ето за около 10 дни колко се свиха маслините.

технологията която избрах да следва е: с нож направих по два прорез на всяка маслина и смяна на водата ежедневно, смятам след около седмица да
сменя водата със 7 % саламура от сол и вода, след около още 15 дни да направя постоянна саламура с добавки от лимон, оцет, зехтин и някои билки
моля за коментари и съвети!
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 12011
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Район: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Надморска височина (m): 395
- USDA zone: 8a
- Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
- Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
- Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
- Любим плод: Durian - The King of all fruits
- Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 178 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Аз този номер с цепенето не съм го правил. Не мисля и да го правя някога, защото никоя от любимите ми рецепти маслини не се приготвя по този начин.
Иначе съм чувал, че смяната на водата за премахване на горчилката, трябва стриктно да се прави цял месец и аз го правя ...горе-долу, но не и по-кратко.
Също така, за мен и 3,5 гр. сол на литър вода е прекалено солено, а за 7 грама просто не знам какво да кажа ... аз не бих могъл и да ги опитам даже. Но аз сол в храната по принцип не слагам и не съм привикнал към солта. Вероятно не всички са като мен.
Иначе съм чувал, че смяната на водата за премахване на горчилката, трябва стриктно да се прави цял месец и аз го правя ...горе-долу, но не и по-кратко.
Също така, за мен и 3,5 гр. сол на литър вода е прекалено солено, а за 7 грама просто не знам какво да кажа ... аз не бих могъл и да ги опитам даже. Но аз сол в храната по принцип не слагам и не съм привикнал към солта. Вероятно не всички са като мен.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 1052
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Надморска височина (m): 275
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
- Минимум последна зима (°C): —14,0
- Любимо растение: Маслина, Палми
- Любим плод: Тези,които си отгледам
- Любим климат: Средиземноморски
- Метеостанция: TFA
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 57 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Не съм виждал сцепени маслини в магазина, но явно си го чел някъде. Цепенето в случая може и да ускорява процеса на измиване на горчилката. Колкото по-зелени са едни маслини(като твоите), толкова са по-горчиви и по-дълго трябва да се отмива горчилката от тях. Тадиционното бране на зрели маслини и то в Южна Гърция е през Ноември, следователно твоите няма да ги промиеш само за 15 дни. Пиши за резултата от методиката ти, защото много хора тук гледаме маслини с надежда скоро да имаме количества за мариноване. Като аматьор догодина се надявам да започна с мариноване на узрели черни маслини. Повечето рецепти за мариноване които четем са отнасят за черните, а не за зелените маслини.
-
- Мнения: 10
- Регистриран: 30 сеп 2017, 15:47
- Район: Sofia - с Храбърско
- Местоположение:
- Надморска височина (m): 750
- Минимум последна зима (°C): -25
- Любимо растение: бабина душица
- Любим плод: банан
- Любим климат: умерено-континентален
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
perperikon написа:Не съм виждал сцепени маслини в магазина, но явно си го чел някъде. Цепенето в случая може и да ускорява процеса на измиване на горчилката. Колкото по-зелени са едни маслини(като твоите), толкова са по-горчиви и по-дълго трябва да се отмива горчилката от тях. Тадиционното бране на зрели маслини и то в Южна Гърция е през Ноември, следователно твоите няма да ги промиеш само за 15 дни. Пиши за резултата от методиката ти, защото много хора тук гледаме маслини с надежда скоро да имаме количества за мариноване. Като аматьор догодина се надявам да започна с мариноване на узрели черни маслини. Повечето рецепти за мариноване които четем са отнасят за черните, а не за зелените маслини.
аз съм от Сф и от няколко години се опитвам да прихвана в градината си постоянно дръвче на маслина, но вероятно поради нахождението, това не става- измръзват, издържат по 2 години и на трета изсъхват, въпреки че ги обвивам с бали слама, но зимата се случва температурите да падат до -20 и да се задържат няколко дни така.
сега си отглеждам маслиновите дръвчета в стари медни котли и ги пренасям, лошото е че не искат да ми връзват и за това не очаквам реколта от тях.
за методиката с разрязването на маслините - първо ми я каза една баба от Кресна (с.Влахи), тя отглежда маслини и си ги приготвя, освен това, така ги приготвят и монасите в Атон.
Относно зрелостта на маслините - ами те са си зрели, точно сега ги берат по Халкидики,
за солеността - може и да е много 70 промила, незнам-- така прочетох някъде, ще го направя с 35 промила, щом ме съветват така
-
- Страстен новатор в отглеждането на южни растения
- Мнения: 1052
- Регистриран: 20 май 2016, 13:10
- Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
- Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
- Надморска височина (m): 275
- USDA zone: 7b
- Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
- Минимум последна зима (°C): —14,0
- Любимо растение: Маслина, Палми
- Любим плод: Тези,които си отгледам
- Любим климат: Средиземноморски
- Метеостанция: TFA
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 57 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Изчети темите за маслини във форума и ще разбереш, че е нямаш много шансове да отгледаш голяма маслина на 750м. н.в. в Софийско, без активно отопление, а това ще е много скъпо и трудно за голямо дърво.През последната зима минимума ти е -25*С според профила ти, а и най-устойчивите големи дървета след -15 са проблемни, а млади дръвчета загиват и при -8. Принципно няма невъзможни неща, но ресурса и ангажимента за постигане на някои може да е изтощаващ.
А това че сега берат маслини по Халкидики не значи, че са узрели технологично - има си търсене за зелени маслини, както за ядене така и за зехтин. Зехтина от зелени маслини е с нисък рандеман, зеленикав е, леко горчивее и се добавя към зехтина от зрели маслини за обогатяване на цвета, вкуса и аромата. Иначе зрели зелени маслини няма, всички стават червени, лилави или черни при пълно узряване, а узрелите се мариноват по бързо и успешно. Удобни за българи без опит.
А това че сега берат маслини по Халкидики не значи, че са узрели технологично - има си търсене за зелени маслини, както за ядене така и за зехтин. Зехтина от зелени маслини е с нисък рандеман, зеленикав е, леко горчивее и се добавя към зехтина от зрели маслини за обогатяване на цвета, вкуса и аромата. Иначе зрели зелени маслини няма, всички стават червени, лилави или черни при пълно узряване, а узрелите се мариноват по бързо и успешно. Удобни за българи без опит.
- plamen
- Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
- Мнения: 2128
- Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
- Район: Храбрино
- Местоположение: Храбрино 370 н.в.
- USDA zone: 7b/8a
- Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
- Минимум последна зима (°C): - 6
- Любим климат: +5/+35
- Has thanked: 15 times
- Been thanked: 21 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Само да допълня ,че съществува един сорт маслина,който не потъмнява при узряване.Това е Leucocarpa Lutea.Или, "бяла маслина ".
Това е любопитно изключение,разбира се.
Това е любопитно изключение,разбира се.
"Няма нищо по-хубаво от топлата зима"- Дядо Мраз
-
- Мнения: 10
- Регистриран: 30 сеп 2017, 15:47
- Район: Sofia - с Храбърско
- Местоположение:
- Надморска височина (m): 750
- Минимум последна зима (°C): -25
- Любимо растение: бабина душица
- Любим плод: банан
- Любим климат: умерено-континентален
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Kiril Donov написа:...,
Също така, за мен и 3,5 гр. сол на литър вода е прекалено солено, а за 7 грама просто не знам какво да кажа ... аз не бих могъл и да ги опитам даже. Но аз сол в храната по принцип не слагам и не съм привикнал към солта. Вероятно не всички са като мен.
Г-н Донов, сега прочетох един Ваш коментар от 4 февруари 2016, който ме обърка предвид горната се реплика
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите
- Мнения: 2490
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Район: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
- USDA zone: 7b/8a
- Любимо растение: Цитруси+Манго
- Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 7 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Аз обичам маслини в зехтин,но не и мариновани.Преди няколко дена си купих 10 кила от Турция.
Като свършат пак.Правил съм и мариновани ,не добре узрели,наистина имат нужда поне
месец ежедневно смяна на водата.Маслини се правят и в туби като Иво,но не с вода а се слага
в тубата едра сол,тубата може да е пробита с шило. Всеки ден се бърка тубата а горчилката изтича.
То и по този начин са и тези които купувам.Може да се види ето в този сайт как се прави.
На Турски е и иска превод.
http://izmirdenlezzetler.com/2014/11/se ... in-yapimi/
Като свършат пак.Правил съм и мариновани ,не добре узрели,наистина имат нужда поне
месец ежедневно смяна на водата.Маслини се правят и в туби като Иво,но не с вода а се слага
в тубата едра сол,тубата може да е пробита с шило. Всеки ден се бърка тубата а горчилката изтича.
То и по този начин са и тези които купувам.Може да се види ето в този сайт как се прави.
На Турски е и иска превод.
http://izmirdenlezzetler.com/2014/11/se ... in-yapimi/
-
- Мнения: 10
- Регистриран: 30 сеп 2017, 15:47
- Район: Sofia - с Храбърско
- Местоположение:
- Надморска височина (m): 750
- Минимум последна зима (°C): -25
- Любимо растение: бабина душица
- Любим плод: банан
- Любим климат: умерено-континентален
- Has thanked: 0
- Been thanked: 0
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
traiko написа:Аз обичам маслини в зехтин,но не и мариновани.Преди няколко дена си купих 10 кила от Турция.
Като свършат пак.Правил съм и мариновани ,не добре узрели,наистина имат нужда поне
месец ежедневно смяна на водата.Маслини се правят и в туби като Иво,но не с вода а се слага
в тубата едра сол,тубата може да е пробита с шило. Всеки ден се бърка тубата а горчилката изтича.
То и по този начин са и тези които купувам.Може да се види ето в този сайт как се прави.
На Турски е и иска превод.
http://izmirdenlezzetler.com/2014/11/se ... in-yapimi/
Merci
Системта е ясна, по подобен начин приготвям чирози, пастърма, тиквички и др. в гевгир
Обаче, как се бъркат маслините!
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Мнения: 12011
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Район: Асеновград (над инверсиите)
- Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
- Надморска височина (m): 395
- USDA zone: 8a
- Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
- Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
- Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
- Любим плод: Durian - The King of all fruits
- Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 178 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
ivio написа:Kiril Donov написа:...,
Също така, за мен и 3,5 гр. сол на литър вода е прекалено солено, а за 7 грама просто не знам какво да кажа ... аз не бих могъл и да ги опитам даже. Но аз сол в храната по принцип не слагам и не съм привикнал към солта. Вероятно не всички са като мен.
Г-н Донов, сега прочетох един Ваш коментар от 4 февруари 2016, който ме обърка предвид горната се реплика
Да, добре е, че остава написаното, за да не се забравят нещата после. Не съм споделил навремето, че тези маслини всъщност ги изядохме след изкисване във вода. В началото може би ни харесаха, но после решихме, че са твърде солени и ги изкисвахме няколко дни преди ядене. Затова в спомените ми е останало, че 7 гр. сол на литър е твърде много.
Не знам обаче, дали с по-малко сол щях да получа същия резултат. От тогава не съм залагал маслини и реално това беше първият ми и единствен истински опит. Подчертавам отново, че не съм специалист по приготвянето на маслини.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите
- Мнения: 2490
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Район: Свети Влас
- Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
- USDA zone: 7b/8a
- Любимо растение: Цитруси+Манго
- Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
- Has thanked: 18 times
- Been thanked: 7 times
Re: Мариноване на маслини в домашни условия
Някъде го гледах как се търкалят просто тубите.
Иначе за саламура при маринованите,миниумът е 70гр, сол.
При по дълго съхранение отива и над 100гр.

-
- Similar Topics
- Отговори
- Преглеждания
- Последно мнение
-
-
New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
от Kiril Donov » 09 мар 2014, 01:28 » в Плумерия и Адениум (Plumeria, Adenium) - 39 Отговори
- 6667 Преглеждания
-
Последно мнение от vladi
26 сеп 2018, 19:39
-
-
- 9 Отговори
- 2272 Преглеждания
-
Последно мнение от Бобсъна
30 авг 2016, 22:25
-
-
New post Кокошки и други домашни птици от двора
от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни - 82 Отговори
- 10543 Преглеждания
-
Последно мнение от Slavyanski
03 фев 2019, 10:38
-
-
-
New post Студоустойчивост на палмите при български условия
от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms) - 41 Отговори
- 12017 Преглеждания
-
Последно мнение от edi
18 фев 2016, 09:56
-
-
-
New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн - 7 Отговори
- 2770 Преглеждания
-
Последно мнение от Slavka Tsocheva
24 май 2013, 23:39
-
-
- 3 Отговори
- 301 Преглеждания
-
Последно мнение от Kiril Donov
06 яну 2019, 12:00