Мариноване на маслини в домашни условия

Всичко за маслините
Хайвън
Мнения: 10
Регистриран: 24 окт 2018, 14:49
Район: Много север на изток
Местоположение: Силистренско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Хайвън » 12 ное 2018, 02:09

Най-лесно се мариноват в кофата за боклук :)
Ако толкова ти е жал: сложи ги отгоре при другите, просто ще станат много по-бързо от целите.
Ама другите защо са цели? Не си струва чакането.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 ное 2018, 07:55

Въпросът е принципен. Как става номерът с тези с бадеми, чушки и чесънчета. Ясно е че няма как да са при целите, тъй като горчилката ще излезе много по-бързо. Инак, мерси, аз също мога да пускам остроумни лафове. Въпросът е конкретен.



Хайвън
Мнения: 10
Регистриран: 24 окт 2018, 14:49
Район: Много север на изток
Местоположение: Силистренско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Хайвън » 12 ное 2018, 22:34

Извинявай де, така ми прозвуча въпроса. А за бадеми в маслините не бях чувал, кълна се!
Мен ми обясняваха възрастни гъркини на село които всяка година правят няколко стокилограмови бидона за тях си. Никоя дори за оцет не спомена.
За сметка на това намерените в интернет рецепти бяха от гражданчета които ползват легени и тенджери и накрая си признават, че са прекалили с подправките и догодина ще сложат по-малко.
В общи линии подправките се слагат след като маслините са престояли достатъчно в големия съд и са готови. В буркани се слагат за трайност: саламура, оцет (или лимонов сок) и подправки на вкус и зехтин или олио отгоре за запечатване. На мен обаче не ми е такъв вкуса и не съм пробвал с подправки.
Дори промишлените каламата в бурканче от лидъла (много ми харесват) са само със саламура.
Като ги шляпнеш в салатата слагай колкото подправки ти харесват.
Добре, няма да разводнявам повече - въпросът е на вкус.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 ное 2018, 23:09

Не бе, човек, как не си виждал? Има по хипермаркетите едни с махнати костилки и вътре бадемче или чушка парче или чесънче. Мен ме кефи зверски с бадемчето. Ако не си опитвал, иди до Лидл, там са най-хубави. Но има и по другите вериги.
Затова попитах. Дори за 5 маслини ще направя експеримент.
Предполагам, че както и ти казваш за овкусяването, първо се изкисват и после им се пъха бадемчето. При това изкисването става в порядък по-бързо от целите, ненацепени.
Вероятно лесно могат да се размекнат, ако се прекали. Затова и попитах, може някой да има инфо. С екстраполиране предполагам, че за няколко дни ще се изкиснат, предвид голямата площ отвътре без костилка.

Относно изкисването - сега имам 3-4 буркана, но като станат кофа-две след 2 години, ясно е, че трябва друг вариант и вече съм го измислил. Ще си взема буково каче от Врачеш, с канела и капак и ще сменям водата гравитачно, вместо да си играя с буркани и кофи.
Само да сме живи и здрави.

Added in 4 minutes 28 seconds:
Сега се сещам друго. Повечето или поне тия, които ме кефят, със заменена костилка, са зелени. А обезкостилковите са си празни вътре, зрелите.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 13 ное 2018, 21:52

]
Много приятна миризма са взели да развиват за тия няколко дни) Но взеха да се появяват единични мехурчета и сменям по 2-3 пъти водата на ден.
Сякаш леко са се пообезцветили, намаляло е лилавото, но предполагам е нормално.



Хайвън
Мнения: 10
Регистриран: 24 окт 2018, 14:49
Район: Много север на изток
Местоположение: Силистренско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Хайвън » 14 ное 2018, 16:18

Хората казват, че трябва да се опитват на вкус. С това как ще се справиш?! :)
А като видиш зор с ферментирането просто минаваш на саламура - някоя-друга лъжичка похабена сол...

Между другото можеш да опишеш как изкара костилката от прясна маслина без да повредиш обвивката - живо ноу хау. Аз се сещам за едно инструментче за череши/вишни, но в случая е мъка.

Пък за вкуса на магазинските бях писал по-горе - не са маслини, особено разни мамути и черни без костилка. И без пари не бих ги взел. Ментета в БГ, пък цената като за истински.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 14 ное 2018, 18:55

Да, разчитам на черешотърбушителя:)) Като стигнем дотам, ще видим))

Added in 1 minute 1 second:
Днес се престраших и за пръв път опитах, гризнах една от първите заложени маслини.
Имам лоша новина.
Във всички досегашни писания "горчив" да се чете "предимно тръпчив"
Маслините в момента на 3-4 дни промивки НЕ СА горчиви. а ТРЪПЧИВИ. Или поне 10 на сто са горчиви, но ако я нямаше тръпчивината, щяха да са ОК, горчивото дори е отлична добавка към вкуса, Но наистина танините са адстрингиращи, т, е затова и маслинките все още не стават за ядене.
Което пак ме подсети за великия винопознавач и идол на червените лели В. Маринов, за когото истинското вино е горчиво (и женски "познавач", но да не задълбаваме, както и да не споменаваме пелина).
Мьи нье. Горчивото вино е за канала. ТРЪПЧИВО е. Язък за тия, които не правят разлика между двете вкусови усещания.



Хайвън
Мнения: 10
Регистриран: 24 окт 2018, 14:49
Район: Много север на изток
Местоположение: Силистренско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Хайвън » 19 ное 2018, 00:29

Аз ги сравних с дренки и трънки, за пелин и дума не съм обелвал <icecream>
Не знам защо, но дори в гръчко се говори за "горчивина".
Изяжте някое листо ако нямате пресни маслини - почти същото е.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 19 ное 2018, 10:03

Той и В Маринов се води познавач на виното и жените, ама пее за горчиво вино, а за жените, да не коментираме.... Т.е, ако някъде се говори нещо, това в никой случай не означава, че нещото е вярно.
По темата - в петък замезвах с гризнатата маслина, на десетина мааааалки хапки - отгризвания) Никак не е зле, ако изключим наистина агресивната тръпчивина. Горчивината, ароматът в вкусът са ОК, но после буквално един час сякаш съм дъвкал танин:) Предполагам, че дори е полезно донякъде за стомаха и венците. Ноо...следващият опит - след 2 седмици! Примерно...по Никулден.



forumolubec 1978
Любител на южните растения
Мнения: 67
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Район: Бургас
Местоположение: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 22 ное 2018, 21:53

ivo_nekitov написа:
13 ное 2018, 21:52
Сега се сещам друго. Повечето или поне тия, които ме кефят, със заменена костилка, са зелени. А обезкостилковите са си празни вътре, зрелите.
Намерих клип за зелените маслини. Костилките им ги премахват машинно, но пълненето в това видео става на ръка.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 22 ное 2018, 22:46

Благодаря за клипа. Той отговаря на най-важния ми въпрос: кога става ваденето на костилките.
Видно - след изкисването!



Хайвън
Мнения: 10
Регистриран: 24 окт 2018, 14:49
Район: Много север на изток
Местоположение: Силистренско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Хайвън » 23 ное 2018, 04:08

Хайвън написа:
14 ное 2018, 16:18
.... Между другото можеш да опишеш как изкара костилката от прясна маслина без да повредиш обвивката - живо ноу хау. Аз се сещам за едно инструментче за череши/вишни, но в случая е мъка. ....
И ми се обиди като споменах кофата за боклук <he-he>
За тези количества не се занимавайте с глупости, нацепете ги да станат по-бързо и после в бурканчета със саламура и / или олио.
Ненацепените просто ще станат с месеци по-късно, ще са по-трайни, но сърДце юнашко трае ли?!



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 25 ное 2018, 21:50

15 дни след началото на изкисването, тръпчивината вече е изчезнала напълно и маслините стават за ядене. Все пак,
обаче, горчиви са еднА идея повече от комфортното, т.е ще стават напълно по Никулден, първото зареждане.
По-голямото количество, килограмът - за Нова година или Коледа евентуално.
Отделих десетина костилки от изядените и засадих, защото реално друго, освен сменяема ежедневно вода, не са видели.
Може и да покълне нещо.
Маслините във Форпоста показаха идеални данни, и в следващите години, живот и здраве, ми стават приоритет.

*на тия в чинията на снимката им добавих само малко сол и зехтин, преди да ги хапна)
Изображение

Added in 5 minutes 39 seconds:
ПС: Никакво цепене и прецакване - стават идеални и така, малко по-бавно, но стават перфектни!

Added in 2 minutes 3 seconds:
ППС: Това, след производството на фертилни семена от банани във Форпоста, е вторият перфектен за мен момент на задоволство от уникално свършена работа от растенията ми, с моя малка помощ!) Доволен съм. теоретизирането, разсъжденията на празен ход са едно, реалните ЯДЛИВИ и уникални резултати - съвсем друго!



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 03 дек 2018, 19:59

И така, резултатът от първите два буркана.
Точно днес, на 21-22 ден, маслините са ГОТОВИ и жестоки, за консумация.
Важна забележка: с изкл. на първите 2 дни, бяха на стайна Т, което по моите разбирания е 22-24 градуса.
Следващи години, живот и здраве ще експеримантирам при РДУ с еднакви маслини на стайна и на "зелева" температура.
Единият буркан почти го изядох, просто децата не обичат маслини, техен проблем)
Вторият и килограмовият, който е 2 седмици назад, оставям за Коледа.
Изводът и последвалото решение са ясни: Аз ЩЕ си правя собствени маслини, за да знам какво слагам вътре и докато сегашните кило-две не станат поне сто, няма да мирясам!



Хайвън
Мнения: 10
Регистриран: 24 окт 2018, 14:49
Район: Много север на изток
Местоположение: Силистренско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Хайвън » 04 дек 2018, 22:37

Ъъъ, то се знае, че луд умора няма, нито кеф цена, но ако искаш да правиш хубави маслини е къде по-добре да прескочиш до гръчко или турско и да си купиш пресни :)
Пък ненацепените НЕМА НАЧИН да са готови за по-малко от месец!



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    39 Отговори
    6176 Преглеждания
    Последно мнение от vladi
    26 сеп 2018, 19:39
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    2105 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    11623 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    84 Отговори
    9302 Преглеждания
    Последно мнение от forumolubec 1978
    06 дек 2018, 17:15
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    7 Отговори
    2617 Преглеждания
    Последно мнение от Slavka Tsocheva
    24 май 2013, 23:39
  • New post Маслини
    от ivo_nekitov » 21 сеп 2010, 13:10 » в Olea europaea (Маслини, Olives)
    1937 Отговори
    175513 Преглеждания
    Последно мнение от ivo_nekitov
    10 дек 2018, 10:57

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”