Мариноване на маслини в домашни условия

Всичко за маслините
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 05 дек 2018, 11:16

Щом казваш....жив и здрав:)
Няма как да спечеля спор с човек, който е по-наясно от мен със собствените ми наблюдения. Нема таково животно и те тоа е!! Витоша си е Витоша, Искаро - ИскАр!!Жена, това, което виждаш, не е вярно! <bravo2>
Затова и няма да го водя.

Да се върнем към реалността, от виртуалната към реалната.
На второто старо бурканче му сложих само сол, но доста и го прибрах в хладилника. То също е готово и после ще му сменя саламурата за последно и ще му капна малко зехтинец.
Килограмовият изкарах на терасата, тъй като до неделя няма да има кой да му сменя водата. Вероятно ще е готов за Коледа, но ще го отворя за НГ. Няма да се поддам на сърбежа на ръцете си да експериментирам с подправки. Догодина, живот и здраве. Или по-догодина, в зависимост от количествата.
Това са много благодарни растения. Аз не очаквах повече от половин килограм, а количеството реално беше тройно. След 2 години ще имам 6-7 дръвчета с големината на сегашното плододаващо, а то ще е доста по-голямо. Десетина кила са ми достатъчни, но нека има. Това, което планирам да направя на първо време, е да си купя от Врачеш едно буково каче с потопяем и горен капак. Такива ползват за сланина или сирене. По-точно, ползвали са. Става дума за изкисването - ще му сложа канелка долу за лесно източване на водата.



Хайвън
Мнения: 10
Регистриран: 24 окт 2018, 14:49
Район: Много север на изток
Местоположение: Силистренско
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Хайвън » 06 дек 2018, 18:53

Ейии, пак успя да се обидиш.
Целта на задачата е да ти харесат и явно си я постигнал.
Но засега количеството ти връзва ръцете. Да ти даде Господ след време и на комшиите да продаваш, пък до тогава и опит ще натрупаш.

ПС: А аз изобщо не се заяждам, само споделям опита на гръчките баби и т.н. И моят вкус, разбира се.

ПС2: Жената е голям спец на риба във фурна, но тази година докара никулденския шаран сладък като компот поне според моя вкус. Доядох си с печени филийки и сиренце, щото не съм фен на "манджа с грозде". Но всички други плюскаха.



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5778
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 17 times
Been thanked: 55 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 07 дек 2018, 01:07

Не съм се обиждал, реалността няма как да се обиди :)
Гръчките, както и нашите баби, са ходели "по навънка", на кенеф в далечния край на двора, щото мирище)
Не страдам от клишета - всяко време си има своите герои, но обикновено мъдростта само заради едната възраст е силно надценена, съвсем меко казано. Ама съвсем съвсем.
Лека вечер.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 07 дек 2018, 08:53

На мен например,Гръцките маслини не ми харесват.
Единствено на един остров съм ял маслини по мой вкус.
Аз не обичам мариновани,които са киснати във вода.Харесват ми солените,остава си вкусът на маслина.Турските ми допадат,затова купувам количества.Естествено всеки вкус различен.Мисълта ми беше,че не е казано като бабите са правили от преди 100 години така маслини,това е най добрата рецепта.Може на Иво да станат и по добри,важно на него да му допадат.Преди 50 години да речем са строили къщи,но сега архитектурата е по красива .Така може да е и с маслините.



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11914
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.3 (December 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 61 times
Been thanked: 112 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 07 дек 2018, 09:39

traiko написа:
07 дек 2018, 08:53
... Гръцките маслини не ми харесват... Турските ми допадат, затова купувам количества. ...
Дааа, всеки вкус е различен. На мен пък изобщо не ми харесват турските маслини, точно защото са само солени. В къщи харесваме и купуваме само гръцки, защото са по-богати на вкус. Даже и във Флорида купуваме гръцки маслини насипно от един арабски магазин, както се продават в Гърция (но два пъти по-скъпи). А в Пловдив има доста видове гръцки маслини, включително и едни стафидени и слабо солени.

Най-лесно е да си купиш маслините и да си ги мариноваш. Още по-лесно е да си ги купуваш готови. Но както казва Иво, усещането е различно, когато си ги набереш сам от собствените дръвчета (във Видинско!) и си ги мариноваш. Не става въпрос просто за маслини, защото маслини има във всеки магазин. Става въпрос за български, видински и най-важното - твои, собствени маслини. След години опити, грешки, учене и грижи, това е логичният резултат в нашето хоби. И наистина е обидно, когато някой ти подхвърля, да прескочиш до Гърция и да си ги купиш наготово, вместо да се занимаваш с глупости. Аз също щях да се обидя, но не знам дали щях да съм толкова тактичен в отговора си.
These users thanked the author Kiril Donov for the post (total 2):
plamen (07 дек 2018, 12:55) • ivo_nekitov (07 дек 2018, 14:27)
Rating: 33.33%


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 948
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —14,0
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 11 times
Been thanked: 38 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 07 дек 2018, 11:47

При мен всеки плод отгледан в домашни условия е по-вкусен и ароматен от купешките, които се форсират с вода и торове, а често се берат и недозрели за да траят. И с портокалите, и мандарините, и кивито, и крушите и доматите е така - мнението на опитали ги странични хора е същото. Предполагам, че и с маслините е същото! Моята голяма маслина тази година цъфтя но не върза, догодина се надявам да върже достстъчно за мариноване.
Последна промяна от perperikon на 07 дек 2018, 15:03, променено общо 2 пъти.
These users thanked the author perperikon for the post:
Kiril Donov (08 дек 2018, 00:45)
Rating: 16.67%



Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2155
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 3 times
Been thanked: 11 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от plamen » 07 дек 2018, 13:03

Kiril Donov написа:
07 дек 2018, 09:39
traiko написа:
07 дек 2018, 08:53
... Гръцките маслини не ми харесват... Турските ми допадат, затова купувам количества. ...
Дааа, всеки вкус е различен. На мен пък изобщо не ми харесват турските маслини, точно защото са само солени. В къщи харесваме и купуваме само гръцки, защото са по-богати на вкус. Даже и във Флорида купуваме гръцки маслини насипно от един арабски магазин, както се продават в Гърция (но два пъти по-скъпи). А в Пловдив има доста видове гръцки маслини, включително и едни стафидени и слабо солени.

Най-лесно е да си купиш маслините и да си ги мариноваш. Още по-лесно е да си ги купуваш готови. Но както казва Иво, усещането е различно, когато си ги набереш сам от собствените дръвчета (във Видинско!) и си ги мариноваш. Не става въпрос просто за маслини, защото маслини има във всеки магазин. Става въпрос за български, видински и най-важното - твои, собствени маслини. След години опити, грешки, учене и грижи, това е логичният резултат в нашето хоби. И наистина е обидно, когато някой ти подхвърля, да прескочиш до Гърция и да си ги купиш наготово, вместо да се занимаваш с глупости. Аз също щях да се обидя, но не знам дали щях да съм толкова тактичен в отговора си.
Аз мойте бг маслини не ги ям,ползвам ги като причастие :)
Иначе бая гръцки омахваме в къщи. Най-любими са ми "таджаска"- италиански,но ги има само в един магазин в София.Испанските също са много интересни и разнообразни като вкусове.
Но о о о, култовата маслина е само една - бг маслината !
These users thanked the author plamen for the post (total 3):
traiko (07 дек 2018, 13:59) • ivo_nekitov (07 дек 2018, 14:27) • Kiril Donov (08 дек 2018, 00:45)
Rating: 50%



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 948
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —14,0
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 11 times
Been thanked: 38 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 07 дек 2018, 20:17

Излезе, че хич не било трудно мариноването на маслини. Преди ~40 дни обрах 2 шепи дребни маслини от 2 малки дръвчета в саксия. Според Баумакс трябваше да са Каламон!? <453> Реших да трупам опит в мариноването - сложих ги в солена вода и ги затиснах да не плуват. Може би съм съм сменял водата веднъж в началото. След това съдът изчезна и реших, че жена ми ги е изхвърлила като боклук. Днес случайно открих съда преместен на друго място. Водта - кафява, но без мухъл. Изплакнах ги няколко пъти, опитах ги - никаква горчивина, лека тръпчивост, приятни на вкус, т.е. по-вкусни са от повечето маслини които купувам. Обнадеждаващ резултат при неспазването на всякакви правила. Явно водата може да се сменя и по рядко от обикновено препоръчваното.
Изображение
These users thanked the author perperikon for the post:
zack (07 дек 2018, 20:20)
Rating: 16.67%



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2265
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 17 times
Been thanked: 35 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от zack » 07 дек 2018, 20:22

Не приличат на Каламон. В какви условия са били - температура, светлина и т.н.? И при нас преди година бяха станали без много смени на водата, а една година пък ги бяхме развалили, та ми е интересно, да видим при какви условия са били тези <wine>

P.S. Приличат ми на Arbequina <wine>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 948
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —14,0
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 11 times
Been thanked: 38 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 07 дек 2018, 20:41

Мариноването беше при ниски температури, в неотоплявана къща (15 >>> 5*С, сега), в непрозрачен съд. Мисля, че ниските температури са помогнали за добрия резултат, т.е. да няма нежелана ферментация и размекване. Солта вероятно върши същата работа, но не мога да кажа в какви концентрации. Доколкото в миналото, в топлото средиземноморие не е имало начин да се спре ферментацията на маслините с ниски температури, то са наблягали на солта и това е прието за "правилния начин". Не изключвам "студеното мариноване" да дава същите, ако не по-добри резултати. Това са мои разсъждения и умозаключения, но не ги считайте за препоръки! Понякога и аз не съм прав! <he-he>
Експериментирайте и пишете за резултатите.

P. S. Киро, "мариноването" е логично да се премести в раздел "Маслини", защото е последния и най-приятния(възнаграждаващ) етап след всички други грижи по маслините за които си говорим. Да ни подсеща за какво ги сеем и гледаме всъщнос! <cheers2>
Последна промяна от perperikon на 08 дек 2018, 10:21, променено общо 2 пъти.



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 635
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 6 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от popov.dinko » 07 дек 2018, 21:17

"Уловката" за добра и вкусна маслина е солта! Маслини киснати в силен солен разтвор 4-5 месеца остават стабилни и леко твърди. Разбира се
преди консумация се промиват и киснат няколко дена в чиста вода за да изпадне солта. После се добавят зехтин или други подправки.
Маслини киснати надупчени само във вода стават меки и понякога при различна зрелост остават горчиви. Важно е да бъдат сортирани по цвят
и отделно изкиснати. Всъщност не е трудно да се мариноват маслини, трудно е неизвестността по обработката, тази практика е неприсъща в нашата територия. Ама ние българите сме уникални, бързо надушваме начините и успехите са налице.



perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 948
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —14,0
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 11 times
Been thanked: 38 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 08 дек 2018, 11:02

Изумен съм колко безвкусни могат да бъдат някои от купешките маслини. Периодично ми се лъже окото и си купувам едни насипни огромни черни маслини, които обаче нямат никакъв вкус. Снощи пак ги опитах и си дадох сметка, че ако съм затворени очи и някой ми даде да ги опитам, то няма да позная че дъвча маслина - ни вкус, ни аромат. Разликата с моите домашно мариновани е като между полски оранжериен и български селски домат. Чудя се, дали вече не са измислили технология за вакумно(?) изсмукване на зехтина от плода, а после да ни продават добре гримиран труп. Не бих се учудил - щом Ленин успяват да го докарат свеж като бебе, та едни маслини ли няма да доизкусурят.
Вярно е, че повечето българи нямаме изградени вкусови навици и претенции какво е добра трапезна маслина, но моите домашни са на път да ми вдигнат значително вкусовите изисквания и към купешките.
Не остана - още 1-2 год. и моите дръвчета трябва да раждат достатъчно за да не купувам маслини. <happy dance>



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 635
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 6 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от popov.dinko » 08 дек 2018, 11:36

Химикали! С такива обработват масово за масовата публика! Къде ще му излезе сметката, ако тръгнат да се занимават с водни процедури като киснене, изкисване, промиване и прочее...Затова съм благодарен , че живея близо до страна, където са любители и майстори на добрата
и свежа кухня, на качествените продукти. Маслини, цитруси, сирене, само от "Димотико агора" - градски пазар. Дрехи в моловете им, една идея по-евтини от българските...Промоции, промоции - майстори са! Личи си истинския капитализъм там <thumbup> <wine>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    39 Отговори
    6176 Преглеждания
    Последно мнение от vladi
    26 сеп 2018, 19:39
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    2106 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    11623 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    84 Отговори
    9305 Преглеждания
    Последно мнение от forumolubec 1978
    06 дек 2018, 17:15
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    7 Отговори
    2617 Преглеждания
    Последно мнение от Slavka Tsocheva
    24 май 2013, 23:39
  • New post Маслини
    от ivo_nekitov » 21 сеп 2010, 13:10 » в Olea europaea (Маслини, Olives)
    1937 Отговори
    175522 Преглеждания
    Последно мнение от ivo_nekitov
    10 дек 2018, 10:57

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”