Мариноване на маслини в домашни условия

Всичко за маслините
Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2490
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 18 times
Been thanked: 7 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 30 дек 2018, 12:17

Тази саламура от 4 процента не е ли много слаба.Ако стоят за по дълго със сигурност ще ги хвърлиш.
Аз знам,че се прави около 80%,даже за по дълго време ако престоят се прави още по силен разтвор.



drone
Мнения: 3
Регистриран: 07 дек 2018, 09:49
Район: ПЛОВДИВ
Местоположение: АСЕНОВГРАД
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от drone » 30 дек 2018, 20:46

Виж рецептата на Хейвън от 5-та страница на темата. Сега в 4% след като са осолавани в 10% пак ми идват солени. А и до три -четири месеца ще ги изядем, че са перфектни сега. Твърди и хрупкави, направо не можеш да се спреш да ядеш. Тия 80% ,които споменаваш са нещо чудовищно ,нещо си се объркал.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2490
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 18 times
Been thanked: 7 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от traiko » 30 дек 2018, 21:01

drone написа:
30 дек 2018, 20:46
Виж рецептата на Хейвън от 5-та страница на темата. Сега в 4% след като са осолавани в 10% пак ми идват солени. А и до три -четири месеца ще ги изядем, че са перфектни сега. Твърди и хрупкави, направо не можеш да се спреш да ядеш. Тия 80% ,които споменаваш са нещо чудовищно ,нещо си се объркал.
Не знам.Аз като купувам от Турция маслини,наистина са малко солени и им
правя саламура от 40% . Значи на един литър вода разтварям 40 грама сол.
Стават перфектни.В къщи от моите ги правя почти по вторият начин които ти си ги направил .

Added in 4 minutes 35 seconds:
Да прав си . Аз говоря в грамове.Процентите идват в повече. <wine>



eselsmid
Мнения: 11
Регистриран: 13 мар 2016, 09:50
Район: Aitos
Местоположение:
Надморска височина (m): 100
Абсолютна минимална t° (°C): -17
Минимум последна зима (°C): –11
Любимо растение: Нар
Любим плод: Праскова
Любим климат: Местния
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от eselsmid » 31 дек 2018, 07:22

40грама на литър е 4% разтвор а не 40% .



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12011
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 93 times
Been thanked: 178 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 27 яну 2019, 15:09

Домашното си е най-добро.
Днес купих маслини Каламон "стафиди" от Кауфланд. Усъмни ме ниската цена от 6,89 лв. за килограм, но все пак ми напълниха една кутия. Направих грешка обаче, че не ги опитах още там. Вече вкъщи се оказа, че нито е Каламон, нито е "стафида". Купил съм някаква имитация от боядисани в различни цветове и пресовани маслини от рода на Халкидики. Напълно в тон с платената цена, сдобих се с нещо, което не съм искал. Бях забравил, че живеем в държавата на ментетата.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1052
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —14,0
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 20 times
Been thanked: 57 times

Re: Мариноване на маслини в домашни условия

Непрочетено мнение от perperikon » 27 яну 2019, 21:19

Киро, при толкова стари маслини и произведени фиданки е грехота да те изпреварваме в мариноването на домашни маслини. Вземай се в ръце! <cheers2>



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Плумерия - цъфтеж при домашни условия
    39 Отговори
    6664 Преглеждания
    Последно мнение от vladi
    26 сеп 2018, 19:39
  • New post Домашни котки
    от traiko » 25 фев 2013, 22:10 » в Домашни животни
    9 Отговори
    2270 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    30 авг 2016, 22:25
  • New post Кокошки и други домашни птици от двора
    от ivo_nekitov » 01 мар 2013, 14:32 » в Домашни животни
    82 Отговори
    10542 Преглеждания
    Последно мнение от Slavyanski
    03 фев 2019, 10:38
  • New post Студоустойчивост на палмите при български условия
    от ники » 30 апр 2011, 15:23 » в Палми (Palms)
    41 Отговори
    12017 Преглеждания
    Последно мнение от edi
    18 фев 2016, 09:56
  • New post Подреждане на растенията в градината. Принципи и условия.
    от Slavka Tsocheva » 27 апр 2013, 23:59 » в Ландшафтен дизайн
    7 Отговори
    2770 Преглеждания
    Последно мнение от Slavka Tsocheva
    24 май 2013, 23:39
  • New post Текущи данни от оранжерийни условия в Асеновград
    3 Отговори
    301 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    06 яну 2019, 12:00

Върни се в “Olea europaea (Маслини, Olives)”