Готварски рецепти

Кулинарните умения на форумните членове. Интересни рецепти.
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5789
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 57 times

Готварски рецепти

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 20 юни 2013, 10:48

Не обичам засукани и префърцунени рецепти, но обожавам хубавото и неангажиращо приготвяне на храна. Затова, отварям тази тема, за да споделям/е от време на време разни чалъми.
(Доскоро) щастлив Еко-петел:) , на фурна



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11928
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.3 (December 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 61 times
Been thanked: 119 times

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 20 юни 2013, 21:10

Все се каня да те питам ... кой е Киро?


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5789
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 57 times

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 21 юни 2013, 08:13

<off topic>
Как кой? Аз! :))
Но няма общо с теб(освен името). В далечната 1997-98, когато открих това чудо - Интернета, трябваше да си измислям никове. Първите ми два бяха Бисмарк и Киро Пандиза - вторият уж за кодоши по форумите, но стана така, че 99 на сто ползвах само него и си остана.
А патронът - Киро пандиза, е култов амбулантен търговец на Женския пазар. Продава всякакви дреболийки на подвижна масичка.
Та въпросният е лежал за (едро) хулиганство още по Бай Тошово време. Женен е за циганка, но не е циганин. Както често става, обаче, "ашладисал" се е, т.е възприел е "културните ценности" и не може да бъде различен по никакъв начин от истински циганин, още повече, че говори перфектно.
Колоритен тип, за да съм се впечатлил толкова навремето от него и да си го хвана за ник на една от най-ползваните ми виртуални личности. Това е цялата история :)) <off topic>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11928
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -4.3 (December 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 61 times
Been thanked: 119 times

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 21 юни 2013, 08:29

Е, не съм мислел, че има нещо общо с мен. А и се сещах, че си ти. Просто ми беше интересно, защо точно ... Киро? Сега вече знам.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5789
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 57 times

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 14 сеп 2013, 16:31

Вчера сготвих един фазан.
По стандартния начин, по който готвя петли: престой в марината(маринатата за фазана обае беше "олекотена", почти без подправки, само за окрехкотяване на месото) с розе и малко оцет и чесън.
После направи запържващо овкусяване: 3 лъжици мас, лук, съвсем малко червен пипер, в които сложих гъбите и разфасования фазан за няколко минути.
Това е универсален начин за добро предварително овкусяване.
След това изсипах всичко това в гювече и - 30-40 минути на силна и след това около два часа на слаба фурна.
Получи се убийствена аристократична манджа с фазан. <he-he>



Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 14 сеп 2013, 16:55

А пък аз неможах да намеря тази тема и пуснах нова.Махнах я!
За таз вечер съм си направил една мексиканска салата-царевица,майонеза,печени червени чушки,чесън и сол на вкус.Става убийствена за ракия!
Пък за червеното вино глася в момента свински гърди върху кисело зеленце.В зелето се слага задължително млян черен пипер.Гърдите леко трябва да загорят,става неуписуема гледка,за вкус няма да говоря!
Каната с вино да е изпотена,да пишеш с пръст върху нея!
<rock band>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

lucky288
Любител на южните растения
Мнения: 430
Регистриран: 02 апр 2013, 13:56
Район: Созопол
Местоположение: Созопол, 42°24′44"N, 27°41′58"E
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: хортензия, лагерстремия, олеандър
Любим климат: черноморски
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от lucky288 » 14 сеп 2013, 17:57

От мен една рецепта за зимна салата с праз. Праза се нарязва на колелца, добавя се сирене на вкус, начупено на неголеми парченца. Поръсва се с изсушена ронена чубрица. Овкусява се със сол, олио/зехтин, лимон/оцет. Разбърква се добре. Оставя се в хладилника за половин-един час да пусне малко сок праза и да даде аромат чубрицата. Консумира се с добре изстудена ракия. Наздраве.


skype lucky288288
Изображение

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 13 ное 2013, 11:41

Ей това си го направих преди 5 минути.Вземам една рибица,разрязвам я по дължина и 12 часа в сол!После се измива и се изкисва около 15-20 минути.Подсушава се и се овалва в една специална подправка която си купувам от магазина,страхотна е!Ако навън е много топло,може и в хладилник.След 4-5 дни може да се консумира,с много червено вино! Аз не я чакам толкова,ама щото нямам търпение:
Изображение
Изображение
Изображение
Наздраве! <wine>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 04 яну 2014, 16:41

До сега са занимавах с един телешки джолан и два свински.Прайх си нещо като саздърма,ся го чакам да изстине.Сварих ги със черен пипер,бахар, дафинов лист и сол.Прецедих бульона,а месото нарязах на едри парчета.След това срязах няколко дву-трилитрови бутилки и редя месо,дафинов лист и бульон.И тъй до горе.Опитах го,няма да ви казвам къв вкус има.Допи ми са ракия,ама то в таз жега навън,12 градуса,не ще да изстива,че да го сложа във фризера да дръпне <head in the wall> Дано до 18 часа стане нещо,че не мога вече да чакам,ша глътна въздух <die laughing>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Потребителски аватар
Светльо
Любител на южните растения
Мнения: 359
Регистриран: 29 юли 2013, 16:38
Район:
Местоположение: София / Русе
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от Светльо » 31 яну 2014, 16:29

Ай и аз да се наредя. Бях направил това за една Коледа, но съм загубил листа с поясненията. Затова снимки:
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение
Получи се бруталната баница, от която след първото парче си готов.
това (по спомен) е за много голяма тава + една среден размер:
- смес 6 яйца + 600г сирене
- 6 стръка праз
- 3 вида филе - пуешко, свинско, ...
- 3 сварени яйца , нарязани, допълнително за отвътре
- 0,4кг маслини без костилки
- цял пакет пушено сирене
- 300г кашкавал
- 3 чушки нарязани на ленти
- 2 пакета листи за баница, от най-големите
- 3 яйца + 200г настърган кашкавал за най-отгоре (кашкавалът го бях сложил по средата на печенето)

Всичко го разпределих много точно между редовете за баланс.
Пекох на средно.... 150-160 градуса да речем ... 2 часа

Да допълня, шантаво е :), но като се смесят всичките тези вкусове, накрая се получава нещо уникално. И всеки според вкуса си да си го промени :)
Последна промяна от Светльо на 03 фев 2014, 13:56, променено общо 1 път.


Oh, bathroom
Оh, Joy
The village bathroom is the greatest joy!!!

ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5789
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 57 times

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 03 фев 2014, 09:21

Една бърза рецепта за бут(плешка), приготвена в събота от мен за гостуването на балдъзата <die laughing>

Както казах, харесвам не-изчанчени и тежки "снобарски" малоумия, а възможно най-опростените и бързи, но вкусни ястия.
Продукти: Бут, 2-3 скилидки чесън. Счукан Ким, черен пипер, сол, някаква мазнина(аз си ползвах две лъжици мас), 300-400 млл бира, 200 млл мляко, 300-400 млл червено вино
1. Бутът се шпекова- правят се прободни рани <he-he> с нож и се напъхват "жулиенчета" от чесън на 10-12 места. Може и+ 1 лист дафин, начупен на 3-4. Разтрива се със солта, счукания ким и черния пипер - разтрива се добре, като масаж : )
Залива се с млякото, виното и бирата, покрива се с фолио и се оставя 2-3 часа да престои. Цялата горна процедура се прави направо в тавата, в която ще се пече - предварително намазана с маста
2. Покрива се с фолио и се пече половин час на силна фурна и -в зависимост от големината на бута - час на килограм - на слаба. Моят бе към 3-4 кг, пекох го 3 часа.
3. Когато мине времето, фолиото се сваля и се доопича за коричка. Ако трябва, с махането на фолиото се добавя още вино и бира. През 10-ина минути се облива с течността от тавата.

4. Реже се на филии с дебелина 8-10 мм(сантиметър), които се поливат със прецедения сос от тавата.
5. наздраве!)



ivo_nekitov
Метеорологът на форума
Мнения: 5789
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 18 times
Been thanked: 57 times

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 10 апр 2014, 11:53




Потребителски аватар
Desss
Любител на южните растения
Мнения: 165
Регистриран: 04 апр 2014, 11:33
Район:
Местоположение: София
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от Desss » 28 апр 2014, 10:02

Това последното изглежда "ужасно" ... <thumbsup> <thumbsup> <thumbsup> , удавих се от лиги, а няма обяд още!
Много хубави неща сте споделили.
Аз обичам да си забърквам един бъркоч за меса, без грамажи/щото не е кекс/, ей тъй - на око и на вкус <thumbsup> - чили сос, черен пипер, мед, горчица /особено за телешко/, кетчуп, счукан чесън, малко босилек, или целина, наситнени.. Оставям мръвките да престоят поне 2 часа в хладилника. И после кой където му е кеф - барбекю, фурна, тиган! И <cheers2> !
За сладкиши не видях тема, може да отпочна една, освен?! <yes>


Във всеки от нас дреме по един гений.... за сметка на това, идиотът никога не спи...:-)

Потребителски аватар
Sun4e
Любител на южните растения
Мнения: 265
Регистриран: 09 апр 2014, 11:47
Район: София
Местоположение: София/Средец
USDA zone: 7a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от Sun4e » 28 апр 2014, 10:21

Да ви почерпя за добро утро :)
<coffee>

Изображение
Изображение


"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."- Алберт Айнщайн.
sun4e@gbg.bg

Потребителски аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
Мнения: 1588
Регистриран: 14 май 2011, 08:21
Район:
Местоположение: Дряново обл.Габрово
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Готварски рецепти

Непрочетено мнение от benisat » 28 апр 2014, 10:48

Ехаааа,браво!То хубаво и да опитаме,ама как! Аз прая в момента шкембе чорба,за ракийката,че днес почивам! <love> <love> <love>


„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Рецепти с маслини
    от zack » 13 дек 2016, 13:05 » в Olea europaea (Маслини, Olives)
    2 Отговори
    1275 Преглеждания
    Последно мнение от ivo-k
    14 дек 2016, 18:01
  • New post "Бабини деветини" или всякакви лековити рецепти
    от chicholyubo » 02 мар 2013, 12:36 » в Общи въпроси (Miscellaneous topics)
    3 Отговори
    1891 Преглеждания
    Последно мнение от fenix
    05 апр 2013, 23:08

Върни се в “Трапезата - храни и напитки. Домашна зимнина”