Бамбук

Потребителски аватар
Maria-Joanna
Любител на южните растения
Мнения: 280
Регистриран: 23 фев 2012, 23:53
Район: Белград
Местоположение: Белград-София
Надморска височина (m): 116
USDA zone: 8a
Любимо растение: Бамбук
Любим плод: всички тропически и субтропически
Любим климат: субтропичен
Has thanked: 1 time
Been thanked: 5 times

Re: Бамбук

Непрочетено мнение от Maria-Joanna » 11 окт 2018, 21:34

Medara, проверих каква е ситуацията с фаргесиите. Намерих Fargesia Robusta Campbell. Разсадникът се намира в Смедеревска Паланка, на около 240 км от границата по посока Белград. Растенията са в изключително добра форма. Във всяка "саксия" от 65 л има сигурно около стотина стъбла. Ето и снимките:
Изображение
Изображение
Изображение

Цената е 100 евро.
Според мен символична за такива растения. Аз, за съжаление не мога да ги донеса, тъй като не пътявам с кола. Просто не шофирам. Ако Вие имате възможност да дойдете и да ги вземете, ще е най-добре.

Added in 1 hour 6 minutes 36 seconds:
иван написа:
10 окт 2018, 02:28

Здравей явно си на "ти" с видовете бамбук. В моята градина имам само два вида, почти на никой вид незнам латинското име. Единия от които имам е най-масово разпространения в източна България който съм срещал с дребни листа и височина не повече от 2 метра, листата му измръзват при -13, -15 градуса. Другия ми вид е копуван от Серафимови, уж по не издръжлив, но при мен листата му не са имали повреди до около -14, става малко по висок и е с до доста по широки листа, почти колкото листата на мангото. Искам да намеря студоустойчива форма с височина поне над 3-4 метра. Сигурен съм, че има такава форма! В североизточните щати масово разпространен е някакъв вид които се използва за жива ограда, в пространството между къщите достига височна до 6-7м. <explain> Никой нито му знае името нито имам представа къде да намеря в Бг. Преди години бях чувал за един трети вид, до колкото си спомням го наричаха "черен бамбук". но нямам идея никаква за него. Ако разполагаш с някаква информация, ще ти бъда много благодарен.
Здравейте, силно казано е, че съм съвсем на "ти" с бамбука. Да, любител съм и почитател на това растение. Но дори и след 30 години откакто се заразих с него, все още уча.
Много е трудно да определя кой вид бамбук имате в градината си ей така, дори без снимка. Факторите са много, а още повече са видовете. Освен височината и големината на листата важно е какво е стъблото, дали променя цвета си с годините или остава зелено, какви са колената, колко клонки излизат от всяко коляно, разстоянието между колената, дали стъблата са кръгли, или с вдлъбнатини... Така, както ги описвате възможно е по-ниският с по-дребните листа да е някакъв вид фаргесиите. Възможно е да е нитида, зелена. А и те са хиляда сорта. С големите листа е възможно да е Pseudosasa japonica. с прави тънки стъбла. Би трябвало да е студоустойчива и до -30, Това обяснява, че нямате повреди при по-големи студове.
Черният бамбук е може би между най-красивите. Втората година стъблата почерняват и с тези тъмно зелени листа е неописуема гледка. Най-разпространеният по нашите широчини е Phillostachys nigra "Punctata", но не е много зимоустойчив. При -15 листата са опърлени, а и ризомите страдат. Казвам го от личен опит.
Ако искате по-висок бамбук вижте Phillostachys aurea (господин Донов има), но имайте предвид, че е изключително агресивен и ще трябва сериозно да помислите как да го ограничите. Ризомите му "галопират" под земята и по 2-3 метра за един сезон.
Все пак, ако имате възможност поставете снимки на видовете, които имате. <sun>


Всяка успяла жена трябва: да роди деца, да създаде дом, да напише книга и да посади поне едно дърво.
https://www.facebook.com/Botanička-bašta-Stojadinović-406140809588615/

Отговори

Върни се в “Листно-декоративни видове”