Arundo donax, растение на бъдещето

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13092
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 156 times
Been thanked: 485 times

Arundo donax, растение на бъдещето

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 18 юли 2014, 00:45

Изображение

Гигантската тръстика Arundo donax доскоро беше просто едно растение, завзело територии покрай реките и каналите в страните от тропиците до по-топлия умерен климат. Някои класации дори го причисляват към челната десетка на най-инвазивните растения в света.
Последното според мен е твърде преувеличено. Новият прираст при Arundo donax е близо до старата туфа и не може да има никакво сравнение с бамбука, например. Веднъж изрязана до дъно, туфата лесно се унищожава с глифозатен препарат, като се третират всички нови стъбла.

Миналата пролет обаче с изненада установих, че в Италия има разсадници, които се занимават с размножаване на тръстиката Arundo donax. Оказа се, че в момента тя е хит - много печеливша и перспективна селскостопанска култура.

Да, звучи невероятно, но е така. В момента из Европа на много места се засаждат големи плантации от Arundo donax с цел производство на биомаса. Да, ето тук вече става ясно всичко. Всички качества, които според някои са недостатъци на тази тръстика, сега са се превърнали в желани и ценени.
Расте твърде бързо? Добре!
Размножава се агресивно? Още по-добре!
Става висока и с дебели пръчки? Чудесно!
Този вид тръстика произвежда такова количество биомаса от декар, каквото друго растение не може да произведе. При това - с малко грижи и агротехника. Всичко, от което се нуждае е напояване и подхранване. Но бързо се отплаща с плътна гора от 6-7 метрови дебели стъбла с едри листа. Тази биомаса се използва за производството на метан, който пък влиза в употреба навсякъде.

Докато в Европа засаждат тръстика Arundo donax, ние тук едва сега чуваме за нейната употреба. И докато ние тук се радваме на пръчките, които са подобни на бамбуковите, там някои производители правят добри пари от производство на биомаса.
За да сме подготвени за евентуално по-голямо търсене, в Палм Център - Пловдив внесохме растения от Италия, както и заложихме собствено производство. В последните 7-8 години Arundo donax е сред най-продаваните ни растения, включително и тази година. Почти всички растения сме садили в Слънчев бряг и по Черноморието, с декоративна цел. Разсадникът Палм Център - Пловдив е единственият, който предлага тази тръстика за по-екзотично озеленяване. Ние първи въведохме това растение, а за ефекта му е достатъчно да споменем, че всички аквапаркове, които са около Слънчев бряг, имат големи количества Arundo donax, засаден от нас. Досега произвеждахме посадъчен материал основно по поръчка, но вече го имаме редовно в наличност.
Цената за тези големи, почти двуметрови растения в 3 литрови саксии е 7 лв. с ДДС. Растенията са добре развити и напълно готови за насаждение на открито. За по-големи количества е добре да се даде заявка предварително, за да имаме време да ги произведем.

http://palmi.bg/product.php?ProductID=407
Изображение


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Листно-декоративни видове”