Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12406
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 115 times
Been thanked: 287 times

Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 яну 2015, 21:28

.
.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделиеОтглеждане на Плумерия (Plumeria sp., Frangipani) в България

Плумериите (Plumeria sp., Frangipani) произхождат от места със сух тропичен климат. Те издържат на суша, но не издържат на студ. Има няколко сорта, които са в състояние да оцелеят в най-топлите части на Средиземноморието (зона 10b със средни януарски температури от поне +12 градуса), но иначе Плумериите по правило са тропически растения, които оцеляват и в по-топлите субтропични райони. Хладната и влажна зима, почти винаги означава загниване на растенията, като могат да изгният дори и стари, вдървесинели растения.

Плумериите (Plumeria sp., Frangipani) са сукуленти. Това означава, че са много лесни за отглеждане в саксия и изискват минимални грижи, за да растат и цъфтят. Те се нуждаят само от топло и много светло място, както и слънце - колкото може в повече. След това, малко вода и наторяване от време на време - това е всичко, което им е нужно. Стига само да спазвате няколко прости правила:

1. Никога не ги преполивайте! Никога да не събират вода в чинийките под саксиите! Дори през лятото, нищо няма да им стане, ако не ги полеете няколко дни. През зимата се поливат веднъж на 2-3 седмици или по-рядко. Винаги следете почвата да изсъхва много добре отгоре, преди да полеете отново! При горещо време през лятото, поливайте по-често и обилно!

2. През зимата ги съхранявайте на температура не по-ниска от +15°C. Ако ги държите на южен прозорец и е топло, може да ги поливате от време на време и те няма да изпаднат в зимен покой, а вместо това ще растат и дори може да цъфтят. Поддържането им във вегетация през зимата обаче, води до издължаване на растенията, поради наличието на по-малко светлина. Ето защо не е за препоръчване.
По-добрият вариант е да са на хладно (между +15 и + 20 градуса), трябва да ги засушите, листата им ще окапят и те "заспиват" за зимата. Не ги поливайте през цялата зима, докато не забележите значителен растеж напролет!

3. След пролетното събуждане (обикновено през месец април) може да ги пресадите в по-голяма саксия. След 1-10 април може вече да са навън, но трябва да следите за късни пролетни слани! Най-добре е да са защитени от дъждовете. Поливайте много оскъдно, докато растението се облисти добре, иначе все още може да загние в този сезон!

4. През лятото ги дръжте на открито, на най-слънчевото място. Така ще си осигурите цветове и през цялото лято. Поливайте обилно всеки ден, това е времето, в което нарастването е най-интензивно. Ако има цветове, засушаването може да доведе до тяхното окапване. Когато през лятото се случат хладни периоди, не поливайте!

5. Използвайте комбинирани торове с ниско съдържание на азот, като тора за Плумерия, който може да поръчате от разсадника Палм Център - Пловдив.

6. При понижение на температурите в края на август, разредете поливките! Преместете веднага растенията някъде, където няма да може да се накисват от дъждовете, които започват по това време. Хладното и дъждовно есенно време може да унищожи дори и прекрасно развито растение!
Ако ще съхранявате растенията на хладно, пригответе се да ги приберете поне две седмици преди първите слани. Ако ще ги поддържате във вегетация през цялата зима, приберете ги още в средата на септември, иначе ще започнат да хвърлят листата заради ниските температури.

7. Плумериите се нападат от акари, щитоносни въшки и белокрилки. Трябва да се води навременна борба, веднага щом се забележат вредителите. Препоръчваме профилактични пръскания напролет, след изнасянето и наесен - преди прибирането.

6. Плумериите не се подрязват! Всяка резитба отдалечава цъфтежа на съответния клон с 1-2 години. Все пак, ако се наложи да се премахне някое разклонение, може да режете спокойно. Това няма да се отрази на общото състояние и цъфтежа на растението. Няма да цъфти само отрязаният клон. Но внимавайте да не мокрите мястото на отрязване, защото от там още поне 1-2 месеца, може да започнат гнилостни процеси.


Имат ли някаква студоустойчивост сортовете Плумерия (Plumeria sp., Frangipani)?


Известният лъжец и измамник, известен като Георги Гошев от Куклен, Ордонез, Таралас и вероятно с други имена, пише по всякакви сайтове и форуми, че е голям специалист по Плумерии, че има най-голямата колекция Плумерии и прочие безсрамни лъжи. Та въпросният измамник тиражира някакви твърдения за студоустойчивост на Плумерии.
Ако сте купили растения от въпросното лице, тогава сте си купили сорт с измислено от него име. Той си харесва имена от интернет и така кръщава продаваните от него растения. И добре си е направил сметката - колко ли човека в България могат да го разобличат? Но ако притежавате такова растение, изборът е Ваш - дали да следвате неговите съвети или да следвате съветите от тази статия.
За всички клиенти на разсадника Палм Център на Ботаническа градина - Пловдив, горещо препоръчваме да следват съветите от тази статия! Всяка дума е написана на база нашият личен опит през годините. Нищо не е преписано, всичко важи за нашите условия в България!

Истината е, че Плумерии с дори напълно сухи саксии, имат риск от загниване при всякакви температури под +15 градуса. При постоянни температури между +15 и +10 градуса, рискът е около 5-10%, като става много голям при наличе на влага. При постоянни температури под +10 градуса, рискът вече е над 30%, а при наличие на влага лесно може да достигне и 100%.
При дълготрайни температури около и под +5 градуса, рискът е над 50%, а при наличие на влага, веднага скача на 100%.

Няма студоустойчива Плумерия (Plumeria sp., Frangipani) !!!
Те са тропически растения и имат нужда от целогодишни високи температури! Това е истината и самата истина.

А ето и малко примери:

В един ъгъл на една от оранжериите ни с Плумерии, температурата в последно време се задържа около и под +5 градуса. Растенията бяха сухи, добре вкоренени, в малки саксии и трябваше да няма проблеми. Когато преди няколко дни отбелязахме на това място минимум от +2,5 градуса, веднага им пуснахме 2kW духалка, която успя да задържи минимумите в следващите мразовити дни до около ... +5 градуса.
Днес проверих растенията и ги преместих на много по-топло място. Но ... след дъжд - качулка. Поне 30-40% (от около 250 бр. от над 70 сорта) вече са напълно изгнили. Възможно е дори да са понесли съвсем лек мраз, тъй като духалката е духала над тях, а земята е била доста студена.
Веднага реших, че трябва да споделя тази случка, за да не се заблуждава никой, че Плумерия би могла да се отглежда като някой Цитрус.

Изображение
Изображение

Растенията бяха млади, но вече перфектно вкоренени.
Изображение

Напълно изнилото стъбло отвътре е кафяво, а при стискане с ръка - се мачка като сирене.
Изображение

В цял свят Плумерията (Plumeria sp., Frangipani) е символ на богатство и просперитет! Дръжте мечтаните си растения на топло и не се подвеждайте по писанията на разни интернет измамници! Желаем Ви много радост с Вашето растение!

Винаги можете да разчитате на помощ от нас, при нужда пишете във форума или ни пишете на office@palmi.bg.


Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

boxob
Любител на южните растения
Мнения: 65
Регистриран: 28 фев 2014, 12:01
Район:
Местоположение: русе
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от boxob » 03 яну 2015, 19:31

толкова много плумерий,това си е за яд работа! <cold>Потребителски аватар
petar
Любител на южните растения
Мнения: 338
Регистриран: 13 дек 2011, 09:47
Район: гр.Златица
Местоположение: гр.Златица обл.Софийска
Надморска височина (m): 669
USDA zone: 7a
Минимум последна зима (°C): -12
Любимо растение: Всички видове палми
Любим плод: Всички цитрусови
Любим климат: Екваториален
Has thanked: 2 times
Been thanked: 3 times

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от petar » 10 мар 2015, 21:11

<cheers>
Ето ги мойте плумерийки,не са спали въобще .
На топличко са и си изкарват нови листа.
Ще видим кога ще ги изкарвам,майче ще чакам
доста да се позгрее. <hmmm>

Изображение
Изображение
Изображение


Ако имаме по една ябълка и си я разменим-ще имаме пак по една,
но ако имаме по една идея и си я разменим- ще имаме по две !

( Петър )

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12406
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 115 times
Been thanked: 287 times

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 10 мар 2015, 22:23

Последната е Plumeria obtusa cv. Singapore, дано да те зарадва с цветове това лято!

На тези снимки ясно се виждат разликите в листата.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
zori
Любител на южните растения
Мнения: 109
Регистриран: 03 авг 2014, 16:53
Район: Хасково
Местоположение:
Любимо растение: Бугенвилия
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от zori » 25 мар 2015, 10:42

Знам, че все някой ще ми каже, че е безмислено, но имам семена от адениум и плумерия и искам да ги засея. Има ли нещо по специфично в засяването им?Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12406
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 115 times
Been thanked: 287 times

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 25 мар 2015, 22:34

За Плумерията определено е безсмислено, но за Адениумите - не е.
Семената са елементарни за сеене, стига да не се сеят дълбоко. Семената на Адениумите трябва да са на 1-2 мм дълбочина, а семената на Плумериите се заравят наполовина, с крилцето стърчащо нагоре.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

neznolilavo
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от neznolilavo » 16 юни 2015, 09:34

Понеже съм съвсем начинаеща в отглеждането на Плумерия и Адениум, прочетох статията и дори си я споделих в профила ми във Фейсбук, за да си я чета по всяко време. Много добре е оформена и на разбираем за всеки език, комплименти. Имам си едничка мъничка все още Плумерия и се надявам с помоща на съветите Ви да оцелее..... вероятно тази неделя може да отскочим с мъжа ми до разсадника да се полюбувам на растенията там и евентуално на живо да "открадна" от знанията и постиженията ви.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12406
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 115 times
Been thanked: 287 times

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 16 юни 2015, 09:51

Само тук можете да получите компетентен съвет. Повечето колеги в разсадника изобщо не са наясно с Плумериите, както и с повечето тропически растения, които продаваме. Отглеждаме тропическите растения единствено за да задоволя моята страст, иначе това е губещо начинание при нашите условия. Затова е важно колегите да са наясно с масовите растения, от които продаваме много, а за тропическите растения не мога да настоявам да ги учат.
Ако жена ми се случи в разсадника в неделя, тя може да даде компетентна информация. Но аз съм ангажиран с други задачи и по принцип в събота и неделя не съм в разсадника (отне ми години, докато си извоювам това право ...).


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

neznolilavo
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от neznolilavo » 16 юни 2015, 10:40

Е вече съм тук и ще си чета редовно. Ако дойдем в неделя в разсадника ще се радвам да се запозная и с жена ви, ако я видя там. Може тези дни да снимам моята Плумерия и да ви я покажа в кой момент на развитие е. Наистина в този сезон расте като луда. Всеки ден ново листо и до вечерта става голямо. Вече ми е навън на един прозорец с източно изложение до двете ми Адениумчета. Точно по обед вече минават на сянка, така че си мисля, че им е достатъчно слънцето!А и в Раковски температурите лятно време вече са си направо тропически ха ха ха.... Малко ми се вижда вече малка саксийката, откакто съм я взела не сам я местила- в тези квадратните за разсад е... та мисля да я преместя на по- широчко. <sun>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12406
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 115 times
Been thanked: 287 times

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 16 юни 2015, 18:38

От нашите ли е? Крайно време е да я пресадите!


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

neznolilavo
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от neznolilavo » 17 юни 2015, 19:33

Подарък ми е от приятели! Дори не знам кой сорт е. Да, помислих си и аз, че и е време да я пресадя, дори днес купих саксийка.Потребителски аватар
zori
Любител на южните растения
Мнения: 109
Регистриран: 03 авг 2014, 16:53
Район: Хасково
Местоположение:
Любимо растение: Бугенвилия
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от zori » 31 юли 2015, 16:17

Имам си плумерия от няколко дни. Искам да я пресадя - сега може ли и саксия ф14 добре ли е ?
ИзображениеПотребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от marmozana » 31 юли 2015, 16:27

Аз не виждам да се нуждае от пресаждане, обемът на саксията е добър за размера на растението.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12406
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 115 times
Been thanked: 287 times

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 31 юли 2015, 18:31

Да, саксията на Плумерията трябва да се изпълни много с корени и едва тогава се пресажда.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
zori
Любител на южните растения
Мнения: 109
Регистриран: 03 авг 2014, 16:53
Район: Хасково
Местоположение:
Любимо растение: Бугенвилия
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Отглеждане на Плумерия (Франджипани) в България

Непрочетено мнение от zori » 01 авг 2015, 10:43

Да разбирам ли, че ще прекара зимата в тази саксия. Като мине август едва ли може да се пресажда?Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Плумерия (Франджипани), Plumeria rubra (Frangipani)
  от miroslav_raykov » 06 авг 2012, 07:54 » в Плумерия и Адениум (Plumeria, Adenium)
  570 Отговори
  60033 Преглеждания
  Последно мнение от Цоньо Цонев
  14 апр 2019, 17:44
 • New post Плумерия (Франджипани), засадена в земята навън
  9 Отговори
  2110 Преглеждания
  Последно мнение от chicholyubo
  14 фев 2016, 17:21
 • New post Отглеждане на Адениум (Пустинна роза) в България
  от Rossy » 08 мар 2015, 10:37 » в Плумерия и Адениум (Plumeria, Adenium)
  6 Отговори
  5285 Преглеждания
  Последно мнение от Юлиана
  08 юни 2018, 12:54
 • New post Цветоносите при Плумерия
  от lilyana kiranova » 23 апр 2016, 10:24 » в Плумерия и Адениум (Plumeria, Adenium)
  1 Отговори
  939 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  23 апр 2016, 11:08
 • New post ПОЧВА ЗА ПЛУМЕРИЯ
  от lilyana kiranova » 29 апр 2016, 08:13 » в Плумерия и Адениум (Plumeria, Adenium)
  2 Отговори
  1095 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  29 апр 2016, 21:15
 • New post Счупване на клони при Плумерия
  8 Отговори
  1602 Преглеждания
  Последно мнение от Северна
  13 юни 2014, 11:24

Върни се в “Плумерия и Адениум (Plumeria, Adenium)”