Ванда, Vanda sp.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Район: Асеновград (над инверсиите)
- Надморска височина (m): 395
- USDA zone: 8a
- Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
- Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
- Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
- Любим плод: Durian - The King of all fruits
- Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
- Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
- Has thanked: 93 times
- Been thanked: 178 times
Ванда, Vanda sp.
Някой има ли Cattleya, която да расте добре и да цъфти редовно? Това е орхидея за напреднали. А ако някой има Vanda и му цъфти редовно, ще го /я/ призная за експерт по орхидеите.
С горните два рода аз нямам голям успех.
Катлея расте добре, размножавам ги, но трудно ми цъфтят. Предполагам, че ги държа на твърде хладно през зимата.
А Ванда дори не успявам да отгледам, винаги ми умират.
Иначе Фаленопсис и Дендробиум наистина всеки може лесно да отгледа. Зимата ги държа на 10-15 градуса и продължават да цъфтят! А ако имам място да ги прибирам на топло, биха полудели направо. Така беше преди години, когато нямах толкова тропически растения и имах много място за орхидеите. Сега ги оставям на хладно, но пак са добре.
С горните два рода аз нямам голям успех.
Катлея расте добре, размножавам ги, но трудно ми цъфтят. Предполагам, че ги държа на твърде хладно през зимата.
А Ванда дори не успявам да отгледам, винаги ми умират.
Иначе Фаленопсис и Дендробиум наистина всеки може лесно да отгледа. Зимата ги държа на 10-15 градуса и продължават да цъфтят! А ако имам място да ги прибирам на топло, биха полудели направо. Така беше преди години, когато нямах толкова тропически растения и имах много място за орхидеите. Сега ги оставям на хладно, но пак са добре.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
- marmozana
- Ветеран във форума с много опит
- Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
- Район: София
- Been thanked: 0
Re: Орхидеи
Имам две ванди и една катлея, и трите се изживяват като листнодекоративни. Едната ми ванда е младо растение и не очаквам скоро да цъфне, но дъртата е вече втора година при мен и не цъфти. Преди около месец голямата я сложих в кори, че ми писна това киснене, прави листа, но пъпки йок. Малката е в керамзит и се развива добре, но само на листа.
Катлеята от два дни съм я преместила на много слънчево място, белким реши да се прояви като цъфтящо растение, а не като маруля. Вади нови псевдобулби целогодишно, вече е доста голямо растение, прави "калъфчета" и до там...
Катлеята от два дни съм я преместила на много слънчево място, белким реши да се прояви като цъфтящо растение, а не като маруля. Вади нови псевдобулби целогодишно, вече е доста голямо растение, прави "калъфчета" и до там...
"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
- Sun4e
- Любител на южните растения
- Регистриран: 09 апр 2014, 11:47
- USDA zone: 7a
- Has thanked: 0
Re: Ванда, Vanda sp.
и аз уморих вече една ванда
сега ще се пробвам с втора, пък ще видим

сега ще се пробвам с втора, пък ще видим

"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."- Алберт Айнщайн.
sun4e@gbg.bg
sun4e@gbg.bg
- marmozana
- Ветеран във форума с много опит
- Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Дианка, как успя да я умориш? Те вандите са бая дуракоустойчиви и ми се чини, че сериозни усилия трябва да положиш за да ги утрепеш
Мойте продължават да се изживяват като марули

Мойте продължават да се изживяват като марули

"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
- Sun4e
- Любител на южните растения
- Регистриран: 09 апр 2014, 11:47
- USDA zone: 7a
- Has thanked: 0
знам ли, специалистка съм явно...
сега ми е дошла новата от поръчките
ще се пробвам пак с нея, пък да видим
ето я покойницата

сега ми е дошла новата от поръчките
ще се пробвам пак с нея, пък да видим

ето я покойницата

"Само две неща са безкрайни - Вселената и човешката глупост, като за първото не съм сигурен."- Алберт Айнщайн.
sun4e@gbg.bg
sun4e@gbg.bg