Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!

Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 14 Ное 2017, 22:02

.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

В днешно време се налагат различни класификации на климатите по света, но за мен най-достоверна и представителна се явява "старомодната" класификация, както я учехме едно време в училище. Многократно съм посещавал и внимателно съм наблюдавал всяка една климатична зона по света, от екваториалните ширини до умерения климатичен пояс. Е, не съм ходил никога в субполярните и полярните зони, но там съм прелитал със самолет и поне съм виждал нещо с очите си, както се казва. За тези две зони наистина не мога да говоря от личен опит.

Следва моето виждане за климатичните зони.
Бързам да уточня, че климатичните зони по планетата нямат ясно очертани и прави граници, всичко зависи от географската ширина и слънчевото греене, релефа, наличието на водни басейни и надморската височина.
В някои случаи климатът се променя в рамките на няколкостотин метра, както става при изкачване на стръмен високопланински терен. В други случаи - в рамките на няколко километра, например около воден басейн или около възвишения. А понякога промяната в климата става бавно и в разстояние на стотици и хиляди километри, както се получава в някои обширни области в умерения климатичен пояс със сходно разположение и релеф.

1. Екваториален климатичен пояс (Equatorial climate) - намира се от двете страни на Екватора, до около 4-6 градуса северна и южна ширина. Екваториален климат има в Югоизточна Азия (най-южните части на Малайския полуостров, островите Суматра, Ява и Борнео, южните Малдивски острови), в Африка (само в тясна ивица около Екватора, в части от Нигерия, Централно-африканската република, Камерун, Конго, ДР Конго, Габон и Екваториална Гвинея) и Южна Америка (басейнът на река Амазонка).
Характеризира се с почти еднакви температури през цялата година (колебанията през годината са в рамките на 1-2 градуса) и почти равномерно разпределени валежи. В този климатичен пояс, небето почти никога не остава без купести облаци, а дните с валежи са около 300 или повече годишно. Продължителността на деня е почти еднаква през цялата година - около 12 часа. Това е Раят на земята, а думата "студ" тук е непозната.

В екваториалния климатичен пояс цари вечно лято. Влажността на въздуха е много висока дори и далеч от водните басейни и заради това температурите варират малко, максималните са почти винаги в рамките на 29-34 градуса, а минималните са в рамките на 25-30 градуса. В този климатичен пояс, температурите никога не слизат под 22-23 градуса, дори и в рекордно "студените" нощи.

2. Субекваториален климатичен пояс (Subequatorial climate) - намира се в зоната от около 5 до около 15 градуса северна и южна ширина. Субекваториален климат има в Югоизточна Азия (полуостров Индокитай, повечето острови в Индо-Пацифика, южната половина на полуостров Индустан, най-южните части на Арабския полуостров), в Австралия (най-северните части - около залива Карпентария и най-северните части на Куинсленд) в Африка (цялата саванна зона и по-влажните зони около Гвинейския залив), в Южна Америка (средните части на Бразилия, Боливия, Перу и страните на север от река Амазонка - Колумбия, Венецуела, Гвиана, Суринам, Френска Гвиана) и Северна Америка (Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Гватемала).

Както се разбира и от името, климатът в този пояс не се различава много от този в екваториалния пояс. Разликата идва от валежите и тяхното разпределение.
С отдалечаването от Екватора, температурите се повишават с 1-2 градуса (заради по-малкото облачност и валежи), като остават високи през цялата година, с 1-3 градуса превес на летните месеци спрямо зимните. Продължителността на деня е почти еднаква през цялата година - около 12 часа.
За разлика от екваториалния климатичен пояс, тук вече има все по-ясно изразено разпределение на валежите в сух и влажен сезон. С отдалечаването от Екватора, границата между сух и влажен сезон става все по-осезаема.
В повечето случаи има сравнително кратък (2-5 месеца) сух сезон, който съвпада със зимните месеци. В този сезон духат постоянни ветрове, влажността е по-ниска, а облаците в небето са редки.
През месеците, които съвпадат с пролетта и есента, валежите са в средни количества и вятърът е по-слаб. В тези месеци е най-горещото време.
През летните месеци е типичният дъждовен сезон, когато валежите са почти всеки ден, най-често проливни. Това е т.нар. сезон на мусоните. Макар мусони да се наричат валежите в Азия, всички субекваториални части по света имат такъв тип дъждовен сезон. В този сезон въздушната влажност е много висока, изпарението е огромно, изпарената влага се издига в атмосферата и се охлажда, като отново кондензира и се изсипва обратно на земята под формата на проливен валеж. Поради обилните валежи във влажните сезони, в този климатичен пояс няма пустини! В Азия и Централна Америка преобладават обширните тропически гори, защото океаните са в близост и релефът там позволява формиране на валежи и в сухия сезон. В Африка преобладава равнинният релеф, океаните са неблагоприятно разположени (покрай африканските брегове на Атлантика минават студени течения, които не "произвеждат" влага и валежи) и сухият сезон е на практика без валежи, затова в този пояс се намират саваните (с ниска тревиста и храстовидна растителност, както и с изключително сухоустойчиви дървета).

По планинските склонове на височина до около 500-600 метра се изсипват всекидневни орографски валежи и на такива места няма типичен сух сезон. Това са най-подходящите места за създаване на плантации от влаголюбиви култури като кафе и какао. На по-голяма надморска височина, температурите се понижават и климатът се променя значително, като придобива черти на високопланински климат, а още по-високо в планините (Хималаите, Андите) има вечни снегове.

В районите от субекваториалния климатичен пояс, които са най-далеч от екватора е възможно в сухия сезон, температурите да падат понякога и съвсем за кратко до около +20 градуса или малко по-ниски. Също така, поради по-ниската влажност по време на сухите периоди, температурите може да се повишават повече, отколкото това се случва при условията на влажен екваториален климат.

3. Тропичен климатичен пояс (Tropical climate) - намира се в зоната от около 15 до около 25 градуса северна и южна ширина. Тропичен климат има на всички континенти, през които минават Северната и Южната Тропични Окръжности - в Азия (о-в Хайнан в Китай, повечето от Филипинските острови, средните и северни части на полуостров Индокитай, Арабският полуостров), в Австралия (северните райони), в Африка (Сахара на север и страните Ангола, Замбия, Мозамбик и южно от тях), в Южна Америка (части от Бразилия, Перу, Боливия, Парагуай, Аржентина и Чили) и Северна Америка (Мексико, Карибските острови и най-югоизточният край на Флорида).
Като изключим Антарктида, Европа е единственият континент без екваториален, субекваториален или тропичен климат. Ако не броим отвъдморските владения на Франция, Великобритания и Холандия, разбира се.

Тропичният климатичен пояс се характеризира с най-голяма динамика сред топлите климатични пояси. Но макар и с по-голяма разлика между температурите на най-студения и най-топлия месец, средните месечни температури на най-студения месец остават над границата от +20°C.
В тропичния климат сезоните са подобни на тези в субекваториалния пояс, но продължителността на сухите периоди става още по-голяма.
В някои райони валежите стават оскъдни, а при липса на валежи и при много високи температури се образуват пустини (Австралия, Сахара, Арабия, Намибия, северна Индия, Чили). По тези места климатът се характеризира с много високи дневни температури (често над +50°C), а нощите са много студени, поради ниската влажност.
В тропичния климатичен пояс има и влажни зони, най-често по крайбрежията на моретата и океаните или по склоновете на планините. Въпреки, че през зимните месеци нощните температури може да падат за кратко под +15°C, средномесечните температури в най-студения месец остават над +20°C.

В районите с дълъг влажен и къс сух зимен сезон (Южна Америка, Мексико и Флорида, зоната с тропичен климат в Азия и Куинсленд в Австралия) климатичните условия доближават тези в субекваториалния пояс, но с по-ниски зимни температури и ясно разграничен зимен сезон. Средните месечни температури в най-студения месец остават над +20°C, но денят е с по-малка продължителност (до около 10 часа и половина), нощните температури са по-ниски (до около 10-15°C и с възможни изключително редки слани) и това води до отчетливо зимно забавяне на вегетацията при растенията, типично за зимния сезон. Някои дървета хвърлят листата си поради суша и/или ниски температури.

4. Субтропичен климатичен пояс (Subtropical climate) - намира се в зоната от около 25 до около 35 градуса северна и южна ширина. По същество този климатичен пояс представлява преход от тропичен към умерен климат, но както се вижда и от името, в по-голямата част от годината е под влияние на тропичните въздушни маси. Влиянието на умерения климат е основно през зимния сезон, но е слабо и силно траснсформирано.
Субтропичен климат има в цялата южна половина на Китай, най-южните части на Южна Корея, южната половина на Япония на юг от Токио, в Централна и Западна Азия - страните от Пакистан до Средиземно море и Южна Турция на запад, в Австралия - южната половина, в Африка - крайните северни и южни части от континента, в Европа - само в крайните най-южни части - Кипър, Гърция (Крит, Пелопонес), Италия (Пулия, Калабрия и Сицилия), Южна Испания и Южна Португалия, в Северна Америка - по-голямата част от Флорида и южните щати от Южна Каролина до Калифорния, някои части от Северно Мексико, в Южна Америка - най-южните части на Бразилия и Парагуай, в Уругуай, Аржентина и Чили.

Температурите в субтропичния климатичен пояс остават високи през по-голямата част от годината. По време на топлото полугодие има 5 до 9 месеца от годината, в които температурите са тропически и остават високи дори и през нощта. През студеното полугодие настъпва видимо захлаждане, като средномесечните температури на най-студения месец са в рамките на 10 до 19 градуса. Температурите под 0°C са изключително редки, но в районите, които са отдалечени от големите водни басейни е възможно да се случват слани и дори кратковременни снегове всяка зима.

В голяма част на субтропичния климатичен пояс, валежите са преобладаващо летни (тип мусонни), като през зимните месеци времето е по-често сухо и слънчево. Но летата в субтропиците на Средна Азия, Близкия Изток, Южна Европа, Северна и Южна Африка, Чили и Калифорния са горещи и сухи, а валежите са концентрирани в есенно-зимните месеци. Най-вече заради годишното разпределение на валежите, някои автори определят този тип климат като "средиземноморски", но той е значително по-топъл и по-близък до тропическия климат от класическия европейски средиземноморски климат.

Така нареченият "средиземноморски климат", който се среща по северните брегове на Средиземноморския басейн е трансформиран умерен климат, който под влиянието на Средиземно море е много подобен на субтропичния климат, но с по-кратко лято и по-ниски зимни температури. Такъв е климатът по турското крайбрежие на Егейско, Мраморно и Черно море, част от Руското крайбрежие на Черно море, Грузинското черноморско крайбрежие, континенталната част на Гърция (северно от Атина) и северните острови в Егейско море, Адриатическото крайбрежие на Албания и Хърватска, Средна и Северна Италия, Монако и средиземноморското крайбрежие на Франция, северното средиземноморско крайбрежие на Испания. Слабо влияние на Средиземно море се усеща понякога и доста далеч от бреговете му, като това променя донякъде зимите в Турция, Северна Гърция, България и страните от Западните Балкани. В по-западно разположените страни като Франция и Италия, влиянието на Средиземно море е комбинирано с влиянието на Атлантическия океан и топлото течение Гълфстрийм, което води до значително по-меки и дъждовни зими, но и до по-хладни и дъждовни лета.
Температурите в средиземноморския тип климат се различават от тези при умерения климат и са по-близки до субтропичния. През топлото полугодие времето е горещо и сухо, а през есенно-зимните месеци падат най-много валежи. Температурите през зимата са най-често над 0°C, но са възможни снежни виелици, снежна покривка и продължителни студове. При този климат средномесечните температури за януари и февруари се движат в рамките на +5 до +10 градуса, но въпреки това, студове до около -10°C не са изключени. В повечето години обаче, зимните температури падат под 0°C едва няколко пъти за целия зимен сезон.
Някои автори определят средиземноморския климат като по-топла зона от умерения климат и според мен - това определение е най-близо до истината.

5. Умерен климатичен пояс (Temperate climate) - намира се в зоната между 35 и 65 градуса северна и южна ширина. Това е най-обширният климатичен пояс на нашата планета. Районите с умерен климат се намират в цяла Средна и Северна Азия (северната половина от Китай и на север в Монголия и в почти цяла Русия), най-южните части на Австралия и о-в Тасмания, почти цяла Европа (включително и цялата територия на България), северната половина от Северна Америка и най-южните части на Южна Америка. Африка и Антарктида са единствените континенти без умерен климат.

Умереният климат се характеризира с топло лято, хладни преходни сезони и студена зима.
Лятото на повечето места продължава 1 до 5 месеца, като с приближаването към полярните области, температурите стават по-ниски и продължителността на топлия сезон става по-кратка. Местата в близост до океаните (най-южните части на Австралия и о-в Тасмания, тихоокеанското североизточно крайбрежие на Северна Америка, Северозападна Европа) имат кратко и хладно лято, но и по-меки и дъждовни зими.
Зимата в умерения климат варира в доста широки граници. В по-близките до субтропиците или до океаните райони, зимата е по-мека и температурите в най-студените месеци се движат в рамките на 0 до +5°C. В районите с по-силно изразено континентално влияние, зимата може да бъде дълга и мразовита.

Поради обширните територии, които заема умереният климатичен пояс, в него има значителни разлики в продължителността на деня и интензивността на слънчевото греене, което е още една причина за големите разлики в рамките на един и същ климат. Например, климатът на Северна България или Южна Румъния се определя като остър континентален умерен климат, също както и климатът в района на Москва. Но в Москва продължителността на деня през зимата е с около 1,5 часа по-малка и слънчевите лъчи падат по значително по-голям ъгъл. Това, заедно с по-близкото разположение до Северния полюс и до генератора на студ - Сибир, определят значително по-бедните климатични ресурси на района на Москва спрямо Северна България - по-хладно и по-кратко лято, по-дълги и по-хладни пролет и есен, по-дълга и по-мразовита зима.

Валежите в рамките на умерения климат варират в големи граници. По западните крайбрежия на континентите, валежите са в големи количества (над 1000 мм годишно), във вътрешно-континенталните райони са по-умерени (400-1000 мм годишно), а в отделни места има пустини (с под 350 мм валеж годишно).
В повечето места от умерения климатичен пояс, максимумът на валежите е през летните месеци.

6. Субполярен климатичен пояс (Subpolar climate) - намира се между 65 и 75 градуса северна и южна ширина. Субполярен климат имат най-северните части на Европа, Азия и Северна Америка, а също и в най-южните островни райони на Южна Америка. Такъв климат няма в Австралия и Африка.
В субполярния климатичен пояс, масивните иглолистни гори вече отстъпват на храстовидна и тревиста растителност, т.нар. "тундра". Зимата е дълга и мразовита, а снежната покривка се задържа поне в 8-9 месеца от годината. През зимата има продължителен период от няколко месеца, когато слънцето не изгрява никога или денят продължава само няколко часа. Лятото е кратко и хладно, като тогава слънцето не се скрива от хоризонта през цялото денонощие.

7. Полярен климатичен пояс (Polar climate) - намира се около полюсите, между 75 и 90 градуса северна и южна ширина. Това са районите на ледена пустиня на нашата планета. На самите полюси денят продължава 6 месеца, след което следват 6 месеца нощ.
Валежите са почти винаги от сняг, земята е дълбоко замръзнала, а температурите на повечето места не се вдигат никога над 0°C, дори и през съвсем краткото лято.


Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Dipl. Agricultural engineer, Master of Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 10907
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -10.5 (8 Jan 2017)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Климатични пояси и зони по света

UNREAD_POSTот Gepata » 20 Ное 2017, 20:06

Супер Киро <bravo2> време беше
Гледай на живота през предното стъкло, а не през огледалото за задно виждане.
Аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
 
Мнения: 2064
Регистриран на: 09 Юли 2013, 19:02
Mясто: Варна,Тополи
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 45
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -17.8
Минимум в посл. зима (°C): -11.8
Любимо растение: юка,маслина
Любим плод: смокиня
Любим климат: средиземноморски

Re: Климатични пояси и зони по света

UNREAD_POSTот aussie-kiwi grower » 20 Ное 2017, 21:48

Чудесна статия! <bravo2>
aussie-kiwi grower
 
Мнения: 3
Регистриран на: 14 Юли 2017, 18:05
Mясто: Ямбол ,с. Тенево
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 140
USDA zone: 7a/7b
Абсолютна минимална темп.(°C): -20C
Минимум в посл. зима (°C): -14C
Любимо растение: Cocos nucifera,Dicksonia antarctica
Любим климат: Тропически


Назад към Климат. Времето в България (Climate. The Weather in Bulgaria)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта