Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Сиор » 23 Дек 2017, 11:45

До тук, есенно зимния сезон стриктно повтаря зимата на 2008/2009, не само в България, а в цялото северно полукълбо, поради което вероятно би било разумно всеки да си погледне архивите за конкретния раййон от 2008/2009 за да предположи -обосновано, какво да чака по-нататък от зимата. Ако не ме лъже паметта обаче, януари и февруари 2009-та бяха наднормени и без особени крайности, поне за моя район. Ако някой търси повече детайли, може да ги измъкне от тука - https://www.ncdc.noaa.gov/cag/mapping/global/200901 - и с малко игра за настоящата година в архива на NOAA да се увери в каквото казах -т.е., че септември -декември 2017 близко повтарят септември декември 2008-а в цялото северно полукълбо, което е важно защото подсказва, че са продукт на идентични процеси и има добър шанс януари и февруари 2018-а да повторят близко януари и февруари от 2009-а. То на това са базирани и дългосрочните прогнози на НОАА - средните от последните 5 години + средни от сезон -аналог от миналото, който в случая е 2008/2009.
Тоя сезон - 2008/9, както и сегашния, е забележителен и с нещо друго - темп. максимално се доближават до средните от сев. полукълбо за периода 1981-2010, които са и новите средни, всъщност, т.е., това което ни се вижда като "топла аномалия" в България, в голяма степен всъщност не е аномалия, защото е новата норма; не съм проверявал за другите градове, но за Бургас, новата януарска норма на база 1981-а/2010 е 2.7 градуса, което е с повишение от 0.7 от нормата 1961-а/1990. Ами, нови реалности. В останалите станции на БГ също има повишение, но всеки да си го проверява сам.

Ето как обаче се е получило повишението:
Изображение
Графиката е за отклонението от нормите за периода 1880-2017-а Бургас и всеки може да я извади за района си от сайта на НООА. Това, което виждаме е, че от 1980-е насам има "нормализация" - екстеремните години и в двете посоки - твърде топли или твърде студени - са намалели съществено и са по-малко от тези в периода до 1980-е; като тези с екстремно студени зими за бургас все пак са намалели малко повече. Т.е. -броят на топлите зими всъщност не се е увеличил, напротив, екстремнотоплите зими са намалели, но още повече са намалели екстремностудените зими. Ясно ми е, че част от причините за омекването на зимите е в градската среда и индустриалното затопляне; но това е - ами факт от живота; друга част от приччините за омекването на зимите обаче е в глобалната промяна на климатичния патерн - сибирското ядро от студен въздух, което по правило създава грижи на балканите, през последните 30 години се е изместило от западен в източен сибир - то и тази година, сега, пак е там. Това ядро не стои на едно място през зимата, то се движи насам натам и все така ще ни посещава, обаче, особенно през последните 5 г., все повече се заседява в източен сибир. Резултатът от това е видим на картата от по-предния ми постиг - на балканите средната зимна температура се е качила с половин до един градус, в сибир обаче е *паднала* и на-смешното, зимната температура в поголямата част от източните щати също е паднала с около един градус - това ядро в изт. сибир избутва затоплен въздух през беринговия пролив, който мести арктически маси по по-сока източчните щати - резултат - падане на температурите в изт. америка и покачване на температурите на балканите - ами няма лошо. Дали патернът ще издържи, не знам. Нито знам дали това покачване тук ще продължи, но то вече е много съществено. Естествено, 0.7 от гледна точка на растенията в Бг нито е много, нито е достатъчно, за 30 г. Но поради естеството на климата ни - граниччен, с единия крак в средиземноморската зона, тези минимални и незабележими покачвания са абсолютно ключови - трябва ни съвсем леко побутване в една от двете посоки и получаваме съществена промяна. Дали ще е -15 или ще е -17 не изглежда голям въпрос, но тези 2 градуса са въпрос на живот и смърт за едно маслиново дърво - при минус 15 е от страната на живота, при минус 17 е от страната на смъртта.
Допреди година си мислех че Кирил Донов е по-съществен фактор за интродукцията на растенията в БГ от глобалното затопляне и все още мисля, че ефекта Донов е по-силен от ефекта на затоплянето в БГ, но сега мисля, че има и втори фактор - този минимален, но обективен скок в средните температури, защото, случайно или не, съвпада с появата на първите трайно оцеляващи - в градска среда - маслинови дървета в България; до 1981-а такива нямаше, нито едно; едната причина разбира се е че и Донов го нямаше, да свърши работа за няколко института наведнъж, но другата причина вероятно е в тези скромни 0.7 градуса по-хладни зими. За пръв път видях жива маслина в БГ 1991-а в созопол и беше тъкмо 10-годишна; още е там и е вече 40 годишна; не е като да не са садени и преди това в созопол, но никога не са оцелявали за повече от 10-на години, а сега оцеляват поне по 40, но това съвпада с появата на а. Донов и б. скока на зимните температури на балканите с около градус. В тоя смисъл, мисля, че на някои места, и дори само в градска микросреда, та, на някои микросреди в българия за пръв път от хилядолетия насам маслините са от страната на живота. И ако трендът от последните 30 г. се запази, тези места ще се увеличават. Разбира се, може тоя тренд да е случайност и да се обърне и тогава няма да се случи, но се надявам да поостане.

Сега за тая зима и пролет - уралската блокировка вече я няма, а тя спасяваше балканите цял декември от сибирския звяр. Тоя звяр обаче е далече, много далече, освен това в резултат на изчезналата блокировка, която дестабилизираше полярния вихър и смразяваше - ами предимно америка, сега полярният въздух се стабилизира на мястото си около полюсите което означава мека зима, мек януари за цялото северно полукълбо. Но не трябва да забравеме и че сибирския звяр беше развързан - само преди 2 дни, на 21-и, блокировката изчезна. Обаче мисля че ще се повтори 2008/2009 когато е било абсолютно същото, с една разлика - заради меката зима по северното черноморие отсега казвам, че пролетта, април и май ще са наднормени за нашето черноморие, и то доста наднормени и топли, защото водата и на северното черноморие, и на вливащите се в него мастодонти като дунав, дон, днепър и т.н. е по-топла тази зима и няма да има това черноморско пролетно охлаждане, т.е., мисля, че освен добра зима ни чака и страхотна пролет по-черноморието, както никога.
А, и Ердоган май започва строежа на втория канал в началото на 2018-а или поне така обяви.
Сиор
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 50
Регистриран на: 16 Яну 2016, 14:36
Mясто: Бургас
Пол: Мъж

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Монов » 23 Дек 2017, 15:40

<hat off>
Аватар
Монов
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 435
Регистриран на: 04 Юли 2013, 13:50
Mясто: Враца
Пол: Мъж
Любимо растение: Палми Bismarckia
Любим климат: Жешкия

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Марков » 23 Дек 2017, 17:05

Браво, браво Сиор!

Аз утре залагам доматите, дано да няма по-ниски Т от -5С до 08.03.

Весели празници колеги!
Марков
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 135
Регистриран на: 16 Юли 2015, 06:56
Mясто: Златни пясъци
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -11.9°C 09.01.17
Любим климат: 25°C

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Gepata » 23 Дек 2017, 17:40

Сиор написа:
Обаче мисля че ще се повтори 2008/2009 когато е било абсолютно същото, с една разлика - заради меката зима по северното черноморие отсега казвам, че пролетта, април и май ще са наднормени за нашето черноморие, и то доста наднормени и топли, защото водата и на северното черноморие, и на вливащите се в него мастодонти като дунав, дон, днепър и т.н. е по-топла тази зима и няма да има това черноморско пролетно охлаждане, т.е., мисля, че освен добра зима ни чака и страхотна пролет по-черноморието, както никога.
А, и Ердоган май започва строежа на втория канал в началото на 2018-а или поне така обяви.


Чудесно! Зима
2008 с минимална -13,2 януари е горе долу средно студена зима за моя район. Само да не е под -15 че става кофти вече. 2009-та беше по-топла с -8 минимална.
Гледай на живота през предното стъкло, а не през огледалото за задно виждане.
Аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
 
Мнения: 2074
Регистриран на: 09 Юли 2013, 19:02
Mясто: Варна,Тополи
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 45
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -17.8
Минимум в посл. зима (°C): -8
Любимо растение: юка
Любим плод: смокиня
Любим климат: средиземноморски
Метеостанция: https://www.wunderground.com/personal-w ... d?ID=I1885

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот achovd » 23 Дек 2017, 19:07

<off topic>
Аз като ти разправях, че си в субтропика, а ти ми се смееше :)
-13 е студено за тебе, пожелавам ти все така студено да ти се струва и все по-рядко да ти се случва :)
П.С. Това за субтропка е полу-шеговито, да не се върже някой :)
Аватар
achovd
Запален Градинар (Garden Enthusiast)
 
Мнения: 1442
Регистриран на: 15 Сеп 2013, 18:35
Местоположение: Пловдив, Видин
Mясто: Видин
Пол: Мъж
USDA zone: 6b/7a
Любимо растение: Трахикарпус принцепс и "Пловдив", Сабал минор

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Gepata » 23 Дек 2017, 21:30

<he-he>
Гледай на живота през предното стъкло, а не през огледалото за задно виждане.
Аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
 
Мнения: 2074
Регистриран на: 09 Юли 2013, 19:02
Mясто: Варна,Тополи
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 45
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -17.8
Минимум в посл. зима (°C): -8
Любимо растение: юка
Любим плод: смокиня
Любим климат: средиземноморски
Метеостанция: https://www.wunderground.com/personal-w ... d?ID=I1885

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 23 Дек 2017, 23:56

Gepata написа:... Само да не е под -15 че става кофти вече. ...

Това не е "концерт по желание". Нали никой не забравя, че това все пак са само прогнози и няма гаранция, че така ще се развият нещата! Макар и на мен много да ми се иска.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11038
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Сиор » 24 Дек 2017, 16:23

Кирил Донов е абсолютно прав и става въпрос само е единствено за вероятности, а рисковете за растенията остават.
Тука искам да коригирам предишния си постинг- уралската блокировка е отново тук, т.е., сибирският звяр е вързан; обаче - азорския антициклон се движи към европа. Миналата година това доведе до неприятностите през декември- януари, защото антициклона блокира атлантическия пренос. Сега обаче *няма да е така*, защото ядрото полярен въздух е блокирано в източен сибир и върви към канада и щатите:
Изображение - прогнозната ситуация за 1-ви януари - монстъра с температури под -15 по периферията и под -40 в ядрото ще ще охлажда сев. америка и полюса. Това частично блокиране на атлантика и преместването на азорския антициклон на изток обаче осигуряват *хладна първа десетдневка* поне според мене за януари в България и съм учуден, че пресата в БГ и прогнозите на бълг. метео сатове твърдят че Януари започва с *топла аномалия*; Напротив, започва с негативна, но при липса на т под -7-8 по равнините и низините и с предимно положителни дневни т ще ни изглежда "топъл".; обаче първите 10 дни не виждам защо да не са поднормени - особено като се има предвид че около НГ ще има почти сигурни леки снеговалежи. Това не е толкова лошо за растенията, но климатично това ще е една по-хладна от новите норми десетдневка; тая положителна аномалия, която очакват повечето прогнозни модели, идва от последните 2 дестдневки на януари и дано се сбъдне, но не от първата. Никой още не се е наел да прави прогнози за февруари/март сериозно, но там за балканите винаги има минимум едно сибирско посещение за сезон, поради разкъсването на полярния вихър на две и западната посока на движение на едната в края на почти всяка зима. Но, генерално, до тук все така за Б-я се очаква зима без екстремности и действително такива не се вижда откъде ще дойдат до края на януари или поне докато я има тая уралска блокировка.
Сиор
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 50
Регистриран на: 16 Яну 2016, 14:36
Mясто: Бургас
Пол: Мъж

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 30 Дек 2017, 03:31

Времето продължава с ранно-мартенски температури и нищо лошо не се показва в следващите две седмици. Склонен съм да го вярвам, все така става в последните години. Интересната и дълго очаквана развръзка на зимата ще стане в периода 15-25 януари.
Ако ще идва зима - ще дойде до тогава, както става обикновено.
Ако не дойде студ, а и ако не се вижда в прогнозите нищо такова, можем спокойно да обявим зимата за "великолепна". А статистиците ще кажат, дали е подминала 2006/7 г.
Остават някакви си 2-3 седмици. Както знаем, в съвременните климатични условия на България, истински зимен студ през февруари, може да има само в първите десетина дни, при това - ако е наследен от януари. Да стискаме палци!
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11038
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот иван » 30 Дек 2017, 05:38

Kiril Donov написа: истински зимен студ през февруари, може да има само в първите десетина дни, при това - ако е наследен от януари. Да стискаме палци!


Много точно казано
бъди човек, а не човече гори, но никога не тлей!
Аватар
иван
Последовател на Мичурин
 
Мнения: 1081
Регистриран на: 03 Мар 2012, 01:03
Местоположение: Ботаническа градина Маргарита, Гроздьово, общ.Долни чифлик, обл.ВАРНА
Mясто: http://botanical-garden-margarita-botan ... bnode.com/
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална темп.(°C): -17 (2012г.)
Минимум в посл. зима (°C): -16,1
Любимо растение: средиземноморски маквиси
Любим плод: смокиня
Любим климат: субекваториален

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Сиор » 30 Дек 2017, 11:13

Тази зима е много казваща. Близко следва тренда от последните 30 г. Не знам дали съфорумците обърнаха внимание на визуализацията на януарските средни за последните 30 г., която постнах преди 20-на дни:
Изображение
Мисля, че дори не се нуждае от особен коментар, а и няма смисъл да се повтарям. Механизма на промяната е горе долу ясен - затоплената - с 2.5 градуса на средните арктика води до закъсняващо замръзване в баренцово и карско море, зоната успоредна на сибир. При наднормен септември там се получава един чудовищен "лейк сноу ефект" - чудовището, защото "езерото" е самия северен ледовит океан - при северни ветрове над зибир изпаренията от незаледените води на щжните му секции падат под формата на сняг в сибир през октомври и охлаждат преждевременно огромни региони от сибир; получава се парадокса топла арктика - студени континенти; полярното ядро се образува над сибир, преждевременно и мощно, и за зоната между 40-ия и 60-ия паралел почва едно ходене по мъките - къде ще удари тази зима ядрото; резултатът е *падане на януарските температури в по-голямата част на сибир и източните и централните щати, без промяна в руската равнина и западна и централна европа и скок на средните януарски на балканите - т.е. тази зима стриктно повтаря най-типичната циркулация за последните 30 г.; да, "затоплянето" в изт. щати и сибир всъщност е *охлаждане*. Единственото място в в умерената зона, където затоплянето е - ами затопляне - са черноморската зона и балканите. Няма лошо. Ако трендът за растеж на януарските т. на балканите се задържи, ще стане още по добре :) съвсем скоро, но и сега промяната е огромна - подозренията ми са, че не е и от последните 30 г., на балканите има растеж на средните януарски от около век и половина - което за мен е сравнимо с чудо и никой друг регион в северното полукълбо не може да се похвали с това. Да се аргументирам - през 18-ти век Евлия челеби се оплаква, че между Инстанбул и Александруполис *няма нито едно маслиново дърво* и първите - и единствени -маслинови насаждения видял в полуострова до макри, на 40 км. западно от александруполис - този район, мраорно-море -бяло море, по това време всъщност е *извън зоната на маслината* - т.е. средни януарски под +3 и абсолютни минимални под -7. През 19-ти в се появяват маслинови дървета, ама, през 1850-та...измръзват чак до лемнос - има снимки на катастрофата; един френски посланик минава през атон и хвали благодатния климат в атон и халкидика - местните гледат чудесни -ябълки, круши и сливи -и ни една маслина....мисълта ми е, медитеранския климат само допреди век не е медитерански -или поне днес не бихме го възприели като такъв, той повече прилича на българския през 20-ти в. Това, което подсказва движението на медитеранските растения на север на балканите, вече век и половина е, че зоната на медитеранския климат се *разширява на север вече век и половина* - на балканите. Факт от живота...не знам дали тенденцията ще продължи, но за българия тя вече е навлязла в гранични стойности по отношение на средиземноморските растения - 3 градусовата изобара за януари в момента вклщчва и части от българия...по стойности от последните 30 г. И продължава да върви на север.

Добър въпрос е дали това, което в момента върви в сев. америка би могло да стане в България - ами, вероятно да, то горе долу стана миналата зима; но патерна от последните 30 г. е полярното ядро да тръгва по-често към америка и по рядко към европа.

В момента прогнозното му движение е обратно в източен сибир, което е добре за нас - отново няма да е в западен. След това - защо не пак в сев. америка.
за това което каза донов - да, между 15 и 20-ти ще се решат нещата за балканската зима, има едно скандинавско нахлуване през 9-13 януари, тъй като се прогнозира блокаж в северния атлантик, което ще премести скандинавски маси на юг, т.е. - студ в зап. и централна европа, и...топло или около нормално на балканите:
Изображение
И, ами нахлуването пак ще засегне повече западна бг и по-малко източна и южна и ако прогнозите се оправдаят, няма да е нищо особено като темп., те за БГ ще са около и над нормата. За февруари не е ясно, но януари ще го дефинира тоя блокаж в северния атлантик и нервозното полярно ядро в изт. сибир, което току ще налита на северна америка. Но ако тръгне насам през февруари, може да поопари и нас. Засега обаче прогнозата е да ни се размине тази зима.
Сиор
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 50
Регистриран на: 16 Яну 2016, 14:36
Mясто: Бургас
Пол: Мъж

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот perperikon » 30 Дек 2017, 15:43

Метереологичните модели за Януари са почти стабилни и единодушни - няма да видим студ под минус 5-10 градуса в голямата част от България. Не говорим разбира се за Драгоман или Кюстендил. Струва ми се, че това ще се окаже най-топлата зима, на която съм свидетел за 50+ години, ... на око. Тази зима природата ни “глези”, а догодина ще ни “пореже” ... с нормална зима. Човек е склоненен да приема хубавото време за нормалното състояние, а когато природата си дойде в истинска норма ни се струва бедствие. Не дай се боже следващата зима да опита да си компенсира за сегашните жеги, .... а все някога трябва да се случи. Иначе ще влезем в нова зимна норма с 3+*С нагоре (ха дано)!
perperikon
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 529
Регистриран на: 20 Май 2016, 13:10
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Mясто: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -24(?)
Минимум в посл. зима (°C): —8,7
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Kiril Donov » 30 Дек 2017, 17:48

Твърде малко зими ни е отредено да видим на този свят. Затова аз се радвам на тази, без да мисля за следващите. А и помня Иво да казва, че топлите зими ще стават по-чести, та нищо не се знае.
Durian addicted (Durian is the King of all fruits)
Аватар
Kiril Donov
Graduated engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Дипломиран инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
 
Мнения: 11038
Регистриран на: 09 Авг 2009, 12:48
Местоположение: N41°58''3' / E24°51''5'
Mясто: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална темп.(°C): -15.2 since 1995
Минимум в посл. зима (°C): -4.8 (Jan 24, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - King of the fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)

Re: Прогнози и коментари към тях за 2017 г.

UNREAD_POSTот Сиор » 30 Дек 2017, 20:17

да.., нещо такова. весели празници, здраве и късмет на всички.
Сиор
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 50
Регистриран на: 16 Яну 2016, 14:36
Mясто: Бургас
Пол: Мъж

Предишна

Назад към Климат. Времето в България (Climate. The Weather in Bulgaria)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Kolibar, yo_ и 12 госта