Как и защо се образуват валежите

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!
Отговори
ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Как и защо се образуват валежите

Мнение от ivo_nekitov » 03 яну 2017, 12:44

Долният текст не е точно з атази тема, макар да не е и офтоп.
Дължа го на интелигентните хора във форума и представлява обяснение защо вали, къде вали много и защо там вали много.
Няма да има никакви тежки термини, тъй като това е безсмислено, само най-важното и ключовото, макар и на цената на известно прекомерно опростяване. За формули - да не говорим. Уверявам ви, че те са много красиви и хващат окото, дори на страничния ценител!:)) Но за целите на едно логично обяснение за интелигентни хора са напълно излишни.
Така. Плавно навлизам в същността на постинга.
Картата:
Изображение
Тя представлява обстановката в две равнини на евротеатъра на "военните действия" в апогея на процеса, петък по пладне. Едната е при земя, на 1000 милибара, другата, наложена на нея - на повърхнината, на която атмосферното налягане е 500 хектопаскала.
Приземните барични образувания са очертани с изобари - затворени криви, очертаващи местата с еднакво налягане. Бели са, на картата.
Тази на 500 е очертана от изохипси, нюансите в цветовете. Така се наричат линиите, свързващи точките, на които атмосферното налягане е 500 хелтопаскала. Те образуват долини и гребени.
Обърнете внимание, за разлика от приземните циклони и антициклони, които често са затворени области, във височина това се случва много по-рядко. Цялата полярна област на ниско налягане е също затворена - една медуза, покриваща околополярието и често пускаща пипала на юг, като тази област е очертана във високите слоеве на тропосферата от т. нар. джет стрийм или ако не харесвате чуждицата, примерно, струен поток. Но това е друга приказка.
Трета приказка, на която също няма да се спираме е, защо зиме тая долина на 500 Хпа над северното полукълбо е най-дълбока, а лете - хилава и почти никаква - само ще отбележа, че това има връзка с т. нар. полярен вортекс или полярен вихър. Сещате се: зиме тропосферата на север "хлътва" и стратосферните над-лежащи области "увисват", създавайки зона на ниско налягане там, която лете - обратно, се превръща в противоположността си(значително по-хилав антициклонален....ъъъВОРТЕКС. <smile134>
Да се върнем на валежите.
Вижте увисналия....тестис на картата.
Ако го разделим мислено през средата(оста), тази долина в предната си част на височина 5-6 км тегли със наистина страшна сила южни и югоизточни потоци. Виждате ли откъде ги тегли? От топлите Медитеран и Черно море.
В западната и част от север се спуска адски изстуден арктичен въздух от Заполярието.
Обърнете внимание сега на приземния сплескан циклонален вихър между Крит и Крим в дълбоката си част.
Той се намира в челната част на високата долина и в тилната му част потоците са от север, най-грубо казано, макар да варират от СИ и СЗ.
Те навлизат с голяма сила теглени и блъскани от приземните барични сили.
Без да гледам картата на валежите, готова и сдъвкана, бих могъл да кажа, че точно където потоците при земя и във височина се засичат почти идеално един срещу друг(или почти-почти), е нещо СТРАШНО. Предвид, че циклонът е в проливната зона и влаготранспорта в тая част на долината е почти отвсякъде, можете да видите, ако идете на картата за съответния срок за какво става дума. Или да погледнете тъпите машинни модели за района.

Физичният процес е следният: освен "обикновената" конвекция, на която няма да се спираме, сравнително топлите и много влажни въздушни маси, са принудително изстудени заради падащото налягане(разширяват се и изстиват буквално взривообразно, отделяйки в ОГРОМНИ количества съдържаемата влага - тя просто "няма място" в много по-студеният и охлаждащ се въздух и кристализира взривно, образувайки едреещи кристали, които падат като сняг, а ако има достатъчно дебел наднулев приземен въздушен слой - дъжд.
Имайте предвид, че извън тропиците валежообразуването в почти всички случаи е под формата на сняг/ледени кристали, дори в голяма част от лятото:)) Ноо и най-хардкор снежинка не може да премине 5-километров положителен слой с Т до 20 градуса(то и 1000 метра трудно преминава, но да не се отплесваме, освен ако не е ледено топче с достатъчна големина(град).
Освен избутвана нагоре, тя е и "виртуално" избутвана все едно нагоре от падащото рязко налягане в челото на високата долина.
И тъй.
Най-много валежи ще има около проливите, но и по-встрани, под влияние на планините, които са следващия важен фактор в нашия район, но и на описания по-горе процес, макар в по-слаба форма. Слаба, но предостатъчна, за жалост, конкретно тук.
Обърнете внимание: тоя механизъм работи и без циклон(в края на номври, снега у нас), но с циклон става аааанджак както си трябва и го е планирал господ или, ако предпочитате, шефа на киберотдела Луцифер!;))
И ТОВА е механъзмът, който носи по-голямата част от валежите в нашата страна, не толкова семплите студени фронтове(няколко типа, темата не е за тях!) от картинките в нета или учебниците по физика и география от гимназията.....

Толкова за валежите. Сега обърнете внимание на задната част на високата долина. Там вече потоците при земя и на няколко километра са успоредни, В зависимост от наличната влага, мооже да има някакви мижави извалявания пред планините, но може и да няма, обикновено там, с повишаването на налягането на всички нива, започва бързо деградиране, разкъсване и изчезване на облачността.
Ако има вятър и няма сняг - всичко е ОК. Ако има дебел сняг и градиентите отслабнат - пази Боже.
Това е положението.

пре-ПС: Очакваната обстановка, която ще се реализира с едно 80 на сто вероятност, е рядко зрелищна и рядка като съвпадения. От октомври до днес имахме поне 4-5-6 мощни нахлувания, но при нито едно от тях нямаше такова блестящо засичане на потоци, това е почти учебникарски пример за валежна обстановка от най-сочен(от сок, не сочене) тип.


П.С: Т. нар. Лейк ефект е термин, използван за пръв път за мощните студени нахлувания ПРЕЗ Великите езера към Чикаго, при които преди езерата няма никакви или слаби валежи, а Чикаго е съсипван от сняг. Т.е става дума за обикновен студен фронт, но на стероидите от влагата на подлежащата водна повърхност. Малките и ученолюбиви Граждани Обичащи Студа и Снега (ГОССове) просто примират като кокошка, жадна за петелови ласки при подобни зимни изпълнения.
Хайде, със здраве. А който иска термини и формули - ето тук:

Код: Избери всички

http://insite.phys.uni-sofia.bg/
редактирано: картинката качена на постоянен адрес
Последна промяна от ivo_nekitov на 03 яну 2017, 16:43, променено общо 1 път.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 13996
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 268 times
Been thanked: 808 times

Re: Как и защо се образуват валежите

Мнение от Kiril Donov » 03 яну 2017, 15:31

Постарал си се доста, информацията е интересна и полезна, затова я отделих в отделна тема.
Благодаря за поясненията!Потребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 1224
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: Ботаническа градина "Маргарита"
Местоположение: https://botanical-garden-margarita-botan
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17,9 (01.03.2018г.)
Минимум последна зима (°C): -11,1 (01.12.2018г)
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Re: Как и защо се образуват валежите

Мнение от иван » 04 яну 2017, 04:05

Браво, много добре обяснено! <curtsey> . Балканите винаги са били най-интересната и най-голямата арена на подобни битки на въздушни маси.ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как и защо се образуват валежите

Мнение от ivo_nekitov » 04 яну 2017, 08:34

иван написа:Браво, много добре обяснено! <curtsey> . Балканите винаги са били най-интересната и най-голямата арена на подобни битки на въздушни маси.

Точно. Може да се каже, че тук, под нас, под краката ни, е погребан духът на Тетис, сърцето му. Понякога той се буди от вечния си сън и плаче за загубения субтропичен рай, оплаквайки осиротелите си деца.... :)greenn
Любител на южните растения
Мнения: 179
Регистриран: 02 юни 2011, 14:43
Район:
Местоположение: около Враца
Has thanked: 51 times
Been thanked: 1 time

Re: Как и защо се образуват валежите

Мнение от greenn » 04 яну 2017, 11:47

Не ми става ясно какво означава наличието на "T" и "H" в непосредствена близост, в един и същи цвят и между еднакви изолинии?ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Как и защо се образуват валежите

Мнение от ivo_nekitov » 04 яну 2017, 11:56

Обозначават съответно места с по-ниско и по-високо налягане в срв. с това на околния фон, но недостатъчно за да бъдат изобразени с изобари през съответната стъпка, ако става дума за "свободните" буквички:) В центровете на циклони и АЦ обозначават точно това - местата с предполагаемо най-високо/ниско налягане.
Докато в центровете на обособените вихри и без тях се вижда за какво става дума, в разни гребенчета и безградиентни блата са полезни за местния анализ и прогноза.greenn
Любител на южните растения
Мнения: 179
Регистриран: 02 юни 2011, 14:43
Район:
Местоположение: около Враца
Has thanked: 51 times
Been thanked: 1 time

Re: Как и защо се образуват валежите

Мнение от greenn » 04 яну 2017, 13:10

Благодаря за изчерпателния отговор. И аз така предположих, че са леки отклонения в налягането.Отговори