Лято и зима - защо ги има:)

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!
Отговори
ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Лято и зима - защо ги има:)

Мнение от ivo_nekitov » 21 яну 2017, 13:56

Римата се получи спонтанно. Бях дал обещание, честно казано не ми се занимава вече чак толкова, предвид напълзелите доста по-добри спецове, но казана дума - хвърлен камък.

Отговорът - веднага.
Защото лятото има достатъчно и в излишък слънчева енергия/топлина, а зимата не е така.
Уточнения: разглеждам само Северната зима. Южната е идентична, макар с някои доста съществени разлики, но това не е предмет на обещанието ми. Освен това, голяма част от числата ще свеждам по памет, нямам претенции да са точни, който иска точни - гугъл.

Декември. На северния тропик и екватора има достатъчно слънчева енергия, дори енергийният баланс е положителен. А в полярните области няма, там енергията само се излъчва безвъзвратно към Космоса.
Защо тогава не се втечнява азотът и не става поне минус 150 градуса? Заради адвективната топлина най-вече, но и облаците и кристализационната топлина(при замръзване на водата се отделя доста енергия, която участва несимвоилично в топлиннния баланс на Арктика!).
Излишъкът от тропическите и екваториални области или част от него се доставя на север. Тези доставки стават заради елементарни, но незаобиколими физични закони. Заради разнообразието на релефи и подложни повърхности, той не е равномерен като в лаборатория, а в голяма степен хаотичен и зависи и от много други стохастични признаци: разлика в температурите на (различните части на) океаните - Ниньо, Атлантическата Осцилация.NAE, но не само тя, този океан има поне още една многогодишна фаза, а има и друга, с цикличност петдесетина години, дори Индоокеанския дипол, ако щете).
Именно сложната и непредвидима комбинация, танцът от тези стохастики определят вида циркулация, който може да донесе много топло време над почти всички части на умерения пояс, освен нашия регион:) Или обратното. Или всякакви комбинации. В резултат на ГЗ, северната зимна студена "медуза" е по-малка на площ и топлите части около нея са повече, но има и нейни "пипала" които в отношение веднъж на 3,4 или5-6 години докарват по-студена от обичайното зима.

Този обмен на енергия става освен чрез въздушните потоци, и чрез системата на термохалинната циркулация на океаните(Гълфстриймът, но не само)


Да се върнем на слънцето. Лятото дневно, квадратен метър на нашата ширина получава по 6-7 киловатчаса на квадратен метър енергия. Т.е всеки ден Слънцето ни дарява само на един квадрат с енергия, която би ни струвала над едно левче, ако я плащахме на Енергото <serenade>
Повтарям, на един квадратен метър! Т.е - хилядарка на декар. За един ден.
Тази енергия в повечето дни достига изцяло или почти изцялодо въпросния квадрат.
Около Коледа тази енергия е малко над 1 киловат.
При това, заради малкия ъгъл и по-дебелата атмосфера, не достига цялата до земята. А ако сложим и 1. Облаци, 2. Мъгли и димка и ...аха, познахте! 3: ако има дебел сняг, който отразява 90 на сто от нея - ето ти зимната.
С няколко думи, зимата е липса на слънчева енергия.
Зимата си осигурява допълнително сама механизмите за самозащита, както в момента.
Студът идва от север и от земната повърхност.
Топлината: от юг или запад, все едно, тя е заобиколила обикновено, идвайки пак оттам и от височина.
Зимата на нашата ширина произвежда себе си, охлаждайки по0бързо приземния въздушен слой, отколкото Слънцето може да загрее. (след март и да се скъса, няма такъв начин, освне ако не стане някаква планетарна катастрофа като изригването на Тоба или Кракатау - сега не разглеждаме тези екзотики).

Това е, в основни линии.
Остават някои важни щрихи:
-Ако бъдем оставени "на себе си", без студени доставки, т.е атмосферата се движи нормално, увлечена от въртенето на планетата в посока запад на изток, у нас не би имало зима. Дори декември слънцето е достатъчно за да поддържа нормални температури около и малко над нулата у нас, ако няма доставки на арктичен студ. Не бързайте да проклинате Арктика, обаче. При този вариант валежите биха били нищожни, трябваше да сваляме влагата от въздуха с росоуловители:)))
-Долната, важна за нас част от атмосферата става много тънка зиме. Тропосферата(по памет, без точни числа) около Екватора е дебела примерно 12 км*дали не минаваше и 15+)
На полюса пада и под 8-10 километра. Това е важно: В ниското, както писах в темата за валежите, се образуват зони на високо налягане, заради "сплъстения" като немита коса, плътен студен въздух над континентите през тоя сезон. Във височина, обаче, налягането е по-ниско от южноумерените и тропични области и това осигурява непрекъснат сложен, често хаотичен наглед обмен на въздушни маси в двете посоки, на различни нива, раждащ и валежни обстановки при засичане и рязко преохлаждане на горните богати на влага слоеве с ниските родени от Ледената царица такива. Текстът в болда е много важен и отговаря на въпроса:добре де, там е високо налягането и духа към ниското, ама как е станало високо? Чрез сложни механизми на обмен на различни ВМ на различни нива на тропосферата, ТАКА е станало..
На границата между двете области, когато е рязка, е т. нар. Джет Стрийм или ако предпочитате, струйното течение във високата тропосфера. То беше предишният фаворит на шаманистките ЛЮЗъри*Любители на Зимата). Сега се прехвърлиха на клетата Стратосфера, вероятно следват океаните на Плутон, но да не се отплесваме.

Друга вметка.
Както знаете, във височина в общия случай температурата се понижава с между един градус и 6 десети от градуса на сто метра издигане. Лятото нарушенията на правилото са малко: слънчевата енергия подгрява всичко и смесва добре слоевете
Зимата това правило се нарушава като законите от нашите депутати - много често, ако не винаги:) Стига да спре хоризонталното движение, вятърът и веднага започва "неправилно разслояване" - образуване на инверсия, както днес в Дунавската равнина. Нашата инверсия е убийствена за живота на повърхността, който не е под снега, в хралупи или къщи. Но е хилава по високите стандарти на северните райони.
АКО това се случва в Сибир, това разслояване и могъщо изстиване продължава дни, понякога седмици и студът достига височина и над 1000 метра - израства един зимен монстър, който може да разкаже играта на много съседни области. И това и става.
Важно е, обаче, да се знае, че колкото по-високо се отива , тези ефекти са все по-изгладени.
Да, има разлика между зимна и лятна температура на средната тропосфера, лете над нас е около минус 10-20, понякога се затопля и до минус около 5 на 6 километра височина, 500 хПа. Зиме стига и до минус 40, примерно.
Но има една граница, тропосферата не преминава плавно, а доста рязко в следващия слой: стратосферата. какво се случва там“?
Случва се рязък скок на температурата, точно той и бележи края на ниската атмосфера. Температурите пада примерно до минус 60 под границата, а отгоре рязко скачат до близки до нулата, а в по-високите части на Стратосферата достигат и положителни.
Точно затова делението не е условно, то е видимо и очевадно. Можете да видите тая граница лете, когато има купесто-дъждовни "наковални". Понякога най-горната им плоска част чертае равнината на тропопаузата, границата на тропосферата. Просто отгоре е твърде топло и идващите отдолу топли конвективни термици, движели се дотогава нагоре в по-студено обкръжение и затова и издигащи се, изведнъж срещат все едно стъклена преграда, много по-топлата стратосфера и спират като в похлупак.
Тук няма да засягаме случаите, когато конвективната енергия е толкова голяма, че да пробие похлупака и временно отвоюва за тропосферата 1-2 километра нагоре:) Това са летни изпълнения.
Последна промяна от ivo_nekitov на 21 яну 2017, 17:05, променено общо 2 пъти.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14208
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 302 times
Been thanked: 868 times

Re: Лято и зима - защо ги има:)

Мнение от Kiril Donov » 21 яну 2017, 16:24

<hat off>fenix
Любител на южните растения
Мнения: 760
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 57 times
Been thanked: 9 times

Re: Лято и зима - защо ги има:)

Мнение от fenix » 21 яну 2017, 18:57

Добре написано. Поздравления и от мен!Отговори