Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12846
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 133 times
Been thanked: 427 times

Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 14 ное 2017, 21:02

.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

В днешно време се налагат различни класификации на климатите по света, но за мен най-достоверна и представителна се явява "старомодната" класификация, както я учехме едно време в училище. Многократно съм посещавал и внимателно съм наблюдавал всяка една климатична зона по света, от екваториалните ширини до умерения климатичен пояс. Е, не съм ходил никога в субполярните и полярните зони и за тях наистина не мога да говоря от личен опит.

Следва моето виждане за климатичните зони.
Бързам да уточня, че климатичните зони по планетата нямат ясно очертани и прави граници, всичко зависи от географската ширина и слънчевото греене, релефа, наличието на водни басейни и надморската височина.
В някои случаи климатът се променя в рамките на няколкостотин метра, както става при изкачване на стръмен високопланински терен. В други случаи - в рамките на няколко километра, например около воден басейн или около възвишения. А понякога промяната в климата става бавно и в разстояние на стотици и хиляди километри, както се получава в някои обширни области в умерения климатичен пояс със сходно разположение и релеф.

1. Екваториален климатичен пояс (Equatorial climate) - намира се от двете страни на Екватора, до около 4-6 градуса северна и южна ширина. Екваториален климат има в Югоизточна Азия (най-южните части на Малайския полуостров, островите Суматра, Ява и Борнео, южните Малдивски острови), в Африка (само в тясна ивица около Екватора, в части от Нигерия, Централно-африканската република, Камерун, Конго, ДР Конго, Габон и Екваториална Гвинея) и Южна Америка (басейнът на река Амазонка).
Характеризира се с почти еднакви температури през цялата година (колебанията през годината са в рамките на 1-2 градуса) и почти равномерно разпределени валежи. Заради постоянно високата въздушна влажност в този климатичен пояс, небето почти никога не остава без купести облаци, а дните с валежи са около 300 или повече годишно. Продължителността на деня е почти еднаква през цялата година - около 12 часа. Това е Раят на земята, а думата "студ" тук е непозната.

В екваториалния климатичен пояс цари един сезон - вечно лято. Влажността на въздуха е много висока дори и далеч от водните басейни и заради това температурите варират малко, максималните са почти винаги в рамките на 29-34°C, а минималните са в рамките на 23-28°C. В този климатичен пояс, температурите никога не слизат под 19-20°C, дори и в рекордно "студените" нощи.

2. Субекваториален климатичен пояс (Subequatorial climate) - намира се в зоната от около 5 до около 15 градуса северна и южна ширина. Субекваториален климат има в Югоизточна Азия (полуостров Индокитай, повечето острови в Индо-Пацифика, южната половина на полуостров Индустан, най-южните части на Арабския полуостров), в Австралия (най-северните части - около залива Карпентария и най-северните части на Куинсленд) в Африка (цялата саванна зона и по-влажните зони около Гвинейския залив), в Южна Америка (средните части на Бразилия, Боливия, Перу и страните на север от река Амазонка - Колумбия, Венецуела, Гвиана, Суринам, Френска Гвиана) и Северна Америка (Панама, Коста Рика, Никарагуа, Хондурас, Гватемала).

Както се разбира и от името, климатът в този пояс не се различава много от този в екваториалния пояс. Разликата идва от валежите и тяхното разпределение.
С отдалечаването от Екватора, температурите се повишават с 1-2°C (заради по-малкото облачност и валежи), като остават високи през цялата година, с 1-3°C превес на летните месеци спрямо зимните. Продължителността на деня е почти еднаква през цялата година - около 12 часа.
За разлика от екваториалния климатичен пояс, тук вече има все по-ясно изразено разпределение на валежите в сух и влажен сезон. С отдалечаването от Екватора, границата между сух и влажен сезон става все по-осезаема.
В повечето случаи има сравнително кратък (2-5 месеца) сух сезон, който съвпада със зимните месеци. В този сезон духат постоянни ветрове, влажността е по-ниска, а облаците в небето са редки.
През месеците, които съвпадат с пролетта и есента, валежите са в средни количества и вятърът е по-слаб. В тези месеци е най-горещото време.
През летните месеци е типичният дъждовен сезон, когато валежите са почти всеки ден, най-често проливни. Това е т.нар. сезон на мусоните. Макар мусони да се наричат валежите в Азия, всички субекваториални части по света имат такъв тип дъждовен сезон. В този сезон въздушната влажност е много висока, изпарението е огромно, изпарената влага се издига в атмосферата и се охлажда, като отново кондензира и се изсипва обратно на земята под формата на проливен валеж. Поради обилните валежи във влажните сезони, в този климатичен пояс няма пустини! В Азия и Централна Америка преобладават обширните тропически гори, защото океаните са в близост и релефът там позволява формиране на валежи и в сухия сезон. В Африка преобладава равнинният релеф, океаните са неблагоприятно разположени (покрай африканските брегове на Атлантика минават студени течения, които не "произвеждат" влага и валежи) и сухият сезон е на практика без валежи, затова в този пояс се намират саваните (с ниска тревиста и храстовидна растителност, както и с изключително сухоустойчиви дървета).

По планинските склонове на височина до около 500-600 метра се изсипват всекидневни орографски валежи и на такива места няма типичен сух сезон. Това са най-подходящите места за създаване на плантации от влаголюбиви култури като кафе и какао. На по-голяма надморска височина, температурите се понижават и климатът се променя значително, като придобива черти на високопланински климат, а още по-високо в планините (Хималаите, Андите) има вечни снегове.

В районите от субекваториалния климатичен пояс, които са най-далеч от екватора е възможно в сухия сезон, температурите да падат понякога и съвсем за кратко до около +15°C или малко по-ниски. Също така, поради по-ниската влажност по време на сухите периоди, температурите може да се повишават повече, отколкото това се случва при условията на влажен екваториален климат.

3. Тропичен климатичен пояс (Tropical climate) - намира се в зоната от около 15 до около 25 градуса северна и южна ширина. Тропичен климат има на всички континенти, през които минават Северната и Южната Тропични Окръжности - в Азия (о-в Хайнан в Китай, повечето от Филипинските острови, средните и северни части на полуостров Индокитай, Арабският полуостров), в Австралия (северните райони), в Африка (Сахара на север и страните Ангола, Замбия, Мозамбик и южно от тях), в Южна Америка (части от Бразилия, Перу, Боливия, Парагуай, Аржентина и Чили) и Северна Америка (Мексико, Карибските острови и най-югоизточният край на Флорида).
Като изключим Антарктида, Европа е единственият континент без екваториален, субекваториален или тропичен климат. Ако не броим отвъдморските владения на Франция, Великобритания и Холандия, разбира се.

Тропичният климатичен пояс се характеризира с най-голяма динамика сред топлите климатични пояси. Но макар и с по-голяма разлика между температурите на най-студения и най-топлия месец, средните месечни температури на най-студения месец остават над границата от +20°C.
В тропичния климат сезоните са подобни на тези в субекваториалния пояс, но продължителността на сухите периоди става още по-голяма.
В някои райони валежите стават оскъдни, а при липса на валежи и при много високи температури се образуват пустини (Австралия, Сахара, Арабия, Намибия, северна Индия, Чили). По тези места климатът се характеризира с много високи дневни температури (често над +50°C), а нощите са много студени, поради ниската влажност.
В тропичния климатичен пояс има и влажни зони, най-често по крайбрежията на моретата и океаните или по склоновете на планините. Въпреки, че през зимните месеци нощните температури може да падат за кратко под +15°C, средномесечните температури в най-студения месец остават над +20°C.

В районите с дълъг влажен и къс сух зимен сезон (Южна Америка, Мексико и Флорида, зоната с тропичен климат в Азия и Куинсленд в Австралия) климатичните условия доближават тези в субекваториалния пояс, но с по-ниски зимни температури и ясно разграничен зимен сезон. Средните месечни температури в най-студения месец остават над +20°C, но денят е с по-малка продължителност (до около 10 часа и половина), нощните температури са по-ниски (до около 10-15°C и с възможни изключително редки слани) и това води до отчетливо зимно забавяне на вегетацията при растенията, типично за зимния сезон. Някои дървета хвърлят листата си поради суша и/или ниски температури.

4. Субтропичен климатичен пояс (Subtropical climate) - намира се в зоната от около 25 до около 35 градуса северна и южна ширина. По същество този климатичен пояс представлява преход от тропичен към умерен климат, но както се вижда и от името, в по-голямата част от годината е под влияние на тропичните въздушни маси. Влиянието на умерения климат е основно през зимния сезон, но е слабо и силно траснсформирано.
Субтропичен климат има в цялата южна половина на Китай, най-южните части на Южна Корея, южната половина на Япония на юг от Токио, в Централна и Западна Азия - страните от Пакистан до Средиземно море и Южна Турция на запад, в Австралия - южната половина, в Африка - крайните северни и южни части от континента, в Европа - само в крайните най-южни части - Кипър, Гърция (Крит, Пелопонес), Италия (Пулия, Калабрия и Сицилия), Южна Испания и Южна Португалия, в Северна Америка - по-голямата част от Флорида и южните щати от Южна Каролина до Калифорния, някои части от Северно Мексико, в Южна Америка - най-южните части на Бразилия и Парагуай, в Уругуай, Аржентина и Чили.

Температурите в субтропичния климатичен пояс остават високи през по-голямата част от годината. По време на топлото полугодие има 6 до 10 месеца от годината, в които температурите са тропически и остават високи дори и през нощта. През студеното полугодие настъпва видимо захлаждане, като средномесечните температури на най-студения месец са в рамките на 10 до 19°C. Температурите под 0°C са изключително редки, но в районите, които са отдалечени от големите водни басейни е възможно да се случват слани и дори кратковременни снегове всяка зима.

В голяма част на субтропичния климатичен пояс, валежите са преобладаващо летни (тип мусонни), като през зимните месеци времето е по-често сухо и слънчево. Но летата в субтропиците на Средна Азия, Близкия Изток, Южна Европа, Северна и Южна Африка, Чили и Калифорния са горещи и сухи, а валежите са концентрирани в есенно-зимните месеци. Най-вече заради годишното разпределение на валежите, някои автори определят този тип климат като "средиземноморски", но той е значително по-топъл и по-близък до тропическия климат от класическия европейски средиземноморски климат.

Така нареченият "средиземноморски климат", който се среща по северните брегове на Средиземноморския басейн е трансформиран умерен климат, който под влиянието на Средиземно море е много подобен на субтропичния климат, но с по-кратко лято и по-ниски зимни температури. Такъв е климатът по турското крайбрежие на Егейско, Мраморно и Черно море, част от Руското крайбрежие на Черно море, Грузинското черноморско крайбрежие, континенталната част на Гърция (северно от Атина) и северните острови в Егейско море, Адриатическото крайбрежие на Албания и Хърватска, Средна и Северна Италия, Монако и средиземноморското крайбрежие на Франция, северното средиземноморско крайбрежие на Испания. Слабо влияние на Средиземно море се усеща понякога и доста далеч от бреговете му, като това променя донякъде зимите в Турция, Северна Гърция, България и страните от Западните Балкани. В по-западно разположените страни като Франция и Италия, влиянието на Средиземно море е комбинирано с влиянието на Атлантическия океан и топлото течение Гълфстрийм, което води до значително по-меки и дъждовни зими, но и до по-хладни и дъждовни лета.
Температурите в средиземноморския тип климат се различават от тези при умерения климат и са по-близки до субтропичния. През топлото полугодие времето е горещо и сухо, а през есенно-зимните месеци падат най-много валежи. Температурите през зимата са най-често над 0°C, но са възможни снежни виелици, снежна покривка и продължителни студове. При този климат средномесечните температури за януари и февруари се движат в рамките на +5 до +10 градуса, но въпреки това, студове до около -10°C не са изключени. В повечето години обаче, зимните температури падат под 0°C едва няколко пъти за целия зимен сезон.
Някои автори определят средиземноморския климат като по-топла зона от умерения климат и според мен - това определение е най-близо до истината.

5. Умерен климатичен пояс (Temperate climate) - намира се в зоната между 35 и 65 градуса северна и южна ширина. Това е най-обширният климатичен пояс на нашата планета. Районите с умерен климат се намират в цяла Средна и Северна Азия (северната половина от Китай и на север в Монголия и в почти цяла Русия), най-южните части на Австралия и о-в Тасмания, почти цяла Европа (включително и цялата територия на България), северната половина от Северна Америка и най-южните части на Южна Америка. Африка и Антарктида са единствените континенти без умерен климат.

Умереният климат се характеризира с топло лято, хладни преходни сезони и студена зима.
Лятото на повечето места продължава 1 до 5 месеца, като с приближаването към полярните области, температурите стават по-ниски и продължителността на топлия сезон става по-кратка. Местата в близост до океаните (най-южните части на Австралия и о-в Тасмания, тихоокеанското североизточно крайбрежие на Северна Америка, Северозападна Европа) имат кратко и хладно лято, но и по-меки и дъждовни зими.
Зимата в умерения климат варира в доста широки граници. В по-близките до субтропиците или до океаните райони, зимата е по-мека и температурите в най-студените месеци се движат в рамките на 0 до +5°C. В районите с по-силно изразено континентално влияние, зимата може да бъде дълга и мразовита.

Поради обширните територии, които заема умереният климатичен пояс, в него има значителни разлики в продължителността на деня и интензивността на слънчевото греене, което е още една причина за големите разлики в рамките на един и същ климат. Например, климатът на Северна България или Южна Румъния се определя като остър континентален умерен климат, също както и климатът в района на Москва. Но в Москва продължителността на деня през зимата е с около 1,5 часа по-малка и слънчевите лъчи падат по значително по-голям ъгъл. Това, заедно с по-близкото разположение до Северния полюс и до генератора на студ - Сибир, определят значително по-бедните климатични ресурси на района на Москва спрямо Северна България - по-хладно и по-кратко лято, по-дълги и по-хладни пролет и есен, по-дълга и по-мразовита зима.

Валежите в рамките на умерения климат варират в големи граници. По западните крайбрежия на континентите, валежите са в големи количества (над 1000 мм годишно), във вътрешно-континенталните райони са по-умерени (400-1000 мм годишно), а в отделни места има пустини (с под 350 мм валеж годишно).
В повечето места от умерения климатичен пояс, максимумът на валежите е през летните месеци.

6. Субполярен климатичен пояс (Subpolar climate) - намира се между 65 и 75 градуса северна и южна ширина. Субполярен климат имат най-северните части на Европа, Азия и Северна Америка, а също и в най-южните островни райони на Южна Америка. Такъв климат няма в Австралия и Африка.
В субполярния климатичен пояс, масивните иглолистни гори вече отстъпват на храстовидна и тревиста растителност, т.нар. "тундра". Зимата е дълга и мразовита, а снежната покривка се задържа поне в 8-9 месеца от годината. През зимата има продължителен период от няколко месеца, когато слънцето не изгрява никога или денят продължава само няколко часа. Лятото е кратко и хладно, като тогава слънцето не се скрива от хоризонта през цялото денонощие.

7. Полярен климатичен пояс (Polar climate) - намира се около полюсите, между 75 и 90 градуса северна и южна ширина. Това са районите на ледена пустиня на нашата планета. На самите полюси денят продължава 6 месеца, след което следват 6 месеца нощ.
Валежите са почти винаги от сняг, земята е дълбоко замръзнала, а температурите на повечето места не се вдигат никога над 0°C, дори и през съвсем краткото лято.


Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
Мнения: 2476
Регистриран: 09 юли 2013, 19:02
Район: Варна
Местоположение: Тополи
Надморска височина (m): 45
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -17.8
Минимум последна зима (°C): -10
Любимо растение: юка
Любим плод: смокиня
Любим климат: средиземноморски
Метеостанция: https://www.wunderground.com/personal-w ... d?ID=I1885
Has thanked: 121 times
Been thanked: 64 times

Re: Климатични пояси и зони по света

Непрочетено мнение от Gepata » 20 ное 2017, 19:06

Супер Киро <bravo2> време беше


Гледай на живота през предното стъкло, а не през огледалото за задно виждане.

aussie-kiwi grower
Мнения: 8
Регистриран: 14 юли 2017, 18:05
Район:
Местоположение: Ямбол, с.Тенево
Надморска височина (m): 140
USDA zone: 7a/7b
Абсолютна минимална t° (°C): -20C
Минимум последна зима (°C): -14C
Любимо растение: Cocos nucifera, Dicksonia antarctica
Любим климат: Тропически
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Климатични пояси и зони по света

Непрочетено мнение от aussie-kiwi grower » 20 ное 2017, 20:48

Чудесна статия! <bravo2>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12846
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 133 times
Been thanked: 427 times

Re: Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 28 ное 2017, 06:23

Wikipedia написа:Climate
Plovdiv has a humid subtropical climate (Köppen climate classification Cfa) with considerable humid continental influences.


Wikipedia написа:The Tampa Bay area has a humid subtropical climate (Köppen Cfa). There are two basic seasons in the Tampa Bay area, a hot and wet season from May through October, and a mild and dry season from November through April.


Ха! Ха! Ха! <crazy2>
Не знам ... Кьопен ли не е бил в ред или тези, които сега се позовават на него. Но за мен тази класификация е смешна и грешна! Пловдив се оказва със същия климат, както и Тампа, Флорида. Това може да го твърди само някой, който е определял климатичните зони по картата, без никога да е бил там наистина.

В района на Тампа оцеляват и растат огромни Кокосови палми, а из градините на хората растат огромни Плумерии и Манго, както и най-различни тропически видове палми. Валежите са обилни през 6-8 месеца от годината, като през това време температурите са екваториални всеки ден (всеки ден, без изключение!), с минимуми от порядъка на 25-30°C и максимуми от 30-34°C. Въздушната влажност също е огромна през този сезон. Средната месечна температура за януари надвишава +16°C, а годишните валежи надвишават 1200 л/кв.м. Това наистина е типичен влажен субтропичен климат.

С валежи от 550 л/кв.м. и горещо, пустинно сухо лято, кое от изброените по-горе неща важи за Пловдив? Без да споменавам мразовитата, континентална зима...
Българската наука отдавна е определила климата на Пловдив като умерено-континентален, с известно средиземноморско влияние. Няма нищо общо със субтропиците, нито дори е преходно-средиземноморски климат.

Кое е вярното - всеки може да прецени сам.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 1197
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: Ботаническа градина "Маргарита"
Местоположение: https://botanical-garden-margarita-botan
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17,9 (01.03.2018г.)
Минимум последна зима (°C): -11,1 (01.12.2018г)
Любимо растение: средиземноморски маквиси
Любим плод: смокиня
Любим климат: субекваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times

Re: Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

Непрочетено мнение от иван » 28 ное 2017, 06:50

Съвсем наскоро, повдигнах и темата за влажния субтропичен климат на Балтимор (Мериленд) и Вашингтон (сити). Цветните линии, по картите, чертаещи климатичните пояси, са толкова фантастични, че когато попаднете на място като Вашингтон и търсите характерна растителност, а то се оказва, студен, обрулен, сив и дори беден на растителност, само тогава разбираш колко относителни са нещата на книга! Като се замисля най-интересното нещо в града (относно растителността) е едно огромно Какаово дърво, в нац. ботаническа градина. Редовно прелиствам американски атласи, на моменти дори избухвам от смях. Някак си бях свикнал с американската система за граница на субтропичен климат на Балканския полуостров, да бъде чертана по билото на Стара Планина. По интересното е че има няколко карти(мисля, че дори ги снимах) където границата на субтропичния минава по течението на река Дунав! <smile134>


бъди човек, а не човече гори, но никога не тлей!

Потребителски аватар
achovd
Запален любител на палмите с опити в различни части на страната
Мнения: 1566
Регистриран: 15 сеп 2013, 18:35
Район: Видин
Местоположение: Пловдив, Видин
USDA zone: 6b/7a
Любимо растение: Трахикарпус принцепс и "Пловдив", Сабал минор
Has thanked: 121 times
Been thanked: 13 times

Re: Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

Непрочетено мнение от achovd » 02 дек 2017, 08:50

Kiril Donov написа:[
Българската наука отдавна е определила климата на Пловдив като умерено-континентален, с известно средиземноморско влияние.

Аз съм го учил като преходно-континентален, доколкото си спомням. За субтропик на територията на България нищо не се споменаваше, обаче ГЗ си знае работата. Да не повдигам излишния спор :)perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1485
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —10°С
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 122 times
Been thanked: 107 times

Re: Климатични пояси и зони по света (World climate zones)

Непрочетено мнение от perperikon » 02 дек 2017, 11:04

Климатичните зони не са аксиома. Границите им ще бъдат официално преначертани в следващите 10-20 год. защото е видим похода на южните растителни и животински видове на Север. Видимо е и отстъплението на северните видове - напр. масовото съхнене на борови гори в ниските и средновисоките планини на България. Учените го обясняват с вече настъпилата климатична промяна - по-горещ и сух климат, което пък ускорявало репродуктивния цикъл на едни нормални бръмбари, с което пък се надхвърлил капацитета на боровете за самозащита със смолотечение. В България естествени са иглолистните гори само във високите планини над 1200-1500 м.н.в., всичко надолу е дело на човешка ръка( и глупост) и ще бъде подменено, вече според законите на природата.
P.S. Когато субтропика пристигне при нас, с изненада ще установи, че разузнавятелните му отряди вече са установили пълна власт в много наши дворове. :-)))Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Климатични бази данни
  1 Отговори
  1146 Преглеждания
  Последно мнение от ivo_nekitov
  23 яну 2018, 13:15
 • New post Линкове към Метеорологични и Климатични сайтове
  33 Отговори
  9255 Преглеждания
  Последно мнение от zack
  01 яну 2019, 19:39
 • New post По Света и у нас (Снимки/Фотографии)
  4 Отговори
  1892 Преглеждания
  Последно мнение от plamen
  23 мар 2015, 08:21
 • New post Места по света, с подобен на нашия климат
  146 Отговори
  33686 Преглеждания
  Последно мнение от zack
  14 юли 2019, 17:56
 • New post Времето по света - аномалии и интересни явления
  187 Отговори
  35797 Преглеждания
  Последно мнение от zack
  30 яну 2019, 23:03
 • New post Butia по света, на места с климат като българския
  от Kiril Donov » 23 яну 2014, 18:44 » в Бутия (Butia)
  0 Отговори
  1317 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  23 яну 2014, 18:44

Върни се в “Климат. Времето в България (Climate. The Weather in Bulgaria)”