Климат на България

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12012
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 93 times
Been thanked: 178 times

Климат на България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 29 яну 2011, 14:36

Въпреки че е още рано, изглежда големите студове са на път да свършат за тази зима. Засега мога да кажа, че в Пловдив зимата беше мека или нормална, а в Асеновград и Родопската яка - определено мека. На северните склонове температурите паднаха до около -10 градуса, а при мен на югоизточен склон паднаха между -6,1 и -6,9 градуса. Напук на метеоролозите, тази зима дори не можа да се нарече зима - у дома през януари изкарахме повече от две седмици без отопление ...

Така беше по склоновете на Родопите, в равнината беше доста по-студено и температурите падаха няколко пъти под -10 градуса като стигнаха и до -15 градуса. Резултатът е, че насаждението с големи Трахикарпуси, което оставихме без защита в разсадника, сега има опърлени листа. Има някои измръзнали растения като Евонимус и др.
И сега интересната част - горе на склона, засадени през есента и без защита Washingtonia filifera и маслина Каламата (не издържа на студ!) са непокътнати до момента. Как се получава, че в равнината студоустойчивият Трахикарпус едва издържа, а в планината по-малко устойчивите Washingtonia filifera, Butia и Jubaea си растат без проблем?

България се намира достатъчно на юг, за да можем да се похвалим със сравнително топъл, южен климат. Всички видяхме как тази зима цяла Европа беше скована от студ, а ние се радвахме на пролетно време. Наблюдавам нашия климат вече близо 16 години и за това време в района на Пловдив не съм забелязал нахлуване на студен въздух с температура по-ниска от -15 градуса. Въпреки това, доста пъти за това време около Пловдив бяха отбелязвани температури значително под -20 градуса. Причината се крие в една особеност на климата на България, дължаща се на разчупения релеф. Това е т.нар. "температурна инверсия", при която се образува т.нар. "езеро на мраза" и по-топли места над него.

Всеки знае, че с нарастване на надморската височина, температурите падат. Но това не е точно така в котловини и низини, оградени от планини и хълмове.
Студеният въздух се държи точно като водата, той е по-тежък и се спуска до дъното на терена, като изтича през всеки възможен отвор, докато спре в най-ниското и вече няма накъде да се оттече. Естествено че всеки по-топъл въздух се избутва нагоре. Така се получава температурната инверсия - най-студено е в ниските райони, а малко (или повече) по-топло е по околните склонове.
За да се образува инверсия са необходими няколко условия - ясно небе, да няма вятър, и най-добре да е нощ. Следователно ако пече слънце (стига да няма мъгла в ниското), ако е ветровито или ако е облачно не можем да очакваме инверсия или би могла да е съвсем слаба.

Най-опасните от наша гледна точка са случаите на инверсия при антициклонална зимна обстановка, след обилен снеговалеж, когато земната повърхност е изолирана от въздуха. След отминаване на циклона, донесъл валежите, от североизток нахлува мразовит и сух въздух, атмосферното налягане се повишава, небето се прояснява и през нощта става страшно. Тогава настъпва вторично изстиване на настанилия се над района студен въздух, като най-ниска е температурата на повърхността на снежната покривка. Колкото повече изстива въздуха в ниското, толкова по-голяма става разликата с температурите на по-високите въздушни слоеве. На склоновете на околните планини и хълмове също има вторично изстиване, но там е много по-слабо. Така се получават температурни разлики, които според НИМХ към БАН са средно около 4 градуса, но като абсолютни стойности в най-мразовитите дни са измервани разлики до 15 градуса (и аз съм наблюдавал същото).
Важно е да се знае също, че в такава инверсионна обстановка са измервани и до няколко градуса разлика между нивото на снега и 2 метра над него. Дори според Веселин от Сандански (за когото вече споменах, че беше голям лъжец) през декември 2001 г. в опитната станция там са измерили 8 градуса (осем!) разлика за тези два метра височина. Той доста усърдно ми се заклеваше за този факт. Аз останах скептичен и до днес, но все пак го споменавам като пример, защото добре илюстрира казаното по-горе.

При температурна инверсия най-студено е в най-ниските части. Най-добри от наша гледна точка са температурите около 100 до 200 метра над равнината. След това температурите отново започват да се понижават с изкачване във височина.

При засаждане на чувствителни на студ растения, с цел избягване на инверсиите, е желателно да се спазват някои прости правила:

- Избират се склонове, най-ниските места са най-опасни. Южните склонове са за предпочитане.
- Дори и на склон, пак има инверсия, тъй като по-студен въздух от по-високото се спуска надолу за да достигне до равнината. Затова се стремим да пазим растенията сякаш ги пазим от течаща по склона вода - засаждаме ги на наклонен терен, осигуряваме преграда отгоре на склона, но отстраняваме преградите надолу по склона, за да може да се оттича студения въздух. Опитваме се да направляваме студения въздух, който се спуска надолу, така че да подмине нашите растения и да се спусне надолу, също като водата. Благодарение на инверсията, къщата ми, която е на склон, осигуряваше с около 2 градуса по-висока температура под нея, в сравнение с над нея. След като осигурих въздушен дренаж (оттичане) на въздуха над къщата в посока надолу по улицата, температурната разлика е до един градус, но само през нощта. През деня разликата е огромна. Противно на правилата на Серафимов, всичките ми най-южни растения ги садя под къщата, където е припек и от рано сутрин температурите рязко скачат от отрицателни до +10 или +15 градуса поради голямото отразяване от светлите стени на къщата. Тъмната метална врата от тази страна на къщата така се напича сутрин (през цялата зима), че не мога да я докосна с пръст.
- Винаги е добре преградата отгоре на склона да е висока поне колкото и растенията, които пазим. Ако е сграда, би било добре да има светли стени, за да отразява топлина към растенията. Желателно е да търсим и използваме южното и източното изложение където може.

Открай време хората навсякъде са опитвали да отглеждат растения, пренесени от други места. Във всеки район на България също има такива растения. Някои от тях са с по-южен произход и могат да ни служат за т.нар. растения-знаци. Като знаем всяко едно такова растение какви условия изисква, за да зимува успешно, можем да разберем, дали растенията, които ние искаме да пробваме имат дългосрочен шанс да живеят на това място. Разбира се, трябва да вземем предвид и микроклиматите, защото може да има значителна разлика между два съседни двора, както и вътре в един двор, от двете страни на къщата, както вече стана на въпрос по-горе.

Освен маслини, японска мушмула, дафинов лист, питоспорум, обикновен кипарис, най-лесно за растение-знак лично на мен ми служи смокинята. Тя е един любим плод на целия български народ и е засаждана практически навсякъде у нас. Най-масовият сорт е Мичуринска 10, но често се среща и Брансуик (Brunswick) или Магнолия, както още се нарича този сорт. Тези сортове понасят първите си повреди по младите клонки при температури около -14 градуса. Вече при -20 до -22 градуса дърветата измръзват до земята. За сравнение, южните средиземноморски сортове смокини измръзват понякога до дъно още при -14 градуса.
Следователно там, където смокините са храсти без дебели стъбла, по-добре да се откажем от южните растения. Ако смокините имат стари измръзнали стъбла, трябва винаги да сме готови за защита и отопление на южните растения. Където смокините са стари дървета, никога не са измръзвали, там можем да опитваме всички видове, характерни за северното Средиземноморие.
Такива топли райони в България са южното Черноморие (на юг от Бургас), повечето от южните склонове на Стара Планина, Родопската яка, Кресненското дефиле на юг от Кресна, разни по-високи хълмисти райони в Горнотракийската низина с южно изложение, и разбира се хълмовете в Пловдив (тепета). Със сигурност има и други такива неизброени тук, с топъл микроклимат, но аз няма как да познавам добре климата на всяка точка, дори и само в южна България.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2128
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 15 times
Been thanked: 21 times

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от plamen » 29 яну 2011, 17:59

М-да-аа-а,чак ме яд ,че сложих един TNT на Юбеята ;) Ама нали и е първа зима,айде малко лукс....Иначе зимата из "Родопския субтропик"е такава ,каквато трябва да си бъде-нежна и беззъба 8-) Всъщност на моя обект най-студено беше Декември,когато един от уредите ми измери -9.Другите два показваха -7.През Януари нямам измерен леден ден на Храбрино.Моята Маслина също е на слънце,на югозапад.Справя се много добре.Температури до -10 не й се отразяват по никакъв начин.


"Няма нищо по-хубаво от топлата зима"- Дядо Мраз

Потребителски аватар
ilia
Любител на южните растения
Мнения: 325
Регистриран: 15 апр 2010, 14:07
Район: Самуилово, Петрич
Местоположение:
Надморска височина (m): 300
Абсолютна минимална t° (°C): -16.5
Минимум последна зима (°C): -16.5
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от ilia » 29 яну 2011, 20:24

От преди 3-4 години, започнах да проявявам голям интерес към тези растения, всичко започна с една палма, но това е друга история. :)
Беше 2001 г. (ако не се лъжа) имахме една смокиня, не знам, колко е била стара, но иначе имаше дебело стъбло. Спомням си, че имаше много сняг тогава, от както се помня не е имало зима с толкова много сняг. Тази зима същата смокиня измръзна до земята или до нивото на снега. Беше засадена на доста открито място.
Зимите са доста меки тук, но явно трябва да имам едно на ум.Krasi
Любител на южните растения
Мнения: 63
Регистриран: 30 яну 2011, 12:53
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Krasi » 30 яну 2011, 13:51

Господин Донов, много ми хареса обяснението ви за температурната инверсия, явно се интересувате също и от климат :) . Бих искал да спомена за едно също толкова неприятно явление, което се среща по южното ни черноморие, а имено леденият дъжд. Това е валеж, характерен за зимните месеци, който пада под формата на дъждовни капки, често примесени с град. Когато температурата на на повърхността на земята и въздухът над нея са около точката на замръзване или под нея, а по - горните слоеве въздух са с температура над 3, 4 градуса целзий(при които нормално се образува дъжд), течният валеж замръзва и образува слой лед по охладената повърхност. Ако достатъчно мощен средиземноморски циклон достигне Черноморското ни крайбрежие, при създали се условия за леден дъжд, преди да загуби силите си, би причинил големи щети, както на електрическата мрежа, на селищата в раиона, така и на доста южни видове растения.
За щастие, валежите в зоната на циклоните губят голяма част от интензитета си, преди да стигнат Източните Балкани. Динарските планини и нашите масиви обират голямо количество валеж и не оставят много за морето. Другата причина да не са толкова проблемни ледените дъждове, колкото на други места е фактът, че там където се образуват, снегът и ледът рядко се задържат, дори за едно денонощие. И въпреки това, явлението е много коварно, макар да не е с мащабите и силата на това в Средния Запад, например.Потребителски аватар
исака
Любител на южните растения
Мнения: 145
Регистриран: 06 яну 2011, 19:21
Район:
Местоположение: Всички пътища водят към Марково-350м н.в.: 42° 03'с.ш./24°42'и.д.
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от исака » 30 яну 2011, 20:07

Кирил Донов написа:Следователно там, където смокините са храсти без дебели стъбла, по-добре да се откажем от южните растения. Ако смокините имат стари измръзнали стъбла, трябва винаги да сме готови за защита и отопление на южните растения. Където смокините са стари дървета, никога не са измръзвали, там можем да опитваме всички видове, характерни за северното Средиземноморие.

Неминуемо смокинята би послужила, като критерий, за това дали бихме имали шанс за отглеждане на южни растения. Но аз искам да посоча също така далеч по-издържливо на студ растение. Думата ми е за лозата и ще посоча пример за това от нашето землище. В Марково от години имаме големи масиви с лозя(тук се намира най-големият масив на мавруд в България), създадени от бившето ТКЗС. Тогавашните управници решили да засадят с лозя и общинското пасбище "Герена", намиращо се между околовръстното шосе и Института по тютюна. Дядо ми разказваше, че преди тридесетина години в тази част на землището- и по-конкретно, в района между двата пътя, които водят за Пловдив, се случило масово измръзване на лозята, за разлика от тези, които са по-нагоре по склона. За това, в този район сега почти няма лозя, понеже долу хващало "замръзлик".Betur
Любител на южните растения
Мнения: 314
Регистриран: 27 апр 2010, 12:38
Район:
Местоположение: Бургас
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Betur » 31 яну 2011, 13:29

Krasi написа:Господин Донов, много ми хареса обяснението ви за температурната инверсия, явно се интересувате също и от климат :) . Бих искал да спомена за едно също толкова неприятно явление, което се среща по южното ни черноморие, а имено леденият дъжд. Това е валеж, характерен за зимните месеци, който пада под формата на дъждовни капки, често примесени с град. Когато температурата на на повърхността на земята и въздухът над нея са около точката на замръзване или под нея, а по - горните слоеве въздух са с температура над 3, 4 градуса целзий(при които нормално се образува дъжд), течният валеж замръзва и образува слой лед по охладената повърхност. Ако достатъчно мощен средиземноморски циклон достигне Черноморското ни крайбрежие, при създали се условия за леден дъжд, преди да загуби силите си, би причинил големи щети, както на електрическата мрежа, на селищата в раиона, така и на доста южни видове растения.
За щастие, валежите в зоната на циклоните губят голяма част от интензитета си, преди да стигнат Източните Балкани. Динарските планини и нашите масиви обират голямо количество валеж и не оставят много за морето. Другата причина да не са толкова проблемни ледените дъждове, колкото на други места е фактът, че там където се образуват, снегът и ледът рядко се задържат, дори за едно денонощие. И въпреки това, явлението е много коварно, макар да не е с мащабите и силата на това в Средния Запад, например.Правилно съм предположил значи.Миналата зима в района на Китен и Приморско имаше значителни щети по палмите и други вечнозелени,като някой трахикарпуси бяха измръзнали.Било е нещо локално,защото в Ахтопол,където имаше 50см сняг и -15,трахикарпусите бяха непокътнати буквално.И в Бургас валеше леден дъжд,но за кратко миналта зима.ivo_nekitov
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 5463
Регистриран: 15 сеп 2010, 11:58
Район: София, Видин
Местоположение: Сф, Вд
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 71 times

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 31 яну 2011, 13:45

Въпреки, че днес (и утре има шанс) минимумите при мен са -11, практически тая зима с право мога да нарека умерено мека с абсолютен минимум от -14 градуса през декември:)
Да си пожелаем все по-чести повторения на 2006/2007 8-)
При мен, с моите все още скромни южни растения, поражения няма НИКАКВИ при смокините(едногодишни растения с височина 50-60 см, без защита естествено, маслинката от разсадника, стеблото на банана под найлона. Трахикарпусът(големият) има частични измръзвания по връхчетата на старите листа, а Канарската и лимона ще видим след месец, като сваля защитата.
Във всеки случай след утре, на места в сряда сутрин опасността от опасни минимуми може да се счита за отминала.
Добавка: ситуацията , за която говори г-н Донов се реализира точно в момента - от вчера до утре следобед има подплъзване на студен въздух от СИ при земята в условията на АЦ поле. И все пак, яловостта на ситуацията се илюстрира от факта, че при ясно небе и непренебрежима студена адвекция, нямаше минимуми под -14(не съм проверявал в Драгоман, ама там си е ...). Да си пожелаем догодина и -10 да няма.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12012
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 93 times
Been thanked: 178 times

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 26 фев 2011, 14:49

И за смокинята е още рано да се каже, често клонките й до последно изглеждат живи, но вместо да се развият напролет, стават все по-сухи. Ако има измръзване, разбира се. Тогава започва развитие на спящи пъпки ниско до земята, впоследствие се развиват нови пъпки все по-високо по клоните, до мястото на измръзване. Понякога само връхчетата на клонките измръзват и се развиват най-близките пъпки.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
ivo.tr
Любител на южните растения
Мнения: 545
Регистриран: 06 яну 2011, 10:04
Район:
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от ivo.tr » 11 мар 2011, 14:02

В България има 5 климатични области: Умерен в северна България, преходен в тракииска област, средиземноморски по поречията на реките които се вливат в Турция и гърция, Ченоморски до 20 км от палжната ивица и Планински в зависимост от надморската височина. Най-слино влиание за климата на България оказва Атлантическия океан. Най-висока абсолятна температура е измерена в садово 42 С, а най-ниска в Трънската котловина -38,2 С. Ще пусна и по-подробна информация с климатограми по месец и данни за валежите както и средните температури по-месеци за всички климатични области, ще разгледам и почвите характерни за България. Ако има нещо неточно ще поправям че писах по спомени. :DKrasi
Любител на южните растения
Мнения: 63
Регистриран: 30 яну 2011, 12:53
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Krasi » 11 мар 2011, 14:27

ivo.tr написа:В България има 5 климатични области: Умерен в северна България, преходен в тракииска област, средиземноморски по поречията на реките които се вливат в Турция и гърция, Ченоморски до 20 км от палжната ивица и Планински в зависимост от надморската височина. Най-слино влиание за климата на България оказва Атлантическия океан. Най-висока абсолятна температура е измерена в садово 42 С, а най-ниска в Трънската котловина -38,2 С. Ще пусна и по-подробна информация с климатограми по месец и данни за валежите както и средните температури по-месеци за всички климатични области, ще разгледам и почвите характерни за България. Ако има нещо неточно ще поправям че писах по спомени. :D


Иво, има малко неточности текста. Като за начало, имаме континентално - средиземноморски, а не средиземноморски климат. Най - високата температура е 45,2(официална), а не 42 C. Черноморския климат е от 20 - 30 км навътре, а понякога влиянието му се усеща и на 40 - 50, НО само се усеща, това не значи че Каспичан и Смядово са с Черноморси климат.Потребителски аватар
ivo.tr
Любител на южните растения
Мнения: 545
Регистриран: 06 яну 2011, 10:04
Район:
Местоположение: Пловдив
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от ivo.tr » 11 мар 2011, 14:49

Да прав си така е. Мерси, че ме поправи явно съм позабравил някои неща, в този сайт има полезна информациа

Код: Избери всички

http://www.zapiski.info/view.php?id=583Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12012
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 93 times
Been thanked: 178 times

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 11 мар 2011, 23:09

И аз подготвям една тема с климатични карти на България, скоро ще съм готов.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Shagrath
Любител на южните растения
Мнения: 189
Регистриран: 19 апр 2010, 10:48
Район: с. Дряново, обл. Хасково, северозападен Сакар
Местоположение: 42° 4'52.98"N ; 25°56'0.70"E ; 140м. надморска височина ; зона 7б; северозападен Сакар
Надморска височина (m): 159
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Shagrath » 12 мар 2011, 10:58

Чакаме с нетърпение ! :oПотребителски аватар
Garabadouble
Любител на южните растения
Мнения: 188
Регистриран: 27 дек 2010, 13:04
Район: м-ст. Боровец - юг
Местоположение: Варна
Надморска височина (m): 138
Минимум последна зима (°C): -12с.
Has thanked: 25 times
Been thanked: 1 time

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Garabadouble » 13 май 2011, 14:17

Тук има добри климатични карти

Код: Избери всички

http://www.meteo.bg/meteorology/climate.htmKrasi
Любител на южните растения
Мнения: 63
Регистриран: 30 яну 2011, 12:53
Район:
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климат на България

Непрочетено мнение от Krasi » 13 май 2011, 23:49

Добра работа Garabadouble :yes: !

Сега в първото поле цъкнете средната температура на въздуха през зимата и се загледайте в долния десен ъгъл на Източните Родопи. Там средната температура зимата я дават между 4 и 5 целзий...Мандрица, Долно Луково, Сив Кладенец, може би.Заключена
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Има ли средиземноморски климат в България?
  67 Отговори
  3045 Преглеждания
  Последно мнение от zack
  02 фев 2019, 16:32
 • New post Има ли субтропичен климат в България?
  393 Отговори
  43198 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  09 яну 2019, 16:03
 • New post Отглеждане на цитруси в неблагоприятен климат
  от achovd » 29 мар 2016, 18:43 » в Цитрусови (Citrus)
  13 Отговори
  3346 Преглеждания
  Последно мнение от achovd
  31 мар 2016, 20:41
 • New post Микро климат в с.Горни Лозен, до София
  0 Отговори
  783 Преглеждания
  Последно мнение от chicholyubo
  28 фев 2017, 12:13
 • New post Български сортове зеленчуци за по-влажен климат
  8 Отговори
  1647 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  20 юни 2018, 16:09
 • New post Места по света, с подобен на нашия климат
  140 Отговори
  28088 Преглеждания
  Последно мнение от Gepata
  28 фев 2018, 17:53

Върни се в “Климат. Времето в България (Climate. The Weather in Bulgaria)”