Направи сам прогноза за града си

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!
ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Направи сам прогноза за града си

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 20 ное 2013, 09:41

Стана дума за гледане на сурови модели, а аз винаги казвам, че един любознателен и средноинтелигентен човек може без проблем сам да си направи най-добре прогнозата за собственото си населено място.
Както знаете, основните модели са няколко: американският ГФС, европейският ЕС, Британския УКМО(УК МЕТ) и т.н.(канадския ГЕМ, флотския щатски НОГАПС< прекръстен тая година на НАВГЕМ).
На база горните сурови модели много метеоцентрали изготвят прогнозите си "за терена" - конкретните населени пунктове. Такива "машинни" прогнози са десетки като източници. Тук ще ви дам един линк, на беларуския метеоинститут. В него има метеограми за някои населени места в България, въз основа на ГФС, УКМО, ГЕМ и Навгем/ногапс. Метеограмите са най-добрият начин за изобразяване на прогнозата за мен.
Ето населените места.

Ето например прогноза за южната столица въз основа канадския модел.
Горе в бара можете да изберете и такива на база другите три модела. Принципно няма "най-добри", но УКМО и ГФС са най-стабилни.
И тук стигаме пак до началото: ВИЕ сте тези, които най-добре можете да прогнозирате температурата в населеното си място. С валежите е по-сложно, там трябва да се гледат макро и микро-процеси в съседни райони и на различни полета, затова просто следете кой ги познава най-често от моделите.
Температурите се смятат по различни методики за различни точки от "решетката" с екстраполации и приближения, затова например някой модел може силно да занижи или завиши температурата за определено населено място, ако наблизо има планина или инверсионна обстановка(в първия случай "хваща" в решетката си точка с висока нмв и сваля реалната Т, във втория е още по-трудно да се съобрази с всичко - за Видин и Пловдив се е случвало да завиши минимума(реалният да бъде с 8-9 градуса по-нисък от прогнозирания).
Така че, който иска да е в час, а не да гледа малоумни картинки в Синоптика - да следи редовно прогнозите и метеограмите за населеното си място. Гарантирам, че след 2-3 години ще стане отличен прогнозист, много по-добър от мен или Хасан или Йордан за СВОЯ пункт, тъй като няма как аз и споменатите да сме по-в час с местните особености.ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Направи сам прогноза за града си

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 20 ное 2013, 10:01

Остана само ЕС.
С ЕС нещата са малко по-особени. Евромоделът, макар да се финансира от нас, евроданъкоплятците, не показва публично голяма част от продуктите си. Което е тъпо, но това е положението.
Все пак, някои сайтове имат техни по-едромащабни карти и таблични прогнози.
Най-добрият според мен е WO:

На когото му се занимава и е добре с немския, немският вариант на сайта на уедър онлайн е най-най-добър, по мнение на познати, които са в час с материала.

И накрая - ансамблите. Ансамблите не са винаги, но по-често са по-добри от отделно взет модел. Те са, така да се каже, осреднени стойности между различни модели и ли вътрешни за модела РЕЗИДЕНТИ(пертурбации). Резидентът е прогон, "рън", интерпретация на един и същ модел, но с нарочно леко променени първоначални данни/параметри. По този начин се елиминира частично субективната опасност от изкривяване вследствие на частично грешни изходни данни. При липса на разногласия или малка такава, усреднението между резидентите(или моделите) върши отлична работа. С отдалечаване напред във времето, спредът, разликата между резиденти и модели става все по-голям и ансамбълът вече не е толкова добро решение: най-често някой от резидентите е по-близо до истината от простото усредняване. Въпросът е, че няма как да знаем кой <he-he> Като сложим и фактът че често целият ансамбъл тръгва рязко в една или друга посока, надявма се ви е ясно защо се повтаря до втръсване, че конкретна прогноза за след повече от 5-6 дни(понякога и по-малко!) е невъзможна. Само, в най-добрия случай - общо прогнозиране на тенденциите. С някаква вероятност-както правя в "Прогнози" за по-дълги периоди.
На база тези ансамбли, някои сайтове правят собствени таблични прогнози. Единият е небезизвестният Гисметео.
Друг нелош( снеобходимото уточнение да си "проверите решетката" - доколко дава отклонение за вашето населено място!) е швейцарският Метеоблу

Аз го харесвам заради отклоненията(това са изчислени на база други резиденти минимуми и максимуми). Както виждате, напред във времето спредът расте и от почти сигурни прогнози за 2-3 дни напред, за следващия четвъртък(след 8-9 дни) имаме възможни минимуми за Пловдив от минус 1 до минус 9 с най-вероятна стойност минус 5 и макс от минус 3(!) до +5.
Тук вече трябва да се намеси самият опит или "да се пипне ръчно". В добрите прогностични центрове това се прави за повечето големи градове. В случая точно това е важното действие, което местният любител може да направи най-добре сам. И ето, пипаме: Аз смятам, че отрицателен максимум за Пловдив другия четвъртък е много малковероятен, т.е дори при малка снежна покривка и мъгла, ще стане поне 1-2 градуса в най-студеният вариант. Давам +3, +4. Минимум - минус 3, минус 4 като най-вероятни на база сегашни модели. Какво ще стане - ще видим в следващите дни. Според мен, по-скоро ще се повишават в прогнозата, но предстои да разберем.ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Направи сам прогноза за града си

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 05 дек 2014, 13:06

Нова детайлна прогноза на "белоруския НИМХ " въз основа на новия американски ГФС с 13-км РС. Доколко е актуална-всеки да си прецени сам за пункта си.


Добрият стар ГФС трябваше да бъде спрян в средата на декември, но засега е продължен до 15 януари. С него си отива цяла една епоха. Доколко новият ще е по-добър - предстои да разберем.

Чест прави на американците, че всичките им данни са публични, за разлика от онези бюрократи от Европейския център.ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Направи сам прогноза за града си

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 07 дек 2014, 11:10

Почасовата на база ВРФ също ми се вижда много добра.
Конкретно за Видин в сложната обстановка изтеклата седмица(началото) се представи МНОГО добре, впечатляващо, а аз не се впечатлявам лесно <he-he>Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post "Направи си сам" - прогноза за района
  3 Отговори
  2204 Преглеждания
  Последно мнение от ivo_nekitov
  03 фев 2015, 09:35
 • New post Направи си сам - Автоматична метеорологична станция
  230 Отговори
  43651 Преглеждания
  Последно мнение от Смрика
  29 юни 2019, 14:34
 • New post "Направи си сам" - оранжерии, DIY greenhouses
  0 Отговори
  1381 Преглеждания
  Последно мнение от ivo_nekitov
  26 авг 2016, 11:39

Върни се в “Климат. Времето в България (Climate. The Weather in Bulgaria)”