Почвена температура

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!
ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Почвена температура

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 дек 2013, 13:21

Темата има пряка и косвена връзка с материята на форума, затова е необходима.
В нета има данни от няколко станции на НИМХ с почвени измервания на дълбочина до 1 м.
Бързо сравнение между Грамада и Вълчедръм показват прибл. еднакви стойности(Целзиеви градуси), съответно за 20, 50, 70 и 100 см дълбочина:
3.9
6.1
7.2
8.9

В Южна Бг не знам как е(не ми се рови за подобни данни),а в Ботевград на дълбочина е с около 5 десети по-ниска.
Ще споделям разсъжденията си ад хок, а връзката между тези данни и правенето на траншея е пряко.
Говорихме с Иван за книгите от втората половина на миналия век и се съгласихме с извода, че в момента условията са много, много по-добри отколкото тогава.
1. Зими като очертаващата се и миналата -няма какво да коментираме. Тази дори се очертава като много слънчева при това (по тези стандарти!) за времеро с най-облачно и мъгливо, безслънчево време в миналия век - ноември-декември. Януари вече започва да намаляват мъглите(освен, ако не стане някоя кофти инфекция с много дебел сняг!), а февруари е с душа на пролетен месец с над 35 градуса слънчево издигане.
2. Февруари '12 е "мементо мори", но поне за моя пункт до 26 януари (и след 15 февруари!) зимата беше точно като сегашната, с един минимум до 25.01 от минус 7 през...ноември <die laughing>
С една дума, онова бе добър урок, но - УБЕДЕН СЪМ! само изключение от правилото
Да не говорим, че студът тогава би бил с 5 до 10 градуса по-слаб без снежна покривка.
С една дума, траншеи с дълбочина над метър(МОЕ МНЕНИЕ!!) са не само грозна дупка в бейзажа с тия вкопани дръвчета според мен, а и излишна презастраховка.
Предвид горната цитирана дълбочинна т-ра, за мен 50 см е малко, но 1 метър е повече от достатъчно.
Засега, като работна хипотеза за пролетните ми 1 или 2 траншейки е дълбочина ОТ НИВОТО на почвата до долу 70 или 80 см. Тъй като изнесената почвена маса отива от северната страна на траншеята, където ще се скосява на север, общата височина на жизненото пространство мза цитрусите и маслините, коит ще засадя там ще бъде между метър и 20 и метър и 40 примерно. Не ми се ще да отивам над 150 см без поне 1-2 годишен експеримент.
Съгласен съм с доводите на Киро, за 20-30 см стебла на маслините и ще ги пробвам в равен ОГ, но изпитвам непреодолима вътрешна (естетическа) съпротива да малтретирам дръвчета по този начин - мой проблем. Поне 120-130 см искам да са ми високи.ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 дек 2013, 13:35

Да се върна още малко към горната температура. При построяване на траншея, върху температурата на съответното пространство ще влияят два коренно противоположни фактора и няма как да се направи преценка КЪДЕ ще се уравновеси температурата при различни метеорологични условия, ако ще и суперкомютър да имаш - променливите и константите са прекалено много. Има един единствен начин:Емпиричният. Няма да мина без още една метеостанция или поне няколко дистанционни датчика - значително по-евтин вариант но без достъп в реално време от дистанция.
Кои са споменатите фактори: 1. Повишеният топлообмен/отдаване заради излъчването на долната (и северна) повърхнини. Той ще "харчи" енергия много по-бързо отколкото ако повърхнината е сарита с горните слоеве, разбира се.
НО 2. Това ще се компенсира в ЗНАЧИТЕЛНА степен от двойния парников екран отгоре. И третият фактор, който е главен: Единственият източник на енергия, но най-важен, Слънчевата инсолация. Те биха загрявали денем повърхността до много по високи от сегашните "вкопани" повърхности - черна северна стена с двойна парникова изолация и 6-7-800 вата на квадратен метър(хоризонтален квадратен метър в момента получава минималната годишна инсолация - към 400 вата на квадрат, но умножете по 2 и нещо почти за северната вертикална стена, която се огрява както хоризонтален квадрат през лятото - ПОЧТИ под прав ъгъл, 65-70 градуса!)В декември като този съм убеден, че цитрусите биха зряли видимо при толкова слънчеви дни.
Всичко останало е въпрос на измерване и техническо изпълнение.

Плановете ми включват 2 бр. 4 или макс. 5 метрови траншеи - една за цитруси и една за гръцки по-слабоустойчиви сортове маслини. Мисля да побера по 4 броя дръвчета във всяка. Тук не броя експерименталната от този ноември(Киро - скоба. Експериментът все пак ще се състои: Ще засадя Помелото и лимона по Коледните празници <he-he> - трябва само да довърша стената, горните 20 сантиметра. Не ми стигна времето преди снега в края на ноември. Друг е въпросът доколко ще потрябва, но все едно - онези двамата влизат там! ;) ) Той ще е много ценен и заради температурните данни, които ще получавам изпод найлона януари и февруари!ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 дек 2013, 13:39

Още налични почвени данни, благодарение на НИМХ-Плевен. Евала, в този институт работят и отдадени хора!

Ботевград


Бълчедръм

И планинският Троян

Само при него температурите в дълбочина са с по около градус по-ниски от равнинните.Потребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 1197
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: Ботаническа градина "Маргарита"
Местоположение: https://botanical-garden-margarita-botan
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17,9 (01.03.2018г.)
Минимум последна зима (°C): -11,1 (01.12.2018г)
Любимо растение: средиземноморски маквиси
Любим плод: смокиня
Любим климат: субекваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 36 times

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от иван » 12 дек 2013, 13:43

Ето цитат от Серафимов, за тези години, някак си стоят не приемливи за днешните зими. За това хората които имат книгите му писани от този период, трябва да бъдат по внимателни!
"При наближаване на първите сериозни зимни студове, трябва окончателно да се завие южният скат на траншеите. Това става обикновено след 5-10 ноември. В този период неколкократно температурите може да се понижат до и под -10 градуса. При трайно замръзване на почвата траншеите може да се затрупат с изолационните материали...."
''След образуването на трайна снежна покривка в края на ноември, която може да продължи и през целия януари растенията не се разбутват....."
И други примери в книгите от този период, не отричам нищо, такова е било времето тогава!!!! Много правилно са го написали хората. Тогава са защитавали с половин метър изолации, а сега може само с два найлона. Факт!!! И относно замръзналите почви за които те говорят, аз от много години не съм виждал такова нещо и когато го има не е повече от 2-3 дни и то най-много 10см.!


бъди човек, а не човече гори, но никога не тлей!

ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 дек 2013, 13:51

В този период(ноември) неколкократно температурите може да се понижат до и под -10 градусаУлелеее...Тази книга трябва да се преиздаде - гарантирам няколкохиляден тираж сред криофилите само заради такива цитати. <he-he> <thumbsup>
Без ирония - но такива зими не е имало от поне 10 години ХИЧ, а от 2-3 десетилетия - редовно. Дори осемдесетте години с доста снегове в началото на ноември(истински 5-6 дневни зимни периоди на СИ) тенденцията веч ее била пречупена. Може би за 40-те и 50-те години - да. Но информацията си остава ценна, просто трябва да се пречупи през съвременните реалности. <bravo2>

БТВ нещо тук няколко човека се надъхваха как щели да я сканират....какво стана? : )
За протокола: давам дума, че бих си я купил, ако я има някъде, но просто няма.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12846
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 133 times
Been thanked: 427 times

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 12 дек 2013, 16:43

Аз от години имам напълно успешни резултати само с подпорна стена. Вие и двамата това го знаете. Интересно, какъв опит имате с този далеч по-лесен начин, че така се надъхахте с огромната хамалогия за траншеите? Убедени ли сте, че друго не може да проработи при вашите условия?


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 дек 2013, 16:52

Киро, при мен е РАВНО. И еднометрова подпорна да направя, ако не слезе под нивото на земята и то(разсъждавам горе, без да имам ясния отговор) несимволично, съм 90 на сто убеден, че няма да стане.
Не и при вариант февруари 12. Иначе като миналогодишната и особено очертаващата се до МКоледа-НГ тази - сто на сто ще проработи, но зима тип 12 ще се повтори, макар в смекчен вариант в близките 10-20 години и аз искам да предотвратя загуба на вече отраснали хубави 5-8-10 годишни маслинки заради недобре направена моя преценка.
Инак хамалогията за 50 см ров е пренебрежимо малка - по изкопаването, в сравнение с последващото бъркане на бетон и изсипване на камънак. Второто е константа, дори улеснено, предвид че се сипва , вместо вдига :)ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 12 дек 2013, 16:56

П.С: В края на краищата има поне една потенциална файда: ако някой чужденец или дете те попита какво означава изразът: "луд умора няма", пусни му линк към мен и колегата Иван в тая тема. <cheers> <thumbsup>ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Почвена температура

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 10 яну 2014, 09:27

Пак да си кажа рецитацията аз. Или да "натъртя", ако ползваме тази хубава дума. <he-he>

Дори В МОМЕНТА, без СП, в средата, реално в климатичното дъно на зимата, в моя пункт, при танци на т-рата около нулата, почвата НЕ Е замръзнала. Не беше и на Нова година, когато съвсем спокойно си забивах римските свещи в земята без усилие.
Единственото хилаво заледяване на 2-3 сантиметров почвен слой бе в края на ноември и началото на декември при чутовните зимни минимуми (два дни) около минус 5 градуса.
Климатът наистина се променя и това е неоспорим факт вече за мен. Може да е случайност, но поредица от случайности вече е закономерност. Да напомня, че миналата година на 28 януари засадих в градината едно кило балучки и брах зелен лук от тях в края на март - без найлони, оранжерии и прочее. <bravo>Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Климат. Времето в България (Climate. The Weather in Bulgaria)”