Страница 1 от 1

Язовирен микроклимат

Публикувано: 12 яну 2014, 18:39
от alexander
Скъпи колеги-съфорумци, мислех си наскоро по един въпрос, и, тъй като не съм особено компетентен, реших да се обърна към всички ви, темата е - влиянието на язовирите (по-сериозните такива) на местностите, където се намират (в непосредствена близост) и дали въобще има такъв.

Както знаем, по време на тъмния и непрогледен тоталитарен мрак, в България са построени над 2000 язовира, много от които са един доста сериозен обем вода. Сетих се за тази тема, тъй като до моето село има един немалък язовир (около 150млн. куб. м. вода, яз. Тополница), който, малко или много, влияе на климата наоколо. В страницата на Уикипедия на селото (знам, Иво, че не е сериозен метео-източник, но за това забравено от Бога село, трудно се намират сериозни данни, някой ден се надявам да сложа АМС там):

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D1% ... 0%B2%D0%BE

По-специално изречението: Районът се характеризира с много мек и топъл микроклимат, обусловен от язовира и изложението на планинските склонове. Има 280 слънчеви дни годишно, което е над средното за България.

Въпросите ми са:

1. Какво е влиянието по принцип на подобен язовир (или по-голям)?
2. До какво разстояние, в смисъл, само в първите 50-100м, или околните 2-3-4км?

Благодаря! <cheers>

Re: Язовирен микроклимат

Публикувано: 13 яну 2014, 16:36
от Светльо
Мога да ти обясня, принципно как ще се променят екосистемите, когато сложиш един язовир на мястото на река.
Но за климатичните особености, мисля че е по-добре да се изкаже някой, който разбира от климат. Например Иво :) Разликата не е голяма между езеро и язовир.
Определено са по-различни нещата, като цяло :)

Re: Язовирен микроклимат

Публикувано: 14 яну 2014, 02:49
от alexander
Светльо написа:Мога да ти обясня, принципно как ще се променят екосистемите, когато сложиш един язовир на мястото на река.
Но за климатичните особености, мисля че е по-добре да се изкаже някой, който разбира от климат. Например Иво :) Разликата не е голяма между езеро и язовир.
Определено са по-различни нещата, като цяло :)И това е доста интересно, ще съм благодарен да разясниш! Четем редовно за протести срещу идеите на, да речем, бразилското правителство, което строи мега-язовири (които им произвеждат и огромно количество ток). Ще съм любопитен да чуя, доколко са основателни еко-опасенията, какви рискове крие и др.

А иначе, да, наистина, евентуално Иво ако може да се изкаже вещо, или някой, който разбира/има опит, ще се радвам.