Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от marmozana » 22 окт 2013, 12:02

Напоследък често се случва накой да се оплаче, че дадено растение не върви като хората. В много от случаите проблема е в липсата на някой от химичните елементи. В тази връзка, реших да компилирам една статия, материали за която съм взела от тук. Не съм агроном, а и нямам претенциите да съм голям разбирач, затова често си правя справка с въпросния материал и винаги ми е бил от полза.

Автор: FLORIST

АЗОТ- N

Този елемент е жизнено необходим за изграждането на протеини, с което спомага за изграждането на клетките. Азота е много лесно разтворим в субстрата, от което е необходимо да се внася постоянно поради опасност от лесно измиване чрез поливките. Амонячната(NH4+) му форма се задържа малко по устойчиво, за разлика от нитратната (NO3-), но въпреки това се характеризира с известна неустойчивост.
Липсата на този елемент се проявява по растенията със забавен растеж, и видимо цялостно пожълтяване на листата. При по екстремни ситуации по краищата на листата се появяват некротични засъхвания. Липсата на азот може да бъде афектирана от липса на молибден, който елемент служи като катализатор в процесите на усвояването му.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение


При излишък на азот се получава задържане на цъфтежа и съзряването. На външен вид се отличава с тъмнозелени листа, прекалено дебели стебла. Вегетационният период се удължава. Тъканите стават сочни и меки заради натрупването на органични форми на азотните съединения, особено белтъци. При някои растения признаците на излишък на азот са близки както при недостатък на калий. Хлорозата се развива в началото по края на листата, а после между жилките и се съпровожда с кафява некроза; след това се свиват краищата на листата, а дръжките също се извиват.

Фосфор F

Влиза в състава на молекулите на клетъчните мембрани, и транспорт на енергия в растението като цяло. Също влиза активно в образуването на цветовете и семената, и оказва влияние в образуването на меристемна тъкан във вегетативните центрове на растежа.
Нуждите за растенията са в порядъка на 1/5-1/10 от тези на азот, или калий.
Този елемент е много слабо подвижен в субстрата.За разлика от почвата, вътре в растението е много лесно подвижен, поради което при липса се проявява и по старите листа. Първият признак при неговата липса е загуба на блясък по листата, и по нататъшно появяване на пожълтяване, или почервeняване по нервите на листата. Връхните листа добиват червеникав отенък. В същото време връхните листа, и връхните корени намаляват своя размер.

Изображение

Изображение

Излишъкът на фосфор довежда до общо пожълтяване, появяват се некротични петна, листата опадат. Произтича ускорено развитие на растенията. Те започват бързо да стареят (за растенията със сезонен растеж). При едни растения симптомите за фосфорен излишък приличат на симптомите на калиев дефицит, а при други на признаците на азотен излишък.


Калий К

Този елемент е свързан с метаболзма на въглехидратите, и се свързва с образуването на цветове, и плодове. Спомага за по добро издържане на растенията в екстремни климатични ситуации, и зимен покой.
Сравнително устойчив елемент в субстрата, и лесно подвижен в растителния организъм.
Липсата на този елемент: проявява се по листата с пригори по старите листа, и е подобно както при прекалено количества на соли в почвата.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

При излишъка му се задържа постъпването на азот в растението. Натрупването на калий довежда до задържане на ръста. Междувъзлията се удължават, листата изсветляват. В по-късните фази на листата се появяват мозаични петна. Листата вехнат и опадат. Повредите са местни, тъканта некротизира. Намаленото усвояване на азота, при тези излишъци, може да се свърже с това, че йоните на калия и амония се усвояват по един механизим – чрез едни и същи йонни канали. По такъв начин излишъкът на калий намалява постъпването на азот по конкурентен механизъм.

Калций Ca

Този елемент играе роля за образуване на клетъчните стени, която характеристика придава по голяма здравина, и устойчивост на растенията. Транспортира различни хормони, и най вече служи за поддържане на йонния баланс в клетъчния сок, предпазвайки организма от прекалено присъствие на други елементи.
Много слабо подвижен както в почвата, така и в растението.
Признаците за неговата липса се проявяват основно по горните листа, и корените. Появяват се върхови засъхвания, и слаба коренова система.

Излишъкът на калций предизвиква междужилкова хлороза на тъканите. Петната са бледи, некротични, понякога в тях се появяват концентрични кръгове. На някои растения се наблюдава ускорен растеж на листата, но издънките отмират. Признаците за токсичност могат да си приличат с тези на недостатък на магнезий и желязо. Много микроелементи се характеризират с много тясна граница между дефицит и токсичност.


Сяра S

Този елемент влиза в процесите на биосинтез на хлорофил, аминикиселини, и др. оказващ директно влияние върху метаболизма на растенията. Много слабо подвижен в растението. Липсата в почвата е рядко срещано явление.
Проявява се по листата с цялостно пожълтяване, подобно при липса на азот, и по-често по младите леторасти.


Магнезий Mg

Един от компонентите в молекулата на хлорофила, и участва в метаболизма на фосфора.
Липсата му се характеризира с хлороза най вече по старите листа, с характерна по-зелена част около централните нерви.

При по-голямо количество магнезий листата стават по-тъмни, понякога се наблюдава ненормално усукване на младите листа. В някои случаи листата могат да намалят размера си.

Изображение


Желязо Fe

Една от най срещаните хлорози.
Този елемент основно влиза в процеса на синтез на хлорофил, и е съставна единица на голям брой ензими.
В почваата е много неустойчив, и се влияе до голяма степен от стойностите на pH.
Недостига се проявява с типична хлороза между нервите на листата, подобна на тази при магнезий, с разлика на това, че се среща първо по младите леторасти.

Симптомите за излишък на желязо са същите, както и при липсата му: между жилките се развива хлороза, после листата пожълтяват и избледняват. (данните са за сухоземни растения).

Изображение

Изображение

Изображение


Манган Mn

Влиза в композицията на зелените пигменти, способстващи за улавяне на светлинната енергия, участва в процеса фотосинтеза, и е част е от състава на различни ензими.
Първоначално се проявява като хлороза между централните нерви както по младите така, и по старите листа в зависимост от вида растение. В следствие е възможно да се появят некротични петна, и дори окапване на същите.

Излишъкът на манган се проявява във вид на междужилкова хлороза на младите листа, които избледняват или пожълтяват. Появяват се тъмнокафяви или почти бели некротични петна. На поразените листа могат да се появят малки червено-кафяви точки. За разлика от недостатъка на манган, при излишък листата се изкривяват и набръчкват.Цинк Zn

Компонент на важни ензими влизащи в метаболизма на растенията като катализатори на различни процеси (биосинтез на ауксини, дезхидрогеназа, глюколаза, синтез на алмидон, и др).
Проявява се като намаля междувъзловото разстояние на леторастите, и размерите на листата. Краищата на листата се деформират, и понякога се появява хлороза между нервите.

При някои растения излишъците на цинк предизвикват появата на прозрачни участъци в основата на главните жилки, като при това листата остават зелени. След това между жилките се развива хлороза.


Бор В

Спомага в метаболзма на въглехидрати, фосфор, нуклеинови киселини, изграждане на клетъчните стени, синтез на протеини.
Симптомите са различни при всеки вид. По корените често се забелязва загиване на определени зони, и по върховата чест на короната отделни леторасти засъхват. По вътрешните части на клонки,или корени се забелязва загниване. Листата получават различни белези като- надебеляват, получават прекален блясък, накъдряне, некротични петна, или неравномерна хлороза.

При излишък на бор листата пожълтяват и се деформират, могат да се свият надолу и да приемат куполообразна форма. Анализ на съдържанието на бор в растението показват, че той се натрупва в значително по-големи количества в старите тъкани, затова първоначално се поразяват старите листа. Върхът на растението първоначално има нормален вид, после се усуква заедно с повредените листа. Признаците за поражения на върховете и младите листа в по-тежките случаи на токсично действие на бора може да бъде погрешно приета за липса на този елемент.

Мед Cu

Влиза в състава на доста ензими в растенията, както и при метаболизма на азот, глюкоза, протеин, и влияе на процеса транспирация.
Признаците за неговата липса са по младите листа, които се завиват, и добиват тъмно зелен цвят. Забелязват се често и некротични петна. Сравнително рядко се появява липса на този елемент.

Излишъкът на мед довежда до хлороза на долните листа, което се съпровожда с образуването на кафяви петна по тях и опадането им. Отбелязва се и междужилкова хлороза на младите листа.


Молибден Mo

Най важното значение на молибдена е участието му в два ензима-нитрогеназа, и нитрато редуктаза, чрез които се оказва влияние в метаболизма на азота.
Проявява се с първоначално появяване на хлороза между нервите на листата. Първо по старите, и след това в прогресивна форма до най младите листа. Понякога листата по краищата се деформират, изкривяват, и дори е възможно поява на некротични петна. Почти еднакви признаци както при липса на азот.
Много често срещано явление при Poinsettia.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от marmozana » 22 окт 2013, 12:05

Слагам и два картинни определителя:
Изображение

Изображение


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova


Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2465
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от chicholyubo » 30 окт 2013, 11:08

Това сега недостиг на Азот ли е :

Изображение

Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2465
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от chicholyubo » 30 окт 2013, 11:28

Ето и снимки на целите растения :
Монро :
Изображение
Изображение

Бергамон :
Изображение
Изображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от marmozana » 30 окт 2013, 11:32

За мен е липса на желязо. Виж, че най-поразени са горните, млади листа. При азотен недостиг се засягат първо старите листа.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Светльо
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от Светльо » 07 ное 2013, 11:20

добре де, ами примерно по това време на годината, като се появи липса на някои елементи, какво правим - нищо до пролетта сигурно? Пък ако е излишък, поливаме яко, да се оттекат от почвата ? Изключенията - угнила оборска тор се слага есента(ако не се тори и с друго), ако растението изпада в дълбок зимен покой, и железния сулфат се добавя през 3-4 месеца, може и през зимата (когато се падне спрямо тия 3-4 месеца). Правилно ли съм разбрал дотук ? <coffee>
ПС: през 3-4 месеца, ако има проблем, иначе веднъж - два пъти годишно. Нали?Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12295
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 110 times
Been thanked: 262 times

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 07 ное 2013, 23:10

Никакво лечение не се прилага, ако липсват симптоми на заболяване! Това важи и за зелен камък! Той може да бъде опасен, ако се прилага без нужда! А когато има симптоми за някакъв проблем, мерки се взимат независимо от сезона.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от marmozana » 08 ное 2013, 10:32

Kiril Donov написа:Никакво лечение не се прилага, ако липсват симптоми на заболяване!

Kiril Donov написа:А когато има симптоми за някакъв проблем, мерки се взимат независимо от сезона.

Е по-точно, кратко и ясно от това, не може да се каже! <hat off>
Кириле, сложи ги горните цитати някъде на по-видно място.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Светльо
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от Светльо » 08 ное 2013, 12:03

Мерси !
А това ми е малко трудно да разбера от какво е станало - последните нови листа, още като излязоха, се получиха с по-светлозелен цвят, малко по-меки са, малко... някъде от месец и половина са така:
Изображение Изображение
На живо се вижда повече разликата, мандарина, навън е ..
Проблем ли е, или не?Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от marmozana » 08 ное 2013, 12:11

Светльо, не мисля, че има проблем. Те нормално новите листа са си по-светли.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Светльо
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от Светльо » 08 ное 2013, 12:17

Аха, просто досега разликата не е била толкова голяма и продължителна, затова. <hat off>Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от marmozana » 08 ное 2013, 12:24

Ами нормално, слънцето е по-малко и по-слабо, температурите падат...


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Светльо
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от Светльо » 15 ное 2013, 18:57

А, ако в момента се установи липса на азот, какво се прави?Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Липса и предозиране на химични елементи-признаци

Непрочетено мнение от marmozana » 15 ное 2013, 19:03

Светльо, ти като задаваш въпроси четеш ли изобщо какво ти се отговаря???? Щото ако само си питаш без да четеш отговорите да не се хАбим да пишем <he-he>
Само няколко мнения по-нагоре:
Kiril Donov написа:Никакво лечение не се прилага, ако липсват симптоми на заболяване! Това важи и за зелен камък! Той може да бъде опасен, ако се прилага без нужда! А когато има симптоми за някакъв проблем, мерки се взимат независимо от сезона.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Как, кога и какви химични минерални торове да използваме
  от Ivan_87 » 23 ное 2013, 03:14 » в Цитрусови (Citrus)
  7 Отговори
  3298 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  08 окт 2014, 23:51

Върни се в “Торове и торене (fertilizers)”