Първо мнение
Казвал съм и преди, че никога не съм осветявал растения.
И все пак, за домашни условия през зимата, по пътя на логиката мисля, че им трябва светлина от пълния видим спектър. Не знам какво са алфа и бета лъчите, но знам, че светлината трябва да започва от около 300-350 nm (УВ), да мине през синьо, зелено, жълто и червено. Най-голямо количество трябва да е т.нар. бяла светлина, която е съвкупност от синя, зелена и червена. Тъй като в нанометри може би няма лампи, нека ги опишем в келвини.
60-70 процента от общия светлинен поток трябва да е с цветна температура около 4000-6000 К.
10-15 процента от общия светлинен поток трябва да е с цветна температура между 10000 и 15000 К.
До 5 процента от общия светлинен поток трябва да е цветна температура над 20000 К (може и чисто УВ).
10-20 процента от общия светлинен поток трябва да е от зеления и...
Последно мнение
Вече настъпи астрономическата есен, а заедно с нея- доста ниски температури и...най- неприятното- мрачните облачни дни. А недостатъчната светлина, знаем, е една от причините растенията в къщи да не се развиват добре, или по-точно- никак не се развиват....
По тази причина пристъпвам в темата за доосветяване без абсолютно никакви познания и разчитам на вашите компетентни съвети и предложения.
Миналата зима използвах криво- ляво, както дойде- без да се допитам, 2 луминисцентни пури/уж фитолампи, но мен всеки може много лесно да ме излъже/ на Sylvania GroLux T8 36W 120cm OEM. Обаче не знам за растенията това осветяване достатъчно ли е, малко ли е или много, на какво разстояние трябва да са от осветителното тяло, колко часа е необходимо доосветяване...Макар че формулата не е една за всички растения, това е съобразно изискванията на...