Слънцето като фактор през зимата

Отговори
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14676
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 419 times
Been thanked: 1058 times

Слънцето като фактор през зимата

Мнение от Kiril Donov » 27 окт 2014, 08:49

.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие
Според теорията на г-н Серафимов за "дворът-фризер", растенията са в състояние да понесат по-ниски температури през зимата, ако не са изложени на слънце и ако размразяването им става бавно.
Аз нееднократно съм изразявал несъгласие, или поне частично, с тази теория.

От поне десетина години специално наблюдавам влиянието на слънцето през зимата, а и последните две зими бяха доста типични - голям студ през февруари 2012 г. и мека зима с ледени дни през януари и февруари 2014 г. Имах възможността да осъществя интересни наблюдения върху презимуването на по-южните растения. В знак на уважение към г-н Серафимов, редно е да публикувам изводите, до които стигнах.

Влиянието на слънцето сме го коментирали и друг път във форума. Някои от вас имат наблюдения, че растенията изложени на слънце или поне тези техни части, които са изложени на слънце, получават повече повреди през зимата. В повечето от тези случаи, аз продължавам да мисля, че повредите се дължат на изсъхване поради дехидратация, а не заради бързо размразяване. Но истината е, че причините не са толкова важни, а изводите, които могат да помогнат за по-добро планиране при засаждането на южните растения.

Редно е да уточним, че повреди от слънцето при големи студове, могат да се случат и на типичните растения от умерения климат, най-вече при вечнозелените. Също така, става въпрос за гранични ситуации. Това означава, че ако растението е с достатъчна студоустойчивост за конкретния район, слънцето няма да му окаже въздействие, независимо от ниските температури. Но на местата, където оцеляването през зимата е на границата и още 1-2 градуса разлика, биха играли решаваща роля, на такива места слънцето може да бъде съществен фактор.

Наблюденията ми са основно върху маслини, японска мушмула, смокини, олеандри, цитруси и различни видове палми - всички отглеждани без никаква защита.

1. Смокините, като листопадни растения, не се влияят много от наличието на слънце при мразовито време. Слънцето по-скоро подпомага успешното им презимуване. Но дебелите им стъбла могат да понесат повреди в различна степен, ако при мразовито време са напечени директно от силно слънце. Това може да се предотврати сравнително лесно - стъблата се увиват с хартия, например.

2. Цитрусите са вечнозелени растения, но слънцето не им влияе през зимата. Защо ли? Защото всички така наречени "студоустойчиви" цитруси, така или иначе измръзват още в началото на мразовитото време. Ако обаче мразовете са в гранични стойности, примерно от -5 до -8 градуса, предпазването им от слънце може се окаже ключово за презимуването им без повреди. При по-ниски температури, незащитените цитруси и без друго умират и слънцето няма вина.

3. При палмите слънцето оказва само положително влияние. Няма данни слънцето да нанася поражения по тях, освен в случаите, когато са опаковани с найлон. Това най-вероятно се дължи на факта, че палмите имат стъбла, защитени с листни сегменти и влакна. Дори при по-големи студове, стъблата им трудно могат да замръзнат напълно и притокът на вода към листата продължава, дори и да е силно намален. Затова палмите понякога свиват листата си при голям студ, но не ги губят. Веднага с повишението на температурите, листата възвръщат първоначалния си вид. Разбира се, ако температурите са били по-ниски от стойността, която листата могат да понесат, те няма да се възстановят, а постепенно ще изсъхнат след затопляне на времето.

4. Японската мушмула
има голяма листна повърхност и слънцето може да ѝ причини сериозни повреди при мразовито време. Когато стъблото е замръзнало, по него не се придвижват сокове. А когато растението е напечено от слънцето, листата започват усилено изпарение, без да получават нова влага, на мястото на изпарената. В такава ситуация започва бързо отмиране на листни тъкани, които изглеждат като "изпечени". При излагане на целодневно слънце, може да се случи голямо дърво да умре до нивото на земята. В същото време, на няколко метра встрани, същото растение скрито на сянка, може да няма абсолютно никакви повреди.

5. При маслините слънцето също оказва влияние. Напечените дебели стъбла, могат да получат повреди при мразовито време, които ще проличат едва късно през лятото под формата на некротизирали участъци. Най-често обаче страдат младите клонки. Под влияние на слънцето, може да започне напукване на кората, което ако е в по-големи мащаби, ще доведе и до значителна загуба на листна маса. В същото време, растения дори от по-малко издържливи сортове, когато са на сянка, може да понесат мразовете без никакви повреди, до определена гранична температура, разбира се.
При маслините голямо значение за успешното презимуване имат сортът и възрастта на растенията. Тези от най-студоустойчивите сортове може да останат непокътнати независимо от слънцето, докато в съседство растенията от по-малко издържливи сортове, получават различни поражения. Също така, младите и новозасадени растения може да получават повече поражения, независимо от сорта им. Студоустойчивите сортове обаче са в състояние бързо да се възстановят напълно и да нарастнат значително през следващия сезон. Нестудоустойчивите сортове се възстановяват трудно и бавно и с времето значително изостават в растежа.

В по-студените райони, дори и най-студоустойчивите сортове маслини ще се държат като нестудоустойчиви. Очевидно е, че там трябва да се вземат и други мерки за защита, освен предпазване от слънцето.

6. При олеандрите нещата са много сходни с маслините. Тъй като при тях има много голяма разлика между най-студоустойчивите сортове и тези, които не издържат на студ, най-голямо значение има сортът. Студоустойчивите сортове понасят значителни мразове без почти никакви повреди, независимо от слънцето. При достигане на граничните отрицателни температурни стойности обаче, слънцето започва да оказва влияние. В такава ситуация, защитата от слънцето може да позволи още няколко градуса по-ниски температури, без поражения.
Сортовете, които не издържат на студ, не могат да понесат мразовита зима, независимо дали са изложени на студ или - не.


В по-студените райони, повреди от слънцето при мразовито време, може да има и върху Юка, вечнозелена Калина, Лавровишна и други. Фактът, че при -15 градуса те нямат икакви поражения от слънцето, а при -25 са като изпечени доказва, че не бързото размразяване е причината, а бързото изсушаване. Ако температурите са достатъчно ниски, за да замръзнат проводящите тъкани (а често дори и корените), няма да има приток на сокове към листата. При напичане от слънцето, листата изпаряват много влага, която няма от къде да се възстанови и всички тъкани започват да загиват поради дехидратация. Но случаите с напукване на клонките се дължат точно на бързото размразяване, вследствие на огряването от слънцето на замръзналата кора.

Независимо от някои разлики в моето тълкуване на причините за повредите от слънцето при мразовито време, трябва да отбележа, че крайните ми изводи съвпадат напълно с изводите на г-н Серафимов, а именно:

- В рискови райони и за растения с по-слаба студоустойчивост, ключов фактор за добро презимуване е да се предпазват от слънцето през зимата;
- За засаждане трябва да се избират места, които са изложени на целодневно слънце през лятото, но попадат в сянка през зимата. Слънцето през лятото е важно за добрия растеж и доброто узряване на плодовете, при плодните растения. Слънцето също допринася за по-доброто узряване на тъканите, които води до повишена студоустойчивост;
- Торенето с азотни торове във всички случаи води до изнежване на растения и до понижаване на тяхната студоустойчивост. Ето защо в по-студените райони е много важно, всякакво торене с торове, съдържащи азот, да се прекрати след средата на август.

.
Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделиеПотребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 1235
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: Ботаническа градина "Маргарита"
Местоположение: https://botanical-garden-margarita-botan
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17,9 (01.03.2018г.)
Минимум последна зима (°C): -11,1 (01.12.2018г)
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Re: Слънцето като фактор през зимата

Мнение от иван » 27 окт 2014, 10:03

Аз мога напълно да докажа тези разсъждения!!!
Моят релеф напълно доказва това във всички допустими вариянти на тезите. Намирам се точно по средата на на северозападен хълм, на североизток се намира къщата ми. Половината от градината ми е по хълма другата в по-равната част. Тази която е по-високото остава в сянка през зимата заради ниското зимно слънце, доста подценявано до сега от мен. Тази която е в ниското излиза от сянката на баира и е доста осветена. Поради запълване на слънчевата част от няколко години съм метнал и сенчестата. Ето ги резултатите на лице, нямам загубена маслина в сенчестия участък.
Там няма слънце от края на ноември до към февруари. Каквото и да правя остават на сянка. Каква е разликата в температурата? По-голяма дневна амплитуда. разлика при нагретите дървета и тези на сянка особенно при мразовити и инверсионни условия. Еднаква нощна температура, няма как да бъде различна през нощта. В смисъл по големия температурен шок е при осветените дървета. Всички маслини оцеляват без напуквания в сенчестите места.

Заради релефа при мен е пълно с подпорни стени, садих растенията точно до тях, хем на сянка от зимното слънце, хем допрени до почвени насипи, земята отдава топлина!!! Имам доказателство с олеандрите. Всички растения се намират под северна стена, няма зиимно слънце и да искам не мога да ги огрея. Ако има сняг затрупва ги! Ако е гол студ, накланям ги до земята и това е. Положението със същите растения на южно слънчево изложение слънце+минусови температури=напукани стъбла за един ден! И при олендъра има едно характерно БРУТАЛНО измръзване. Цяла клонка е жива само по средата между листни възли, прогнила тъкан (стои тъмно-черно), след трайното затопляне всичо е живо до загнилата тъкан. Клонката на горе също е жива, но няма как да бъде доставена вода и всичко изсъхва или повяхва. Това се случва и през лятото. Такива растения нямат шанс, трябва да се дават шанс на издънките.

Тез, които са в сенчестата страна оцеляват, но до толкова, до колкото им е минимума!!! Не се подвеждайте, че на сянка ще оцелее и в Хелзинки или Москва. Ако температурата пада под критичния минимум, да речем -10 градуса, под тази стойност на сенчестия релеф тряба да се вземат допълнителни мерки за защита. По-различно е на слънчевия терен, там може да има повреди и преди този минимум. За това не да се вайкаме, ама "как той ми каза, че издържало до -15 пък умря при -8". Според мен трябва де се казва поетапно намаляне на слъчевото греене и осветяване, от колкото замразяване и отмразяване. Това е все едно да погледнеш директно към слънцето след затворени очи или да успееш да го видиш, но като сложим слънчеви очила... Ще подкрепя тези тези и със снимков материал.

Тези идеи са за малко по суровите места в БГ и за растения които са на границата на оцеляване по нашите земи. Това не влиза в употреба да речем в северна Гърция, по скоро би вредило там.Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2433
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 6 times

Re: Слънцето като фактор през зимата

Мнение от chicholyubo » 27 окт 2014, 10:51

Подкрепям Киро и Иван, <hat off>
При моите скромни опити и условия съм забелязал че на сянка и завет зимата смокинята, нара и една райската ябълка нямат никакви поражения. Тази година съм заложил и две маслини при подобни условия и ще видим на пролет резултата и разликата с другите.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14676
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 419 times
Been thanked: 1058 times

Re: Слънцето като фактор през зимата

Мнение от Kiril Donov » 27 окт 2014, 11:05

Трябва да спомена и вечнозелената Магнолия, Magnolia grandiflora. Тя няма никакви поражения при температури около -18 градуса, независимо от слънцето. При температури под -20 градуса, започва "изпичането" на листата, а при -24 градуса може да се повредят до 60-70% от листата, т.е. всички листа от външната страна на короната. При толкова ниски температури, заедно с изсъхването на листата се наблюдава и отмиране на едногодишния прираст - клонките и връхните им пъпки.
Явно при около -20 градуса настъпва замръзването на стъблените тъкани при тези Магнолии и се прекратява транспортът на сокове.Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1025
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 1 time

Re: Слънцето като фактор през зимата

Мнение от Kolibar » 27 окт 2014, 16:01

Киро, при подобни ниски температури и пряко слънце би ли свършило работа ако метна върху студоустойчивите олеандри и маслини от тия засенчващите мрежи?Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14676
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 419 times
Been thanked: 1058 times

Re: Слънцето като фактор през зимата

Мнение от Kiril Donov » 27 окт 2014, 17:15

Да, ще свърши работа. Идеална работа, особено в два слоя!Отговори