Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12598
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 122 times
Been thanked: 354 times

Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 24 окт 2013, 01:09

Червен Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus)

Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


С тази статия в никакъв случай не бих искал да предизвиквам паника. Също така, надявам се, че сега няма да завалят диагнози от цялата страна.

Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus - Coleoptera, Curculionidae) и още доста негови разновидности, нормално живеят навсякъде в тропиците, но основно в южна Азия. Изхранват се, като унищожават различни видове палми. Виждал съм изядени от него Кокосови палми в Индонезия. А преди години докарах от там една голяма Бутилкова палма, която се оказа, че е нападната от същата гадина. Успях да я унищожа, но стъблото остана на дупки и накрая палмата загина.
В Близкия изток нападат почти изключително само Финикови палми. Освен, че те са в пъти по-многобройни от всички други видове палми, листните им дръжки са най-масивни, а с тях се изхранват ларвите на бръмбара.

Изображение

До преди 15-20 години Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) беше непознат за Европа. Но тогава започва голямо унищожаване на плантации с Финикови палми в Египет. Палмите обаче струват пари и вместо да се изхвърлят се оказва, че разсадниците в Европа ще са доволни да купят столетни палми на много ниска цена. И така, палмите тръгват към Европа, с кораби, много кораби. Хиляди палми са докарани от Египет. Заедно с тях, пристига и Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus).

Поради факта, че само големите палми имат достатъчно хранителна база за Хоботника, из Средиземноморието той нападаше само палми с поне един метър стъбло. Досега. И почти всички унищожени палми са Финикови, при това - Канарски Финикови палми. За последните десетина години съм виждал само две унищожени Вашингтонии, естествено - и двете бяха filifera. Има индикации обаче, че с допълнителното разселване на бръмбара, започва нападение над все по-млади растения, както и над други видове палми.

Изображение
Изображение

Проблемът е, че в Европа този вид няма естествени врагове. В тропиците си имат всякакви други животни, които се хранят с ларвите им. Дори за хората са прочут деликатес. Но в Европа никое животно не ги познава и не е приучено да ги търси и да се храни с тях. Хората също не ги консумират. В резултат, само за десетина години Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) се разпространи навсякъде, където климатът му позволява. Среща се навсякъде в зона 9b и зона 10. В по-студените зони все още не успява да презимува.

Изображение
Изображение
Изображение

Този неприятел по палмите вече причини огромни щети в Турция, Гърция, Италия, Испания, Франция и Португалия. Нещата са толкова сериозни, че в Турция забраниха вноса на палми, а в Гърция е забранен износът дори и в момента.
В Италия и Испания има много разсадници и там се взеха мерки най-бързо. Всички палми се третират редовно с инсектициди и в разсадниците вече нямат поразени растения. Общинските власти обаче не успяват да се справя с борбата, а и хиляди частни палми също създават проблеми. Не е възможно да се пръска едновременно навсякъде и затова борбата засега не може да доведе до пълното унищожаване на вредителя.

Изображение

Най-близките до България огнища на Червения Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) са в Халкидики. Само там климатът позволява оцеляването му. Иначе в Гърция разпространението започва малко по на север от град Ламия и продължава към Атина и навсякъде в южна Гърция. В Халкидики разпространението не само е значително, но и всички случаи, които досега съм виждал в България са при палми, внесени точно от разсадниците в Халкидики. Палм Център-Пловдив не внася и никога не е внасял палми от Халкидики. Но за сметка на това, няколко пъти сме изнасяли палми за там. Чисти от вредители!
По сведения от колегите от службата по фитосанитарен контрол, има случаи на Червен Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) и във Варна. Нямам представа обаче, дали случаите са потвърдени официално. Ако правилно си спомням, палмите бяха испански. Но добре помня, че след това инспекторите на пожар бяха тръгнали да проверяват всички обекти в Слънчев бряг.

Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) процъфтява на места с висока влажност и голям брой палмови дървета. Както вече казах, за да презимува успешно се нуждае от тропичен или топъл субтропичен климат, където температурите почти никога не падат под нулата. Има много висока репродуктивна способност. Само три седмици след излюпването от какавидата, женската вече е снесла 250 яйца, като за три месеца общият им брой достига 350.

Изображение
Изображение
Изображение

Жизненият цикъл на Червения Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) се състои от следните стадии: Яйце, Ларва, Какавида, Възрастно насекомо.

- Яйцата са белезникаво-жълти, гладки, лъскави, цилиндрични и закръглени в краищата. Дълги са около 3 мм и са широки около 1 мм. Излюпват се за 2-5 дни. Новоизлюпените ларви се забиват в сърцевината на палмата, като се хранят с най-меките тъкани около растежния връх.
- Стадият Ларва е най-унищожителният стадий за палмата. Ларвата се храни с меките и влажни тъкани. Пробива големи дупки из цялата сърцевина на растението. Дупките са толкова големи, че с лекота вътре влиза пръст на възрастен мъж. Този стадий трае 3,5-4 месеца. Това означава, че 4 месеца след нападението, палмата вече е напълно надупчена, а Ларвите преминават в Какавиди.
Ларвата е жълтеникава на цвят и има 13 сегмента. Докато се храни, тя пробива дупки в сърцевината, а отделя миризливи екскременти, които се смесват с лигава течност.

Изображение

- Стадий Какавида. На края на предишния стадий, Ларвата спира да се храни и започва да изгражда Какавида от фибрите на палмовите тъкани. За да не изсъхне бързо и да умре, важно за Какавидата е да остане във вътрешността на палмата, за да има достатъчно влажност.
Какавидите се намират вътре в стъблото на палмата или в основата на листните дръжки.
Изграждането на Какавидата трае 3 дни. Следват още 3 дни, в които Ларвата остава неактивна и се превръща в Какавида. До завършването на стадия Какавида остават още средно около 20 дни.

Изображение

- Стадий Възрастно насекомо. Възрастният бръмбар е голям, до 4,2 см дълъг и до 1,6 см широк, с дълъг "хобот", от където идва и името му. Възрастните живеят около 3 месеца, като през това време снасят около 350 яйца. Още през първите 3 седмици обаче, успяват да снесат първите 250 яйца. Снасят ги основно в рани по листата и стъблото, цепнатини, дупки или в основата на издънките (при обикновената Финикова палма - Phoenix dactylifera).

По какви симптоми можем да разберем, ако палмата е нападната?

- На местата, където ларвите са проникнали в растението, се виждат смляни фибри с противна миризма.
- Гъста течност с кремав или кафяв цвят, която излиза през малки отвори по палмата.
- Средните листа умират и полягат настрани, защото Ларвите изяждат основите на дръжките им.
- Внезапна смърт на палмата, защото Ларвите са изяли сърцевината и. В такъв случай стъблото отвътре просто е празно.

Нито един от тези симптоми не е достатъчен, за да решим, че имаме нападение на Червен Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus).
Трябва да са налице всички симптоми, за да поставим такава диагноза!


Какво можем да направим, за да спасим палмите?

Ако палмата вече е нападната, нищо не можем да направим. Когато видим симптомите, обикновено вече е твърде късно.
Но можем да спасим останалите си палми, както и палмите в околността.
- Трябва веднага да унищожим заразеното растение чрез изгаряне. Полива се с нафта и се гори до пълното овъгляване.
- С резачка за дърва или с трион, здравите палми се подрязват в стил "ананас". Листните дръжки се подрязват плътно до стъблото, за да няма какво да ядат Ларвите.
- С бензинова горелка се обгаря стъблото докато почернее, за да се унищожат всякакви яйца по него.
- И най-важното - всички палми се пръскат редовно с инсектициди. В агроаптеките продават различни препарати срещу Хоботници, като Нуреле Д, Децис, Би-58, Актара и други.

Този неприятел по палмите е все още изключително рядко срещан в България. Заради студените зими, Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) никога не би могъл да получи по-голямо естествено разпространение у нас.
Но може сериозно да пострадат частни колекции, където се внесе заразена палма и вместо да се вземат мерки, заразата се остави да се разпространи по всички растения. Когато растенията зимуват на топло, успешно зимува и вредителят. Напролет тръгва из околността в търсене на други палми. Така за 2-3 години, Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) би могъл да унищожи хиляди палми на места като Слънчев бряг, независимо че българският климат не позволява естественото му разпространение.

P.S. Името на Червения Палмов Хоботник - Rhynchophorus ferrugineus на латински се чете така: Ринхофорус феругинеус

Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3626
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 7 times
Been thanked: 61 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Red Palm Weev

Непрочетено мнение от Бобсъна » 24 окт 2013, 07:38

Дано да не се повтори случая с Tuta Absoluta.... <Ah, no> <Ah, no> <Ah, no>


Изображение

bulgary
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Red Palm Weev

Непрочетено мнение от bulgary » 24 окт 2013, 08:12

Да наистина, сано финиковите палми, докато Washingtonia, която е в непосредствена близост, е в разцвета си

ИзображениеПотребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12598
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 122 times
Been thanked: 354 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Red Palm Weev

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 24 окт 2013, 11:48

Бобсъна написа:Дано да не се повтори случая с Tuta Absoluta.... <Ah, no> <Ah, no> <Ah, no>

Всъщност, вече се е повторил.

Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


В южна Азия Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) е сериозна напаст по Кокосовите палми. До 1980 г. се е срещал само там. През 1985 г. вече е отбелязан и в Саудитска Арабия и ОАЕ. До 1990 г. вече се среща и в Иран, а през 1992 г. е намерен и в Египет. Само две години по-късно, през 1994 г. започва разпространение и в Испания. До 1999 г. Хоботникът завладява целия Близък Изток и Северна Африка. В наши дни вече владее и цялото европейско Средиземноморие, като се е превърнал в най-сериозния неприятел по Финиковите палми.

Причината за бързината, с която се разпространява Хоботникът е човешката намеса, чрез транспортиране на млади или възрастни Финикови палми от заразени райони към чисти такива.
Всички доказателства сочат, че Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) е достигнал Испания и изобщо - Европа, чрез внос на възрастни Финикови палми от Египет. Преди началото на износа на тези палми, Египет беше най-западният район на разпространение на Червения Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus). Нещо повече - понеже вносът на палми от Египет не беше забранен, тази страна беше основният източник на възрастни Финикови палми за задоволяване на огромното търсене по градовете по цялото европейско средиземноморско крайбрежие.

В момента Европейският Съюз взема драконовски мерки за ограничаване на разпространението на Червеният Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus). Но поради наличието на хиляди възрастни палми в частните градини по Средиземноморието, борбата е изключително трудна. А щом вече има унищожени палми и в България, значи и ние сме въвлечени във войната.

Ето малко снимки на нападение на Червен Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus) на Кокосови палми (Cocos nucifera), които съм снимал в Индонезия. Всички снимки са снимани в район с радиус от 500 метра. Всичко започва, като Хоботникът напада няколко Кокосови палми в пустеещо място. Никой не обръща внимание и след няколко месеца гадините плъзват по околните зелени площи, които са иначе отлично поддържани. Взимат се мерки, но нападенията вече са факт.

Изображение
Изображение Изображение
Изображение Изображение
Изображение

На последните две снимки се вижда, че хората са взели някакви мерки и са опитали да спасят палмите, но повредите вече са били твърде големи. Въпреки, че ларвите на Хоботниците са унищожени, резултатът пак остава просто ... гротеска.

Тази статия е собственост на "Ботаническа градина - Пловдив" ЕООД. Уебсайт - http://www.palmi.bg
Може да се копира свободно, но само с изричното цитиране на автора и източника и поставяне на линк към оригиналната статия.
Автор: Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
marmozana
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 1352
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Район: София
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Red Palm Weev

Непрочетено мнение от marmozana » 24 окт 2013, 11:57

Грозна картинка <head in the wall>
В случая можем само да се радваме на студените ни зими, които мразя принципно.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

petrovgarden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от petrovgarden » 25 окт 2013, 19:47

Здравейте, ето ме и мен. Най-накрая намерих време да драсна някой ред относно моя случай.
От доста време се грижа за лятната и зимната градина на богаташ в Плевен, като при него с приоритет са тревните площи и палмите. Ах,ах палмите....
Всичко вървеше ок до преди около седмица. Тогава за пръв път забелязах разпадане на короната на една от финиковите палми. Сякаш някой бе стъпил отгоре и. Доста се притесних и когато се опитах да повдигна най-младите и листа буквално ми останаха в ръцете, а в самата сърцевина на палмата се чуваше като ровене на някаква животинка. Последва незабавна консултация по телефона с г-н Донов. Ще използвам случая отново да му благодаря за цялата оказана помощ, както по телефона така и тук във форума.
Е, установихме проблема, а именно Червеният Палмов Хоботник (тук бих изругал, но ще се въздържа). Веднага започнах да следвам указанията му, а именно:

1.Извадих и изпепелих 2 заразени финикови палми. Ето няколко снимки от кладата. Вижте какво открих в палмите.
http://prntscr.com/1zmlao
http://prntscr.com/1zmlpx
http://prntscr.com/1zmlxs

Буквално бяха изядени отвътре целите.

2.Започнах третиране с 5 инсектицида като като всеки ден ги сменях. Пръскане и обливане. Започнах с Вазтак първия ден и видимо нищо. На втория ден пръсках с БИ-58 и след него на другия ден, ти да видиш ... излезе на яве нашият неприятел, а именно бръмбара.
http://prntscr.com/1zmo6a.
За един ден унищожих около 10 броя. Явно БИ-то не му се е понравило. Опасявам се, че при толкова много бръмбари със сигурност имам още заразени палми, макар за сега да не се показват симптоми.

3.Изрязах стволовете в стил ананас, като от това ...
http://prntscr.com/1zmpnp

... се получи това.

http://prntscr.com/1zmq02 .

4.Обгорих стволовете с малка горелка, при което случайно видях един бръмбар. Вижте къде се беше скрил!
http://prntscr.com/1zmqza
Гадни изроди.

И така остава ми голямото пръскане и молбите към Господ, да няма други заразени палми.

Открих нещо друго на една от тях, кажете какво е, ако някой го разпознае, подуто беше като гъба и когато го спука, стана на прашец.
http://prntscr.com/1zmrvs
http://prntscr.com/1zms6u

И така. Благодарности на всички предварително.Потребителски аватар
miroslavpetkov
Страстен любител на екстремни занимания
Мнения: 279
Регистриран: 18 сеп 2012, 10:48
Район: Варна
Местоположение: Варна
Любимо растение: Ensete Maurelli
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от miroslavpetkov » 25 окт 2013, 21:27

Много добра тема за жалост по лош повод.Но като искаме екзотика все по често ще се сблъскваме с такива проблеми.На мен ми е чудно как е попаднал този хоботник в градината ?Може ли да е дошъл с някоя скоро закупена палма от чужбина ?fenix
Любител на южните растения
Мнения: 716
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 25 times
Been thanked: 3 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от fenix » 25 окт 2013, 23:09

miroslavpetkov написа: "... все по често ще се сблъскваме с такива проблеми..." М-даа, явно натам вървят нещата. Админа почти всичко е написал по-горе, но и аз намерих един сайт ... http://www1.montpellier.inra.fr/ravageu ... /?server=1
На френски е, но чичо Гугъл може всичко.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12598
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 122 times
Been thanked: 354 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 26 окт 2013, 00:31

miroslavpetkov написа:... чудно как е попаднал този хоботник в градината? Може ли да е дошъл с някоя скоро закупена палма от чужбина?

Съдейки по инкубационните срокове на всеки стадий от развитието на Палмовия Хоботник, стигнах до извода, че заразата е станала някъде към юли-август това лято. Тъй като те не са купували никакви палми по това време, явно някъде в града е донесена палма, която е била заразена с Ларви. Тя е умряла, но никой не е взел мерки и бръбмарите са се излюпили и са излетели в търсене на по-големи палми, намирайки техните.
По-вероятно е заразата при тях да е от август, защото бръмбарите им са все още живи, а те живеят три месеца. Снесли са яйца през август, които вече са големи ларви. Наскоро са снесли още яйца, защото колегата е открил и малки ларвички. Щом нямат никакви какавиди, значи големите ларви не са на повече от три месеца.
Ако бръмбарите си бяха от техните палми и са излюпени преди три месеца, това означава, че още преди три месеца трябваше да имат изядена и умряла палма. Щом такава при тях няма, значи някъде другаде по това време е умряла чужда палма.

Искам да благодаря на Petrovgarden, че намери време да сподели с нас приключенията си с Палмовия Хоботник и така да бъдем полезни на всеки, който може да има такива проблеми от сега нататък.
Искам също да ви предложа, да обиколите и леко да разпитате в околността за умрели палми през лятото. Говорихме по телефона за още две места около вас, където има палми. Страхувам се, че и техните палми може да са заразени и всеки момент и от там да изпищят. Лошото е, че от там може да изхвърлят умрелите си палми и бръмбарът отново да се върне при вас. Всъщност, трябва незабавно и там да вземат същите мерки, както при вас. Ако откажат, ще се наложи да пръскате вашите профилактично през 2-3 седмици, още 2 пъти. През това време трябва да следите внимателно, дали при съседите умират палми. Ако умрат, ще стане лошо. Трябва да вземете труповете и да ги изгорите, ако те не желаят да го сторят. И пак да пръскате профилактично ...
Ето защо е толкова трудна борбата, при наличие на хиляди частни обекти си е направо невъзможна.
"Гъбата" с белия прах не мога да разбера от снимките, какво е. Но не е нещо хубаво. Обливайте я с препаратитв и я следете, да видим какво ще излезе!

Ако някога ви се случи такова бедствие, непременно ме потърсете по телефона (номерата ги има на http://www.palmi.bg), преди да предприемете някакви действия! В България няма друг човек с моята квалификация и моя опит. Една консултация няма да ви струва нищо, но поне ще получите компетентен съвет.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

palmboy
Любител на южните растения
Мнения: 267
Регистриран: 25 окт 2012, 18:43
Район:
Местоположение: Правец
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от palmboy » 26 окт 2013, 11:13

Благодаря за изчерпателната информация! Това обаче значи ли, че това е единствения такъв случай в България до момента?! Интересувам се, понеже въздушното разстояние между Плевен и моя обект е 70 км! <cheers>Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12598
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 122 times
Been thanked: 354 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 26 окт 2013, 11:54

От няколко години не бях чувал за никакви случаи в България. Този в момента е единствен и много се надявам, да успеят да потушат огнището.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

petrovgarden
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от petrovgarden » 27 окт 2013, 06:59

Ами да ви кажа, май няма да стане лесно, та дори и е невъзможно.
Пообиколих съседите и да ви кажа, на едни не им се вярва, а други просто не ги интересува, за съжаление. А поразена палма видях в двор на около 300 метра от моите палми. Вече е изядена, като всички листа са паднали надолу, но за съжаление не ме допускат до нея. Обещаха да я изгорят, да се надяваме, че ще са съвестни. А колко ли още има, които не съм видял?
Междувременно открих още една от моите със зараза и е значително по-малка от предните две. Растението едва ли има 10 години. Поне вече знам какво и къде да търся. Ето някои снимки.
http://prntscr.com/1zznry
http://prntscr.com/1zznvh
http://prntscr.com/1zznz9
http://prntscr.com/1zzo2j
http://prntscr.com/1zzoce
http://prntscr.com/1zzog1
http://prntscr.com/1zzoic

Изображение

За щастие гадините не са стигнали до средата на палмата и е още жива. От всичките тези препарати, които им излях последните 4 дни, сякаш бяха вече мъртви. Изобщо не мърдаха. Някои даже се бяха спукали, не показваха признаци на живот.
Заразените листа изгорих. Няма как да сме сигурни, че и другите не са заразени докато не махнем по ред-два свежи листа от всяка една палма, това и направих. Поне засега няма следи.
Дайте съвет господин Донов, може ли да се спаси последното растение или и него на кладата? Наистина гаден инсект, няма как да го видиш, че е влязъл, ако не поотрежеш някой ред свежи листа, а и тогава не си сигурен. Появяват се симптоми, когато вече е късно.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12598
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 122 times
Been thanked: 354 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 27 окт 2013, 10:57

Честито на Плевен! Вече си имате стабилна популация на Червен Палмов Хоботник (Rhynchophorus ferrugineus, Red Palm Weevil). <he-he> <head in the wall>

В известен смисъл се радвам, че сте открили още зараза. Моят опит с тази гад също не е много голям все още и беше много важно, някой да провери, дали логиката ми ще излезе вярна. Засега излизам прав.

В този момент мога да ви предложа няколко неща:

1. Напълно излишно е да се изгаря палмата, която е умряла през лятото. Тя е напълно суха, нали? В нея отдавна нищо не е останало. Още до средата на август всички какавиди са се излюпили и бръмбарите са отлетели, кой на където му видят очите. Тази палма беше важна, за да се потвърди теорията ми, но повече не е необходимо да се занимавате с нея.

2. Продължавайте да пръскате профилактично всяка седмица. Съжалявам, но това е положението. Бръмбарите са в района ви и могат всеки момент да снесат нови яйца. Яйцата се излюпват за 2 до 5 дни и новите Ларвички веднага се насочват към сърцевината на палмата. Трябва да ги спрете с навременно пръскане, затова се налага да пръскате всяка седмица.

3. Дръжте помещението с палмите плътно затворено през цялото време. Постарайте се да няма никакви пролуки, от където да проникнат нови бръмбари. Щом времето навън застудее под -8 градуса, можем да сме спокойни, че вече живи гадини на открито няма. Тогава може да спрете с пръсканията. Засега.

4. Третата ви заразена палма се надявам да оцелее. Не я изгаряйте, но продължавайте да я обливате с препаратите, за да умре вътре всичко със сигурност.
Винаги се опитвайте да инжектирате препарат през отворите, вътре в сърцевината!

5. Вземете статията от началото на тази тема и я покажете на вашия клиент. Обяснете му ситуацията и какво сте видели при съседите. Обяснете му, че не ви обръщат достатъчно внимание, а през това време неговите скъпи палми умират. Сигурен съм, че той може да демонстрира достатъчно авторитет, за да ви изслушат и да започне някакво действие от тук нататък. Там трябва незабавно да се повторят същите мероприятия, като при вас. Трябва всички да са много стриктни, иначе ефектът от усилията ще е нулев!

6. Не е зле всички да осъзнаят по най-бързия начин, че ако не се задействат веднага, новините в един момент ще достигнат до Фитосанитарните власти. А те просто ще дойдат при всеки със заповед за изгаряне на всички палми, до последната най-малка палмичка в района. Вече сме в 21 век и е въпрос на броени дни от Фитосанитарния контрол да разберат за вашия проблем и да се самосезират! Да не забравяме, че този форум е с много голяма популярност вече в цял свят, а и двете теми за палмовите вредители се разпространяват мълниеносно вече и чрез Фейсбук.

Вашият клиент има голям късмет, че е попаднал на съвестен човек, да се грижи за градината му. Ако беше някой невеж, на който изобщо не му пука, нямаше нито една палма да му остане! Дори и в целия ви район. Можете да му предадете тези мои думи!

И накрая, ако не се стегнат всички веднага и не задействате аварийните мерки, всички тези хора ще трябват да забравят за каквито и да било палми, за доста години! Включително и вашият клиент. Защото не познавам някой, който ще се примири да прави по 5 пръскания всяка седмица. И това само, защото на съседите не им пука. Трябва да им е ясно, че като им умрат тези палми, няма да могат просто да си купят нови. Те също ще умират, при това - много бързо!


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2546
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 104 times
Been thanked: 142 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от zack » 27 окт 2013, 11:23

Тая гнусна гад напада ли Трахукарпусите? <head in the wall>
За първи път си мисля, че е хубаво да застудее по-бързо, че да измрат колкото може повече гадини <head in the wall>
Лошото е, че ще има такива, които ще се отопляват и с нови сили ще продължат заразата на пролет <head in the wall>

Ето какво намерих за Франция. В района на първоначалната зараза - 80% от Phoenix-ите са загинали...

Unfortunately, for a variety of reasons, the French didn’t have the ability to stop this pest before it exploded into the massive problem they currently face. To comprehend the gravity of their situation, today, the area in France that had the initial outbreak of this pest (La Croix Valmer) has an estimated loss of 80% of their Phoenix palm species; but it doesn’t stop there. This insect has since spread to 5 departments within France with a total estimated loss of 1 million euros per year (~$1.4 million US) with no end in sight. The departments affected by this insect include some famous top-end tourist destinations like St Tropez, Cannes, Monaco, Nice, and Marseille where palm trees are used as symbolic imagery for these areas (think of the Cannes Film Festival-Palm D’or). I believe most of the areas in France with large scale palm production or plantings have been affected by two serious palm pests, the RPW and a day flying moth
Последна промяна от zack на 27 окт 2013, 12:03, променено общо 1 път.


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12598
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 122 times
Been thanked: 354 times

Re: Палмов Хоботник,Rhynchophorus ferrugineus, Palm Weevil

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 27 окт 2013, 11:51

Палмовият Хоботник не съм виждал да напада Трахикарпуси. Но наблюденията ми са от Средиземноморието, където има Финикови палми в изобилие. Нямам идея, тук на какво ще налети. Почти съм убеден, че ще е навит на всякаква палма! В крайна сметка ... гладен стои ли се?

Виж, Южноамериканският Палмов Пробивач (Paysandisia archon, South American Palm borer) с удоволствие похапва най-вече Трахикарпус и Хамеропс. И понеже освен в оранжериите, лесно зимува и навън, трябва да сме особено бдителни за него.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Палмов Пробивач, Paysandisia archon, Palm borer
  19 Отговори
  4023 Преглеждания
  Последно мнение от zack
  07 апр 2019, 20:05
 • New post Coccothrinax crinita (Thatch Palm, Old Man palm)
  4 Отговори
  739 Преглеждания
  Последно мнение от achovd
  11 фев 2018, 10:48
 • New post Latania palm sp.
  15 Отговори
  3294 Преглеждания
  Последно мнение от chicholyubo
  10 юли 2015, 08:42
 • New post Palm House, Kew Gardens
  от ентусиаст » 23 май 2016, 21:42 » в Палми (Palms)
  3 Отговори
  2048 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  26 май 2016, 01:05
 • New post Acer palm. Shishigashira
  от krasiero » 21 юни 2016, 23:47 » в Листно-декоративни видове
  0 Отговори
  997 Преглеждания
  Последно мнение от krasiero
  21 юни 2016, 23:47
 • New post Washingtonia robusta, Mexican Fan Palm
  от Kiril Donov » 05 авг 2013, 13:44 » в Вашингтония (Washingtonia)
  43 Отговори
  7635 Преглеждания
  Последно мнение от perperikon
  27 апр 2019, 00:28

Върни се в “Болести и неприятели по палмите (Palm pests and diseases)”