Компостиране

Ако имате въпроси относно растения в Палм Център;
Ако имате излишни растения за размяна;
Други общи въпроси
емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 779
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 18 times
Been thanked: 10 times

Компостиране

Непрочетено мнение от емиава » 15 окт 2015, 00:14

Във всяка градина през сезона се натрупват голямо количество отпадъци от растителен произход - окосена трева, шума, плевели, клончета. За мен най-подходящият начин за "отърваване" от тях си остава компостирането. Има много различни "рецепти" за компостиране - някои сложни, други прости. Някои могат да се окажат доста трудоемки или пък смрадливи. Отварям тази тема, за да обменяме информация как всеки от нас се справя с този процес на практика.

Честно казано, все още с ужас си спомням първият ни опит за такава дейност. Според рецептата, взета от едно списание за градината, най-важното беше да се постигне добра изолация на материалите, за да не се загуби ценният азот. Спазвайки инструкциите, наблъскахме в един стар бидон растителни остатъци, навлажнихме всичко и го затворихме с капака. След два месеца и "изолацията на материалите" не можеше да спре зловонните изпарения отвътре. Денят, посветен на обезвреждането на кошмара в бидона все още е отпечатан в спомените ми като един от най-гнусните. Не препоръчвам на никой да пробва нещо подобно в двора си.

След първият неуспех сме опитвали и други начини за компостиране - всеки си имаше и предимства и недостатъци. За момента този процес в къщи е поверен на домашните любимци - червени калифорнийски червеи. До тук това е най-бързият и лесен начин, на който сме попадали.
Предимства:
Благодарение на чудовищния апетит на малките гадинки, купът с растителни отпадъци се превръща в пухкав субстрат с невероятна бързина. За разлика от някои други начини на компостиране, може да добавяш непрекъснато нови материали. Също и неприятната миризма, която понякога съпътства този процес, може да бъде избегната напълно. Не изисква никакви грижи, освен навлажняване на материалите при нужда.
Недостатъци:
Не могат да се слагат пресни зелени остатъци в големи количества. Трябва да завехнат малко, защото се отразяват зле на червеите - или ще избягат или е възможно дори да загинат част от тях. Семената на плевели и зеленчуци могат да останат "активни" и трябва допълнително да се вземат мерки за това. Друг недостатък - на финала получената маса, въпреки че е с много добра структура, всъщност се оказа доста бедна на азот. На много места компоста, получен с помощта на калифорнийски червеи се определя като изключително хранителен. На практика при мен растения, засадени в чист вермикомпост, имат нужда от допълнително подхранване.sandin
Мнения: 16
Регистриран: 27 май 2016, 17:38
Район: Родопската яка
Местоположение: с.Марково
Надморска височина (m): 342
Любимо растение: Банан
Любим плод: Райска ябълка
Любим климат: Местния
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Компостиране

Непрочетено мнение от sandin » 03 юни 2016, 01:35

Темата е актуална -особено за тези, които обгрижват някое дворче. Моят първи опит беше едно към едно с гореспоминатия-200 литров пластмасов бидон(добре затворен), който за малко да ме откаже от компостирането.Наистина мирише много и то лошо. <shocked> После като поразрових из нета намерих тези ръководства:
http://www3.moew.government.bg/files/fi ... ual_BG.pdf
http://maritsa.bg/uploads/1422533796-1337793614-75.pdf
Там всичко е изяснено и като процес и като конструкции. Харесах варианта с палетите и ето го резултата:
Изображение Изображение
Изображение Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение Изображение

Това, което съм променил е подложката от тухли заради къртиците( червеите са им любимо лакомство) и мрежата, спираща изсипването на готовия компост.В момента компостерите са вече три, а в момента зрее четвърта " реколта".За тези, които се колебаят-пробвайте и ще се убедите че усилието си заслужава.


"Чудесата не трябва да се обясняват-те трябва да се изживяват."

gerito
Любител на южните растения
Мнения: 46
Регистриран: 22 фев 2016, 17:36
Район: Plovdiv
Местоположение:
USDA zone: 7a
Любим плод: ананас
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Компостиране

Непрочетено мнение от gerito » 03 юни 2016, 09:44

<thumbsup>XegouX
Любител на южните растения
Мнения: 272
Регистриран: 24 апр 2014, 18:50
Район: Каблешково
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Компостиране

Непрочетено мнение от XegouX » 03 юни 2016, 17:57

Ей това с палетите голяма идея заинтригувах се,откога се каня да почна да компостирам.Отговори

Върни се в “Общи въпроси (Miscellaneous topics)”