Храните и техните полезни качества

Ако имате въпроси относно растения в Палм Център;
Ако имате излишни растения за размяна;
Други общи въпроси
Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2173
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от zack » 02 мар 2013, 00:42

Покрай темата за Годжи Бери се сетих, че ще е добре да имаме една такава тема <he-he>
То е ясно, че няма да обсъждаме тия нови чудеса, ами е добре да поговорим за останалите неща,
които е хубаво да похапваме от време на време <he-he> и особено тия, дето си ги имаме тук при нас <thumbsup>
Та всъщност за това да пусна темата се сетих, защото се замислих за меда и за пчелния прашец, които си похапвам почти всеки ден.

Та да започна. Опитвам се от известно време, всяка сутрин като стана и всяка вечер да хапвам
по една лъжица мед, като в меда има разтворен пчелен прашец <thumbsup>


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ХИМИЧЕСКИ СЪСТАВ НА ПЧЕЛЕН МЕД


Основните компоненти на пчелния мед са:

Въглехидратите 95-99% от сухото вещество. Те са представени главно от глюкозата 20,4–44,4% и фруктозата 21,7–53,9%, които обикновено се означават като редуциращи захари. Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%. В меда се съдържат следните захариди:

- монозахариди – глюкоза и фруктоза

- дизахариди – малтоза, кожибиоза, тураноза, изомалтоза, захароза, мултилоза, изомултилоза, нигероза, трехалоза, гентиобиоза и ламинарибиоза

- олигозахариди – ерлоза, паноза, малтотриоза, кестоза, изомалтотриоза, мелецитоза, изопаноза, 6-a-глюкозилзахароза, рафиноза, 3-a-3-изомалтозилглюкоза, изомалтотетроза и изомалтопентоза

Водата е вторият преобладаващ компонент на меда. Количеството й варира 15 – 23% и е в зависимост от медосбора, климатичните условия, вида на растенията, раса/вид на пчелите, сила на пчелното семейство, влажност и температура в кошера, условия за преработка и съхранение.

Органичните киселини се съдържат в пчелния мед в малки количества. Някои от тях са мравчена, оксалова, янтарна, лимонена, винена, млечна, маслена, малеинова, ябълчна, пироглутаминова, глюконова, валерианова, бензоена и някои висши мастни киселини. Техните естери определят аромата на меда.

Минералните вещества, които преобладават в пчелния мед са калий, натрий, калций, фосфор, сяра, хлор, магнезий, желязо и алуминий. В по-малки количества присъстват берилий, бор, бисмут, барий, ванадий, германий, галий, злато, литий, молибден, мед, манган, никел, сребро, силиций, стронций, хром, цинк, олово, арсен, калай, титан и цирконий. В нектарния мед се съдържат по-малко минерални вещества в сравнение с мановия. По-тъмните видове мед са по-богати на минерални вещества. Пепелното съдържание на нектарните медове варира от 0,09 за Акациев и Слънчогледов до 0,9 за Кестенов, а при мановите е около 0,49-0,85%.

Белтъчните и азотните вещества в меда са представени от албумин, глобулин, пептони, ензими и съставляват половината от колоидните вещества. Количеството им в нектарния мед варира от 0,3-0,4 %, а в мановия мед до 1,67%.

Аминокиселините съдържащи се в меда са около 20 на брой.

АМИНОКИСЕЛИНА

мгр/100гр.

лизин-0,4-38,2 хистидин-0,56-10,7 аргинин-0-5,8 аспаргилова киселина-0,06-17,0 треонин-0,2-4,5 серин-0,34-11,8 глутаминова киселина-0,5-19,0 пролин-6,2-29,7 глицин-0,12-5,9 аланин-0,31-10,5 цистин-0-6,1 валин-0,19-9,7 метионин-0-7,56 изолевцин-0,12-4,6 левцин-0,12-4,9 тирозин-0,18-6,9 фенилаланин-0,28-10,5 триптофан-0-0,1

В състава на меда са установени следните витамини (на 100 гр.) – аневрин (В1) – 4,4-5,5 мг, рибофлавин (В2) – 26,6-61,0 мг, пантотенова киселина (В3) – 0,02-0,1 мг, пиридоксин (В6) – около 10,0 мг, никотинова киселина (РР) – 0,2 мг, аскорбинова киселина (С) – 2,0 мг, фолиева киселина (Вс) – 3-15 мг, биотин (Н) – 0,04-0,066 мг, в малки количества токоферол, провитамин А (каротин), К и Е.

Витамини

мгр/100гр

аневрин (В1)-4,4-5,5 рибофлавин (В2)-26,6-61,0 пантотенова киселина (В3)-0,02-0,1 пиридоксин (В6)- 10,0 никотинова киселина (РР)-0,2 аскорбинова киселина (С)-2,0 фолиева киселина (Вс)-3-15 биотин (Н)-0,04-0,066

Пчелния мед съдържа минимамни количества липиди, които се състоят от триглицериди, стероли, фосфолипиди, свободни мастни киселини (палмитинова, олеинова, лауринова, стеаринова и др.) и техни естери.

Пчелния мед съдържа още етерични и ароматични вещества, деривати на хлорофила, меланин, гликутил-фактор, флавоноиди около 0,1 %, холин и ацетилхолин – 5-6 мг/100 гр.

Някои видове мед съдържат токсични за човека и пчелите вещества – алкалоиди и гликозиди. Такъв е медът от растения от сем. Ericaceae – Пиренови (Рододендрон, Азалеа, Андромеда, Калмиа), от сем. Лютикови, от Зеленика и др.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Химичен състав на пчелния прашец

Цветният прашец произхожда от онези части на растението, които имат особено голямо значение за развитието на растителния вид. Поради това съдържа вещества с висока биологична стойност. Съставът му до голяма степен варира в зависимост от растенията, от които е събиран. Свежият прашец съдържа следните съставки:

• белтъчни вещества (22 – 40 %), в това число аминокиселините валин, триптофан, фенилаланин, лизин, метионин, левцин, изолевцин, тревонин, хистидин, аргинин, глутаминова, аспарагинова киселина и пр.

• Захари под формата на нектарни въглехидрати (30 – 60 %)

• Витамини. Пчелният прашец е особено богат на витамини, които се усвояват от организма на пчелите. Установени са витамини В1, В2, В3, В6, В7, В8, В9, В12, С, провитамин А (превръщащ се в организма във витамин А), витамин Д и др. Рутинът (витамин Р) достига до 60 mg на 100 g прашец. Той е от особено важно значение за човешкия организъм, тъй като повишава капилярната устойчивост

• Ферменти. Установени са амилаза, инвертаза, каталаза, фосфатаза и др., които катализират различните химични процеси в организма.

• Антибиотични вещества. Произхождат както от растенията, така и от пчелите. Задържат развитието на бактериите в червата. Особенно активни са срещу грам-отрицателни бактерии, като Escherichia coli, Salmonella ehteritidis и Proteus vulgaris, които са причинители на стомашно – чревни заболявания и на инфекции на пикочните пътища.

• Минерални вещества. В най-голямо количество са калият, калцият, фосфорът и магнезият. В малки количества е установено наличието на манган, цинк, кобалт, барий, сребро, злато, ванадий, волфрам, иридий, живак, молибден, хром, кадмий, стронций, паладий, платина и титан. Количеството на минералните соли е по-голямо в прашеца, отколкото в меда.

• Липиди, ароматни и пигментни вещества.

• Биологично активни вещества. Пчелният прашец съдържа от 0,60 до 4,87 % нуклеинови киселини, като рибонуклеиновите киселини са повече от дезоксирибонуклеиновите.

• Пчелният прашец е богат на важните за живота аминокиселини, които многократно превъзхождат аминокиселините, съдържащи се в говеждото месо, яйцата и сиренето.

Ако не би имало други източници на храна, съдържащи аминокиселини, прашецът би могъл да осигури на човешкия организъм минималната потребност от тях чрез средната доза от 15 g дневно. Така например 2 супени лъжици цветен прашец се равняват по протеиново съдържание на 140 гр. свинска пържола, но без лоши мазнини, химикали и животински хормони.


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11511
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Местоположение: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 21 times
Been thanked: 40 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 мар 2013, 00:48

Още утре отивам да търся пчелен прашец и мед, че нашия мед свършва ... Бре тоя Zack, нямаше си друга работа ...

Чудесна тема! <thumbsup>


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2173
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от zack » 02 мар 2013, 00:51

Киро, ние поради тая причина си имаме няколко кошера <he-he> Хем да опрашват животинките растенията,
които са ни толкова любими и важни, хем да ни даряват с тази вкусна и полезна храна, която е медът <thumbsup> <cheers> <he-he>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2114
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 4 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от plamen » 02 мар 2013, 00:57

И аз хапвам редовно мед,но...ВНИМАНИЕ...пчелния прашец е много силен алергоген.Ако се консумира за първи път,внимателно,за да се види как реагира организма.Дъщеря ми също хапва мед,но ако кусне от прашеца става страшно....



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2173
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от zack » 02 мар 2013, 01:04

Пламен е прав!!! И не е вкусен <he-he> Но пък на мен с меда ми идва баш <he-he> <cheers>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2505
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от chicholyubo » 02 мар 2013, 09:34

Имам един комшия на който дъщеря му беше се захласнала по диетите и си докара анорексия. Плачеше човека вика яде само кисело мляко и ябълки. Като каза кисело мляко му предложих една стара и изпитана рецепта от дедите ни. Една лъжичка пчелен прашец се разтваря в едно кисело мляко и се яде сутрин на гладно. Това си е енергийна бомба. Да чукан на дърво за сега детето е добре. Не казвам че това му е помогнало защото бая походиха по разни му там психиатри докато прояде.
Препоръчвам го на болнави и злояди деца както и за след тежко прекарана болест.

ПС: Пак ми хрумна една идея <he-he> Киро ако иска да направим тема за такива бабини рецепти ? Мисля че ще е полезна за всички.


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11511
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Местоположение: Асеновград (над инверсиите), Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 21 times
Been thanked: 40 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 мар 2013, 10:00

chicholyubo написа:... да направим тема за ...

Правете си всякакви теми. Нямам против. Лично за мен, всичко е много интересно и научавам нови неща.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2173
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от zack » 15 май 2013, 23:57

Дойде ред за малко обновяване <thumbsup>

Реших да копирам информация за тахан-а, понеже в Ивайловград си имаме автентична таханджийници от край време,
която прави истински тахан, а той е много полезен за стомаха, пък и не само. Ама на мен ми е важен за стомаха,
че с тая работа и с тия компютри, доста съм го закъсал <head in the wall>

Лично аз го ям чист, на гладно, или разбъркан с мед <thumbsup> <cheers> Хубаво е да се хапва сутрин, като станеш,
пък ако хапнеш и една лъжица медец, ще си 6 <thumbsup>

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Според специалистите по хранене таханът не отстъпва на зехтина по отношение на ползата за кръвоносните съдове.
Според някои проучвания таханът има по-високо съдържание на белтъци от сиренето, месото и соята.
Сусамовото масло се усвоява напълно от организма. Смята се, че 100 гр. Сусам снабдява организма с 30 гр. белтъчини,
60 гр. мазнини, 20 гр. въглехидрати, 4 гр. влакнини, 2,5 оксалати.

Изключително важно е да търсите студено пресован черен тахан. Той е с всички запазени витамини и минерали.

Какво съдържа:

·високо качествени мазнини;
·незаменими аминокиселини;
·витамини – Е (който е силен антиоксидант), РР, В1;
·микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий, калций.
За какви проблеми се използва

Сусамовият тахан е много подходящ и за деца, и за възрастни. Причината е високото съдържание на калций,
който стабилизира костите на подрастващите и намалява разреждането на калция в костите при възрастните.

Външно приложение: при възпаление на гърлото, гласовия апарат, зачервявания и изгаряния на кожата.

Вътрешно приложение: Използва се при проблеми с гастрит, колит, язва. Действа много добре при остлабнала имунна система.


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
marmozana
Специалист с много опит
Мнения: 1393
Регистриран: 26 юли 2011, 13:41
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от marmozana » 16 май 2013, 10:38

Да Митко, тахана е ужасно вкусно и полезно нещо, особено объркано с медец!
Не знам какви са ти ядовете със стомаха, но ако си гастритозен, можеш да пиеш следното. Изключително ефикасно е:

В 600 мл. вряща вода се поставят 2 ч.л. ленено семе или ленено брашно, вари се 5 мин на много слаб котлон, да къкри едва, едва. Оставя се да кисне 30 мин. и се пие 15 мин. преди всяко хранене.


"Всички знаем, че светлината се движи по-бързо от звука. Затова някои хора изглеждат блестящи, докато не заговорят" A. Aйнщайн
Торове, препарати - онлайн магазинът се премести на нов адрес -> в синьото търкалце под аватара ми
skype: yulita_petrova

Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2173
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от zack » 22 авг 2014, 22:54

Да вдигна една стара тема <cheers> и да ви питам, хапвали ли сте черен бъз под някаква форма?
При нас доста хора изсушават семената му есента, правят сладко, или сироп. И после цяло година
си хапват по една чаена лъжица, или пък пият по няколко семена всеки ден. Казват, че по-малко се разболявали,
даже грип и настинка казват, че не ги ловят. Чел съм доста за него, много го хвалят и тази година съм решил,
по време на гроздобера, да си набера и семена от черен бъз и да си направя да имам <cheers>

Та исках да попитам, ако някой е пил/ял семена от черен бъз, дали при него има ефект <cheers>


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

емиава
Специалист с много опит
Мнения: 767
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от емиава » 22 авг 2014, 23:57

На мен ми е гаден на вкус, но определено мога да кажа, че върши работа. Извади мен и сестра ми от много неприятна серия с непрекъснато повтарящи се настинки една зима.
Ние използвахме много проста рецепта - плодове от тревист бъз се посипват с равно количество захар. Когато захарта се стопи се получава сироп с плуващи плодчета в него и от това се взима една супена лъжица на ден. Съхранявахме го в хладилник и издържа доста време.



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2173
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Местоположение: Обект 1 - Ивайловград 168м н.в. Обект 2 - с. Свирачи 262м н.в.
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -8.5
Любимо растение: Маслина
Любим плод: Маслина :P
Любим климат: Колкото по-топло, толкова по-добре!
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от zack » 17 яну 2015, 23:13

И пак да си вдигна старата тема. Напоследък, всеки ден си хапвам Киви - един супер полезен плод,
а когато е набран от асмата вкъщи и доста вкусен. Та реших и него да го включа тук.
Другата година даже мисля да посадя още някой Киви, защото наистина е много добре човек да си хапва всеки ден по едно <thumbsup> <wine>

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Хранителен състав на кивито

В 100 грама от този екзотичен плод се съдържат 49 килокалории, 0 г мазнини, 1 г белтъчини, 11 г въглехидрати и 2,6 г влакна. Плодовете съдържат 80+ % вода, 18 % сухо вещество, в което 9-12 % захари, 1 % киселини, 1,6 % протеини, над 300 мг витамин С. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калции, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Здравословни ползи

Кивито се нарича от източните народи “плод на здравето”, поради сравнително високото съдържание на витамини. Някои го наричат "витаминна бомба", а причината за това се крие в съдържанието на различни ценни вещества под кората на зеления плод - захари, органични киселини, пектин, фитонциди, витамин Р и най-вече - витамин С.
Кивито е изключително богато на витамин С – съдържа повече от всеки друг цитрусов плод и 8-10 пъти повече от съдържащото се в лимона количество. Не бива да се отминава и съдържанието в него на калий, калций, целулоза, натрий, магнезий и желязо. Всичко изброено дотук предполага лечебни качества. Препоръчва се при изтощение и слабост, след прекарани тежки инфекциозни заболявания, при физическо и умствено претоварване, при проблеми с храносмилането и лениви черва.
Особено полезен е сокът като профилактично средство за повишаване на защитните сили на организма към простудни заболявания и инфекции. Ето защо приемането му е много подходящо през зимните месеци, когато организмът отслабва като цяло. Кивито помага при много болести, свързани с кръвотечения, заразни заболявания, простуда, грип, пневмония, анемии, инфекции.
Плодът е много подходящ за хора, претърпели операции, при които раните трудно зарастват или пък са с тежки фрактури на костите. Благодарение на способността си да "изгаря" мастните натрупвания в артериите и по този начин да снижава риска от образуването на тромби, кивито може да допринесе много в борбата със сърдечно-съдовите заболявания.
Благодарение на високото съдържание на витамин С и ценния си минерален състав, кивито е мощен имуностимулатор, силен антиоксидант, ензимен кофактор, необходим за протичането на нормалните метаболитни функции в организма, с роля за образуването на колаген, т.е. за възстановяването на съединителната тъкан.


Поздрав най-сърдечен! Твой приятел вечен, Весел Патиланчо!

Потребителски аватар
Бобсъна
Специалист с много опит
Мнения: 3398
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 0
Been thanked: 3 times

Re: Храните и техните полезни качества

Непрочетено мнение от Бобсъна » 18 яну 2015, 05:19

Да добавим че ензима Актинидин който се съдържа в кивито спомага за разграждането на месото (препоръчва се за хора които ядат повече месо).Това е и веществото което кара котките да се "вулнуват" от кивените резници... както и от валериана... <serenade> <serenade> <serenade>


Изображение

Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Полезни съвети и хитрини
    3 Отговори
    967 Преглеждания
    Последно мнение от Desss
    25 апр 2014, 16:34
  • New post Полезни линкове по нашата тематика
    от Kiril Donov » 10 фев 2013, 02:44 » в Общи въпроси (Miscellaneous topics)
    20 Отговори
    3174 Преглеждания
    Последно мнение от achovd
    14 авг 2015, 23:32
  • New post Полезни софтуерни решения и препоръки
    4 Отговори
    424 Преглеждания
    Последно мнение от jovanoti
    26 авг 2015, 17:33

Върни се в “Общи въпроси (Miscellaneous topics)”