Кордилине, Cordyline australis

За различни южни и екзотични видове, които се ползват с декоративна цел, без палмите и цитрусите.
maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2390
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Район:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 15 times

Кордилине, Cordyline australis

Непрочетено мнение от maniak » 30 яну 2013, 13:15

Понеже Иво пусна снимка от Хърватски форум на това растение, което според мен е доста ефектно, но за жалост неможе да се отгелжда в България пускам тази тема. <dude>
Изображение
Изображение
Изображение
Ето и малко инфо за това растение:
Семейство агавови. Това е вечнозелен храст или дървета. Често кордилине се бърка с драцена и даже с палмата. В културата се разпространяват около 15 вида. Основно са много големи растения, достигащи на височина няколко метра. В стайни условия кордилине расте бавно и живее при правилно обгрижване много дълго, докато му стига мястото и светлината. Големите екземпляри се садят в кадуси и се поставят на светло място до прозореца. Тюлената завеса защитава растението от преките слънчеви лъчи, а ако поставите кордилине в дъното на стаята, то няма да му стига светлина и тогава възрастното растение много бързо започва да губи листата си и изглежда голо. В продажба често може да видите кордилине във вид на вкоренена част от стъблото.


Кордилина южна или австралийска Cordylinе australis –дървото има саблевидни зелени листа, дълги до 1 м и 2-5 см широки.има разновидности с червени или жълти ивици по дължина на листата. Родината е Нова Зеландия.

Съвети по отглеждането:


Температура: умерена, не по-малко от 15°С, повечето кордилине предпочитат прохладно презимуване при температура 8-10°С.
Осветление: Светло място, полусянка, не понася преките слънчеви лъчи. Сенколюбиво растение но всъщност на тъмно място кордилине ще забави растежа си и ще остане дребно. За да расте и се развива добре е нужно интензивно осветление. Пъстролистните видове се нуждаят от повече осветление от зеленолистните видове. Ако през лятото светлината е достатъчна, то през зимата кордилине трябва да се постави по близо до прозореца, тъй като през зимата обикновенно светлината е недостатъчна.
Полив: през лятото обилно, а през зимата умерено но имайки в предвид температурата в помещението. Кордилине не понася застояла вода в саксията, иначе растението губи листата си. Но също така не понася и пресъхването на почвата. Кордилине е подходящ за отглеждане на хидропоника, добре се чувства към поливането в подложката, не се полива отгоре.
Торене: в период на растеж , от април до август през всеки две седмици. Подхранва се със специален комплексен тор за стайни растения. Можете да използвате Дъга, идеал, Исполин и др.
Влажност на въздуха :кордилине изисква периодично оросяване на листата. Докато растениети е малко трябва да поставите саксията на подложка с вода. Периодично измивайте с топъл душ за отмиете прахта и да освежите растението. Сухи и кафяви връхчета на листата често се получават при кордилине при съхранение в стая с централно отопление.
Пресаждане: през пролетта на всеки две години.
Почвата за кордилине – смес от тежка почва, листна почва, угнил оборски тор или оранжерийна почва с добавен пясък. При пресаждане на кордилине добавете свежа почвена смес и освен пясък и парченца брезови въглени и 0.5 л тухлени парченца. Парченцата въглени продотвратяват развитието на гнилостни процеси, а тухлените парченса създават рохкавост на почвата и събират излишната влага, което е много важно, понеже драцените не понасят излишната влага и застоялата вода.
Размножаване: връхни резници (като използвате хетероауксин и подгреете почвата), парченца от ствола с дължина не по малко от 10 см, израстъци. Ако орежете върха на кордилине, то можете да го поставите в буркан с вода, да добавите няколко парченца дървени въглища и след три месеца се появяват корени и растението се сади в саксия. На мястото на среза при върха на майчиното растение се появяват нови филизи от страничните пъпки. За подмладяване на растението ствола под короната се завива с мъх, завързва се с полиетилен и се поддържа влажно. На ствола преди това се прави напречен разрез.


Проблеми при отглеждането:


Кафяви връхчета или краища на листата – прекалено сух въздух, студено течение или недостатъчно поливане.
Кафяви петна на листата – недостатъчен полив.
Листата са усукани, меки с кафяви връхчета – прекалено ниска температура, възможно е денем да е топло а през ноща температурата да пада под нормата.
Листата пожълтяват – при сух въздух, недостатъчно хранителни вещества в почвата ( в частност азот ).
Пожълтяват долните листа – за кордилине е характерно да губи долните листа, при това листната маса остава във връхната част на растението. Можете да подмладите растението като отрежете и вкорените върха му. Също така към възрастното растение в саксията можете да посадите много по младо, в група те ще изглеждат много ефектно .


Вредители по кордилине:


Щитоносни въшки- Въшките се заселват по доната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса".
Мерки за борба:Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Напръскаите с инсектицид ( актелик, карбофос, децис).


Трипс – появява се при много висока температура и ниска влажност на въздуха. На долната страна на листата трипс снася многочислена колония а на горната страна на листа се появяват светли точки. В резултат горната страна на листата става сиво-кафява със сребристи облясъци.
Мерки за борба: растението трябва да се напръска, а при необходимост нееднократно с имсектицид(фитовер, децис, актелик,инта-вир).

Листни въшки- повреждат растението, като смучат растителния му сок,преносители са на вируси. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания. При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава "медена роса", която възпрепятства нормалната фотосинтеза.
Мерки за борба :При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнилна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектициди (фитовер, децис, актелик,инта-вир).


Кордилине по външен вид много често се бърка с драцена. За ги отличите се налага да извадите растението от саксията. При кордилине корените са бели на цвят при срез и имат издатини или шишарковидни разраствания, а при драцена корените са равни и гладки на цвят от жълто оранжево до светло кафяво.
Кордилине е с широки листа и изисква обилно поливане в периода на растеж за разлика от кордилине с тесни листа, тъй като листата изпаряват повече влага.
Кордилине много добре се чувстват при периодично разкопаване на горния слой почва в саксията през пролетта и лятото. Това повишава аерацията в почвата. Ако горният слой на почвата в саксията с кордилине е покрит с бяла коричка, то това са утаени соли от водата и трябва да се изземе и замени със свежа, силна почва.

Източник: http://www.parkove.bgfenix
Любител на южните растения
Мнения: 705
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 13 times
Been thanked: 2 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от fenix » 30 яну 2013, 22:58

Корделине от видовете Australis и Indivisa до колкото знам са най-студоустойчиви. Издържат някъде до към минус 8/10°С в някои случаи и до -13°С (суха зима) надземната част и то за кратък период от време. Комбинацията на влага и студ през зимата е пагубна за тях, но при взети мерки ( пасивна/активна защита) е вече друга ... "бира". До колкото знам от прочетеното в нет-а и при ниска влажност и температури над 30°С листата изсъхват и растението умира.
Пускам една снимка (от 16.01.2013г) изпратена ми преди няколко дни от мои близки живеещи в близост до Лондон и летище "Гетуик". Та, те споделят, че "палмата" им е издържала безпроблемно минусови температури от порядъка на -10/11°С, но това може лесно да бъде проверено от метеоролозите в нашия форум.

ИзображениеПотребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12011
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 93 times
Been thanked: 178 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 30 яну 2013, 23:34

Преди десетина години Д. Козаров твърдеше, че това Кордилине си расте спокойно по морето, защото му беше издържало няколко зими без поражения. Но след декември 2001 г., всичко му измръзна и повече не съм видял да се сади масово. Иначе в района на Пловдив, а и в разсадника растат с отопление от светещи маркучи. На морето не сме садили скоро.
Моето горе на баира умираше всяка зима, после вадеше издънки, все по-малки, докато накрая изчезна.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3483
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 0
Been thanked: 23 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Бобсъна » 09 окт 2013, 09:27

Бучнахме едно с лилавите листа в Резово напролет...да видим дали ще устиска с пасивна защита... <wink>

<cheers2> <cheers2>

А ето едно шаренко и много нежно:

Изображение

Изображение

Видя ми се като К.Фрутикоза... <cheers2> <cheers2>


Изображение

popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 655
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 12 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от popov.dinko » 28 ное 2013, 23:10

Феникс, ето Кордилинето - вече порасна доста това лято. Стигна почти три метра, да видим докога и докъде...
http://dinko63.snimka.bg/daily/zelenina.573815.32092283
Тук снимах от високо част от градината пред къщата ми с растения готови да бъдат пренесени в помещения за зимуване. А Кордилинето от високо не е така внушително. Дано да намеря семена пак от остров Тасос. Миналото лято цъфна и даде едни невзрачни семена и не успях да вкореня нито едно.
http://dinko63.snimka.bg/daily/zelenina.573815.32092395
Последна промяна от popov.dinko на 28 ное 2013, 23:23, променено общо 1 път.Потребителски аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
Мнения: 2318
Регистриран: 09 юли 2013, 19:02
Район: Варна,Тополи
Местоположение:
Надморска височина (m): 45
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -17.8
Минимум последна зима (°C): -14.8
Любимо растение: юка
Любим плод: смокиня
Любим климат: средиземноморски
Метеостанция: https://www.wunderground.com/personal-w ... d?ID=I1885
Has thanked: 60 times
Been thanked: 31 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Gepata » 28 ное 2013, 23:17

може ли да ми кажете това кордилине как се казва много искам от него ,но не знам кое точно е


Гледай на живота през предното стъкло, а не през огледалото за задно виждане.

fenix
Любител на южните растения
Мнения: 705
Регистриран: 10 яну 2012, 18:53
Район: Благоевград
Местоположение:
USDA zone: 7a
Has thanked: 13 times
Been thanked: 2 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от fenix » 29 ное 2013, 18:57

Динко, предполагам, че височината му ти подсказва, къде трябва да отиде .... <he-he>
Тенкс за снимките ... перфектно е!
Gepata, определено е някое от разновидностите на Cordyline Australis, личи си по по-тесните листа, докато при C. indivisa листата са с широчина стигаща до около 10 см..

P.S. Определено го мъчиш в тая саксийка ... <teaching2> ... <he-he> ... <cheers2>Потребителски аватар
Gepata
Крайморски експериментатор с палми и юка
Мнения: 2318
Регистриран: 09 юли 2013, 19:02
Район: Варна,Тополи
Местоположение:
Надморска височина (m): 45
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -17.8
Минимум последна зима (°C): -14.8
Любимо растение: юка
Любим плод: смокиня
Любим климат: средиземноморски
Метеостанция: https://www.wunderground.com/personal-w ... d?ID=I1885
Has thanked: 60 times
Been thanked: 31 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Gepata » 29 ное 2013, 19:17

<that's it> мерси много


Гледай на живота през предното стъкло, а не през огледалото за задно виждане.

Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1023
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Kolibar » 08 яну 2014, 21:19

Ето една снимка от ЖП Гарата във Варна от началото на двадесети век с корделине в ОГ на преден план и агаве на заден Натиснете линка за снимка с по-голям размер:

http://media.snimka.bg/s1/3055/032354723-big.jpg?r=0

Изображение


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2390
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Район:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 15 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от maniak » 08 яну 2014, 21:45

Само, че туй не е кордилине братле. <coffee>Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1023
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Kolibar » 08 яну 2014, 21:51

maniak написа:Само, че туй не е кордилине братле. <coffee>

Юка?


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

maniak
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 2390
Регистриран: 01 апр 2011, 17:15
Район:
Местоположение: Разград
Has thanked: 0
Been thanked: 15 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от maniak » 08 яну 2014, 23:35

Прилича на Yucca rostrata, макар че листата на тази изглеждат малко по-широки? http://www.geoscapenursery.com/Succulent.html <coffee>Потребителски аватар
Бобсъна
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 3483
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 0
Been thanked: 23 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Бобсъна » 09 яну 2014, 03:55

Явно и тогава са правили врътки с тия екзотични озеленявания..само че тогава са мъкнели саксии с Агавета...сега с цикаси...

А ето го и Резовскаото Корделине-насадено лятото на 2013...сега естествено със защита..

Изображение

<cheers2> <cheers2> <cheers2>


Изображение

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12011
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 93 times
Been thanked: 178 times

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 09 яну 2014, 10:35

Кордилине е това на снимката! Личи си по листата и короната. Освен това, не е възможно да са садили Yucca rostrata, която тогава е била още по-рядка и скъпа от днес. Все някъде щеше да остане нещо от нея, а не съм я срещал никъде никога. Поне в ботаническите градини трябваше да имат такива големи растения, но ... нямат!


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Kolibar
Гларус, с градина край морето ...
Мнения: 1023
Регистриран: 04 окт 2013, 00:52
Район: Варна
Местоположение:
Надморска височина (m): 6
Has thanked: 4 times
Been thanked: 0

Re: Кордилине лат. Cordyline australis

Непрочетено мнение от Kolibar » 09 яну 2014, 10:50

Бобсъна написа:Явно и тогава са правили врътки с тия екзотични озеленявания..само че тогава са мъкнели саксии с Агавета...сега с цикаси...

Бобсън, сега всяка лято в Морската градина на Варна слагат гигантски саксии с огромни агавета. Това го правят от както се помня. Лятото ще снимам и ще ви покажа.


Дуйни ми льохни бел ветре, разтопи бели снегове, разлюляй гора зелена...

Отговори
 • Similar Topics
  Отговори
  Преглеждания
  Последно мнение
 • New post Кордилине, Зелково дърво, Cordyline australis
  2 Отговори
  786 Преглеждания
  Последно мнение от Kiril Donov
  18 юли 2014, 09:36

Върни се в “Южни и екзотични декоративни видове (Subtropical and exotic ornamental plants)”