Аз като казвам, че Брахея Армата и Брахея Едулис са много перспективни палми за България, май много не ми вярвате. Не се учудвам! Като гледам постната тема дотук, май никой не е показал стойностни снимки от такива растения в България, визирам най-вече Brahea edulis.
Тази е вероятно най-голямата Brahea edulis в България. Засадена е някъде около 2008 г. Завива се със светещи маркучи и найлон. След всяка зима изглежда отлично, със символични поражения по листата. Дори и след мразовития февруари 2012, пак нямаше съществени поражения. Тези палми всяка зима се представят по-добре от Вашингтония Робуста, а дори и от Филифера, при еднакво зазимяване.
Тази палма расте в ботаническата градина на разсадника Палм Център - Пловдив, зона 7а. Виждала е температури до около -24 градуса.
Пресни снимки:

Тази палма расте в моя двор над Асеновград, зона 7b/8a. Засадих я доста по-малка през пролетта на 2012 г., когато умря една Вашингтония Филифера, растяла до тогава без отопление на същото място. Същото растение изкара миналата зима на практика почти без зазимяване. Вързах ѝ листата, навих маркуча, но така и не сложих найлона. Тя пък ми се отблагодари тази година, като буквално експлодира в растеж.
Палмите Brahea edulis ми стават все по-любими, защото са много красиви, нямат бодли и растат бавно. Една Вашингтония само за 10 години ще има нужда от автовишка за завиването, а една Брахеа ще ме радва докато съм жив.
За разлика от всяка Вашингтония, палмата на тази снимка всяка пролет изглежда по същия начин, както когато съм я завил, практически без никакви поражения по листата. На снимката се виждат старите листа, преживяли миналата зима открити.

Явно дъждовете това лято им се отразиха много добре, защото тези иначе бавнорастящи палми, дадоха отличен прираст и на двете места.