Бананът на бедняка, Паупау (Pawpaw, Asimina triloba)

Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 92
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: обл. Габрово
Местоположение:
Надморска височина (m): 540
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -19,5°C (1 март 2018 г.)
Любимо растение: не мога да посоча едно, многогодишни растения
Любим плод: райска ябълка, грозде
Любим климат: нашият си
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Re: Асимина Трилоба, Pawpaw, Бананът на бедняка

Непрочетено мнение от Slavyanski » 24 сеп 2018, 23:03

Както търсих информация за различните сортове пау-пау, попаднах на сведения за някои случаи или хора, при които плодът не им влияе добре на стомаха. Има и такива случаи очевидно - както и на разтройство, повръщане. Но поне от това, което виждам, такива реакции са по-скоро изключение, защото някои хора си консумират плодовете с години, даже десетилетия, без никакви оплаквания. Други пък казват, че ако ядат по 3-4 плода за пет дни поред, и стомахът им става зле и после още няколко дена ги държи в това положение.

Та това щях да попитам и участниците във форума, които са опитвали плода, както и тези, които са яли по-големи количества от него - имали ли са някакви негативни реакции? Аз поне при единственото ми ядене го усетих много засищащ и не бих хапнал втори веднага след това.

Ето това е една дискусия, на която попаднах, относно непоносимост/алергични реакции към плодовете на асимината:

Код: Избери всички

https://permies.com/t/50190/Intolerance-Pawpaw-Fruit
Накратко, има случаи в които на хората им прилошава при сготвяне на плодовата маса, в пайове, сладкиши и т.н. Също не препоръчват плодовете да се ядат сушени (предполагам на дехидратор) и на т.нар. "food leather" (сушени на пюре разстлани тънко, при което се получава нещо като кожа, което може да се навие на ролки и така; от сливи става доста успешно), защото пак не влияят добре на организма. В един случай, жена е развила болезненост/непоносимост към светлината, след като е чистила/мила стотици семена от пау-пау. И даже ѝ поставят диагноза алергия, но въпреки всичко тя е консумирала плодовете преди това с години. Престрашава се да опита от замразеното месо и нищо ѝ няма. Най-вероятно е от някакво вещество в семената. Също не препоръчват да се яде ципата/кората и съвсем близо до нея.

Очевидно има хора, на които плодът не им понася. Но то в Щатите какво ли няма. Там им дай само алергии с това тяхното хранене. Тъй че причините за лошото въздействие на плода според мен са комплексни, иначе щеше при всички да ги има, ако плодът е "виновен".
These users thanked the author Slavyanski for the post:
емиава (01 окт 2018, 20:41)
Rating: 16.67%Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Асимина Трилоба, Pawpaw, Бананът на бедняка

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 окт 2018, 12:08

reimbrant написа:
22 сеп 2018, 10:15
... божественно крем брюле... това е Амброзия-храна на боговете. ...
Slavyanski написа:
24 сеп 2018, 23:03
... попаднах на сведения за някои случаи или хора, при които плодът не им влияе добре на стомаха. ...
Очевидно има хора, на които плодът не им понася. ...
Още като видях тези ваши думи и ми дойдоха разни мисли и асоциации в главата. Звъннах няколко телефона до Италия и снощи ми донесоха 20 кг плодове Асимина от няколко сорта.
Явно точно Асимина съм донесъл от Швейцария преди години. Но плодовете са били напълно зелени. Смътно си спомних, че човекът ми беше казал нещо от типа, че след няколко дни ще са готови за ядене. Щом се прибрах в България ги нарязах, но явно още са били съвсем зелени, а и аз не съм бил наясно, че просто трябва да изчакам достатъчно.
Човекът, който ми донесе плодовете снощи се оплакваше, че миризмата на ферментирали плодове била ужасна и едва се е спрял да не ги изхвърли по пътя. Първата ми мисъл беше, че всичките плодове са се скапали по пътя. Обаче надуших миризма на Дуриан и очите ми светнаха.
Прибрах плодовете в колата ми и честно да си кажа, замириса доста приятно на плодове, с отчетлив дурианов аромат. Вкъщи отворих кашоните и се оказа, че няма нито един наистина изгнил плод, а само няколко бяха в по-напреднала зрелост. Явно не всички хора харесват този аромат, но за любителите на Дуриан, това е като миризмата на валериан за котките.

След вечеря седнахме да ги опитаме със жена ми. Първо нарязах един плод, който едва беше леко омекнал и тъкмо започваше да сменя цвета от зелен към жълт. Вкусът ни се стори доста напарфюмиран, макар и приятен. После обаче дойде по-интересното - нарязах по-узрели плодове, напълно омекнали и с петна отгоре. Този път вече се насладихме, защото вкусът на кремообразното месо в много отношения беше като вкусът на Дуриан. Разбира се, Дуриан е кралят на всички плодове и вкусът му е несравнимо по-богат и добър, но за мен името на Асимината като Бананът на бедняка е неправилно и нечестно. Всеки от нас би могъл да даде по-справедливо име на този плод, а на мен ми харесва да го определям като Дурианът на умерения климат.

Като цяло съм впечатлен, макар и да не бих го нарекъл "най-вкусният плод на света". Но аз съм бил на много места по света и съм опитвал всякакви плодове, някои с непроизносимо име. След Дуриан, трудно някой плод може да ме впечатли неимоверно, но Асимината определено е интересна. Типичен тропически плод, отглеждан в умерените ширини, с много приятен вкус и далеч не толкова лошо съхранение и транспортиране.

До сега смятах, че този плод не е придобил по-голяма популярност дори в Америка, заради бързото му разваляне и трудното транспортиране. Сега разбрах, че това не е плод за всеки, заради специфичния вкус и аромат. Също като при Дуриан, има хора, които го обожават, но има и хора, които не го понасят и го ненавиждат.
Като човек, който е пристрастен към Дуриан, аз явно ще попадна в първата група, защото аромат и вкус на Дуриан в плод, който мога да отгледам в градината си е нещо, което не се среща всеки ден.
Изображение

Имаме приятели в Легсингтън, Кентаки (САЩ). В този район се отглежда много Асимина. Миналата година, в края на септември ги помолих да ми потърсят плодове и да ми ги изпратят до Флорида. Хората обикаляха магазините няколко дни, но никъде не намериха. В един магазин бяха имали, но свършили и нямало да зареждат повече за този сезон. Накрая стигнаха до някакво опитно поле на университета, където имаха цяла гора от Асимина. Оказа се обаче, че никой не бере и не яде плодовете, те окапват по земята и дивите животни ги изяждат. Моите хора намериха само някакви люспи под дърветата.
Пиша това, за да стане ясно, че този плод е популярен сред специфична група от хора и е непознат за масовата публика дори и в местата, където се отглежда най-много и където расте в естествено състояние из горите.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
Slavyanski (02 окт 2018, 19:40)
Rating: 16.67%


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1783
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Район: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Надморска височина (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -16
Минимум последна зима (°C): -10
Любимо растение: Палми
Любим плод: смокиня
Любим климат: умерен с 4 сезона
Has thanked: 0
Been thanked: 19 times

Re: Бананът на бедняка, Паупау (Pawpaw, Asimina triloba)

Непрочетено мнение от reimbrant » 02 окт 2018, 19:22

Моята съпруга само опита и каза че не е впечатлена,аз и казах че е луда , а за мен вкуса е много готин и впечатляващ,просто съм влюбен в този плод.


https://www.youtube.com/watch?v=Vy4CQOyQ-0k

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Бананът на бедняка, Паупау (Pawpaw, Asimina triloba)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 02 окт 2018, 20:15

Жена ми също уж не беше впечатлена вчера. Но тази вечер с удоволствие хапна няколко плода. Ще се научи...
Днес довърших по-узрелите плодове и започнах такива, които тъкмо омекват. Те изглеждат по-добре, но на мен не са ми така вкусни, както добре омекналите. Липсва им дуриановият вкус, затова ще ги оставя на топло да си дозреят.
Явно не е вярно, че нямат никаква трайност. Плодовете трябва да се берат преди омекването и тогава имат трайност от минимум 8-10 дни докато станат годни за ядене. След това може да се приберат в хладилник и да издържат още поне 2 седмици. Няма какво да искам повече.

Точно както и при Дуриан, плодовете на Асимина съдържат много хранителни вещества и ако се хапне по-голямо количество, надуват корема и предизвикват малко тежест. При мен не е нищо сериозно, но за някои хора може да се окаже проблем, ако изяждат повече от десетина плода на ден. Дурианът не се препоръчва в комбинация с алкохол, може би и с Асимина трябва да се внимава. Пробвал съм Дуриан с бира и вино - не е проблем. Не пия концентрати и не знам каква би била комбинацията с тях.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

penoff
Любител на южните растения
Мнения: 57
Регистриран: 24 сеп 2016, 13:40
Район: Pleven
Местоположение:
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Бананът на бедняка, Паупау (Pawpaw, Asimina triloba)

Непрочетено мнение от penoff » 16 окт 2018, 11:58

Днес ми доставиха две бройки от Палм център. Искам да попитам дали са облагородени или не. Прочетох написаното във форума, но не мога да се ориентирам по въпроса кога е удачно да ги засадя на двора - сега на есен или на пролет (да презимуват). Локацията на мястото е гр. Плевен.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Бананът на бедняка, Паупау (Pawpaw, Asimina triloba)

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 16 окт 2018, 20:54

От семе са. Две растения са достатъчни за опрашване и плододаване.
Може да ги засадите навън и сега, но са малки и лесно може да се изгубят. Засаждането напролет е по-добра идея, но не забравяйте да ги поливате през зимата!


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 92
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: обл. Габрово
Местоположение:
Надморска височина (m): 540
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -19,5°C (1 март 2018 г.)
Любимо растение: не мога да посоча едно, многогодишни растения
Любим плод: райска ябълка, грозде
Любим климат: нашият си
Has thanked: 10 times
Been thanked: 2 times

Re: Асимина Трилоба, Pawpaw, Бананът на бедняка

Непрочетено мнение от Slavyanski » 18 окт 2018, 10:19

Kiril Donov написа:
02 окт 2018, 12:08
Имаме приятели в Легсингтън, Кентаки (САЩ). В този район се отглежда много Асимина. Миналата година, в края на септември ги помолих да ми потърсят плодове и да ми ги изпратят до Флорида. Хората обикаляха магазините няколко дни, но никъде не намериха. В един магазин бяха имали, но свършили и нямало да зареждат повече за този сезон. Накрая стигнаха до някакво опитно поле на университета, където имаха цяла гора от Асимина. Оказа се обаче, че никой не бере и не яде плодовете, те окапват по земята и дивите животни ги изяждат. Моите хора намериха само някакви люспи под дърветата.
Пиша това, за да стане ясно, че този плод е популярен сред специфична група от хора и е непознат за масовата публика дори и в местата, където се отглежда най-много и където расте в естествено състояние из горите.
Първо искам да благодаря на г-н Донов за публикацията. С интерес я изчетох тогава, но така и не намерих време да отговоря. Предполагам плодовете от Италия не са били и евтини, но поне ги има, докато при нас ги няма.

Но исках да обърна внимание на историята от цитата по-горе. Това за мен е скандално. Не знам каква точно е причината плодовете да не се берат и използват - може би е в манталитета на американците с лекота да изхвърлят читава храна и да снабдяват всичко от магазина, когато си поискат. Кой гледа плодни дръвчета там и кой има навици съобразени с реколта, сезон и прочие? Ябълките на пазара били 14-месечни... Това в преситена Америка може да се случи, но не и у нас. Което ми напомни разкази на работили в Италия българи, които се скъсали да ловят едра риба в техните реки, каквато у нас няма - и се оказало, че италианците са оставили рибата да се развъди много, понеже речната не я брояли за риба. Имат си морета и морски дарове.

Между другото, г-н Донов, от кои сортове взехте плодове и можете ли да направите някаква оценка на вкусовите качества?

И това малко настрана - онзи ден, говорих с един познат, който има дърво пау-пау с два сорта на него и май за първа година бере ако не бъркам. Вика единият сорт почнал да зрее в края на август, а другият ей сега почва да зрее. Октомври? Това е удивително. Значи човек може да има три месеца плодове от асимина.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11840
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 58 times
Been thanked: 98 times

Re: Асимина Трилоба, Pawpaw, Бананът на бедняка

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 20 окт 2018, 00:20

Slavyanski написа:
18 окт 2018, 10:19
.... Не знам каква точно е причината плодовете да не се берат и използват...
Като оставим настрана сайтовете, в които ентусиазирани хора силно възхваляват Пау-пау, мнението на повечето безпристрастни хора в Америка е, че това не е плод за всеки. Аз вече съм напълно съгласен с такова мнение.
Доста се озорихме с тези 20 кг. В началото бяха вкусни, но след седмица вкусът се смени и сега са доста безвкусни. Накрая вече само вадех семената, а плодовото месо - изхвърлях. От изядените плодове минахме всички вкъщи през всякакви стомашни проблеми - от разстройство до доста силни болки в корема. Проблемите започват до 2 часа след ядене на няколко плода. По същото време ядем манго, ябълки, грозде, тиква, кестени и вече - райски ябълки, но без никакви проблеми. Явно в това се изразява малката трайност, просто плодовете не се развалят бързо, но трябва да се ядат скоро след брането, иначе стават трудни за усвояване и по-лоши на вкус.
Иначе, дадох от тези плодове на трима човека, като и тримата ги определиха като "страхотни", "уникални" и "ето това вече е страхотен плод".

Честно казано, между различните сортове открих много разлики в размера, но не усетих сериозни разлики във вкуса. Едрите плодове (от няколко сорта) бяха с най-наситено "дурианов" вкус и ми харесаха най-много.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Отговори

Върни се в “Субтропически и Средиземноморски плодове (Subtropical and Mediterranean fruits)”