Скоруша (Sorbus domestica)

Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 14568
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.1 (9-Feb 2020)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 396 times
Been thanked: 1021 times

Re: Скоруша (Sorbus domestica)

Мнение от Kiril Donov » 08 май 2020, 21:11

Това напукване може и да не е опасно. Но не става ясно, как завършва стъблото най-долу?deni
Мнения: 1
Регистриран: 15 окт 2020, 00:25
Район: софия
Местоположение: софия
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Скоруша (Sorbus domestica)

Мнение от deni » 15 окт 2020, 00:36

forumolubec 1978 написа:
15 авг 2019, 12:17
Slavyanski написа:
15 авг 2019, 00:54
А намерих и няколко семчици, които ще пробвам да посея. Дървото е единично и ми е интересно дали ще са читави семките.
Бих те посъветвал да не се занимаваш със семки. През юни с мой приятел бяхме за гъби в гората северно от летището на Приморско. Има стотици, без да преувеличавам, скорушови фиданки, които мога да си направя труда да обознача(завържа) с цветен сезал през есента и ако някой прояви интерес да идва с някакво превозно средство и да вади през февруари или началото на март.Ще отделя 4-5 часа за човек от форума, за да го заведа на място и да си извади, колкото са му нужни. Абсолютно добронамерен съм, но не бих се занимавал да вадя растение, две или три и да ги пращам по адреси.Относно рeдкостта на това растение като възрастни екземпляри си го обяснявам с факта, че още от времето на монархическа България, а после и на социалистическа, старите редки гори бяха унищожени с малки изключения, за да се поднови гората за промишлен добив. Тъй като скорушите, наричани в нашия край оскруши, са бавнорастящи в сравнение с дъбовете, те се явяват подлес и са обречени в получаващото се засенчване, тъй като са светлолюбиви, но това е само моето мнение !

здравейте , отдавна търся това дръвце и ще съм безкрайно благодарна ако ми покажете къде е - аз сама ще си го извадя . само как да се свържа с вас ?
благодаря :)forumolubec 1978
Любител на южните растения
Мнения: 375
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Район: Бургас
Местоположение: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 60 times
Been thanked: 77 times

Re: Скоруша (Sorbus domestica)

Мнение от forumolubec 1978 » 15 окт 2020, 16:47

deni написа:
15 окт 2020, 00:36
здравейте , отдавна търся това дръвце и ще съм безкрайно благодарна ако ми покажете къде е - аз сама ще си го извадя . само как да се свържа с вас ?
благодаря :)
Здравейте, госпожо! Дори да имате качествено ориентиране в горите по карта или да сте опитна в изкачването на планини, не бих Ви пратил вдън горите тилилейски(странджански). Имам по-добро предложение! Мога направо да ви извадя от гората, защото и в Източна Стара планина, където работя и в странджанското ми село има подобни дръвчета. Ако имате близък или приятел в Бургас(или вие минавайки през града), винаги мога да го/ги предам пред входовете на някои от големите магазини или МОЛ на ул. "Янко Комитов" през двата почивни дни в уговорен час. През седмицата(работните дни) не съм в града. Преди малко отидох до гората и снимах едно дръвче, което открих пролетта. В Странджа има много повече,които знам, но там ходя на 2 седмици(по-рядко всяка) и ако имате търпение мога да извадя поне 5-6 дръвчета, за да са сигурни усилията Ви. Иначе времето е подходящо за вадене, защото чакаме сланите. Помислете! Ако се решите, ще Ви напиша тел. номер на им. адрес.Ето снимки от преди час:
Изображение

ИзображениеОтговори