Химическа обработка на плодовете в магазините

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1717
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —6,6°С
Метеостанция: TFA
Has thanked: 172 times
Been thanked: 143 times

Химическа обработка на плодовете в магазините

Непрочетено мнение от perperikon » 21 авг 2019, 15:56

На всички ни е ясно, че големите производители обработват химически плодовете предназначени за супермаркетите, с цел дълготрайност. Според мен това е проблем, защото никъде не отбелязват, с какво са третирани плодовете. Все пак искам да знам с какво ме тровят за да мога да си обясня след време последствията,... както с надписите върху цигарите. Повод(пореден) за поста е, че наскоро си купих гръцки праскови от хипермаркет - а те за 1 седмица в жегите не загниха, въпреки че имаше и натъртени. Просто се съсухриха без да гният.Само много силни и широкоспектърни отрови могат да ги опазят от микрооганизмите които ги скапват. Български явно необработени праскови за един ден загниха. Със ябълките положението е същото - от 2 седмици наблюдавам една наранена "лъскава" ябълка с кафяво петънце, ..така си стои на топло и не се скапва. Не знам как им вкарват отровите - през листата преди бране или след това, но са много "ефективни". <thumbup> :—)))
P.S.1. Чух слухове, как напоследък труповете на умрелите почти не се разлагали под земята, защото били пълни с консерванти!? Не бих се учудил, ако се окаже истина! <he-he>
P.S.2. Да завършим оптимистично - има надежда:
- Някои основни неща можем да си отглеждаме сами,.. с минимална химия(домати,краставици...)
- Бабите на пазара и край пътя още не са овладели тежката химия, понеже берат ден за ден
- Има плодове които в дворни условия никога не се пръскат — ранни череши, смокини, хинап, райска ябълка, боровинки, някои сортове грозде, маслини ....и др. <thumbup>
Допълвайте каквото се сетите!
These users thanked the author perperikon for the post (total 2):
zack (21 авг 2019, 22:05) • Slavyanski (22 авг 2019, 01:27)
Rating: 18.18%



popov.dinko
Специалист овощар
Мнения: 685
Регистриран: 07 яну 2011, 22:39
Район:
Местоположение: Кирково, област Кърджали - до гръцката граница
Has thanked: 0
Been thanked: 20 times

Re: Химическа обработка на плодовете в магазините

Непрочетено мнение от popov.dinko » 21 авг 2019, 21:24

Отдавна зная за тези манипулации! От ясно по-ясно е, че се третират с мощни химикали. Иначе няма как в този глобален свят...Спасението е
собствено производство! За сушените плодове положението е почти същото - например ярко жълто-оранжевите сушени кайсии, как имат
такъв хубав и почти без петънце цвят. За незнаещите - доза сярна киселина... <bash>
These users thanked the author popov.dinko for the post:
Slavyanski (22 авг 2019, 01:25)
Rating: 9.09%



Потребителски аватар
zack
Южняк-родолюбец, маниак на тема маслини
Мнения: 2759
Регистриран: 08 сеп 2010, 12:45
Район: Ивайловград/София
Местоположение: Ивайловград 168м н.в. и Свирачи 262м н.в
Надморска височина (m): 260
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -19 since 1926
Минимум последна зима (°C): -7.4 на 06.01.2019
Метеостанция: http://ivailovgrad.com/meteo/
Has thanked: 170 times
Been thanked: 227 times

Re: Химическа обработка на плодовете в магазините

Непрочетено мнение от zack » 21 авг 2019, 22:17

Много добра тема!
Миналия ден гледах как ябълките, които падат от дървото на двора загниват за 1-2 дни, с след още няколко са вече целите изгнили
и почти се разкапваха, като ги събирах да ги мятам в другата част на двора, да си стават на хумус <he-he> <wine>

Някои плодове зная, че ги третират с такова... <no>

Характеристика:
Пищевая добавка Е230, или бифенил, или дифенил - это ароматический углевод, который быстро растворяется в органических растворителях, таких как эфир, спирт, бензол и многих других. Однако эта добавка не растворяется в воде. Также представляет собой консервант, предотвращающий рост грибов и плесени. Дифенил Е230 химически стабилен, не имеет ни запаха, ни цвета. Выражается химической формулой C12H10 или (C6H5)2. Дифенил впервые открыл немец Вильгельм Рудольф Фиттиг, химик-органик по специальности, в 1862 году. В естественном виде дифенил Е-230 содержится в сырой нефти, каменноугольной смоле, природном газе и получается из них путем дистилляции. Но для больших и более дешевых объемов в промышленности дифенил получают из бензола путем термического дегидрирования. Из-за этого в пищевой добавке Е230 часто могут встречаться различные примеси: фенилфенол, оксидибензол, разные ароматические соединения, у которых более высокая степень полимеризации.

Применение:
Как пищевую добавку, дифенил Е230 применяют для сохранения внешнего вида цитрусовых во время длительной транспортировки из дальних стран. Консервант дифенил наносят на кожуру плодов, поэтому во избежание вредного воздействия на организм, фрукты нужно обязательно хорошенько мыть перед употреблением. Применяется дифенил не только в пищевой промышленности, но и в некоторых других сферах человеческой деятельности. Например, как антисептик при выделке кожи, при производстве трансформаторных негорючих масел, при производстве красителей, в качестве охлаждения в ядерных реакторах. В некоторых странах, в том числе и в Украине, дифенил запрещен в пищевой промышленности. А на территории Российской Федерации дифенил, как пищевая добавка Е-230 НЕ разрешен к применению.

Влияние на организм человека:
Дифенил, а значит и пищевая добавка Е230 очень токсичен для сердечно сосудистой системы, для печени, для нервной системы, для почек. Однако, в предельно допустимых дозах 0,5 мг на один кг массы тела в сутки, он разлагается в организме на нетоксичные соединения и благополучно выводится через почки с мочой. Пыль дифенила угнетает деятельность центральной нервной системы, может вызывать сильные аллергические реакции, способствует развитию заболеваний кожи, раздражает дыхательные пути и слизистые оболочки глаз.
These users thanked the author zack for the post (total 4):
Kiril Donov (21 авг 2019, 22:26) • perperikon (21 авг 2019, 23:01) • forumolubec 1978 (22 авг 2019, 06:09) • greenn (01 сеп 2019, 23:52)
Rating: 36.36%



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Обработка на дърво за трайност
    от ivo_nekitov » 10 фев 2014, 11:06 » в Общи въпроси (Miscellaneous topics)
    18 Отговори
    9713 Преглеждания
    Последно мнение от Gorskia
    20 фев 2016, 00:54

Върни се в “Овощарство и Лозарство на умерения климат (Horticulture and Viticulture of the temperate climate)”