Кайсия

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот benisat » 13 Юли 2013, 08:06

viewtopic.php?f=13&t=370
Ей в тази тема постоянно става дума за тях! <cheers2>
„Човек има нужда от малко лудост, в противен случай никога няма да посмее да среже въжето и да е свободен.“

Зорба
Аватар
benisat
Майстор на бананите и цитрусите
 
Мнения: 1554
Регистриран на: 14 Май 2011, 08:21
Местоположение: Дряново обл.Габрово

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот ilia » 03 Сеп 2013, 23:11

Утре ще присаждам два сорта кайсии, на няколко джанкови подложки. На разни места чета, че за бъдещото развитие на кайсията ще е добре да оставя високо джанково стъбло, около 60-90см. Предимствата са, че джанката, като по устойчива ще предпази дърветата от болестта апоплексия, от резки температурни колебания, по-силен студ на нивото на почвата и т.н. Обаче навсякъде копирана информация и се чудя има ли смисъл? Дали няма да се получи характерното удебеляване на стъблото на кайсията, а надолу стъблото на джанката (да кажем 60см. дълго)да остане доста по-тънко? Чудя се дали да се занимавам? А може и да сложа една пъпка ниско, а другата високо, пък до пролетта ще реша.
Аватар
ilia
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 325
Регистриран на: 15 Апр 2010, 14:07
Mясто: Самуилово, Петрич
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 300
Абсолютна минимална темп.(°C): -16.5
Минимум в посл. зима (°C): -16.5

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот itzo1952 » 13 Сеп 2013, 15:26

Специално се регистрирах за да попитам: Някой има ли кайсия сорт Алеко Паша? Мъча се да намеря от две години. Ще му бъда много благодарен, включително и по финикийският начин! По принцип търся стари сортове, например ябълка Бел Фльор. С тези нови сортове си забравихме нашите! А те имат много предимства. В момента модата е да се засади нещо, което зрее едновременно, да се обере и на пазара. А аз търся сортове, които като започнат да зреят, карат цял месец. Не за бизнес а за собствена консумация. А и стават големи дървета! Дърво, дето ще се навеждам за да го бера не ми трябва!
itzo1952
 
Мнения: 1
Регистриран на: 13 Сеп 2013, 13:34

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот traiko » 11 Апр 2014, 22:42

Кайсията и тя напира.
Изображение
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2316
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот chicholyubo » 11 Апр 2014, 23:50

Около 10 дни съм на зад от теб <head in the wall>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2483
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот traiko » 11 Апр 2014, 23:52

Има и доста по развити. <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2316
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот chicholyubo » 11 Апр 2014, 23:55

Надморското равнище си оказва влиянието <cheers>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2483
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот traiko » 11 Апр 2014, 23:58

Естествено,но най вече сме на южен склон.Тук гората вече на цяло е позеленяла,не знам как е при вас. <ban> <ban>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2316
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот chicholyubo » 12 Апр 2014, 09:52

Чак сега започва да се разлиства <spam>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2483
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -11.8 на 25 Яну 2018
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 26 Апр 2014, 15:48

Моите кайсийки, засадени миналата година, сега са с по 5-10 плодчета с приблизително половината си големина. Дъждът им се отразява много добре, предвид вкопаната 6-месечна Осмокот-тор в края на февруари.
Махнах по няколко плодчета, оставяйки само по 3, максимум 4 на дръвче. Няма да ги премахвам изцяло, за да видя сроковете на зреене и да ги отбележа на една карта :). Листната им маса е предостатъчна и взривно развиваща се, затова приемам, ще успеят да изхранят по 2-4 плодчета.
А и когато се завърне сушата, няма да ги оставя неполяти.
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5360
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот traiko » 10 Май 2014, 21:01

Тази година Кайсията беше отрупана с плодове,но тези силни ветрове направо и разказаха играта.
Остана доста по малко плод от колкото трябваше,но пък за сметка на това ще са по едри плодовете.
Ето тези снимки ги направих днес.
Изображение
Изображение
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2316
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 15 Юни 2014, 16:44

Ранните ми кайсии вече са узрели.
Избиха рибата тая година - махах, махах, но пак са останали по 3-4 до 10-12 на дръвче. Уточнявам, че тази година им е ВТОРА(засадени са миналата пролет, март 2013.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5360
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот fenix » 15 Юни 2014, 22:06

Много апетитно изглеждат.
fenix
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 685
Регистриран на: 10 Яну 2012, 19:53
Mясто: Благоевград
Пол: Мъж
USDA zone: 7a

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 15 Юни 2014, 22:34

И СА. ПО-бледооранжевите на втората снимка(90 на сто Кишиневска ранна) е на практика почти узряла - няма никаква киселинност и е доста сладка. За пъкно узряване и трабват още 4-5 дни, за да поомекне още една идея месото.
Другите са с по седмица-две назад, но стават за ядене.
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5360
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

Re: Кайсия

UNREAD_POSTот ivo_nekitov » 16 Юни 2014, 15:34

За информация. Най-ранозрейния ми сорт, естествено, е Унгарската. Зрее между 1 и 10 юНи - тая сутрин, преди да си тръгна, насъбрах опадалите под дръвчето 2-3 килограма плод. Месеста, нормално сладка, средно едра. Не е атрактивна като Пин Код на снимката горе например, но ранозрейността компенсира недостатъците. Най-важно: има силен аромат и става за преработка. <cheers2>
ivo_nekitov
Метеорологът на форума
 
Мнения: 5360
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 11:58
Местоположение: Сф, Вд
Mясто: София, Видин
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 88
USDA zone: 7a
Любимо растение: Vitis Vinifera
Любим климат: топъл
Метеостанция: http://www.stringmeteo.com/stations/bac ... achovo.htm

ПредишнаСледваща

Назад към Овощарство и Лозарство на умерения климат (Horticulture and Viticulture of the temperate climate)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта