Праскови и Нектарини

Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот traiko » 08 Мар 2013, 23:10

Вчера изрязах,Прасковите и Нектарините,Имам по два броя и от двата вида,и слава богу всяка година дават доволно,През есента пръскам с бордолезов разтвор,
и сега направих същата процедура.Ще напръскам и още веднъж с един препарат който купих,но му забравих името сега.
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2250
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот greenn » 15 Мар 2013, 17:46

Гледам из нета на няколко места англичаните съветват прасковите, кайсиите и сливите да се режат през лятото, а не сега като другите дървета, защото можело през раните да се предадат гъбни болести. Например тук: http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg ... d_plum.asp

Не знам дали е актуално за България, но мисля да режа вече през юни, че кайсиите и прасковите ми хич не вървят, някои загинаха вече.
greenn
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 158
Регистриран на: 02 Юни 2011, 14:43
Местоположение: около Враца

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот ентусиаст » 16 Мар 2013, 11:31

Отворих линка, който си дал, че ми стана интересно. И аз имам няколко дръвчета от четири години-вървят си,но бавно. Ама там само за сливи пише. Къде на Острова отглеждат праскови?
" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ
Аватар
ентусиаст
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 306
Регистриран на: 09 Фев 2012, 20:59
Mясто: Храбрино, 368,4 м н.в.
Пол: Жена
USDA zone: 7b/8a

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот Бобсъна » 16 Мар 2013, 11:39

Ботанически погледнато прасковата е слива.... <freeze> <wine>
Изображение
Аватар
Бобсъна
Специалист с много опит
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 19 Фев 2011, 13:21
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот ентусиаст » 16 Мар 2013, 11:55

Ама те под едно име ли ги слагат? Ами в супера що са под различни? <crazy2>
Чакам да ям праскови тая година. Още първата година фиданката даде два плода, сладки и ароматни. То листа нямаше почти горкото, но ни почерпи. Иначе ги пръскахме с бордолезов преди няколко дни. Само зелен камък остана на поръсим.
" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ
Аватар
ентусиаст
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 306
Регистриран на: 09 Фев 2012, 20:59
Mясто: Храбрино, 368,4 м н.в.
Пол: Жена
USDA zone: 7b/8a

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот Бобсъна » 16 Мар 2013, 12:18

"Ама те под едно име ли ги слагат"-не, разбира се!!Статията е за сливата... <cheers2> <cheers2>
Изображение
Аватар
Бобсъна
Специалист с много опит
 
Мнения: 3332
Регистриран на: 19 Фев 2011, 13:21
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот chainsawmaster » 16 Мар 2013, 16:32

greenn написа:Гледам из нета на няколко места англичаните съветват прасковите, кайсиите и сливите да се режат през лятото, а не сега като другите дървета, защото можело през раните да се предадат гъбни болести. Например тук: http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg ... d_plum.asp

Не знам дали е актуално за България, но мисля да режа вече през юни, че кайсиите и прасковите ми хич не вървят, някои загинаха вече.


Има едно много просто правило, което е валидно за всички видове овошки. Без резитба (но правилна такава), няма редовен, качествен и висок плододобив. Все пак ги гледаме заради плодовете им, а не за декорация. За тази цел си имаме палми и други екзотики. <cheers2>
Разбира се останалите агротехники като торене, поливане, пръскане и др. са също от съществено значение, но резитбата е в основата на всичко. Тя се прави през цялата година (не само преди да се събудят дръвчетата) по време на вегетацията и то по няколко пъти. Това важи особено и с пълна сила за прасковите и нектарините (те всъщност са едно и също дърво (праскова), като се счита че некатарината е естествен хибрид и се е получила от различни мутации на прасковата). Има някои общи правила при резитбата, но всичко зависи и от това какви цели ще се преследват в дадената година, заедно или по отделно (за плододобив,оформяне на короната, прореждане, санитарна или подмладяваща резитба, насърчаване растежа на обрастващи/плодни клонки, пензиране и още др.) Прасковата също така наследява над 95% от качествата на майчиното растение, за това си заслужава и семенното размножаване при нея.
Аватар
chainsawmaster
Градинар (Gardener)
 
Мнения: 54
Регистриран на: 26 Яну 2013, 11:01
Местоположение: Северозападна България

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот traiko » 17 Мар 2013, 01:14

Някъде бях чел,че ранната резитба на праскови предизвиква смолясване,но така или иначе карам я както знам.
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2250
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот chicholyubo » 16 Апр 2013, 22:03

Моите праскови направо са полудяли тази година.
Глоухейвън :
ИзображениеИзображение

Donut Peaches UFO :
Изображение
ИзображениеИзображение
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2470
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -7.5 на 22 Дек 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот traiko » 16 Апр 2013, 22:22

Браво chicholyubo,наистина много цвят,но нагорната снимка,там по добре се вижда.
На сорт Глоухейвън ,да ти кажа честно ,не ми харесва много как си я изрязал.
Прасковата трябва да има чашковидна форма,и не трябва да я оставяш чак толкова на плод.
Ти както си я подрязал,като вземе да пуска листа,ще стане като гора.Извинявам се,но го споделям приятелски. <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2250
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот chicholyubo » 16 Апр 2013, 22:29

traiko написа:Браво chicholyubo,наистина много цвят,но нагорната снимка,там по добре се вижда.
На сорт Глоухейвън ,да ти кажа честно ,не ми харесва много как си я изрязал.
Прасковата трябва да има чашковидна форма,и не трябва да я оставяш чак толкова на плод.
Ти както си я подрязал,като вземе да пуска листа,ще стане като гора.Извинявам се,но го споделям приятелски. <cheers2>


Даааа знам, приятелю. За съжаление преди година върху нея се стовари един 15мерров бор и за това е в това състояние. <cheers>
Мисля че когато я подрязвах взех най разумното решение за момента. Ако греша ме поправи <cheers>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2470
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -7.5 на 22 Дек 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот traiko » 16 Апр 2013, 22:43

На долните три снимки.Лично аз бих премахнал всички по долни клончета,и оставил трите по дебелите,които са почти на едно
равнище.На горните две,също бих премахнал всички които излизат от долу,дори и по дебелите,също има и малко за пипане от скелетните клони.Ноооо-Това е мое мнение , и никой не е длъжен да се съобразява с него. <cheers2>
Аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
 
Мнения: 2250
Регистриран на: 10 Окт 2012, 23:14
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
Mясто: Свети Влас
Пол: Мъж
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот chicholyubo » 16 Апр 2013, 22:46

traiko написа:На долните три снимки.Лично аз бих премахнал всички по долни клончета,и оставил трите по дебелите,които са почти на едно
равнище.На горните две,също бих премахнал всички които излизат от долу,дори и по дебелите,също има и малко за пипане от скелетните клони.Ноооо-Това е мое мнение , и никой не е длъжен да се съобразява с него. <cheers2>


Благодаря за съвета. И това ще стане на следващата резитба <cheers>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2470
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -7.5 на 22 Дек 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот Христо Христов » 17 Апр 2013, 07:39

Направи следващата резитба сега!На Глоухейвъна премахни лакомеца (най-долният клон по стъблото) максимално близо до стъблото, да не остават пъпки от него.Следващите четири клончета остави и отрежи всичко над тях. Премахни и сухото пънче от стъблото, там, където вероятно е пострадал от бора, максимално близо да жива тъкан, за да може бързо да зарасне раната.Забий здрав кол от противоположната стана на наклона на дръвчето и го привържи така, че стъблото да е вертикално.За другата направи както Трайко ти е писал.Ако задържат повече завръз, остави по 8-10 плода на дръвче, другите премахни.
Успех!
Христо Христов
Дипломиран инженер-агроном
 
Мнения: 126
Регистриран на: 22 Фев 2012, 21:36
Местоположение: Шумен

Re: Праскови и Нектарини

UNREAD_POSTот chicholyubo » 18 Апр 2013, 20:46

БЛАГОДАРЯ за съветите. Утре съм почивка и на обед пътувам за Плевен. Но преди това ще бъдат изпълнени вашите инструкции за подрязването и на двете праскови,Разбира се ще има и снимки <thumbsup>
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK
Аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
 
Мнения: 2470
Регистриран на: 19 Ное 2011, 23:20
Mясто: София\Горни Лозен
Пол: Мъж
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална темп.(°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум в посл. зима (°C): -7.5 на 22 Дек 2017
Любимо растение: Cocos nucifera
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/

Следваща

Назад към Овощарство и Лозарство на умерения климат (Horticulture and Viticulture of the temperate climate)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта