Праскови и Нектарини

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от traiko » 08 мар 2013, 22:10

Вчера изрязах,Прасковите и Нектарините,Имам по два броя и от двата вида,и слава богу всяка година дават доволно,През есента пръскам с бордолезов разтвор,
и сега направих същата процедура.Ще напръскам и още веднъж с един препарат който купих,но му забравих името сега.



greenn
Любител на южните растения
Мнения: 165
Регистриран: 02 юни 2011, 14:43
Район:
Местоположение: около Враца
Has thanked: 11 times
Been thanked: 1 time

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от greenn » 15 мар 2013, 16:46

Гледам из нета на няколко места англичаните съветват прасковите, кайсиите и сливите да се режат през лятото, а не сега като другите дървета, защото можело през раните да се предадат гъбни болести. Например тук: http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg ... d_plum.asp

Не знам дали е актуално за България, но мисля да режа вече през юни, че кайсиите и прасковите ми хич не вървят, някои загинаха вече.



Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 305
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Район: Храбрино, 368,4 м н.в.
Местоположение:
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от ентусиаст » 16 мар 2013, 10:31

Отворих линка, който си дал, че ми стана интересно. И аз имам няколко дръвчета от четири години-вървят си,но бавно. Ама там само за сливи пише. Къде на Острова отглеждат праскови?


" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Потребителски аватар
Бобсъна
Специалист с много опит
Мнения: 3448
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от Бобсъна » 16 мар 2013, 10:39

Ботанически погледнато прасковата е слива.... <freeze> <wine>


Изображение

Потребителски аватар
ентусиаст
Любител на южните растения
Мнения: 305
Регистриран: 09 фев 2012, 19:59
Район: Храбрино, 368,4 м н.в.
Местоположение:
USDA zone: 7b/8a
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от ентусиаст » 16 мар 2013, 10:55

Ама те под едно име ли ги слагат? Ами в супера що са под различни? <crazy2>
Чакам да ям праскови тая година. Още първата година фиданката даде два плода, сладки и ароматни. То листа нямаше почти горкото, но ни почерпи. Иначе ги пръскахме с бордолезов преди няколко дни. Само зелен камък остана на поръсим.


" Never argue with a fool, onlookers might not be able to tell the difference."
M. T.

sent from my PRAVETZ

Потребителски аватар
Бобсъна
Специалист с много опит
Мнения: 3448
Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
Район:
Местоположение: Пазарджик,209 м над.височина , 7б/8а зона
Has thanked: 0
Been thanked: 11 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от Бобсъна » 16 мар 2013, 11:18

"Ама те под едно име ли ги слагат"-не, разбира се!!Статията е за сливата... <cheers2> <cheers2>


Изображение

Потребителски аватар
chainsawmaster
Любител на южните растения
Мнения: 54
Регистриран: 26 яну 2013, 10:01
Район:
Местоположение: Северозападна България
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от chainsawmaster » 16 мар 2013, 15:32

greenn написа:Гледам из нета на няколко места англичаните съветват прасковите, кайсиите и сливите да се режат през лятото, а не сега като другите дървета, защото можело през раните да се предадат гъбни болести. Например тук: http://www.gardenaction.co.uk/fruit_veg ... d_plum.asp

Не знам дали е актуално за България, но мисля да режа вече през юни, че кайсиите и прасковите ми хич не вървят, някои загинаха вече.


Има едно много просто правило, което е валидно за всички видове овошки. Без резитба (но правилна такава), няма редовен, качествен и висок плододобив. Все пак ги гледаме заради плодовете им, а не за декорация. За тази цел си имаме палми и други екзотики. <cheers2>
Разбира се останалите агротехники като торене, поливане, пръскане и др. са също от съществено значение, но резитбата е в основата на всичко. Тя се прави през цялата година (не само преди да се събудят дръвчетата) по време на вегетацията и то по няколко пъти. Това важи особено и с пълна сила за прасковите и нектарините (те всъщност са едно и също дърво (праскова), като се счита че некатарината е естествен хибрид и се е получила от различни мутации на прасковата). Има някои общи правила при резитбата, но всичко зависи и от това какви цели ще се преследват в дадената година, заедно или по отделно (за плододобив,оформяне на короната, прореждане, санитарна или подмладяваща резитба, насърчаване растежа на обрастващи/плодни клонки, пензиране и още др.) Прасковата също така наследява над 95% от качествата на майчиното растение, за това си заслужава и семенното размножаване при нея.



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от traiko » 17 мар 2013, 00:14

Някъде бях чел,че ранната резитба на праскови предизвиква смолясване,но така или иначе карам я както знам.



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 апр 2013, 22:03

Моите праскови направо са полудяли тази година.
Глоухейвън :
ИзображениеИзображение

Donut Peaches UFO :
Изображение
ИзображениеИзображение


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от traiko » 16 апр 2013, 22:22

Браво chicholyubo,наистина много цвят,но нагорната снимка,там по добре се вижда.
На сорт Глоухейвън ,да ти кажа честно ,не ми харесва много как си я изрязал.
Прасковата трябва да има чашковидна форма,и не трябва да я оставяш чак толкова на плод.
Ти както си я подрязал,като вземе да пуска листа,ще стане като гора.Извинявам се,но го споделям приятелски. <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 апр 2013, 22:29

traiko написа:Браво chicholyubo,наистина много цвят,но нагорната снимка,там по добре се вижда.
На сорт Глоухейвън ,да ти кажа честно ,не ми харесва много как си я изрязал.
Прасковата трябва да има чашковидна форма,и не трябва да я оставяш чак толкова на плод.
Ти както си я подрязал,като вземе да пуска листа,ще стане като гора.Извинявам се,но го споделям приятелски. <cheers2>


Даааа знам, приятелю. За съжаление преди година върху нея се стовари един 15мерров бор и за това е в това състояние. <cheers>
Мисля че когато я подрязвах взех най разумното решение за момента. Ако греша ме поправи <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2428
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 11 times
Been thanked: 4 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от traiko » 16 апр 2013, 22:43

На долните три снимки.Лично аз бих премахнал всички по долни клончета,и оставил трите по дебелите,които са почти на едно
равнище.На горните две,също бих премахнал всички които излизат от долу,дори и по дебелите,също има и малко за пипане от скелетните клони.Ноооо-Това е мое мнение , и никой не е длъжен да се съобразява с него. <cheers2>



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от chicholyubo » 16 апр 2013, 22:46

traiko написа:На долните три снимки.Лично аз бих премахнал всички по долни клончета,и оставил трите по дебелите,които са почти на едно
равнище.На горните две,също бих премахнал всички които излизат от долу,дори и по дебелите,също има и малко за пипане от скелетните клони.Ноооо-Това е мое мнение , и никой не е длъжен да се съобразява с него. <cheers2>


Благодаря за съвета. И това ще стане на следващата резитба <cheers>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Христо Христов
Engineer-agronomist, Master in Agriculture | Инженер-агроном, Магистър по Земеделие
Мнения: 126
Регистриран: 22 фев 2012, 20:36
Район:
Местоположение: Шумен
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от Христо Христов » 17 апр 2013, 07:39

Направи следващата резитба сега!На Глоухейвъна премахни лакомеца (най-долният клон по стъблото) максимално близо до стъблото, да не остават пъпки от него.Следващите четири клончета остави и отрежи всичко над тях. Премахни и сухото пънче от стъблото, там, където вероятно е пострадал от бора, максимално близо да жива тъкан, за да може бързо да зарасне раната.Забий здрав кол от противоположната стана на наклона на дръвчето и го привържи така, че стъблото да е вертикално.За другата направи както Трайко ти е писал.Ако задържат повече завръз, остави по 8-10 плода на дръвче, другите премахни.
Успех!



Потребителски аватар
chicholyubo
Специалист и в детайлите
Мнения: 2480
Регистриран: 19 ное 2011, 22:20
Район: София\Горни Лозен
Местоположение:
Надморска височина (m): 680
USDA zone: 7a
Абсолютна минимална t° (°C): - 19.1 на 24 Яну 2016,08:45
Минимум последна зима (°C): -16.2° на 01 Март 2018г.
Любимо растение: Кокосова палма
Любим плод: Цитруси
Любим климат: Субтропичен
Метеостанция: http://exotic.bg/Lyubo/weather/
Has thanked: 4 times
Been thanked: 4 times

Re: Праскови и Нектарини

Непрочетено мнение от chicholyubo » 18 апр 2013, 20:46

БЛАГОДАРЯ за съветите. Утре съм почивка и на обед пътувам за Плевен. Но преди това ще бъдат изпълнени вашите инструкции за подрязването и на двете праскови,Разбира се ще има и снимки <thumbsup>


Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".
LZ1LPK

Отговори

Върни се в “Овощарство и Лозарство на умерения климат (Horticulture and Viticulture of the temperate climate)”