Сливи

Потребителски аватар
Васил
Маниак на тема Батати (Сладки картофи)
Мнения: 223
Регистриран: 26 дек 2014, 16:25
Район: гр. Стамболийски
Местоположение: гр.Стамболийски
Надморска височина (m): 188
USDA zone: 7a
Has thanked: 0
Been thanked: 1 time

Re: Сливи

Непрочетено мнение от Васил » 21 окт 2015, 19:18

Ядат се като узрели джанки, но остава и по костилката. Днес опитах, но са още киселки. Когато престоят добиват повече сладост. Ако се опиташ да ги ядещ през лятото, когато са зелени си обречен за дълго време джуките ти да останат изтръпнали от киселото. Казвам го от опит.


От всеки дефект - ефект!

rembi
Пишман-градинар
Мнения: 128
Регистриран: 04 дек 2016, 19:14
Район: Стара Загора
Местоположение: Стара Загора
Надморска височина (m): 233
USDA zone: 7a/7b
Абсолютна минимална t° (°C): -22С
Минимум последна зима (°C): -12,5C
Любимо растение: Rhapidophyllum hystrix
Любим климат: нашенския
Has thanked: 1 time
Been thanked: 4 times

Re: Сливи

Непрочетено мнение от rembi » 16 юли 2018, 19:59

Здравейте вчера като косих с тримера ударих сливата и свалих един пръстен около 2/3 от кората.Замазах обеленото с овощарска замазка,но има ли смисъл да се надявам или се върнах назад с две години? <head in the wall> <bash>



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11797
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 54 times
Been thanked: 82 times

Re: Сливи

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 16 юли 2018, 22:08

Превържете отгоре с някакъв найлон и отгоре с нещо плътно, за да не го пече слънцето. Ако не го бяхте мазали с тази "овощарска" замазка, мястото щеше да калусира и да се оправи само. Сега не знам какво ще стане. Такава идиотска замазка съм ползвал само няколко пъти преди много години, но след това я засилих в кофата за боклук и никога повече не съм я ползвал. Това е някаква простотия, която някой е нарекъл "овощарска". Има далеч по-добри неща, в зависимост от целта.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

hkhristov
Любител на южните растения
Мнения: 162
Регистриран: 07 ное 2015, 10:26
Район: Казичене
Местоположение:
Надморска височина (m): 544
USDA zone: 6b/7a
Абсолютна минимална t° (°C): -23.1
Has thanked: 1 time
Been thanked: 0

Re: Сливи

Непрочетено мнение от hkhristov » 17 юли 2018, 07:07

А когато при някоя от резитбите се получават по-големи рани, с какво би трябвало да се намазват?



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11797
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 54 times
Been thanked: 82 times

Re: Сливи

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 17 юли 2018, 07:36

По принцип с нищо.
Ако има конкретен патоген, който е наличен в насаждението и знаем, че прониква през отворени рани, тогава може да се намажат отрезите със замазка. Но тя трябва да съдържа много восък и да не е само като боя, за да запечати раната. Това е само в случай на конкретна опасност. Иначе във всички случаи, едно здраво растение е в състояние да се бори само с патогените и не е нужно раните да се мажат с нищо. Мястото на срязване бързо засъхва и патогените не могат да проникнат.
Винаги когато е възможно, отрезите се правят под ъгъл, за да изтича лесно водата и да не се задържа отгоре.
These users thanked the author Kiril Donov for the post:
hkhristov (17 юли 2018, 16:58)
Rating: 16.67%


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Отговори

Върни се в “Овощарство и Лозарство на умерения климат (Horticulture and Viticulture of the temperate climate)”