Страница 3 от 3

Re: Сливи

Публикувано: 21 окт 2015, 19:18
от Васил
Ядат се като узрели джанки, но остава и по костилката. Днес опитах, но са още киселки. Когато престоят добиват повече сладост. Ако се опиташ да ги ядещ през лятото, когато са зелени си обречен за дълго време джуките ти да останат изтръпнали от киселото. Казвам го от опит.

Re: Сливи

Публикувано: 16 юли 2018, 19:59
от rembi
Здравейте вчера като косих с тримера ударих сливата и свалих един пръстен около 2/3 от кората.Замазах обеленото с овощарска замазка,но има ли смисъл да се надявам или се върнах назад с две години? <head in the wall> <bash>

Re: Сливи

Публикувано: 16 юли 2018, 22:08
от Kiril Donov
Превържете отгоре с някакъв найлон и отгоре с нещо плътно, за да не го пече слънцето. Ако не го бяхте мазали с тази "овощарска" замазка, мястото щеше да калусира и да се оправи само. Сега не знам какво ще стане. Такава идиотска замазка съм ползвал само няколко пъти преди много години, но след това я засилих в кофата за боклук и никога повече не съм я ползвал. Това е някаква простотия, която някой е нарекъл "овощарска". Има далеч по-добри неща, в зависимост от целта.

Re: Сливи

Публикувано: 17 юли 2018, 07:07
от hkhristov
А когато при някоя от резитбите се получават по-големи рани, с какво би трябвало да се намазват?

Re: Сливи

Публикувано: 17 юли 2018, 07:36
от Kiril Donov
По принцип с нищо.
Ако има конкретен патоген, който е наличен в насаждението и знаем, че прониква през отворени рани, тогава може да се намажат отрезите със замазка. Но тя трябва да съдържа много восък и да не е само като боя, за да запечати раната. Това е само в случай на конкретна опасност. Иначе във всички случаи, едно здраво растение е в състояние да се бори само с патогените и не е нужно раните да се мажат с нищо. Мястото на срязване бързо засъхва и патогените не могат да проникнат.
Винаги когато е възможно, отрезите се правят под ъгъл, за да изтича лесно водата и да не се задържа отгоре.