Тиква

Отговори
ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Тиква

Мнение от ivo_nekitov » 08 ное 2013, 09:05

:))
Изображение


Oт 8 гнезда с по 3-4 семки, засадени пролетес поникнаха само две. Едното залиня и загина(вероятно го е докопала някоя подземна гад), другото си зае 25-30 квадрата площ и роди 4 бр. 20-ина килограмови тикви. Видът ме кефи, защото дори единично растение, след съвсем малко анти-плевелна помощ отначало, когато е малко, впоследствие се бори само с плевелите, като направо ги задушава с огромните си листа. Не знам кой от двата сорта е, засадих 2 от "купешки" семки, по около 12 в пакетче - плачевна кълняемост, но от получените на място семена вече няма да имам проблем догодина.
Защо се сетих да отворя темата: защото се оказва, че за дворните ми кокошки това е една голяма зимна благодат. "Изпускам" една тиква на цимента, тя се нацепва на дузина парчета и после ония кълват като луди тази витаминозна и оцветяваща с естествен каротин яйцата им продукция.
Решил съм напролет да насадя половин декар и следващата зима да осигуря порциона на пернатите откъм витамини. : )

Та, ако някой разполага с доказано добри сортове, може да разменим някое семенце. Тези са френски сорт, оранжеви отвън и отвътре, с чудесен тиквен свеж аромат(като ми замириса след като "заколих" едната, устата ми се напълни със слюнка, представяйки си един огромен сочен тиквеник:) ), нормални като дебелина и размер семки. Месото им се нищи на нишки отвътре и се вари лесно. По принцип теоретично можели да достигат 60 до 100 кг, но не ми е това целта(трябва да се тори, чистят следващи завръзи и да се оставя само по една на стрък - някакви такива глупости) - не са от най-големите американски гиганти, но че тиквата има потенциал си показа при мен - на пясъка и само с 1-2 наторявания в късна пролет, достигнаха 20-ина кг.емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 785
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 24 times
Been thanked: 13 times

Re: Тиква

Мнение от емиава » 16 мар 2014, 23:03

Мога да ти изпратя семена от любимата ми тиква.Сорта е Хидеми, с ядлива кора, сладка /в описанието на сорта не се води сладка, но нашите станаха сладки/и много бързо се приготвя. В сравнение с твоята е лилипут-до 1,5 кг. Много интересни тикви има при Христо от Шумен. В темата за доматите го споменават.
Ако искаш от тази тиква как да ти изпратя семена?ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Тиква

Мнение от ivo_nekitov » 16 мар 2014, 23:46

Благодаря, ако е 1 кг предпочитям да е домат :))

В смисъл - тиквите наистина са ми фураж - правя 1-2 тиквеника на зима. Другото е за велосирапторите : )емиава
Ветеран във форума с много опит
Мнения: 785
Регистриран: 16 фев 2014, 20:09
Район: София
Местоположение: обект 1 София,кв.Киноцентър,870м.н.в. обект 2 гара Бов 430м.н. в.
Has thanked: 24 times
Been thanked: 13 times

Re: Тиква

Мнение от емиава » 17 мар 2014, 00:04

Тогава си за при Христо-там има гиганти.ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Тиква

Мнение от ivo_nekitov » 17 мар 2014, 07:51

Не. Отглеждането на гиганти си е цяла маниащина и изисква технология като оставяне само една на растение, осигуряване на огромна площ и загърляне на новите междувъзлия : ) Предпочитам си нормалните, макар по-едрички, по възможност да са с хубави семки и да са ароматни.
Както и да е, хубав ден : )Отговори