Оранжерии
- Бобсъна
- Ветеран във форума с много опит
- Регистриран: 19 фев 2011, 12:21
- Район:
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 218 times
Re: Оранжерии
Колкото по надолу-толкоз по топло става...само дето пластмасата е лош проводник и файдата ще е минимална....виж,ако са метални е друга бира...
-
- Регистриран: 30 сеп 2018, 11:41
- Район: Пловдив
- Has thanked: 0
- Been thanked: 5 times
Сега ми хрумна,че тръбите които се използват за дренаж биха били идеални.Те са фабрично на дупки през които топлия въздух ще излиза и затопля почвата около тях.Вярно е,че металната тръба има по- добра топлопроводимост,но и друга(надупчена)би свършила работа.
- Смрика
- Любител на южните растения
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Район: Кюстендил
- Надморска височина (m): 480
- Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 50 times
Това дали би било ефективно, че да си заслужава да се прави? Въобще има ли човек, който се е занимавал да мери температура на почвата в различни дълбочини в своя парник при различни външни температури?
-
- Регистриран: 30 сеп 2018, 11:41
- Район: Пловдив
- Has thanked: 0
- Been thanked: 5 times
Всичко е много просто-взимаме топъл въздух от най -високата част на оранжерията(така или иначе той не ни върши работа),вкарваме го в почвата,тя се затопля а от там и приземния въздух(там по принцип е най-студено).Аз мисля,че е ефективно,но може би не мога да го обясня правилно.
- Бобсъна
- Район:
Подово за цитруси:

Това е пристроената оранжерия на един пич в Симферопол със страшно много цитруси...

Това е пристроената оранжерия на един пич в Симферопол със страшно много цитруси...
- Смрика
- Любител на южните растения
- Регистриран: 21 яну 2014, 11:38
- Район: Кюстендил
- Надморска височина (m): 480
- Метеостанция: http://vremeto.org/siskovci/
- Has thanked: 32 times
- Been thanked: 50 times
Много добре го обесняваш, въпросът беше до каква степен може да се повишава температурата така и колко е ефикасно.rusko написа: ↑03 дек 2020, 15:17Всичко е много просто-взимаме топъл въздух от най -високата част на оранжерията(така или иначе той не ни върши работа),вкарваме го в почвата,тя се затопля а от там и приземния въздух(там по принцип е най-студено).Аз мисля,че е ефективно,но може би не мога да го обясня правилно.
- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Район: Асеновград (над инверсиите)
- Надморска височина (m): 395
- USDA zone: 8b
- Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
- Минимум последна зима (°C): -8.2 (17-Feb 2021)
- Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
- Has thanked: 479 times
- Been thanked: 1268 times
Аз пусках по такива тръби вода от парното с температура 90°С и пак не беше кой знае какъв ефекта. Накрая се отказах, дори махнах тръбите. Но мангото си расте.
Ако искате, може и триметрови траншеи да изкопаете. Варианти има много, особено ако погледнем назад към робовладелския строй. Но е достатъчно да не пада температурата под +5°С и няма да има проблеми. Стига оранжерията да е на слънчево изложение.
А за тази оранжерия за Цитруси... просто нямам думи. Да топлиш корените на Цитруси, които понасят без проблеми и дълбокото замръзване на почвата... това е огромно разхищение на енергия.
Току-що се прибрахме вкъщи. Парното не е работило от сутринта, навън е мъгливо и студено, а в оранжерията едва достигна десетина градуса днес. Ето температурите в момента. Под 4°С ще се включат радиаторите и ще спрат изстиването.

Ако искате, може и триметрови траншеи да изкопаете. Варианти има много, особено ако погледнем назад към робовладелския строй. Но е достатъчно да не пада температурата под +5°С и няма да има проблеми. Стига оранжерията да е на слънчево изложение.
А за тази оранжерия за Цитруси... просто нямам думи. Да топлиш корените на Цитруси, които понасят без проблеми и дълбокото замръзване на почвата... това е огромно разхищение на енергия.
Току-що се прибрахме вкъщи. Парното не е работило от сутринта, навън е мъгливо и студено, а в оранжерията едва достигна десетина градуса днес. Ето температурите в момента. Под 4°С ще се включат радиаторите и ще спрат изстиването.

- traiko
- Морски вълк, специалист по цитрусите
- Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
- Район: Свети Влас
- USDA zone: 7b/8a
- Has thanked: 113 times
- Been thanked: 186 times
Не знам защо,но при мен се получава много голяма влажност.Оставил съм само растенията които са в земята,всички саксийни са пръснати.Вътре държа и една папая,която е в земята.В саксия държа само Драконовият плод,като не знам дали е добра идея,но нямам по светло място.Тази влажност е при отворен прозорец.

- traiko
Трябва да сменям покрива,да го направя на два ската,защото сега наклона е малък и целият покрив е в капки.Не знам какво ще се получи ако го отоплявам,но на мен сега целта ми е само при нужда да го правя.Може би ако дойде време да отглеждам само тропически растения вътре,тогава ще пусна радиатор от парното.Квадратурата е малка и ще се затопля без проблем. Ето за какво иде реч.

- Бобсъна
- Район:
Иска вътрешен слой найлон "антикапка"...и евентуално един обезвлажнител от мобилните..
- traiko
От преди една седмица направих една дупка от оранжерията на към парното.Дупката е само40 на40,но. по интересното е,че изчезна тази висока влажност която беше. В момента вътрешната температура е+3 а влажноста е70%.Ако тази дупка я нямаше,влажноста щеше да е поне95%.След малко ще пусна печка която съм я направил да включва на определено време,да подържа поне 10 градуса заради Папаята.Иначе през деня днес вътре беше малко над 20.

Added in 4 minutes 39 seconds:
И още нещо.Сега сутрин като отида прозорците са сухи.

Added in 4 minutes 39 seconds:
И още нещо.Сега сутрин като отида прозорците са сухи.

- Kiril Donov
- Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
- Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
- Район: Асеновград (над инверсиите)
- Надморска височина (m): 395
- USDA zone: 8b
- Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
- Минимум последна зима (°C): -8.2 (17-Feb 2021)
- Метеостанция: https://www.wunderground.com/dashboard/pws/I5445
- Has thanked: 479 times
- Been thanked: 1268 times
Аз пък монтирах два вентилатора и сега в оранжерията настана такъв ветрилник, че направи си е гадно, ако си пред вентилаторите. Горките растения се веят вече десетина дни, но засега си изглеждат чудесно. Ще потърся някаква автоматика, за да може поне през нощта да спира вятърът.
- traiko
Също пробвах с един вентилатор,но ми се видя доста ветровито.Понеже моята оранжерия е малка около 9 квадрата,пробвах като сложих на дупката една духалка и я пуснах само на вентилатор,върши чудесна работа.