Климатът в миналото

Времето в България. Климатът на България.

В тази секция могат да пишат само потребители, регистрирани поне преди 3 месеца и с минимум 50 мнения в секциите за растения!
ivo_nekitov
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Климатът в миналото

Непрочетено мнение от ivo_nekitov » 13 юли 2019, 22:54

Тъпаци ли са руснаците по форумите, или ДА? )))

Код: Избери всички

https://aftershock.news/?q=node/770830
Долният цитат.... няма да коментирам, че споменава култовия полярен вихър (ВОРТЕКС) <happy dance>
Демек...застудяването трябваше да почне през 2007, полсе 11, после...абе все едно)
Не устану повторять: полярный вихрь на высоте 17 км разрушен, на 10 км существенно ослабел и фрагментирован. Холод уже идет, пока в верхних слоях атмосферы, проникая в средние широты.

Термосфера остывает, озоновый слой истощается.

Эффективное излучение земли (теплопотери) увеличиваются вместе с увеличением прозрачности верхних слоев атмосферы.

И знаете что самое занимательное? Мы скатываемся в новое похолодание, так и не достигнув температур средневекового климатического оптимума. Правда здорово?perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 1591
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 8a
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —10°С
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 137 times
Been thanked: 119 times

Re: Климатът в миналото

Непрочетено мнение от perperikon » 14 юли 2019, 12:02

Бъдещото застудяване на климата е постоянно изкачаща руска фалшива новина, която иска да промотира вечното използване на нефта и газа от които се издържа цялата им държава.
Иначе те са една от най-засегнатите от глобалното затопляне страна - суши и пожари в степите и тайгата. Ежегодно линията на пермафроста(вечно замръзнала земя) се оттегля все по на север. Самите те предвиждат скоро търговското коробоплавяне между Източна Азия и Европа да тръгне лете през Беринговия проток, поради липса на ледове. Съкращава транспорта с 2 седмици!
These users thanked the author perperikon for the post:
Gepata (14 юли 2019, 17:04)
Rating: 9.09%forumolubec 1978
Любител на южните растения
Мнения: 208
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Район: Бургас
Местоположение: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 24 times
Been thanked: 42 times

Re: Климатът в миналото

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 25 юли 2019, 10:01

Преди време Сиор направи един много качествен коментар( за мен) в темата: „Има ли субтропичен климат в България?“( 30 декември 2018), а именно…“…неолитизацията на балканите преди 7 хиляди години, т.е. на въвеждането на земеделието и земеделския начин на живот - ранните земеделци бягат като дявол от тамян от съв. югоизточна България, която в наши дни е подходяща климатично за земеделие. Но не и тогава - в тоя период климата по струма и места е субмедитерански, докато юи българия е...пустиня, безводна и студена (изводите са от характера на флората и полена там.) Средиземноморските циклони, които в наши дни наводняват всяка зима юи българия ги няма, а около ямбол-стралджа има----голямо соленоводно езеро - т.е. районът е подобен на днешна централна азия, казахстан, узбекистан и т.н. просто тази част на България не е в зоната на циклоните по това време, въпреки топлия климат - черно море е студено и замръзва, а циклоните забиват в палестина и близкия изток; промяната идва около 3000 г. пр. Х и е много внезапна - едновременно се появават днешните водни зони и блата със сладка вода в юи България, изглежда Ч. Море е минало критична точка в осоляването си и затоплянето на повърхностния слой, и климатът става това, което е в наши дни - относително топъл и влажен;…“
Още тогава си спомних за ледниковото езеро Агасис(Lake Agassiz), което се излива в Атлантическия океан и винаги съм си го представял по опростен начин като добавяне на студена вода в тенджера с топла, което пък води и до повишаване на нивото, но и до охлаждане на топлата вода. Ето малко информация(уикипедия) за езерото и последиците от неговия край: съществувало в периода между 10 хил. и 7 хил. години пр.н.е. на територията на централната част от Северна Америка. Захранвано от ледникови води към края на последния ледников период, то е било с по-голяма площ от всички съвременни Големи езера взети заедно, въпреки че средната му дълбочина не е била чак толкова голяма.Образувано преди 11 – 12 хил. години При най-големия си обхват е било над 1500 km дълго и 1100 km широко и е достигало 210 m дълбочина.По това време е вероятно да е покривало до 440 000 km², което е повече от площта на Каспийско море.Преди 8500 години ледниците се отдръпват бързо и езерото Агасис се стеснява, но все още покрива равнините на юг от залива Хъдсън. Водите му първоначално започват да преливат към чрез на р. Минесота към река Мисисипи и Мексиканския залив. По-късно разливът продължава и чрез р. Сейнт Лорънс към Атлантическия океан. Изведнъж, преди около 8200 години, водите на езерото се разливат през съвременната река Нелсън към залива Хъдсън и след няколко месеца почти цялото езеро се изпразва в северните води на Атлантическия океан.Според някои учени, това масово вливане на ледникова сладководна вода в Световния океан довежда до глобално охлаждане на климата, намалявайки солеността на океана и разстройвайки термохалинната циркулация. Гълфстрийм, който затопля източната част на Атлантика, също е засегнат и това води до понижаване на температурата в Европа с 5 °C за няколко века.Освен това, финалното изпразване на езерото предизвиква покачване на глобалното морско ниво приблизително с 0,8 – 2,8 m(потопът)…
Много се надявам хората във форума, които имат знания да коментират последния текст за езерото, да потвърдят или отрекат тогавашното захлаждане и да пишат, дали топенето на ледовете най-вече в Гренландия могат да предизвикат подобен катаклизъм?

Added in 4 hours 45 minutes 39 seconds:
Сякаш намерих част от това, което търсих като единствен коментар в темата:"Готви ли изненада Гълфстриймът?"
These users thanked the author forumolubec 1978 for the post (total 2):
veso (25 юли 2019, 20:18) • Gepata (25 юли 2019, 22:41)
Rating: 18.18%forumolubec 1978
Любител на южните растения
Мнения: 208
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Район: Бургас
Местоположение: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 24 times
Been thanked: 42 times

Re: Климатът в миналото

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 07 ное 2019, 18:58

Нови изследвания доказват, че преди 120 хиляди години нивото на океаните е било с 10 метра над сегашното.
Ето статия, която е на руски:
https://zen.yandex.ru/media/funscience/ ... 00b0738db0
Ако решите да я разгледате и кликнете върху първоизточника й Nature Communications ще видите интересна карта и няколко любопитни графики.
Но ето го и него:
https://www.nature.com/articles/s41467-019-12874-3forumolubec 1978
Любител на южните растения
Мнения: 208
Регистриран: 20 авг 2018, 19:27
Район: Бургас
Местоположение: Бургас
USDA zone: 7b
Has thanked: 24 times
Been thanked: 42 times

Re: Климатът в миналото

Непрочетено мнение от forumolubec 1978 » 14 ное 2019, 20:41

ivo_nekitov написа:
18 фев 2015, 08:00
... само след милион години почти нищо няма да е останало от паметниците ни, както и от нас-най-вероятно, като вид. Освен, ако не започнем космическа колонизация, но предвид развитието на нещата от последните 20-ина години, не съм оптинист.
В по-краткосрочен, реалистичен план, със сигурност в следващите няколкостотин години Земята щеше да започне да се подготвя за следващия си леден период: лете в Канада и около северен Урал щеше да започне да остава все повече оцеляла снежна покривка, а криофилите щяха да се радват на предимно картофи и лук в менюто си, но пък щяха да са щастливи с 6-месечни зими, пред които сегашната, без метафора, би била направо пролет.
Слава Богу, поне за нас и нашите деца, внуци и правнуци тая участ не е вероятна.
Намерих в YT едни клипчета на един от институтите на Колумбийския университет, които потвърждават думите на Иво Некитов. Там не е отчетен човешкия фактор в промените на климата, защото твърде отскоро действаме в сериозни мащаби. Индустриалната ни епоха е на броени столетия, а е в разгара си от броени десетилетия. Ето двата клипа за Арктика и Антарктида.
Северът:

Югът:
These users thanked the author forumolubec 1978 for the post:
Gepata (14 ное 2019, 21:01)
Rating: 9.09%Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение

Върни се в “Климат. Времето в България (Climate. The Weather in Bulgaria)”