Сушене на смокините и сортове за сушене

Всичко за смокините
Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11839
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 54 times
Been thanked: 93 times

Сушене на смокините и сортове за сушене

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 23 сеп 2018, 14:39

Тези дни съм на овощна обиколка из разсадници и овощни градини из Южна Турция. Имах интересни срещи и научих много. Не бях правил такава обиколка в този район от повече от 15 години и сега виждам много промени. Въведени са нови овощни видове, сортове и агротехники.

Отварям тази тема с кратко описание на климатичните особености на най-подходящия район за сушене на смокини в света.
Става въпрос за района на град Айдън в юго-западнаТурция. Този район се намира на север от Мармарис, на около 30-50 км от брега на Средиземно море. Климатът е типичен субтропичен, с меки и топли зими и дълго и горещо лято. Отдалечеността от морето е причината за ниската въздушна влажност, като през лятото по правило не падат никакви валежи и липсва облачност. Разположението спрямо морето и околните планини водят до постоянен вятър през лятото. Ето защо смокините се оставят да се сушат направо на дърветата, а после се берат и пакетират.

Това е характерно за този район и резултатът са най-качествените сушени смокини в света. Такива смокини в България не се внасят и вероятно малко българи са ги опитвали. При нас и на повечето места се внасят обикновените смокини, които са евтини и с ниско качество.
Във Флорида редовно си купувахме сушени смокини от един арабски магазин. Веднъж имаше останал само един пакет, а аз исках два. Попитах продавача, дали няма още смокини някъде вътре, а той ми каза, че има само от по-скъпите. После извади от хладилника една плътно затворена кутия. В нея имаше сушени смокини, но бяха някак сочни и много по-вкусни. Бяха нанизани на връвчици, а цената им беше тройна спрямо другите. Специално разгледах етикета на кутията и на нея пишеше, че са произведени в Айдън, Турция. Тези смокини толкова ни харесаха, че ги ядяхме като деликатес.

Проблемите при производството на смокини в Турция не са по-различни от нашите. Освен болестите и неприятелите по самите дървета, загниването на плодовете и нападенията от птици са най-сериозните им проблеми. Казват, че на някои места, в някои години не успяват да откъснат нито една смокиня заради птиците.

Сдобих се с четири от местните сортове, за които твърдят, че са най-добри. Освен за сушене, те са чудесни и за директна консумация, разбира се. Предстои да ги изпитаме в опитното поле и ако се окажат надеждни за българските условия, ще ги предложим и за нашия пазар.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

perperikon
Страстен новатор в отглеждането на южни растения
Мнения: 847
Регистриран: 20 май 2016, 13:10
Район: с.Дълбоки общ.Стара Загора
Местоположение: Ст.Загора & с.Дълбоки
Надморска височина (m): 275
USDA zone: 7b
Абсолютна минимална t° (°C): -24(?)
Минимум последна зима (°C): —14,0
Любимо растение: Маслина, Палми
Любим плод: Тези,които си отгледам
Любим климат: Средиземноморски
Метеостанция: TFA
Has thanked: 8 times
Been thanked: 26 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Непрочетено мнение от perperikon » 23 сеп 2018, 16:16

Киро, с моят селски обект кандидатствам за мястото в България с най-много слънце и най-малко валежи през периода Юни - Ноември. Трябва да се пробват и при мен, ако в Асеновград не стават. Сериозно! :-)



Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 11839
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -5.8 (March 1, 2018)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Has thanked: 54 times
Been thanked: 93 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 23 сеп 2018, 18:37

Ще имаш възможност да ги пробваш.
Убедих се, че освен по-кратката вегетация и зимните минимуми, няма други сериозни разлики между нашите смокинови райони и турските и можем спокойно да отглеждаме промишлено смокини в подходящите места в Южна България.


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
plamen
Виден дегустатор на вино и водещ специалист по смокините
Мнения: 2154
Регистриран: 16 апр 2010, 09:34
Район: Храбрино
Местоположение: Храбрино 370 н.в.
USDA zone: 7b/8a
Абсолютна минимална t° (°C): -15 (2012)
Минимум последна зима (°C): - 6
Любим климат: +5/+35
Has thanked: 0
Been thanked: 5 times

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Непрочетено мнение от plamen » 24 сеп 2018, 00:19

Мда,това лято на два пъти "изнасях" от моите смокини за Гърция.В хладилната чанта,по молба на приятели.Искаха да си хапнат хубави смокини хората....



Потребителски аватар
traiko
Морски вълк, специалист по цитрусите
Мнения: 2406
Регистриран: 10 окт 2012, 23:14
Район: Свети Влас
Местоположение: Свети Влас, 42о 42,339' N, 027o 45,962' E.
USDA zone: 7b/8a
Любимо растение: Цитруси+Манго
Любим климат: Черноморски с миниуми до -8 max.
Has thanked: 6 times
Been thanked: 1 time

Re: Сушене на смокините и сортове за сушене

Непрочетено мнение от traiko » 26 сеп 2018, 21:53

Понеже Киро спомена, че в този район са най вкусните сушени смокини, реших да ги опитам. Като цяло не съм много по сушените смокини, но днес видях случайно, че пише че са от това място. Цената на добре пакетирани с по-добър външен вид беше 40 лири, но не се знаеше от къде са. На тези от района на Айдън, поне така пишеше, цената беше 50 лири.
Мога да кажа,че наистина ми харесаха. Може и да не съм ги харесвал преди, понеже винаги ми са се виждали сухи.
<off topic> Между другото в този район в посока Измир съм виждал доста насаждения от цитруси.



Отговори
  • Similar Topics
    Отговори
    Преглеждания
    Последно мнение
  • New post Проблеми с плододаването при смокините
    от Dora Staneva » 09 юли 2018, 19:41 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    2 Отговори
    412 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    09 юли 2018, 22:42
  • New post Болести и неприятели по смокините
    от todorpetrov » 16 сеп 2013, 22:09 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    97 Отговори
    19399 Преглеждания
    Последно мнение от tisho
    12 окт 2018, 08:34
  • New post Резитба на смокините, Pruning Fig trees
    от Kiril Donov » 24 фев 2016, 12:22 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    32 Отговори
    13849 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    18 сеп 2018, 13:00
  • New post Размножаване на Смокините (Figs Propagation)
    267 Отговори
    47961 Преглеждания
    Последно мнение от greenn
    09 мар 2018, 12:00
  • New post По-ранно зреене при смокините -Ways for earlier ripening
    от Kiril Donov » 29 яну 2013, 11:02 » в Ficus carica (Смокини, Figs)
    6 Отговори
    2932 Преглеждания
    Последно мнение от Бобсъна
    05 май 2014, 07:16
  • New post Сортове Райска ябълка
    от reimbrant » 07 юли 2018, 18:50 » в Райска ябълка (Diospryros sp.)
    2 Отговори
    356 Преглеждания
    Последно мнение от Kiril Donov
    09 юли 2018, 23:08

Върни се в “Ficus carica (Смокини, Figs)”