Славянски

Тук всеки, който желае, може да отвори собствена тема и да се представи с няколко думи.
Ако искате да запазите анонимността си, може да не пишете името си или други лични данни.
Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 210
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан, обл. Габрово
Местоположение: над с. Стоките
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Любимо растение: не мога да посоча едно, многогодишни растения
Любим плод: райска ябълка, грозде, диня...
Любим климат: нашият си
Has thanked: 34 times
Been thanked: 21 times

Славянски

Непрочетено мнение от Slavyanski » 16 дек 2018, 19:17

Здравейте! Чак сега видях, че има раздел за представяне на членовете на форума. Аз пиша от известно време, но въпреки това ще кажа няколко думи за себе си, за да попълня и тая липса.

Казвам се Славян и съм на 35 години. Интерес към отглеждането на плодове, зеленчуци и растения имам по-специално от последните 11-12 години. Градско чадо съм и от баща ми и майка ми не съм видял отношение към растенията и към земята, което да ми предадат, понеже те самите са градски чада и са избягали от селския бит на дедите си. Въпреки това, като дете летата ги прекарвах при бабите и дядовците (които са от едно населено място на северозапад), а те бяха пенсионери и си гледаха градини, бостани, лозя, овошки, бидейки хора израсли на село, на които не им е чужда полската работа. Правехме компоти и зимнини, беряхме овошки, неща тривиални може би, но за много от днешните деца са сигурно недостъпни. Едната ми баба отглеждаше повече от десет сорта дини от белослатинския край (и тук говоря за 90-те години). За съжаление, като остаряха възрастните хора, нямаше кой да застъпи и всичко запустя. Сортовете се изгубиха, а блед е и споменът за тях. Радвам се, че успях да намеря едно семе от оранжеви дини от баба ми отбрано през 2003 г. Успях да посея от тях през 2012 г. на Балкана и отбрах ново семе. За съжаление оттогава не съм имал сполучлива реколта (тази година наводнение ми ги съсипа).

Не мога да кажа, че в семейството ми сме отглеждали някакви кой знае какви екзотики, но като за градски хора с малки парцели - винаги сме имали някакво разнообразие, ограничено от живота и търговията в ония години и от интересите на дядовците ми и бабите. Дядо ми по майчина линия например отглеждаше лимони и винаги имахме вкъщи, също облагородяваше фиданки, правеше вино, но той почина през 2010 г. и съжалявам, че специално с него не прекарах повече време. Неговият син (вуйчо ми) е агроном, но у него не виждам особена любов и всеотдайност към растенията (положи усилия да ликвидира голяма част от дърветата, които дядо ми беше сял в двора).

Но може би за първи път си дадох сметка какво съм имал като дете и какво богатство (може да) има в аграрния живот, когато преди години бях в чужбина и видях, че нито доматите са домати, нито марулите - марули, нито пилешкото - пилешко. Дори срещнах хора, които казваха, че "не ядат домати"... но и аз не бих ял от техните. Но също имах срещи и с хора, които се занимаваха с някакво биологично земеделие и с пермакултура, и вдъхновен от видяното, още през 2007 г. посях първата си градина, на мястото, където живеех тогава.

В последствие се върнах в България и в София, където живееха родителите ми. И макар и да имах наследствени имоти в провинцията, беше трудно да отделям достатъчно време, а и все още нямах професия и препитание в ония години. Та така растенията останаха на малко по-заден план (с някои изключения) във времето, а аз се захванах да се обучавам в строителство на дървени конструкции и дърводелство. В последствие напуснах Софийското поле и се преместих на Балкана покрай работата ми и вече съм тук няколко години. И честно казано, за едногодишни култури на този етап нямам много време, и затова съм се фокусирал повече на многогодишни дървета и храсти, които да искат по-малко грижа и посвещение. Основно по-студоустойчиви видове, поне докато не изградя някаква инфраструктура с времето. Траншеите на Иван от с. Гроздьово определено ме впечатлиха и си мисля, че биха могли да се реализират на тукашните баири, но всяко нещо с времето си. Като цяло растенията ме влекат, но не ми се иска да ме завличат - затова трябва да балансирам.

Голяма мъка ми е състоянието на българското село, запустелите имоти, тръни и къпини. Толкова много работа има да се върши, и аз се надявам поне да свърша моя дял. Знам че тази земя някога е изхранвали дедите ми (прадядо ми по бащина линия е бил земеделец) и вярвам, че може да го стори отново. Но освен храната и различните занаяти помагат на човек да облагороди бита си и да се препитава в по-сурови условия като тези на Балкана. Тука с дините и тиквите (и не само) засега положението е плачевно. Но то къщите и плевните са им рухнали на хората, какво остава за градините... Обаче такова изобилие от ябълки, сливи и круши не бях виждал през живота си. Стари дървета, стари сортове, които искам да запазя.Потребителски аватар
Kiril Donov
Engineer-agronomist, Master in Tropical and Subtropical Agriculture (Инженер-агроном, Магистър по Тропично и Субтропично Земеделие), founder of Nursery Palm Center - Plovdiv, Bulgaria
Мнения: 12467
Регистриран: 09 авг 2009, 12:48
Район: Асеновград (над инверсиите)
Местоположение: Assenovgrad (above inversions!)
Надморска височина (m): 395
USDA zone: 8b
Абсолютна минимална t° (°C): -15.2 since 1995
Минимум последна зима (°C): -8.2 (Jan 8, 2019)
Любимо растение: Кокосова палма, Cocos nucifera
Любим плод: Durian - The King of all fruits
Любим климат: Екваториален (Humid Equatorial)
Метеостанция: https://www.stringmeteo.com/stations/pa ... index.html
Has thanked: 117 times
Been thanked: 304 times

Re: Славянски

Непрочетено мнение от Kiril Donov » 16 дек 2018, 19:57

Напълно в тон с досегашните впечатления. Беше ми приятно да прочета повече за теб, Славяне! Като с човек с близки до моите житейски разбирания, вече се чувствам свободен да ти говоря на "ти".


Durian addicted (Durian is the King of all fruits)

Потребителски аватар
иван
Експериментатор и последовател на Мичурин
Мнения: 1187
Регистриран: 03 мар 2012, 00:03
Район: Ботаническа градина "Маргарита"
Местоположение: https://botanical-garden-margarita-botan
Надморска височина (m): 35
Абсолютна минимална t° (°C): -17,9 (01.03.2018г.)
Минимум последна зима (°C): -11,1 (01.12.2018г)
Любимо растение: средиземноморски маквиси
Любим плод: смокиня
Любим климат: субекваториален
Has thanked: 1 time
Been thanked: 34 times

Re: Славянски

Непрочетено мнение от иван » 16 дек 2018, 20:01

Добре дошъл и на теб официлано, определено има какво да научиш тук! Четейки последните редове ми стана много сиво за реалността в нашата страна. Чудя се дали въобще има някаква надежда за по-добро


бъди човек, а не човече гори, но никога не тлей!

Потребителски аватар
reimbrant
Запален експериментатор от града на Левски, колекционер на всякакви южни растения
Мнения: 1770
Регистриран: 29 май 2014, 00:14
Район: гр.Карлово
Местоположение: гр.Карлово и вилна зона между Сопот и Карлово
Надморска височина (m): 530
USDA zone: 8a/8b
Абсолютна минимална t° (°C): -16
Минимум последна зима (°C): -10
Любимо растение: Палми
Любим плод: смокиня
Любим климат: умерен с 4 сезона
Has thanked: 0
Been thanked: 27 times

Re: Славянски

Непрочетено мнение от reimbrant » 16 дек 2018, 21:13

И аз се радвам да те приветствам в семейството,много ми е драго че все повече млади хора са запалени по най истинското нещо-зелената магия. <wine> <thumbsup> <blue lagoon>


https://www.youtube.com/watch?v=Vy4CQOyQ-0k

Потребителски аватар
Slavyanski
Любител на южните растения
Мнения: 210
Регистриран: 18 дек 2017, 01:26
Район: Централен Балкан, обл. Габрово
Местоположение: над с. Стоките
Надморска височина (m): 485
USDA zone: 6b
Абсолютна минимална t° (°C): -21°C
Минимум последна зима (°C): -16°C
Любимо растение: не мога да посоча едно, многогодишни растения
Любим плод: райска ябълка, грозде, диня...
Любим климат: нашият си
Has thanked: 34 times
Been thanked: 21 times

Re: Славянски

Непрочетено мнение от Slavyanski » 16 дек 2018, 22:46

Kiril Donov написа:
16 дек 2018, 19:57
Напълно в тон с досегашните впечатления. Беше ми приятно да прочета повече за теб, Славяне! Като с човек с близки до моите житейски разбирания, вече се чувствам свободен да ти говоря на "ти".
Ами можеш на "ти", но аз специално засега ще съм на "Вие", защото не се познаваме лично, или дори по телефона. И не се чувствам комфортно. Все това е форумът създаден от Кирил Донов.
иван написа:
16 дек 2018, 20:01
Добре дошъл и на теб официално, определено има какво да научиш тук! Четейки последните редове ми стана много сиво за реалността в нашата страна. Чудя се дали въобще има някаква надежда за по-добро.
Здравей, Иване! Ами аз вече немалко съм научил, въпреки че форумът определено има потенциал да стане още по-ценен ресурс по много теми. Между другото, ако не беше темата за райските ябълки например, аз може би и до ден днешен нямаше да се захвана с тях, мислейки че едва ли ще виреят при мене. И не само тях, но и доста други видове. Хората са толкова разпръснати и разделени, но един такъв форум им позволява да са заедно в дадени моменти.

А относно сивото... то е на много пластове. Според мен трябва да оцелеем първо икономически/физически и духовно, защото без хора няма и градини и растения. Трябва да има хора, които да наследят, да поемат щафетата. На мен ми е мъка да гледам обраслите и съсипани имоти и градини в селата в Габровска област (тука са най-многото села без жители, или с под 10 жители, в България), но тази пустота е заложена още преди години, не и без помощта на комунистите и колективизацията (отнемането на земите), но и младите поколения са гледали към апартаментите и градовете. А днешните млади гледат към столицата и към чужбина, но и някои се връщат и се установяват тука. За съжаление, спънките са много и изяждат на човек времето и силите (и тук говоря повече за административните и законови спънки), а вече за реалните проекти и проблеми - човек трябва да бъде по-силен и целенасочен. Не можем да оправим цялата държава, защото трябват милиони хора със своя принос, но можем да почнем от себе си. И трябва. И ако при нас нещата се получат, значи може да се получат и на друго място и при други хора. Хора да има...

Поздрави на Райчо от мене.Отговори

Върни се в “Кои са членовете на форума”